Českotřebovský deník 116/2022 (27/4)
Čápi na ZŠ Ústecká v roce 2022 

Letošní jaro očekávali na Parníku snad všichni, jestli se na školní komín kotelny již 4. rokem vrátí párek čápů. V roce 2019 přiletěli čápi poprvé, vytvořili hnízdo, ale zahnízdit a vyvést mladé se nepodařilo, pravděpodobně byli ještě mladí. I tak široké okolí veškeré dění poctivě sledovalo.
V roce 2020 se již zahnízdit čápům zdařilo, avšak vlivem velmi deštivého a chladného počasí 2 čapí mláďata uhynula. V loňském roce se čápům podařilo 1 mládě vyvést. Nadšené byly zejména děti ze školy, které čápy sledovaly a čápi se také stali námětem několika školních projektů.
Zvláštností našich čápů je jejich pozdní přílet ve srovnání s okolními. I letos tomu tak bylo. Samec Lojza se poprvé na komíně objevil 7. dubna, avšak byl zde v následujících dnech spatřen pouze několikrát. Možná se mu nelíbilo zarostlé hnízdo a letěl hledat jiné. V úterý 19. dubna se na hnízdě objevil další čáp, pravděpodobně samice Líza, která na hnízdě pobývala téměř neustále, pustila se do úprav hnízda, rovnala klacky, vyhazovala trávu, klapala zobákem.
A v sobotu 23. dubna byli na komíně už čápi OBA! Držme tedy čápům place, aby letošní rok byl pro vyvedení mláďat úspěšný! (Foto z roku 2020) Pavlína Vomáčková

Jen blbni team informuje o akcích v letošním roce

Nadcházející sportovní akce odstartujeme výběhem do Srnova 

15. 5. 2022         Neděle         Běh na Palici
19. 6. 2022         Neděle         Rybnická smeč - nohejbalový turnaj trojic
10. 7. 2022         Neděle         Triatlon
  6. 8. 2022         Sobota         Jen Blbni CUP - míčový víceboj dvojic MUŽI
  7. 8. 2022         Neděle         Jen Blbni CUP - míčový víceboj dvojic MIX
Kompletní informace k výše uvedeným akcím (propozice, registrace, atd...) naleznete na WEBOVKÁCH, stejně tak výsledky a fotky z uplynulých akcí. Neopomeňte mrknout také na TERMÍNOVKU, kde najdete i ostatní zajímavé akce v okolí.
Děkujeme všem příznivcům lehkého sportovního blbnutí za nemalou podporu při realizaci a přejeme krásné sportovní zážitky bez zranění !!!

Taneční škola - soutěžní sezóna v plném proudu

V sobotu 23.4. se skupina Jokers zúčastnila pohárové soutěže O Rychnovský pohárek. Vyrovnaná kategorie i nemalý počet soupeřů nám umožnili pořádně si zasoutěžit a udělat generálku před mistrovstvím Čech CDO.
Vyhlášení výsledků bylo více než napínavé. Radost tanečníků při získání prvního místa a zlatého poháru byla obrovská. Oslava a odměna v podobě návštěvy pizzerie zakončila úspěšný den skupiny Jokers.
Děkujeme všem tanečníkům trenérům i rodičům!  Šárka Prossová


Fotografie pro pamětníky

Byla spousta jiných aktivit, proto nezbyl na tuto rubriku čas. Nakonec je přece nadčasová. A tak "čas od času"  narazím na fotografie, které by neměly zůstat zapomenuté a je dobré je připomínat. Právě včera jsem hledal výsledky měření dopravní frekvence na světelné křižovatce v roce 2008 a našel snímky, dokumentující dobu, kdy padaly vzrostlé smrky v parku u gymnázia. A tak si připomeňme proměny tohoto parku v posledních 14 letech. 

 

Historická podoba parku  - konec dvacátých let  20. století.

Rok 2008 (konec února)

Park v roce 2017 před poslední rekonstrukcí, která proběhla v roce 2018 tak, aby na oslavy110 let gymnázia byl upravený

  • Fotografie parku po poslední provedené úpravě z roku 2020, park má již dnešní podobu
    Před 14 lety zemřel Ing. Václav Bříško.  
    V únoru 2008 psal Českotřebovský zpravodaj smutnou zprávu o úmrtí významného odborníka  v oboru životního prostředí, botaniky a dendrologie,  Ing. Václava Bříška, který  se svému oboru intenzivně věnoval po celý svůj život a mnoho ze své odbornosti předával i dalším. nebyl rozhodně lhostejný ke stavu městského prostředí ve svém okolí a podával mnoho podnětů k jeho zlepšení.  Do veřejné práce se zapojil zejména po obnovení činnosti Okrašlovacího spolku. Díky jeho radám a námětům byla provedena řada parkových úprav v našem městě. Okrašlovací spolek Česká Třebová

