Českotřebovský deník 92/2022 (2/4)    
Nová video aktualita Českotřebovského deníku: Kácení bříz na Zámostí

Nehledě na zdravotní stav jsou téměř osmdesátileté břízy jsou na této dolní části Hřbitovní  ulice velkou dopravní závadou. Na Zámostí i na Hřbitovní ulici se připravuje snesení vrchního vedení, rekonstrukce vozovky, osvětlení i chodníků. Projekt zde se stromy nepočítá.
Další dvě břízy byly na základě odborného posouzení odstraněny na severním konci parku na Zámostí. Vyžadoval to jejich zdravotní stav.  Vzrostlé stromy byly také velkou zátěží pro obyvatele sousedního rodinného domku.  Zdravotní stav bříz je často problematický, i když strom na oko "žije". Uvnitř může být v tak špatném stav jak se zjistilo při kácení na Hřbitovní ulici.  Podobě může pád nemocné břízy na hrob Ládi Šicha za úplnou devastaci hrobu. - viz další fotografie za článkem.
Kácení bylo provedeno ještě včas, vegetační období totiž už začíná.  Nepořádek byl uklizen, dřevo z vykácených bříz bylo odvezeno. Zůstaly jen pařezy, snad budou také odstraněny.... Odkaz na video je ZDE

Zdevastovaný hrob Ládi Šicha a pachatel té špatnosti na fotografiích

 

Videopozvánka na výstavu Max Švabinský & Rudolf Vejrych 

  Letošnímu dvojité výročí (Max Švabinský 60 let od úmrtí a Rudolf Vejrych 140 let od narozeni) vyřešilo městské muzeum dvojitou výstavou, která se koná ve stejném čase na dvou místech - v městském muzeu a také v Kulturním centru. 
Výstava je to znamenitá a stejně znamenitá byla její vernisáž, po dlouhé době byl foyer městského muzea naplněn k prasknutí.  Druhá část vernisáže pak o hodinu později  pokračovala v Kulturním centru. 
Je to výstava, na kterou byste měli zacést každou návštěvu, co k vám přijede a kam by měly přijít i školní třídy. Výsta opravdu regionálního rozměru, ke které byl vydán krásný katalog, který bude trvalou památkou na tento počin.  Z obou výstav v muzeu i Kulturním centru připravujeme dokument, který bude trvalou připomínkou. Výstava je otevřena do 29. května. Odkaz na video najdete ZDE

Ukliďme svět, ukliďme Českou Třebovou

Den D, den úklidu byl stanoven na dnešek a počasí se zlobilo., Přesto se za nepořádkem  vydalo několik part. Tradičně to byli ochránci přírody, kteří měli svoje vytipované lokality, více méně tradiční. Opět byl využit tzv. "pytlomat", který se v loňském roce tolik osvědčil. Navíc se k lokalitám hodným pozornosti letos přidala i lokalita na Podkově v Rybníku. Přišly také fotografie dokumentující úklid nepořádku podél železniční trati na Parníku, kde je sběratelem neboli "pachatelem" úklidu dobrovolné sdružení 3PK. Inu budou volby, vedlejším efektem je, že bude uklizeno. A to za to stojí. Jenže jak to dlouho vydrží. Měli potíže s odvozem, ovšem nevím proč. Stačilo objednat odvoz od Eko Bi jako jinde. Shodou okolností je začátek dubna spojen se startem třídění odpadu, pravidelně se začnou vyvážet nádoby na separovaný odpad, které občané získali "do výpůjčky zdarma. Věřím, že to hodně pomůže alespoň v pomalejším zaplňování městské skládky v Třebovici. Další změnou je že se nebude svážet odpad z kontejnerů umístěných na obvyklých stanovištích v chatových oblastech, pouze komunální odpad z nádob ke svozu přihlášených a umístěných "ve správnou dobu na správné místo". Chataři mají možnost odvážet svůj odpad také do sběrného dvora.  Objem odpadu z chatových oblastí neustále stoupal a bylo zde do kontejnerů vkládán i nábytek, pneumatiky, televizory atd.  Nyní je nebezpečí, že se to bude hromadit v přírodě. Nevím ovšem proč, vždyť to vše lze vozit do sběrného dvora !

