Českotřebovský deník 98/2022 (8/4)   
Úspěchy žáků a souborů ZUŠ Česká Třebová v krajských kolech soutěže ZUŠ

Krajské kolo soutěže smyčcových orchestrů Holice 5. dubna
Školní smyčcový orchestr ZUŠ Česká Třebová - dirigent Bohuslav Mimra
1. cena s postupem do ústředního kola soutěže, které se uskuteční v Olomouci 13. a 14. května
Na soutěži v Holicích se na úspěchu orchestru podíleli: Daniela Hüblová, Tereza Čížová, Nela Houdová, Viktorie Horáčková, Filip Němeček, Karel Mužík, Tomáš Mikolecký, Jan Kocanda, Marie Vomáčková, Václav Vitouch, Václav Beran a Adam Janíček.
 
Krajské kolo soutěže dechových nástrojů Vysoké Mýto 6. a 7. dubna 2022
Hra na flétnu:
Klára Horáčková - 1. cena
Helena Bečičková - 1. cena
Filip Horáček - 2. cena
 
Hra na trombon:
Richard Skopal - 2. cena
 
Hra na saxofon
Ondřej Mikolecký - 2. cena
 
Hra na trubku:
Kateřina Procházková - 3. cena
 
Soutěžní úspěchy mladých bubeníků. Vysoké Mýto 6. dubna
David Vágner (I. kategorie) – 1. místo a Zvláštní cena za interpretaci sóla na bicí soupravu.
Jáchym Frangos (IV. kategorie) – 1. místo (návrh na postup do celostátního kola).
Matěj Oharek – (V. kategore) – 3. místo.
GRATULUJEME!!!
  •  
    Pořadatelé ústředního kola soutěže ZUŠ smyčcových souborů již publikovali přehled soutěžících v ústředním kole, ze kterého je znát složení jednotlivých orchestrů. V Olomouci na ZUŠ Žerotím  a v sále Reduty na Horním náměstí se v sedmi kategoriích představí celkem 24 orchestrů. ZUŠ Česká Třebová bude hrát opět v kategorii "hra smyčcových orchestrů od 12 do 18 členů".

  • Fotografie pro pamětníky

    Fotografie ze srazu majitelů tříkolek Velorex v květnu 2004 v Blansku.  Jeden z vynálezců vozítka OSKAR - VELOREX Mojmír Stránský (29. června 1924 - 13.června 2011) v tomto roce slavil kulaté 80. narozeniny, které byly řádně oslaveny koncem srpna 2004 srazem v České Třebové, jehož podstatná část se odehrávala na letišti U Dvora. Ještě dnes na akci mnoho lidí vzpomíná.  Na fotografii Mojmíra Stránského doprovází Josef Gregor (V91), další nadšenec staré techniky, zejména pak letadel, pamětník létání na Třebovských stěnách,  nadšenec, který pomohl s obnovením českotřebovského aeroklubu.

    Z gymnázia: septimáni na pražském summitu

    Stejně jako v minulých letech i letos proběhl studentský vzdělávací projekt – Pražský studentský summit. Tento rok se konal již 27. ročník tohoto úspěšného studentského projektu.
    Jaká je náplň tohoto summitu? Neznalý člověk by nejspíš jednoduše řekl, že se jedná o pouhou simulaci jednání OSN, která vznikla ze snahy mnohých studentů, kteří nebyli spokojeni s rychlostí ani s výsledky mnohých jednání v rámci OSN a chtěli si alespoň prostřednictvím simulace vyzkoušet, jestli je možné dosáhnout nějakého zlepšení. Po absolvování celého ročníku ale zkrátka nemohu říci, že by se jednalo jen o pouhou simulaci. V celém summitu jde také hodně o lidi, o úžasné a unikátní osoby, které vás celým summitem doprovází a které poznáváte takřka na denní bázi. Jsou to sice lidé z různých koutů naší republiky, ale s jedním významným snem, snem něco změnit. To je ten sen, který všechny spojuje a prochází takřka celým projektem.
    Jak tedy takový summit probíhá?
    Celý summit začíná podáním přihlášky, v které musíte projevit alespoň minimální znalosti ohledně organizace jako takové. Samotná přihláška následně slouží k rozřazení států, za které budou následně týmy celý půlrok jednat. Nám se i s trochou štěstí podařilo zastupovat jednu z našich „vysněných“ zemí. Jednalo se konkrétně o Egypt, stát Slunečních bohů. K zastupování Egypta nás hlavně přivedla touha po výzvě zastupovat zemi s velmi rozdílnou kulturou a s diametrálně odlišným pohledem na svět.
    Každý člen delegace pak jednal v rámci jednotlivého orgánu, který mu byl v rámci týmu přidělen. Já osobně jsem byl součástí 4. výboru OSN řešícího otázky jednak politické a jednak dekolonizačního charakteru. Samotný orgán pak můžete znát pod zkratkou SPECPOL. V rámci celého ročníku jsme se pak zabývali převážně třemi aktuálními body agendy, které jsou v kompetenci výboru jako takového. Konkrétně se tedy jednalo o velmi složité a částečně velmi kontroverzní prevenci násilných střetů v oblasti Izraele a Palestiny, o vnitřně přesídlené osoby a o revizi mezinárodní spolupráce v otázce volebního monitoringu.
    Naším druhým zastupovaným orgánem byla WHO (World Health Organization). Zde se probírala témata náhradního mateřství, alkoholismu a bakteriální rezistence. Celý ročník následně završily velmi dojemné proslovy hlavních organizátorů a závěrečné loučení v rámci jednotlivých výborů.
    Na konci tohoto článku musím zmínit ještě jednu věc, kterou vám summit může přinést, tou věcí je osobní setkání se známými osobnostmi, které bez nadsázky hýbou světem. V mé paměti například zůstane osobní setkání s panem Robertem Fremrem, který patří dlouhodobě mezi hrstku lidí, kterých si nejen velmi vážím, ale také se jimi inspiruji. Dále také nesmím zapomenout na setkání s jedinečným Šimonem Pánkem nebo se Sylvou Horákovou, kterou bych zvládl s nadšením poslouchat i celé hodiny. Jsem rovněž rád za možnost střetnout se s významnými politiky, např. Pavlem Fisherem a Janem Lipavským.
    Filip Záleský, 7.A