    Vstupenky na Jokiče či Markkanena jdou do prodeje 
    Česká basketbalová federace se snaží stále zlepšovat servis pro fanoušky i hráče a nabízet čím dál tím víc možností, jak basketbalovou komunitu v Česku výrazněji provázat. Dalším krokem na cestě této dlouhodobé strategie je také nový newsletter, ke kterému se můžete přihlásit registrací na webu cz.basketball a který vám bude přinášet aktuality z domácího basketbalového prostředí ještě dřív, než je objevíte kdekoliv jinde. Nezaměřujeme se pouze na reprezentační družstva či nejvyšší soutěže, aktuality budou souviset například s mládeží a minibasketbalem, chodem federace či charitativními projekty.
    Již několik měsíců si můžete kupovat díky Ticketportal vstupenky na největší sportovní událost roku 2022 v Česku, a to základní skupinu D EuroBasketu 2022, která se na začátku září odehraje v pražské O2 Areně. Dosud však byly v prodeji pouze balíčky na jednotlivé dny nebo balíček Follow my team na všechny zápasy daného celku.
    Od středy 27. dubna bude možné zakoupit vstupenky na každé z patnácti utkání v O2 Areně jednotlivě. Prodej vstupenek na jednotlivé zápasy však bude spuštěn pouze pro registrované v projektu Česko dribluje, který běží ve spolupráci se společností SPORT INVEST Marketing.


    Zkušenosti z pěstounské péče na Islandu lze využít i u nás

    Fungování právní ochrany dětí a rodiny bylo hlavním předmětem jednání zástupců Pardubického kraje s vedením islandské Národní agentury pro ochranu dětí a rodiny v Reykjavíku. Na Islandu platí od ledna letošního roku nový zákon pro ochranu dětí a rodiny. Jeho základem je snaha pomoci dětem a rodinám jako takovým v jejich přirozeném prostředí a předcházení vzniku jakéhokoliv problému díky propracovanému několikastupňovému systému ohlašování a prevence. Pokud však nelze situaci řešit jinak, teprve poté dochází k odebrání dítěte z nevhodného rodinného prostředí s využitím primárně pěstounských rodin.
    „Na právní ochranu dětí je v severských zemích obecně kladen velký důraz. Zároveň je vyvíjena maximální snaha, aby byl potenciální problém řešen ihned při jeho vzniku a přímo v rodině, a to prostřednictvím komplexního systému, do kterého jsou zapojeni koordinátoři již od mateřských škol, ale také například pediatři, kteří mohou potenciální problémy odhalit. Zároveň je nastavena ohlašovací povinnost, která je nadřazena i principům mlčenlivosti například u představitelů církve. Nejvíce oznámení na závadové rodinné prostředí podává policie, a poté koordinátoři v rámci základních škol,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
    Součástí snahy o zachovávání dětí v přirozeném prostředí je takzvaná multisystémová terapie. „Tento program je na Islandu aplikován od roku 2008 na základě manuálů z Norska. Jedná se o expertní práci přímo s dětmi a rodinami pro eliminaci problémového chování dětí, předcházení umisťování dětí do dětských domovů či jejich odebírání do pěstounské péče. Princip spočívá v intenzivní pětiměsíční práci expertů přímo v rodině, ve které bylo identifikováno problémové zázemí nebo chování dítěte včetně užívání návykových látek, problémů se zákonem či absencí školní docházky. Jen v roce 2020 bylo do tohoto programu zařazeno 137 rodin. Celkově pak 600, což je 83 procent všech zahájených terapií,“ řekl hejtman Netolický s tím, že od ledna letošního roku byl přijat nový zákon na ochranu dětí a rodiny, jehož základem je maximální snaha pomoci dětem a rodinám jako takovým se zaměřením na prevenci. Odebrání dítěte z pro něj nevhodného prostředí je poslední možnou variantou, a to při splnění jasně stanovených podmínek pro odebrání.
    V návaznosti na aktivity Pardubického kraje směřující k podpoře pěstounské péče bylo i toto téma předmětem jednání se zástupci islandské instituce. „Pro pěstounské rodiny jsou na Islandu nastaveny velmi přísné podmínky, za kterých se mohou stát pěstouny a následně získávat jak metodickou, tak finanční pomoc od státu. Například v roce 2020 bylo na Islandu do pěstounské péče umístěno 127 dětí při naprosto minimální existenci ústavních zařízení. Je tak patrná snaha pracovat s rodinami a dětmi v rámci jejich přirozeného prostředí. V rámci islandského práva existuje možnost ve výjimečných zbavit rodiče všech práv směrem k dítěti, a to i včetně možnosti pravidelného kontaktu. Takových případů je přibližně deset za rok a je velmi pečlivě posuzováno, zda je tento krok opravdu v zájmu dítěte jako takového,“ sdělil krajský radní Pavel Šotola, který vedení instituce představil krajský plán transformace sociálních služeb a péče o ohrožené děti.


