Českotřebovský deník 119/2022 (30/4)
Majáles po dvouletém půstu byl velký, důkladný a pohodový

Páteční majáles 2022 byla tak velká událost, že její popis se do jednoho příspěvku nevejde a proto jej rozdělíme na několik samostatných příspěvku.  Uvedeme fotografie i video, které bude jako "trilogie". 
První "speciální" díl byl již publikován těsně po majálesu -  taneční vystoupení  maturantů 4.C  - předtančení z maturitního plesu, které  bylo zopakováno znovu  "pod širým nebem". Je z toho desetiminutové video, které najdete ZDE
První (řádný) díl Majálesové trilogie "Majálesový průvod 2022" - Opět desetiminutové video, v podstatě hraný film, ve kterém v hlavních rolích vystupuje všech 12 tříd českotřebovského gymnázia i se svými třídními učiteli. V první epizodě filmu se jednotlivé třídy představují na školním hřišti samy sobě, aby poté vyrazily  na tradiční trasu městem Česká Třebová a ukázaly co jsou zač. Zvědavců bylo dostatek a zábavy také. To je obsahem všech dalších epizod . Tou poslední je návrat "domů", do školy, kde sice končí díl první, ale zdaleka nekončí celý Majáíles, který pokračuje druhým dílem zvaným Majalesové hry"   První díl - Majálesobvvý průviod již byl publikován  na youtube.com kanálu Českotřebovského deníku  jeho odkaz  najdete ZDE
Druhý díl - "Majálesové hry 2022" se teprve připravuje, bude zveřejněn zítra
Třetí díl - Taneční show s Honzou Onderem a Stardanmce hosty bude posledním dílem trilogie a přijde na řadu následně....

bonus: Majálesová fotoreportáž Martina Šebely


Uvádíme na tomto odkazu ZDE

Pietní vzpomínka na Janu Vejdovskou na hřbitově v Kozlově      

Jana Vejdovská se vrací zpátky do Kozlova - navždycky.  Jana Vejdovská a Kozlov společně mnoho znamenaly. Po mnoho dlouhých let patřily k sobě. I když byla vlastně "kozlovská chalupářka", tak jen málo jiných mělo své kořeny v Kozlově tak jasné, jako právě ona. Byla vnučkou Karla Vejrycha - pianisty, který se ze svého působení ve světě vrátil do Kozlova hospodařit, a můžeme jej připomínat také jako stavitele kozlovských serpentin, tedy důležité silnice, které propojila Kozlov a Českou Třebovou ve dvacátých letech dvacátého století. Jana Vejdovská pobývala na "Pecháčkově statku"  známého ve světě Švabinského sgrafitem "Žnečka" jako důchodkyně od jara do podzimu a v posledních letech po smrti svého manžela Tomáše, pochovaného do rodinné hrobky v Kozlově se sem (za ním) vracela také na vánoční a novoroční svátky. Ode dneška jsou opět spolu  v Kozlově a natrvalo.
Vzpomínku na svou maminku Janu Vejdovskou uspořádal 30. dubna syn Tomáš, který v posledních letech jezdil do Kozlova  i se svou rodinou a jeho záměr  zůstat v Kozlově nakonec potvrzuje i zakoupení bývalého kozlovského obchodu , který bude nyní dále stavebně upravovat.  V Kozlově je totiž takový "genius loci", tedy "duch místa", který rodu dosud prospíval a bude jistě prospívat i synu Tomášovi, který to jako akademický sochař působící na Akademii výtvarných umění v Praze velmi potřebuje. Připomeňme  i to, že díky Tomáši Vejdovskému se již v minulých letech konaly v Kozlově U Sitařů dva ročníky letní výstavy Figurama, na kterých vystavují studenti AVU své práce a do třetice bude obdobná výstava i v roce letošním. Můžete si již nyní zapsat do kalendáře datum 16. červenec. To se bude právě letošní "Figurama" otevírat..... Už dopředu víme, že v kozlově bude letní výstavní program.
Na kozlovský hřbitůvek přišlo na Janu Vejdovskou vzpomínat mnoho lidí místních i českotřebovských, rodilí kozlováci i chalupáři. nechyběla ani starostka Magdaléna Peterková, ani ředitelka městského muzea Jana Voleská. Nahlas u rodinného hrobu vzpomínal  syn Tomáš Vejdovský a alespoň jednu jeho vybranou přečtenou vzpomínku bych chtěl uvést i do tohoto textu. 
"Jana byla ten nejtolerantnější člověk, kterého jsem znala a po mé rodině také bytost nejbližší. Celý život rozdávala všem kolem sebe bez rozdílu a dávalo to nejcennější, co lze druhému dát: svůj čas a naprostou pozornost.  Také zcela naplnila důležitý úkol každého vzdělaného člověka tím, že neustále hledala, hodnotila a rozšiřovala dobré informace a osvětu, pečovala o tradici a kulturní paměť lidí i míst a to nejen jejího milovaného Kozlova. Svým úžasně pozitivním, aktivním postojem k životu byla mnohým z nás oporou a inspirací...."
Růžena Šišková, spolužačka z vysoké školy a velká přítelkyně
Celé vzpomínání na Janu Vejdovskou zachytil na video také Českotřebovský deník a uvede jej  v nejbližší době. Naštěstí máme některé vzpomínky s Janou Vejdovskou natočeny z předchozích let jak při návštěvách v Kozlově, trak třeba i z její návštěvy při otevření výstavní expozice na téma  Semanín v pracích výtvarníků, na které nechyběly také Vejrychovo a Švabinského dílo. Na těchto vzpomínkách bude Jana Vejdovská opět s námi a na živo.