Českotřebovský deník 94/2022 (4/4)    
Z jednání zastupitelstva města

Zastupitelé jednali v pondělí 4.dubna  zejména o předložených majetkových záležitostech, rozhodli o udělení dotací do oblasti sportu  mládeže, dotací  na údržbu a modernizaci sportovních a kulturních zařízení, které nejsou v majetku města a rozhodli o pořízení změny územního plánu č. 1.  Majetkové změny  budou  zveřejněny jako usnesení zastupitelstva města, nešlo o žádné rozsáhlé  změny.  Přidělené dotace vycházejí ze schváleného rozpočtu města a jsou přehledně uspořádány ve dvou  tabulkách: 
Rozdělení dotací pro sport mládeže a trenéry
Změna územního plánu č. 1. byla schválena s tím, že z ní byly vypuštěny změny lokality označené v návrhu 1.10  (Změna účelu pozemku v Tkalcovské ulici z plochy sídlištní zeleň na plochu SM, tedy městské bydlení) a dále ještě lokalita 1.12 (Robův kopec), kde byla požadována změna ze zemědělsky využívaného pozemku  plochu pro rekreaci.  V námitkách zde byla použita domněnka o tom, že na uvažované ploše se vyskytuje chráněný modrásek a dotčený orgán - odbor ŽP a zemědělství Krajského úřadu  doporučil před rozhodnutím nejdříve provést relevantní výzkum  existence chráněného druhu a podmínek pro jeho existenci a rozmnožování. Před projednáváním  změny územního plánu požádal  zastupitel Ing. Aleš Spirman o zařazení svého návrhu na revokování usnesení z říjnového zastupitelstva, kterým byla navržena změna č. 1. Územního plánu k projednání na dotčených orgánech Pardubického kraje. Zařazení tohoto návrhu nakonec nebylo schváleno.
 
Ukázalo se také, že zrušení tohoto  usnesení by ani nemělo žádný vliv na schvalování změny ÚP v programu jednání zastupitelstva. Mezi tím se již dotčené orgány k návrhu změny vyjádřily, návrh akceptovat připomínky sousedů  a určení plochy sídlištní zeleně na pozemku u Tkalcovské ulice neměnit byl shledán jako možný a nenapadnutelný. Druhý návrh na změnu určení plochy 1.12. na Robově kopci byl pak doporučen k dalšímu prozkoumání lokality a ověření přítomnosti chráněného druhu.  Předložený návrh rady města byl schválen, změna ÚP č.1. plánu byla schválena bez lokalit 1.10 a 1.12.
V diskuzi  na konci jednání ještě vystoupila MUDr. Hausknechtová a  Pavel Hildebrand. Ten rozporoval schválené usnesení o vyřazení lokality Tkalcovská, které považuje za diskriminační. Prostřednictvím svého advokáta (který se však neprokázal plnou mocí od investorů a žadatelů o změnu ÚP) adresoval Městu "předžalobní upomínku", kde požaduje úhradu  svých nákladů ve výši více než 1 milion korun. Domnívá se, že předchozí změna ÚP, která měla podle jeho sdělení stanovit zelený pás pod parkovištěm Billa až v roce 2020, byla účelová a rozporoval dřívější slib města o tom, že má být v lokalitě jenom sídlištní zeleň. Protože přijaté usnesení žadatelům nevyhovuje, budou se zřejmě bránit soudní cestou.  Dr. Hausknechtová naopak vysvětlila, že při stavebním řízení na parkoviště Billa byl stanoven cíl města vytvořit pod parkovištěm "zelenou clonu", chránící byty občanů při Habrmanově ulici od automobilového ruchu také z druhé strany jejich domů.  
Dalibor Zelený sdělil, že nový územní plán přijatý v roce 2020 byl připravován několik roků včetně opakovaného veřejného projednávání a žadatel o změnu ÚP zakoupil pozemek až 4 měsíce po té, co stávajícího územní plán vstoupil v platnost. V tu dobu zde již byla plocha určena s posláním "sídlištní zeleň" a tudíž těžko může mluvit o diskriminaci při odmítnutí přeměnit plochu 1.10  na městské, tedy vícepodlažní bydlení.
Milan Mikolecký také zmínil, že rozhodující část lokality označené 1.10 byla jako zeleň již v územním plánu po přelomu století, že tedy  v roce 2020 tedy nešlo o žádnou účelovou změnu, do zeleně byla zahrnuta jen poslední parcela po Vorlově vilce čp. 130 (postavené v r. 1930) na části této plochy, která byla v lokalitě zbourána jako poslední. Uvedl také na pravou míru  uváděný tzv. "slib města", neboť ve skutečnosti jde o podmínky přesně specifikovaného zeleného pásu pod vybudovaným parkovištěm  stanovené ve vydaném stavebním povolení na realizaci obchodního centra Billa a celého tamního dopravního řešení zdejším stavebním úřadem. (V obsáhlém dokumentu jsou podmínky, za kterých je možná realizace výstavby, uvedeny na stranách 12 a 13).

