Českotřebovský deník 97/2022 (7/4)      

Albertova vila v Albertinu Žamberk projde rekonstrukcí  

Radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválili vyhlášení výběrového řízení na energeticky úsporná opatření na Albertově vile v areálu Odborného léčebného ústavu Albertinum Žamberk. Součástí prací v předpokládané hodnotě necelých 50 milionů korun včetně daně je také rekonstrukce interiérů budovy. Projekt na zateplení bude podpořen z evropských fondů v rámci Operačního programu Životní prostředí, v případě vnitřního vybavení je v plánu uplatnění v rámci Integrovaného regionálního operačního programu.
„O rekonstrukci Albertovy vily hovoříme již delší dobu, jelikož jsme zvažovali nejlepší možnou variantu pro spolufinancování z evropských fondů. V rámci realizace úspor energie budeme zateplovat obvodové zdivo, sanovat a zateplovat střechu včetně výměny samotné střešní krytiny. Budeme také měnit okna, vstupní dveře a výlezy na půdu. Při všech typech prací musíme zachovat a případně obnovit historický vzhled budovy,“ řekl hejtman Martin Netolický. „V rámci podmínek dotačního titulu musíme stavební práce dokončit nejpozději do konce června 2023. Předpokládané náklady podle projektové dokumentace činí necelých 50 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Netolický.
Součástí investice je také úprava vnitřních prostor budovy. „Chceme odstranit nevyhovující stavebně technický stav částí budovy s prošlou životností zejména vnitřních technických sítí. V budově je nutné zajistit bezbariérovost vybudováním výtahu s citlivým zakomponováním do objektu bez zásadního narušení vzhledu. Zároveň chceme upravit zázemí pro zaměstnance včetně sociálních zařízení, snížit počtu vícelůžkových pokojů vybudováním pokojů pro dva, maximálně tři pacienty,“ vysvětlil druhou část krajské investice náměstek hejtmana Roman Línek.
Odborný léčebný ústav Albertinum Žamberk, který je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, se dlouhodobě významně rozvíjí. „Jsem velmi ráda, že se nám podařilo posunout k realizaci další z významných investic, která především zkvalitní služby pro naše klienty, ale také pro zaměstnance ústavu, kteří si zaslouží kvalitnější zázemí. Spojení zateplení budovy s vnitřními úpravami je vzhledem ke složitosti přesunu provozu výhodnější, než dělat tyto akce odděleně. Proto jsme z hlediska jak časových, tak organizačních úspor obě akce spojili,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. „Sedm let zde slouží zmodernizovaný pavilon plicního oddělení, šest let uplynulo od rekonstrukce ambulantní části psychiatrického oddělení. V minulém roce jsme v areálu dokončili nové zázemí rentgenového pracoviště, které prošlo, spolu s prostorami plicní rehabilitace, významnými stavebními úpravami. Investice za šest milionů korun se sestávala z pořízení technologického vybavení RTG pracoviště za jeden milion korun z rozpočtu léčebného ústavu. Do samotného zázemí jsme pak investovali pět milionů korun z rozpočtu Pardubického kraje.“ upřesnila náměstkyně Matoušková.
Stejně jako v případě dalších projektů, a to nejen v oblasti zdravotnictví, klade kraj velký důraz na využití dostupných dotačních titulů. „V případě investice do Albertovy vily se jedná o kombinaci dvou dotačních titulů. Energeticky úsporná opatření za více jak 18 milionů korun budeme mít spolufinancována v rámci 121. výzvy Operačního programu Životní prostředí. V případě rekonstrukce vnitřních prostor chceme projekt uplatnit v rámci Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 – 2027. Vzhledem ke kvalitní přípravě našich projektů předpokládáme, že bychom měli být opět úspěšní,“ sdělil krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