    Veřejná správa nevyužívaných nemovitosti?
    Bruselský parlament přijal projekt reformy práva na veřejnou správu bytů. Od roku 2003 to umožňuje obcím a zejména CPAS dočasně spravovat neobydlené nebo nehygienické byty za účelem jejich renovace a pronájmu za snížené nájemné po dobu 9 let.
     Právo veřejné správy lze vykonávat dobrovolně, se souhlasem vlastníka nemovitosti, nebo nuceně, pokud je vlastník nedbalý. Na papíře existuje již téměř 20 let, ale v praxi se zatím uplatňovalo jen málo. Vycházeje z předpokladu, že v mnoha případech je neobsazenost bytů v rozporu s právem na střechu nad hlavou, státní tajemnice pro bydlení Nawal Ben Hamou (PS) následně předložila parlamentu návrh reformy, která má odstranit překážky práva na veřejnou správa neobydlených bytů.

    Nejlepší webové stránky v Pardubickém kraji mají Rosice a Letohrad

    Česká Třebová bodovala na druhém místě
    Na krajském úřadě dnes proběhlo vyhlášení soutěže o nejlepší webové stránky měst a obcí v rámci ankety Zlatý erb za rok 2022. Zástupcům měst a obcí byly při slavnostním ceremoniálu předány ceny a diplomy.
    „Je opravdu skvělé pozorovat, jak se města a obce snaží neustále zlepšovat a přizpůsobují své webové stránky požadavkům současné doby. Informace jsou tak dostupnější a přehlednější jak pro obyvatele, kteří v daném městě či obci žijí, tak pro turisty, kteří navštěvují náš kraj.  Všem soutěžícím gratuluji a děkuji za jejich skvělou práci,“ uvedl Alexandr Krejčíř, radní zodpovědný za sport, cestovní ruch, majetek, informatiku a e-Government.
    V letošním ročníku navíc byla udělena mimořádná cena za nejmodernější web. „Pardubice mají zcela nový web – rychlý, moderní, technologicky velmi povedený. Je to obrovský posun oproti původnímu webu, a tak si zaslouží pozornost, “ dodal radní Krejčíř. Pořadí soutěžících v krajském kole:  
    Obce 1. Rosice 2. Staré Hradiště 3. Trpín 
    Města 1. Letohrad  2. Česká Třebová 3. Svitavy.  Letohrad a Rosice postupují do celostátního kola.
    Krajské kolo soutěžní přehlídky tanečních oborů ZUŠ

    Poslední dubnové úterý se v Ústí nad Orlicí uskutečnilo krajské kolo soutěžní přehlídky tanečních oborů ZUŠ. Soutěže se účastnilo celkem 9 škol z celého kraje s 23 choreografiemi, které do Ústí postoupily z okresních kol.
    Nechyběl ani taneční obor místní Základní umělecké školy Jaroslava Kociana.
    Do ústředního kola postupují choreografie:
    • PARDUBICKÝ EXPRES (ZUŠ Pardubice Havlíčkova)
    • Sestry (ZUŠ Choceň)
    • Pro milého ztratila ho (ZUŠ Králíky)
    • V naději, beznaděj (ZUŠ Choceň)
    • OBRAZENÍ (ZUŠ Pardubice-Polabiny)
    Návrhy na postup získaly choreografie:
    • Dešťové kapičky (ZUŠ Bystré)
    • Kač kač (ZUŠ Králíky)
    • ŽENÍŠEK (ZUŠ Pardubice Havlíčkova)
    • Jinakosti (ZUŠ Jaroslava Kociana,Ústí nad Orlicí)
    • JAKO FÉNIX VSTÁVÁM Z POPELA (ZUŠ Pardubice-Polabiny)
    • Procházka Martin (ZUŠ Jaroslava Kociana,Ústí nad Orlicí)