Českotřebovský deník 117/2022 (27/4) 
MĚSTO OCENILO SVÉ SPORTOVCE ROKU 2021

Ve středu 27. dubna se v obřadní síni městského úřadu konalo předávání cen Sportovec roku. Jedná se o cenu, která je každoročně udělována na základě doporučení sportovní komise rady města sportovcům, kteří se svými výkony v roce předchozím zasadili o dobré jméno našeho a propagaci města. Celkem bylo oceněno dvanáct jednotlivců z nejrůznějších sportovních odvětví.
Seznam oceněných
Jan Broulík – brazilské jiu-jitsu
Jan Friš – běh
Václav Glaser – aquabike
Karolína Hyláková – kynologie
Roman Janeček – běh na kolečkových lyžích
Martin Prossa – sportovní tanec
Adéla Stránská – běh do vrchu
Vít Škrkoň – judo
Lukáš Vašina – volejbal
Michal Vebr – brazilské jiu-jitsu
Monika Veitová – cyklistika
Hana Wiedermannová – kuželky

Nové video Českotřebovského deníku:
Nové parkoviště a garáže v Borku změní charakter lokality

  Na jaře letošního roku začaly v prostoru za domy na Semanínské ulici rozsáhlé zemní práce. Dokonale změnily dosud zcela divokou a neudržovanou oblast na vyrovnanou a vydlážděnou plochu. Na ní budou zřízena parkoviště a garáže. Práce provádí ústecká společnost ISOTEP, investorem je českotřebovská společnost Notable rílestejt, která tyto pozemky od města odkoupila. Na investici se podílí také město Česká Třebová, neboť přístupové cesty a chodníky se nacházejí na pozemcích města.
 Ve čtvrtek 28. dubna se začaly dít věci. Už o šesté ráno přijel velký jeřáb, největší co má firma Kubový k dispozici, a současně s ním také osm dalších kamionů. Přivezly jednak závaží pro stabilizaci jeřábu a potom vlastně hotové garáže dovezené z Německa. Bylo třeba sladit termín možného nasazení jeřábu s termínem nakládky garáží a sehnat kapacitní dálkovou dopravu. Sehraná parta jeřábníka s jeho pomocníky dokázala vykonat svěřenou práci za dopoledne. Garáže se přesně vešly do připraveného místa. Práce mohou plynule pokračovat. Termín dokončení této části stavby je podle pracovního harmonogramu stanoven na 15. května. Než bude celý projekt dokončen, bude se montáž dalších garáží pomocí velkého jeřábu ještě znovu opakovat, pravděpodobně ještě v letošním roce.

Jen blbni team informuje o akcích v letošním roce

Nadcházející sportovní akce odstartujeme výběhem do Srnova 

15. 5. 2022         Neděle         Běh na Palici
19. 6. 2022         Neděle         Rybnická smeč - nohejbalový turnaj trojic
10. 7. 2022         Neděle         Triatlon
  6. 8. 2022         Sobota         Jen Blbni CUP - míčový víceboj dvojic MUŽI
  7. 8. 2022         Neděle         Jen Blbni CUP - míčový víceboj dvojic MIX
Kompletní informace k výše uvedeným akcím (propozice, registrace, atd...) naleznete na WEBOVKÁCH, stejně tak výsledky a fotky z uplynulých akcí. Neopomeňte mrknout také na TERMÍNOVKU, kde najdete i ostatní zajímavé akce v okolí.
Děkujeme všem příznivcům lehkého sportovního blbnutí za nemalou podporu při realizaci a přejeme krásné sportovní zážitky bez zranění !!!

TA BOŽENA!

Jde o literární putování po místech v Litomyšli a v České Třebová, která jsou spojená s osobností spisovatelky Boženy Němcové.
Trasa putování zahrnuje celkem osm zastavení, které lze nahlédnout očima zvídavého turisty, čtenáře nebo hravého dítěte.
Cestu propojuje text povídky Markéty Pilátové. 
Slavnostní zahájení
se uskuteční v následujícím termínu:
7. května v 16.00
v Městské knihovně Litomyšl
Slavnostní zahájení projektu na Radničním dvorku doprovodí autorské čtení Markéty Pilátové,
koncert písničkářky Martiny Trchové a „Pohádkové hrátky“ pro děti.
 
Pokračování projektu v České Třebové
8. května v 15:00 Hory
Čtení Markéry Pilátové
divadelní představení Sůl nad zlato
Další program pro děti
Srdečně zveme!