I za pandemie turisté hráli hru 30xParKem

Pardubický kraj se před dvěma lety domluvil s Klubem českých turistů a rozmístil na 30 rozcestníků na zajímavých místech v kraji tabulky s QR kódy pro účast ve vědomostní hře 30x Pardubickým krajem, v mobilní aplikaci 30xParKem. I když do organizace nové soutěže zasáhla pandemie, spustil kraj v sezóně 2020 pilotní projekt a v roce 2021 už regulérní první ročník soutěže. Zúčastnili se ho téměř tři stovky lidí.
Jednotlivá stanoviště jsme rozmístili rovnoměrně po kraji na turistických trasách a zájemci je mohli nalézt v podobě QR kódů na turistických rozcestnících. Cílem bylo vytáhnout lidi ven, dostat je do míst, kam musí alespoň poslední část cesty dojít pěšky nebo dojet na kole, a aby se při tom prostřednictvím otázek dozvěděli něco více o Pardubickém kraji či o historii navštívené lokality a jejího okolí,“ řekl radní pro cestovní ruch, sport a volnočasové aktivity Alexandr Krejčíř.
Hra je určena lidem s chytrými telefony a měla tedy ambici zaujmout zejména mladší generaci. Zapojila se do ní ale i řada aktivních seniorů. Každé místo má zásobník otázek, které se různě generují, proto každý účastník odpovídá na něco jiného.
„Chtěli jsme přinést nějakou přidanou hodnotu, že se lidé něco dozvědí, po něčem musí zapátrat a přitom něco udělají pro své zdraví. Díky variabilitě otázek mohou soutěžit i několik let po sobě s různými otázkami. Potom můžeme vybrat zase jiná místa,“ dodal náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Autory hry jsou fotograf Štěpán Bartoš a programátorka Anna Vavrečková, kteří obsah průběžně uzpůsobují podle ohlasů účastníků. V roce 2021 byl počet účastníků přibližně o stovku vyšší než pilotním projektu, ale stejně jako v roce 2020 stihlo navštívit všech 30 míst jen 10 lidí. Z těch byli vylosování výherci poukázek na kolo a sportovní vybavení za celkem 25 tisíc korun. Vítězkou se stala Jana Zrzavá a na dalších dvou místech byly vylosovány Ditta Kukaňová a Olina Klimešová.
Soutěžní turistická hra 30xParKem v květnu vstoupí do druhého ročníku a výherce budeme znát po 30. dubnu 2023.

Z hokejbalu: 

Výsledky Lokomotivy Česká Třebová
1) Sobota 26.3. venku HBC Hradec Králové 1988  B - Lokomotiva  Česká Třebová 5 : 10
2) Sobota 2.4. doma Lokomotiva Česká Třebová - Jestřábi Přelouč 1 : 3
V tabulce je Lokomotiva po 15 kolech na 4. místě šestičlenné tabulky s 26 body za 8 výher

Začaly fotbalové krajské soutěže

FK Česká Třebová prohrál v Chrudimi 2 : 1, nyní hraje v sobotu 9.4. doma s týmem Moravany, začátek v 15:30
 
Konečné výsledky letošního 14. ročníku CHL  

Všem účastníkům je teřba poděkovat za trpělivost, protože letošní ročník (jako předchozí) výrazně negativně ovlivnila pandemie COVID – 19, dále soutěž ovlivňovaly i vstupy do programu ze strany oddílů hrající soutěže organizované ČSLH.  Vedoucí soutěže Zdeněk Řehák také děkuje  za ústupky ze strany týmů hrajících CHL děkujeme za ně a vážíme si jich. Dále bych chtěl za svoji osobu poděkovat všem, kteří se starají o chod celé soutěže a v neposlední řadě rozhodčím a v tomto případě opravdu vím o čem mluvím.

Několik organizačních informací k ukončení 14. ročníku CHL:

  • 14. ročník CHL bude ukončen bez slavnostního vyhodnocení vzhledem k ne odehrání 3. části CHL, výsledky budou pouze v písemné podobě rozeslány týmům
  • 14. ročník CHL tímto vedení soutěže bere za ukončený
  • 15. ročník CHL nasazení týmů, pokud bude zachován stávající herní systém, bude na základě výsledků 1. části – 14. ročníku CHL, který nebyl ještě výrazně ovlivňován pandemií
  • Provozovatel provede vyhodnocení odehraných zápasů v sezoně 2021 / 22 a provede vyúčtování, následně budou vystaveny na neodehrané zápasy v sezoně dobropisy (garantovaný počet zápasů je 22), dobropis bude vystaven v každém případě
  • Týmy mají možnost ponechat finanční prostředky na další sezonu, kdy budou započteny proti finančním požadavkům na další sezonu
  • Dnešním dnem spouštíme přihlášky do dalšího 15. ročníku CHL