Fotografie pro pamětníky: Koncert na nádraží

V sobotu 14. dubna 2012 vyvrcholil bakalářský absolventský projekt „SPOJUJEME ŽELEZNICI S HUDBOU“, koncertem v hale českotřebovského nádraží. Tento projekt probíhal  na nádražích v Pardubicích, Chocni, Moravské a České Třebové. Právě nádraží v České Třebové bylo posledním „koncertním“ sálem hudebního projektu, který měl ve vínku spojení uměleckých žánrů, architektury nádraží s klasickou hudbou. Vestibul českotřebovského nádraží se již hodnou chvíli před zahájením koncertu zaplnil zájemci o tento netradiční koncert hlavně klasické hudby. Netradiční byl nejen koncertní sál, ale také uvolněnější etiketa v oblečení posluchačů i jejich vystupování. Vždyť na koncerty klasické hudby se chodí do kamenných divadel, pánové ve společenských oblecích s kravatou, dámy zase v róbách. Zde si mohl na sebe vzít každý, co chtěl. Koncert byl zahájen přesně v 16 hodin na programu koncertu byly například skladby mistrů J. S. Bacha, W. A. Mozarta a A. Dvořáka. Interprety byli posluchači Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, hobojistka Pavla Kostelecká a houslista Karel Hampl.  V České Třebové byli oproti třem předchozím koncertům doprovázeni klavíristou Martinem Hrochem. Karel Hampl, nejen výborně hrál na housle, ale celý koncert rovněž moderoval.
Zvukové pozadí koncertu doplňovaly zvuky přijíždějících a odjíždějících vlaků, ztlumené hlášení staničního rozhlasu a neustálý pohyb cestujících, kteří se koncertnímu vystoupení příliš nevěnovali. I přes neustálý ruch nádraží, bylo hodinové úsilí tří protagonistů závěrečného koncertu pro posluchače, stejně jako pro nahodilé cestující, kteří přijížděli, nebo odjížděli jistě zajímavým kulturním zážitkem. Hudebníci byli odměněni bouřlivým potleskem a od jednoho náhodného cestujícího i lahví vína.  Pavel Stejskal


Bacrie má letos 15 let

Občanské sdružení Bacrie má v letošním roce velký důvod k radosti, slaví totiž své patnácté narozeniny. Na jaře 2007 se totiž poprvé představili veřejnosti a to později opakovanou akcí „Brány otevřené aneb Vítání jara“Tehdy ještě značně stydlivě ale odvážně se snažili ukázat život našich předků od dávných Lovců mamutů po příchod Slovanských kmenů na našem území. Protože ohlas tohoto netradičního zpestření českotřebovského kulturního života byl velmi dobrý, rozhodli  se členové Bacrie  pořádat naše společné „výlety do pravěku“ opakovaně.  Rok co rok pak areál křivolické Pravěké osady pomalu vyrůstal, byla zakládána první políčka, rozdmýchaly se uhlíky v kovoliteckých píckách či kovářských výhních a v roce 2011 byl položen pomyslný základní kámen první pravěké stavby, to vše pro lepší a bohatší ukázku dávno zapomenutého života našich vzdálených předků. Od té doby se mnoho změnilo, můžeme se těšit co nového připraví Bacrie v letošním jubilejním roce.... (Fotografie ze začátků činnosti spolku)

Hřebčín v Kladrubech čeká zřejmě i plný návštěvnický „zápřah“

Jedním z turistických magnetů Pardubického kraje je Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem, jehož krajina účelově přizpůsobená chovu koní je zapsaná na seznamu světových památek UNESCO. Prvního dubna zde slavnostně zahájili novou sezónu, kterou bude lemovat několik výročí, především 30 let od osamostatnění Národního hřebčína.
„Od zapsání na seznam UNESCO to bude vlastně první celá sezóna, který snad proběhne v návštěvnicky příznivějších podmínkách,“ řekl náměstek hejtmana kraje Roman Línek, který je zároveň předsedou příslušné Rady památky UNESCO. Hřebčín dokonce musel vypracovat strategii, jak čelit příliš vysoké návštěvnosti, která by mohla památce ublížit. Covid ale situaci zcela změnil.
V letošní sezóně, která trvá od dubna do konce října, připravil hřebčín všechny pravidelné prohlídky, ale navíc i řadu jubilejních výstav k osobnostem spojeným s místním chovem koní i s historií hřebčína.  První velkou akcí pro veřejnost kromě závodů bude Den starokladrubského koně 28. května. „Rádi bychom využili i předsednictví České republiky v Evropské unii a seznámili s tímto kulturním bohatstvím také další Evropany,“ řekl Línek.
Při zahájení sezóny představili autoři a vydavatelé také novou publikaci se stejným názvem, jako památka UNESCO: Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Dokonce pro její křest zvolili stejné místo, které je na titulní straně knihy a které zachytil malíř před několika staletími. Na knize se podíleli Zdeněk Novák, Roman Zámečník a Jiří Machek, fotografie pořídil Jiří Podrazil. Kniha vysvětluje podstatu světové jedinečnosti hřebčína v kontextu historie i současnosti.
I v mrazivém prvním dubnovém dni bylo vidět, že v Kladrubech je dobře postaráno také o další generace těchto speciálních koní. Letošní hříbata se totiž v doprovodu matek vesele proháněla hned ve vedlejší pastvině.