Iva Pekníková (Městská knihovna Litomyšl)
Martina Zuzaňáková (Městská galerie Litomyšl)
Projekt TA BOŽENA! připravila Městská knihovna Litomyšl a Městská galerie Litomyšl.
 
Partnery projektu jsou Městské muzeum Česká Třebová, Kulturní centrum Česká Třebová a Regionální muzeum v Litomyšli. Projekt se koná pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu. 
 

Fotografie pro pamětníky

Fotografie dokumentují událost - valnou hromadu Tělocvičné jednoty Sokol Česká Třebová, která se konala v malém sále Národního domu dne 8.2. 2008. Na této valné hromadě došlo vlastně oddělení volejbalového oddílu Sokola - chlapecká složka, který se rozhodl jít vlastní cestou mimo tělocvičnou jednotu. O důvodech nechci spekulovat, znají je jen sami členové oddílu. Jistě všemu napomohly problémy, které ml Sokol v prvních letech tohoto století, nepodařená rekonstrukce sokolovny realizovaná jen "napůl" firmou Cervin (která uprostřed prací z nedokončené stavby odešla, se Sokolem se soudila a soud nakonec prohrála, ovšem až v druhém kole). V  případě  "chlapecké složky volejbalu"  se nakonec ukázalo, že jim je v péči sokolské organizace dobře a tak se rozhodli pod křídly Sokola zůstat jako T.J. Sokol Česká Třebová II. Pod tímto názvem vyvíjejí činnost do dneška, ale v sokolovně na Skále nesídlí.  Starostou nové jednoty byl zvolen Lubomír Vašina.  Také mateřská jednota Sokol měla od tohoto dne novou starostku paní Růženu Dobrouckou. (Současným starostou T.J. Sokol je Ing. Michal Kadlec)
Také další oddíly sokolské jednoty se postupně osamostatňovaly. Jako první to byl Sportovní klub basketbalu a po odchodu  chlapecké složky volejbalu se pak ještě osamostatnil oddíl juda. Ten však v areálu sokolovny působí nadále, společně bylo nalezeno řešení, které umožňuje dobrou spolupráci.
Na fotografiích z valné hromady najdete ještě členy Sokola, kteří dnes již nežijí a kteří šíření sokolské myšlenky zasvětili celý svůj život. připomeňme např. Ing. Jiřího Vencla nebo Alenu Zapletalovou.

Českotřebovský Petrklíč pomáhá nejen u nás, ale i v Praze 

Komunitní centrum Petrklíč z České Třebové pomáhá v rámci svého projektu Archa pomoci seniorům a osobám se zdravotním postižením na území Pardubického kraje a hlavního města Prahy. Na rozšíření a zkvalitnění realizované péče přispěla Nadace ČEZ částkou 150 tisíc korun.
Hlavní náplní projektu Archa pomoci je poradna a dobrovolnické centrum. Jedná se o návazné sociální služby, kdy dobrovolníci poskytují praktickou pomoc či organizují výlety a setkávání. Ale jsou tu nejen pro seniory a osoby se zdravotním postižením, ale i jejich rodiny a blízké, kterým pomáhají s péčí a podporou. Společnými silami se snaží, aby klienti mohli zůstat žít co nejdéle v přirozeném prostředí svého domova. Pomáhají jim v těžkých situacích, které nemohou zvládnout sami nebo s pomocí své rodiny a blízkých. V loňském roce byla ještě více rozšířena půjčovna kompenzačních pomůcek a svou činnost zaměřili i na aktivity pro děti a mládež.
„Podporujeme soběstačnost seniorů i osob se zdravotním postižením a našimi aktivitami se snažíme přispět ke zkvalitnění jejich života. Záleží nám na aktivním prožívání života seniorů a osob se zdravotním postižením, jejich seberealizaci a upevnění či získání nových sociálních kontaktů," říká Jakub Fraj, předseda spolku.
„Realizované činnosti řadíme mezi služby navazující na sociální služby a poskytujeme je bezplatně. Prostřednictvím projektu reagujeme na potřeby, se kterými se v praxi a v rámci komunitního plánování setkáváme a rádi bychom zájemcům nabídli pomoc i v rozsahu přesahujícím činnosti běžných sociálních služeb. Příspěvek od Nadace ČEZ je pro nás velkou pomocí," doplňuje Jakub Fraj.
V současné chvíli centrum provozuje osobní asistenci v Praze, pečovatelskou službu v Pardubickém kraji a projekt Archa pomoci v obou krajích. Řízení projektu Archa pomoci, které komunitní centrum převzalo v roce 2021, v sobě zahrnuje dobrovolnické centrum, poradnu, realizuje setkávání neformálních pečujících nebo organizuje výlety pro seniory. Hlavním cílem je podpora jejich soběstačnosti a umožnění aktivního prožívání života, jejich seberealizace a upevnění či získání nových sociálních kontaktů.
Komunitní centrum Petrklíč má zas sebou již 7 let poskytování sociálních a návazných služeb. Během této doby se stalo součástí krajských sítí sociálních služeb v Praze a v Pardubickém kraji. Od roku 2015, kdy bylo založeno, se vyvinulo v organizaci, která v reálných podmínkách otestovala a nyní poskytuje inovativní model terénní pečovatelské služby a osobní asistence s názvem 3S, které stojí na dvou pilířích – dostupnost klientům a finanční efektivita. To se daří na území Prahy a Pardubického kraje. Více o projektu Archa pomoci se můžete dozvědět na webu www.archapomoci.cz nebo facebooku Archa pomoci.

Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana
Česká Třebová na JA EXPO 2022

Od roku 2016 naše škola spolupracuje s organizací JA CZECH. V rámci tohoto projektu se žáci naší školy učí podnikat. Letos vznikly 3 studentské firmy. Firma ecocandle  vyrábí sójové svíčky s dřevěným knotem, aroma vosky a kreativní sady na výrobu svíček. Firma Infiltrated zavedla značku moderního oblečení s QR kódem (mikiny, trička, čepice) a třetí firma Pap Top se snaží zkrotit energetickou krizi a z recyklovaného papíru lisuje brikety.Všechny tři firmy se účastnily mnoha soutěží, kde sbíraly ocenění za loga nebo netradiční nápad.
Vrcholem klání bylo 7. 4. 2022 JA EXPO v Praze. Této soutěže se zúčastnily všechny tři firmy a jejich stánky by mohly konkurovat skutečným firmám. Pro všechny zúčastněné studenty to byla veliká zkušenost, navázali nová přátelství a svoje projekty mohli představit nejen odborné porotě, ale i významným hostům – např. předsedovi senátu panu Vystrčilovi.  Více ZDE

Do Evropské unie uprchlo přes pět milionů Ukrajinců

Nejen o současné pomoci válečným uprchlíkům z Ukrajiny, ale také o budoucí rekonstrukci země jednali představitelé Evropského výboru regionů tento týden po dlouhé době prezenčně v Bruselu na svém plenárním zasedání. V současné době uprchlo do zemí Evropské unie přes pět milionů zejména žen a dětí. Velké části země budou po válce potřebovat pomoc s obnovou. O tom všem diskutovalo 329 zástupců místních a regionálních samospráv z 27 členských zemí také se starosty Kyjeva, Lvova, Mariupolu a Melitopolu.
Předseda české delegace Výboru regionů a náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek hovořil o pomoci Ukrajině ze strany České republiky nejprve na interním osobním setkání s předsedkyní rady Charkovské oblasti Tetianou Jegorovou Luščenko, a potom také na plenárním zasedání, kterého se online účastnili i starostové některých ukrajinských měst - Vitalij Kličko z Kyjeva, Vadym Bojčenko z Mariupolu, Andrij Sadovij ze Lvova a Ivan Fedorov z Melitopolu. „Když slyšíte mluvit zástupce měst a obcí, kteří konflikt osobně prožívají, a Ivan Fedorov byl dokonce unesen a vězněn ruskou armádou, je to vše velmi autentické a je dobře, že to mohli slyšet i ti, kteří mají případné pochybnosti o dění na Ukrajině. Nám to samozřejmě připomenulo příjezd „osvoboditelské“ armády v srpnu 1968 do Československa, který ale zemi tak nezpustošil, jako to dělá Rusko nyní na Ukrajině. Proto musíme myslet i na obnovu, nejen prostřednictvím partnerských regionů a měst, ale celé Evropské unie. O tom jsme hovořili i s několika přítomnými komisaři Evropské unie. A jsem rád, že jsme při našem prvním předsednictví v Unii v roce 2009 zahájili takzvané Východní partnerství s postsovětskými zeměmi na východ od hranic Evropské unie. Letos, kdy po 13 letech budeme opět předsednickou zemí  EU, máme všichni příležitost prokázat zejména Ukrajině a Moldavsku význam tohoto partnerství víc, než kdykoliv předtím,“ dodal Línek.
Evropský výbor regionů se zabýval také tématy, jako jsou Zelená dohoda, Nový evropský Bauhaus s důrazem na architekturu a podporu kulturního dědictví, reakce na mimořádné situace v oblasti zdraví, hospodářství EU po pandemii COVID 19 či lesní strategie EU do roku 2030.