Českotřebovský deník 113(2022 (24/4)

Nové video Českotřebovského deníku: 27. ročník Běhu Javorkou 

V Javorce bylo krásné jarní počasí, mnoho sportovců a hlavně naplněné dětské a mládežnické kategorie.  Do hlavního závodu na pět okruhů na parkové trase  se zajímavým převýšením odstartovalo 56 závodníků od juniorů po nejstarší "Masters".  Traťové rekordy nepadly, ani nebyly v podstatě ohroženy. O rekordy však nešlo, ale o možnost si zasportovat uprostřed jara v krásném prostředí českotřebovského parku Javorka. Součástí Běhu Javorkou bylo 14 vyhlášených kategorií pro děti a mládež - od nejmenších ještě ne pětiletých dětí po dorostence.  Byly dobře obsazeny , celkem se  na tratích od dvou set  do 2400 metrů  postavilo na start 145 závodníků. Dalších 56 pak startovalo v hlavním běhu na 6 kilometrů . Letošní novinkou byl závod štafet. Vyhlášení nejlepších bylo velkou událostí.
Před startem hlavního závodu všichni závodníci (a vlastně i další návštěvnici parku) na pokyn moderátora uctili památku tragicky zesnulého závodníka Iscarexu Jana Šimůnka minutou ticha a poté spontánním velkým potleskem.

Za domy sídliště Semanínská se buduje nové velké parkoviště

Je to investice soukromého podnikatele, společnosti NOTABLE, realizovaná ovšem také ve spolupráci s městem, neboť město firmě nejdříve pro její záměr prodalo pozemky a podílí se také na dofinancování přístupů, tedy cest na městských pozemcích (příjezdy). Původně chtěl investor budovat parkoviště postupně, potom záměr změnil celá stavba bude realizována najednou. Vlastně se už začalo a postup realizace je zřejmý z dále uvedených fotografií.  Budou zde také garáže a to je důvod proto, že na staveniště přijede v následujícím týdnu velikánský jeřáb. Potom nastanou další změny.

Jarní benefiční koncert pro Ukrajinu

V sobotu večer se v kostele sv. Jakuba konal benefiční "dvojkoncert", na kterém vystoupil českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl (poprvé v letošním roce v České Třebové) se sbormistrem  Josefem Menšíkem a Orchestr bývalých žáků ZUŠ vedený Jitkou Novákovou.   Tradiční vstup do letošního roku v lednu, tradiční "Tříkrálový koncert" se letos vzhledem k vyhlášeným omezením nekonal, proto svou benefiční funkci převzal až sobotní koncert jarní.  Mezitím se situace změnila natolik, že nebylo třeba dlouho přemýšlet o  tom, pro jaký účel  peníze získané z dobrovolného vstupného poslat.  Proto  tedy koncert pro konto Ukrajina.
V první části koncertu vystoupil pěvecký sbor Bendl a přednesl  ze svého repertoáru výběr 10 písní  rozmanitého slohu, od tradičních repertoárových po novinky. Celý repertoár sboru si budeme moci zopakovat na tradičním závěrečním koncertu hudebního festivalu Bennewitz v Přívratu v sále u Coufalů v sobotu 7. května 2022. 
V druhé části koncertu vystoupil  s částí svého repertoáru Orchestr bývalých žáků českotřebovské základní umělecké školy. Ukázali jsme si, že v prostorách chrámových znějí skladby orchestru přece jen trochu jinak než v prostorách Malé scény, kde orchestr koncertoval před dvěma týdny. Zařazené skladby se také trochu  zaměřením více přizpůsobily chrámovému prostředí.
Vystoupení obou hudebních těles bylo rozhodně velkým pohlazením po duši. Navíc již koncem dubna  není v kostele taková zima jako v lednu při  tradičním Tříkrálovém koncertu. Chyběla sice atmosféra svátku Tří králů, ale ta jarní není také vůbec špatná.
Z koncertu přípravuje Českotřebovský deník video ve dvojí podobě. Nejdříve co nejdříve uvedeme zkrácený sestřih, potom s určitým zpožděním bude publikován i záznam tohoto krásného  celého koncertního vystoupení. (mm)