Dále bych chtěl vyzvat všechny týmy k připomínkám k hernímu systému, který dle mích informací začíná nevyhovovat. Samozřejmě je možné i připomínkovat soutěžní řády, připomínky jsou možné do zahájení dalšího ročníku soutěže. Všichni si odpočiňte a přes jaro a léto načerpejte hodně sil do další sezóny.   Zdeněk Řehák

Nejen rekonstrukce interiérů. Domov mládeže v Přelouči bude mít i nový kabát

Radní Pardubického kraje dali zelenou výběrovému řízení na zateplení domova mládeže v ulici Jaselská, který využívají žáci z gymnázia a odborné školy v Přelouči. Předpokládané náklady na stavbu včetně dalších poplatků činí asi 32 milionů korun s daní. Na přelomu tohoto roku se v domově začalo také s rekonstrukcí interiérů.
„Nepřestáváme s vyhledáváním objektů, u kterých je výhodná realizace úspor energií, a to i v případě budov škol a školských zařízení. Plán zateplení Gymnázia a SOŠ Přelouč je rozdělený na dva samostatné projekty. Jeden se týká domova mládeže, kde v současnosti probíhá také rekonstrukce interiérů, po níž by se měla kapacita domova rozšířit z 50 na 60 lůžek. Stavební práce budou realizovány postupně za plného provozu domova, nelze tak nyní odhadnout, za jak dlouho by mohlo být hotovo. Odhad u rekonstrukce interiérů je konec tohoto roku,“ vysvětlil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Pardubický kraj inicioval již v předchozích letech na škole řadu investic. „V uplynulých čtyřech letech se podařilo na škole rekonstruovat hřiště a sociální zařízení v objektu odborné výuky a v hlavní budově školy. Investovali jsme také do zabezpečení školních objektů v podobě nového čipového systému. Nejen výuka grafických oborů je tu na velmi dobré úrovni, je třeba proto škole zajistit vhodné podmínky,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Úsporných opatření se nejdříve dočká domov mládeže, druhý projekt počítá se zateplením budovy školy. „V případě domova se chystá zateplení obvodového pláště kontaktním zateplovacím systémem na bázi polystyrénu a zateplení střešního pláště minerální vatou. Kompletně vyměněna budou okna za nová s předepsanou hodnotou tepelného odporu. Část energetických úspor bude realizována prostřednictvím vzduchotechnických zařízení se schopností zpětného získávání tepelné energie při výměně vzduchu,“ informoval náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
Zateplení domova mládeže vyjde podle zadávací dokumentace na necelých 31 milionů korun včetně daně, se všemi poplatky, které čítají například vypracování projektové dokumentace, pak na zhruba 32 milionů korun. „Na projekt zateplení domova mládeže v Přelouči se nám podařilo zajistit finanční spoluúčast z Operačního programu Životní prostředí. Podle předběžných odhadů by se mohlo jednat o částku v hodnotě 9,5 milionů korun,“ uvedl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Vysoká kola na výstavě v ústeckém muzeu

Poslední březnový čtvrtek byla v městském muzeu v Ústí nad Orlicí zahájena nová výstava věnovaná historickým vysokým kolům. V Hernychově vile jsou ke shlédnutí nejstarší bicykly, především vysoká kola známá pod přezdívkou "kohoutovky". Návštěvníci se také dozví něco o vztahu Ústí nad Orlicí a rodu Kohoutových, jednoho z největších výrobců jízdních kol v poslední čtvrtině 19. a na začátku 20. století. 
Putovní výstava Regionálního muzea v Kolíně doplněná Městským muzeem v Ústí nad Orlicí prozradí návštěvníkům mnoho zajímavých informací a není určena jen pro cyklisty. Na výstavě nechybí řada drobných předmětů, bez nichž by život „mužů velocipedistů“ a „žen cyklistýnek“ byl příliš těžký. Stačí si jen představit, že tehdejší cesty měly hliněné a kamenité povrchy, psi pobíhali bez kontroly, ani ve městech moc umělého osvětlení nebylo a oblečení – zejména ženské – se snadno zamotalo do kola. A nezapomeňme na časté a vážné nehody při pádu z vysokých kol. 
Přijďte se do muzea na výstavu podívat až do konce května.
Poznámka. vysoká kola zajímavé konstrukce máme také v depozitáři našeho  českotřebovského muzea.