Fotografie pro pamětníky - z Tkalcovské ulice !                 

Pro osvětlení dřívější podoby výše zmiňované lokality se budou dobře hodit následující fotografie, které vysvětlují, jak vypadala zástavba této dolní části Tkalcovské ulice před lety.  Fotografie jsou z archivu Martina Šebely a byly použity pro natáčení videa o původní podobě Tkalcovské ulice v době před 100 lety. První snímek je focený ve směru od Tomkova atelieru a zobrazuje tzv. PLÁCEK. Na tomto místě bylo později učiliště Orlíku, zbourané r. 1999. Po zbourání zde byla  dle podmínek pro Billu zeleň.
Na dalším snímku dole je dům čp. 112, který stával opět do roku 1999 na slepé části Tkalcovské ulice, pohled od tzv. Plácku směrem k průmyslovce. Vlevo pak byla Vorlova vilka čp. 130, která byla zbouraná nejpozději. 
Mapa Tkalcovské ulice  z roku 1929  ukazuje, že tehdejší zástavba (ale prakticky až do bourání kolem roku 1999) rozhodně neměla městský charakter, spíše vesnice zástavby. Bourání  v lokalitě Tkalcovské ulice se realizoval na několik etap. Ta první byla spojena s plánem na vybudování odborného učiliště ČSVD  v letech 1988 - 89, záměr však nebyl dokončen, veškeré projekty z doby starého režimu byly přehodnoceny.  O původní podobě Tkalcovské ulice napsal Martin Šebela na 4 pokračování článek do Českotřebovského zpravodaje v roce 2000, kdy zde doznívalo bourání na dolním konci uličky.  Článek mám k dispozici v elektronické verzi a připravuji ho ke zveřejnění, musím k němu doplnit obrázky....  Tkalcovská ulice je nyní aktuální.... (mm)

 
Elektrárna Chvaletice: urychlení technologických postupů nelze soudně nařídit

Pardubický kraj zahájil v pátek 1. dubna 2022 řízení z moci úřední, jehož cílem je uvést podmínky provozu Elektrárny Chvaletice formálně do souladu s novou evropskou legislativou a přizpůsobit jí stávající integrované povolení. Jen několik dní před tím obdržel Nejvyšší správní soud od Ministerstva životního prostředí i od Elektrárny Chvaletice kasační stížnost na rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě o zrušení emisní výjimky. A zároveň rozhoduje Ministerstvo životního prostředí podruhé o vydání nové emisní výjimky. Momentálně tedy probíhají v souvislosti s budoucností naší elektrárny tři procesy, které se mohou vzájemně i vyrušit.
„Přestože začíná být objektivně velmi obtížné zorientovat se ve změti úředních a soudních procesů, podstata zůstává jednoduchá. Krajský soud sice rozhodl v náš neprospěch, i on však potvrdil, že Elektrárna Chvaletice má na výjimku nárok. Předmětem jednání už je nyní pouze délka této výjimky. Na to konto nám nezbývá než konstatovat, že stejně jako se nedá hlasovat o fyzikálních zákonech, nedá se ani soudně nařídit urychlení technologických postupů. Proto zatím pokračujeme v ekologizaci a snižování emisí dle původního plánu,“ vysvětluje Václav Matys, generální ředitel Elektrárny Chvaletice.
 „Upřímně řečeno jsme nyní v poněkud bizarní situaci. Na jednu stranu se nás politici a novináři pod dojmem energetické a bezpečnostní krize ptají, zda bychom byli schopni navýšit těžbu a výrobu elektřiny z něj, na druhou stranu nátlakové organizace bez ohledu na kritickou situaci pokračují v úsilí zastavit provoz české elektrárny na české palivo. Navzdory tomu úřadům i nadále poskytujeme maximální součinnost a pevně věříme, že Ministerstvo životního prostředí vydá co nejdříve takové rozhodnutí, které nám umožní pokračovat v provozu a ekologických investicích,“ dodává Václav Matys. 
Elektrárna Chvaletice je jedním z největších výrobců elektřiny v ČR. Díky strategické poloze pouhých 30 km od geografického středu ČR je energetickým srdcem východních Čech. V současnosti je také jedinou elektrárnou v regionu, která má certifikaci na vyrovnávání výkyvů v síti, obnovení dodávek po rozpadu sítě i tzv. ostrovní provoz. Zůstává tedy významnou bezpečnostní a stabilizační součástí české elektrizační soustavy. V současnosti realizuje jednu z největších soukromých ekologických investic v Česku, která přinese nejvýznamnější snížení emisí od 90. let a splnění nových evropských limitů. Roční výroba elektřiny se běžně pohybuje na úrovni kolem 4 TWh. Společnost patří k nejvýznamnějším zaměstnavatelům v regionu.