Českotřebovský deník 114/2022 (25/4)
Nové video Českotřebovského deníku: 
Jarní benefiční koncert v kostele sv. Jakuba pro konto Ukrajina
Bendl + Orchestr bývalých žáků ZUŠ

  V sobotu23. dubna  večer se v českotřebovském kostele sv. Jakuba konal benefiční "dvojkoncert", na kterém vystoupil českotřebovský smíšený pěvecký sbor Bendl se sbormistrem  Josefem Menšíkem a Orchestr bývalých žáků ZUŠ vedený Jitkou Novákovou.   Tradiční "Tříkrálový koncert" se letos vzhledem k vyhlášeným omezením nekonal, proto svou benefiční funkci převzal až sobotní koncert jarní.  Mezitím se situace změnila natolik, že nebylo třeba dlouho přemýšlet o  tom, pro jaký účel peníze získané z dobrovolného vstupného poslat.  Proto  tedy koncert pro konto Ukrajina. V první části koncertu vystoupil pěvecký sbor Bendl a přednesl  ze svého repertoáru výběr 10 písní  rozmanitého slohu, od tradičních repertoárových po novinky.  Celý repertoár sboru si budeme moci zopakovat na tradičním závěrečním koncertu hudebního festivalu Bennewitz v Přívratu v sále u Coufalů v sobotu 7. května 2022.  V druhé části koncertu vystoupil s částí svého repertoáru Orchestr bývalých žáků českotřebovské základní umělecké školy. Ukázali jsme si, že v prostorách chrámových znějí skladby orchestru přece jen trochu jinak než v prostorách jiných sálů, např. Malé scény, kde orchestr koncertoval před dvěma týdny. Vystoupení obou hudebních těles bylo rozhodně velkým pohlazením po duši.
Video má délku 49 minut a je výběrem z programu koncertu. Českotřebovský deník připravuje videozáznam z celého koncertu, které bude obsahovat všechny přednesené skladby. Bude dokladem velké programové pestrosti a šířky repertoáru obou českotřebovských hudebních těles. Odkaz na video je zde

Ověřování informací. Fact-checking

28. 4. 2022, 18:00–19:30, přízemí knihovny
Na tomto setkání se posluchači dozví, co to je, ale hlavně, jak ho správně provést. Jak si ověřit příspěvek nebo zprávu? Co udělat s podezřelou fotkou?
Vše si procvičíme v praktických cvičeních. Ukážeme si, na které záludnosti si dávat pozor v online i tištěném světě.
Lektor Tibor Vocásek z organizace Zvol si info.
Počítače budou k dispozici.

V České Třebové představí špičkový vlak na vodíkový pohon

Alstom přiveze v květnu jednotku Coradia iLint

Coradia iLint Railshow 2022!
Česká Třebová - Česká republika - 18. 5. 2022 žst. Česká Třebová

PROČ PŘIJÍT:
Coradia iLint je špičkový vlak na vodíkový pohon, jediný na světě v této kategorii uvedený již do běžného provozu.
Je odpovědí na současnou energetickou krizi, nepotřebuje paliva dovážená ze zahraničí.
S nulovými emisemi a nízkou hlučností je vynikající náhradou za dosluhující dieselové vlaky.
Už čtyři roky jezdí na tratích v Německu a několik dalších zemí jej testuje. Do Česka přijede vůbec poprvé, proto chceme jeho přednosti představit také Vám.
Podrobný program představíme v nejbližších dnech.  Těšíme se na setkání s Vámi.

Tunely na D35

Na plánované trase dálnice D35 mezi Ostrovem a Mohelnicí jsou navrženy tři tunely. U Vraclavi protne vrchol Homole tunel se dvěma tubusy o délce 570, resp. 525 metrů. V březnu 2022 ŘSD vypsalo výběrové řízení na zhotovitele stavby. Primát mezi tunely bude mít tunel Dětřichov, který se s délkou 3 983 metrů pod Hřebečovským hřbetem stane nejdelším silničním a dálničním tunelem v zemi. Jeho stavba má začít v roce 2024. Stavba tunelu Maletín s délkou 1 312,5 na hranici Pardubického a Olomouckého kraje nezačne dřív než v roce 2025. (Podle i dnes.cz, vice ZDE)

Ve voliérách byl puštík i káně - nezákonně? 

Náchodští kriminalisté v těchto dnech zahájili trestní stíhání sedmatřicetiletého muže podezřelého z přečinu neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami, za což v případě prokázání viny hrozí až 3 letý pobyt za mřížemi.
Obvinění z tohoto trestného činu si vyslechl muž, pro něhož je chov ptactva koníčkem, a který doma ve svých voliérách v období od prosince 2021 do března 2022 měl přechovávat výry, sýčky a další ptactvo. Mezi ptáky však měli být chováni bez patřičného oprávnění i puštík obecný a káně lesní. Je třeba si uvědomit, že i když třeba máte dobrý úmysl a chcete nalezenému zraněnému zvířeti pomoci, má chov chráněných volně žijících živočichů svá pravidla, kterými se musíte řídit nebo je předat do záchranné stanice pro zvířata.  Podle ustanovení zákona o ochraně druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin regulováním obchodu s nimi a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů jsou dravci Strix aluco (puštík obecný) a Buteo buteo (káně lesní) „jako exempláře chráněného druhu přímo ohroženého vyhubením nebo vyhynutím zařazeni do přílohy A nařízení Rady (ES) č. 338/97.“

