Českotřebovský deník 112(2022 (23/4)

Nové video Českotřebovského deníku: Jak nám dlouho nová silnice vydrží?

Víkend 23. a 24. dubna v České Třebové je ve znamení plánovaných objížděk. Osobní vozidla jezdí po dvou vyznačených objížďkových trasách ve městě, nákladní vozy potom musí jezdit mimo Českou Třebovou a mají velké objížďky. Přesto byly v sobotu dopoledne k vidění např. v Sadové ulici také velké kamiony. Reklamační opravu provádí společnost Chládek & Tintěra Pardubice, doufejme že již v tomto případě je pokládán materiál, který vydrží takovou zátěž, která je v České Třebové  dána převážením kontejnerů do logistického terminálu Metrans.  Přesto kamera ukazuje, že vyčleněný úsek na opravu bohužel nezahrnuje další výtluky a nerovnosti v Riegrově ulici , byť jsou třeba velmi blízko (třeba i jen jeden metr!) hranice řešeného území. Takový postup práce není dobrou vizitkou organizátorské práce ŘSD, které za stav silnic I. třídy odpovídá. (mm)

U Floriana byly Čarodějnice  (foto by Petr Skopal)


Běh Javorkou po dvouleté pauze

V Javorce bylo krásné jarní počasí, mnoho sportovců a hlavně naplněné dětské a mládežnické kategorie.  Do hlavního závodu na pět okruhů na parkové trase  se zajímavým převýšením odstartovalo 56 závodníků od juniorů po nejstarší "Masters".  Traťové rekordy nepadly, ani nebyly v podstatě ohroženy. O rekordy však nešlo, ale o možnost si zasportovat uprostřed jara v krásném prostředí českotřebovského parku Javorka. To bylo naplno využito právě v dětských a mládežnických kategoriích, kde jsem na startu celkem napočítal 144 závodníků od pěti do 18 let. V cíli dostal každý medaili a ti nejlepší potom další ocenění na stupních vítězů   Součástí sportovního zápolení jsou výsledky, které byly opět v rekordně krátké době k dispozici prakticky ihned po závodech. 
Před startem hlavního závodu všichni závodníci (a vlastně i další návštěvnici parku) na pokyn moderátora uctili památku tragicky zesnulého závodníka Iscarexu Jana Šimůnka minutou ticha a poté spontánním velkým potleskem. Honza Šimůnek by určitě stál na startu Běhu Javorkou, osud to zařídil jinak.
Nejrychlejším juniorem byla Jan Šimůnek ml., v hlavní kategorii Muži A doběhl první Radek Hübl z Ústí nad Orlicí před Filipem Záveským z České Třebové. Kategorii mužů vyhrála Michaela Stránská. Podrobné výsledky najdete na odkaze ZDE.
Ze závodu natočil Českotřebovský deník video reportáž, která bude publikována během zítřka - neděle 24. dubna.



Dobrovolní hasiči mohou díky nové technice pomáhat se zajištěním zázemí pří náročných zásazích

V areálu společnosti THT Polička byly v pátek předány čtyři plně vybavené přívěsné vozíky pro čtyři obce zřizující jednotky sboru dobrovolných hasičů kategorie JPO V se specializací na ochranu obyvatelstva. Vozíky, které obdrželi dobrovolní hasiči z Libišan, Jaroměřic, Bystřece a Morašic, budou sloužit k poskytování logistické podpory u déletrvajících zásahů, případně při zásazích s vyšší koncentrací osob. Cena jednoho setu, který byl pořízen z rozpočtu Pardubického kraje, činí necelých 600 tisíc korun.
„Po dohodě s dobrovolnými, ale i profesionálními hasiči a v souladu s koncepcí ochrany obyvatelstva, jsme se rozhodli pořídit tyto čtyři plně vybavené přívěsné vozíky za dopravní automobily, kterými chceme zajistit operativní poskytování logistické podpory při složitějších a déletrvajících zásazích jednotek požární ochrany nebo složek integrovaného záchranného systému,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Na základě komunikace s obcemi a odborného doporučení HZS Pardubického kraje byly vybrány čtyři obce zřizující jednotky sboru dobrovolných hasičů kategorie JPO V se specializací na ochranu obyvatelstva. Jedná se o jednu jednotku v každém okrese tak, abychom zajistili plošné pokrytí. V okrese Ústí nad Orlicí se jedná o obec Bystřec, ve svitavském okrese o Jaroměřice, v Pardubickém o Libišany a v okrese Chrudim o dobrovolné hasiče z Morašic,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Součástí plně vybaveného přívěsného vozíku za dopravní automobil je elektrocentrála, stan, skládací lavice a stoly, mobilní osvětlení, vestavěné přístroje pro přípravu teplých nápojů, ohřevu vody a výdeji stravy.