Heranova violoncellová soutěž zná vítěze 

V Ústí nad Orlicí, rodišti violoncellového virtuosa a pedagoga Bohuše Herana, se ve dnech 21. až 23. dubna uskutečnil 27. ročník Heranovy violoncellové soutěže pro děti a mládež do 16 let. Soutěže se letos účastnilo 33 mladých violoncellistů.
A to od nás i ze zahraničí, například Německa, Estonska nebo Mongolska. Výkony soutěžících rozdělených do čtyř kategorií hodnotila mezinárodní pětičlenná odborná porota. Drtivá většina violoncellistů, kteří prošli soutěží, se stala profesionálními hudebníky a virtuosy. Novinkou letošního
Posledním dne letošní Heranky byla sobota 23. dubna. Dopoledne patřilo, v Hernychově vile, setkání účastníků, hostů a poroty se starostou města a zástupci organizačního výboru. Starosta Petr Hájek pozdravil všechny přítomné a poděkoval organizátorům za výbornou organizaci letošní soutěže.
Sobotní odpoledne pak patřilo slavnostnímu předávání cen vítězům jednotlivých kategorií a závěrečnému koncertu vítězů a laureáta letošního ročníku soutěže. Laureátem, tedy absolutním vítězem, se stala vítězka 4. kategorie Júlia Sofia Nagyová ze Slovenka. Na Heranovu violoncellovou soutěž naváže tradiční Kocianova houslová soutěž, která bude zahájena 4. května.
Vítězové jednotlivých kategorií:
• 1. kategorie 1. cena Aleksandra Maria Tralla, Estonsko
• 2. kategorie 1. cena Tobiáš Balkovský - ČR / ZUŠ Řevnice
• 3. kategorie 1. cena Kamila Šitinová, ČR – ZUŠ Liberec
• 4. kategorie 1. cena Júlia Sofia Nagyová - ČR/ Pražská konzervatoř - basolutníí vítě, laureát 2022   Více ZDE

K problematice ceny plynu:
Strašení o přípravě na další 30% zvýšení se se nemáme bát

Pražská Plynárenská, a.s. rozesílá všem stejné dopisy, ve kterých upozorňuje, že se změní  nasmlouvané ceny plynu (nebo snad i všechny ceny plynu) samozřejmě nahoru a podstatně. P/řestopže  na ceny plynu byly na rok nasmlouvané ceny.
K tomu se vyjadřuje Českomoravská komoditní burza Kladno která se na cenotvorbě pro r. 2022 podílela:

Jarní úklid: Z české přírody zmizelo nejméně 1000 tun odpadu 

Jarní úklidy přírody od odpadků se během let staly populární „tradicí“. Během hlavního úklidu letošního ročníku akce Ukliďme Česko se z české krajiny podařilo odstranit přes 1000 tun odpadu a další úklidové akce probíhají i nadále. Českou přírodu ohrožují a hyzdí nejen tradiční plastové láhve a obaly, ale třeba i staré elektrospotřebiče. Těch nalezených při úklidu venku, ale i doma či na zahradě se lidé mohou snadno a zdarma zbavit díky svozovým a dalším službám.
Jaro je obdobím regenerace a obnovy, ale také úklidu. Ten by se neměl týkat jen našich domácností, ale i přírody. Odpadky z ní už devět let mizí i díky oblíbené akci Ukliďme Česko. Její letošní hlavní úklid proběhl 2. dubna a i přes mimořádně nepříznivé počasí se jej podle informací pořadatelů zúčastnilo přes 73 tisíc dobrovolníků, kteří z přírody odstranili více než 1000 tun odpadu. Další stovky úklidů však probíhaly i v další dny a organizátoři si tak pochvalují rekordní zájem veřejnosti. Aktuální počet zaregistrovaných úklidových akcí už totiž dokonce přesáhl počet úklidů, které proběhly během celého roku 2019, jenž byl doposud nejúspěšnější.
„V pandemických letech 2020 a 2021 Češi více než dříve vyráželi do české přírody a nepořádku v přírodě přibylo, velkým problémem jsou stále i černé skládky. Ty se objevují hlavně v okolí velkých měst v čele s Prahou. Drobnější nepořádek v přírodě je tradičně tvořen plastovými láhvemi a dalšími plastovými obalovými materiály, na černých skládkách zase obvykle dominuje stavební suť a vybavení z domácnosti včetně vysloužilých elektrozařízení. Poslední jmenované přitom představují výrazné ekologické a zdravotní riziko, protože často obsahují nebezpečné látky,“ podotýká Barbora Stárková z oddělení komunikace a marketingu kolektivních systémů REMA, které v tuzemsku zajišťují zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení, baterií a akumulátorů a jsou již několik let mediálním partnerem projektu Ukliďme Česko.