    Informační technologie kraje projdou modernizací

    Modernizace firewallů a kybernetického zabezpečení nebo nový dotační portál. To jsou projekty, které v těchto dnech připravuje Pardubický kraj.
    „V současné chvíli se musíme zaměřit na modernizaci stávajících firewallů, které nevyhovují požadavkům kybernetické bezpečnosti. V souvislosti s tím chceme na úřadu lépe zabezpečit vnitřní síť. Nové informační služby projdou změnou, která bude pozitivní jak pro zaměstnance krajského úřadu, tak pro občany,“ uvedl radní pro informatiku a e-Government Alexandr Krejčíř.
    Součástí obnovy bude zapojení a zprovoznění firewallů nové generace včetně zaučení správců. Výměnou projde také podpůrná serverová infrastruktura.
    Výraznou změnou projde i způsob podávání dotací. „Až doposud kraj zpracovával dotační procesy takzvaně ručně, bez digitalizace. Vzhledem k tomu, že kraj vyhlašuje ročně 90 dotačních výzev, ve kterých přijde zhruba 3500 žádostí, je třeba tyto procesy více zautomatizovat. Nejen že bychom rádi usnadnili zpracovávání dotačních žádostí zaměstnancům, ale rádi bychom zjednodušili činnost podávání žádostí o dotace i žadatelům. Elektronizace maximální možné míry dotačního cyklu přinese navýšení spolehlivosti a bezpečnosti a dopomůže k lepší dostupnosti služeb veřejné správy,“ dodal radní Krejčíř.
    Pardubický kraj bude na všechny tři projekty podávat žádost o dotace z evropských peněz.
    „Celkové náklady na všechny tři projekty jsou ve výši 123 milionů korun. Na modernizaci firewallů se počítá s částkou 17,5 milionu korun, na zvýšení kybernetické bezpečnosti jsou předpokládané celkové náklady ve výši 100 milionů korun a na projekt Dotační portál Pardubického kraje se počítá s částkou 5,6 milionu korun. Úkolem našeho odboru je tyto obrovské finanční nároky vyřešit tak, aby krajský rozpočet, a tím i jiné investice v území, zatížily co nejméně.  Z evropských fondů proto chceme zajistit 85 procent uznatelných nákladů, a to v případě všech projektů,“ upřesnil radní pro rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

    Veřejné projednávání záměrů rekonstrukcí v Litomyšli

    Město Litomyšl pořádá pro občany města veřejné projednání připravovaných záměrů na změny veřejných prostranství a významných budov. Jde  o rekonstrukci rodného bytu B. Smetany v bývalém zámeckém pivovaru, III. etapu rekonstrukce Vodních valů (úseku nábřeží Loučné, který dosud neprošel žádnými úpravami a úpravu prostoru u pomníku B. Smetany na litomyšlském Smetanově náměstí tak, aby pomník nestál mezi zaparkovanými automobily. Veřejné projednávání se uskuteční v pondělí 2. května od 17 hodin v jízdárně na zámeckém návrší. Na programu bude představení projektů a prostor pro položení otázek. Více informací najdete na webu www.litomysl.cz. Online přenos z veřejného projednání bude dostupný na YouTube kanálu CMS TV a www.litomysl.cz/stream.

    Chrudim představuje poklady ukryté na půdách synagog

    Modlitební řemínky, svitky Tóry, amulety, nejrůznější věci osobní potřeby a dokonce i boty. To vše nalezli pracovníci Židovského muzea v Praze (ŽMP) v uplynulých desetiletích na půdách českých a moravských synagog. Nyní představují část z tohoto ojedinělého souboru 1650 nově restaurovaných sbírkových předmětů veřejnosti v rámci projektu Tajemství půdy: Nálezy z geniz českých a moravských synagog v regionech, odkud nálezy pocházejí. Jedním z vystavovatelů je od 7. dubna do konce června také Regionální muzeum v Chrudimi.
    „Geniza je hebrejský termín pro nařízení odkládat předepsaným způsobem předměty, které již neplní svou rituální roli, ale z náboženských důvodů je není možné zničit. Důvodem nařízení je respekt k Božímu jménu, které hebrejské svitky či knihy často obsahují. Projekt Tajemství půdy představuje tento zatím málo prozkoumaný zvyk odkládání předmětů, jejich vztahu k místu odložení a příslušné komunitě,“ uvedl ředitel Židovského muzea v Praze (ŽMP) Leo Pavlát.
    V 90. letech 20. století realizovalo ŽMP výzkum v objektech ve vlastnictví Federace židovských obcí i jejích členských organizací. Celkem prozkoumali pracovníci muzea 13 lokalit a získali přes 3000 nálezů, nejstarší z 16. století a nejmladší z 19. století. Některé z těchto nálezů se již podařilo zpřístupnit veřejnosti, avšak většina na zpracování teprve čeká. 
    „Jedním z míst významných nálezů geniz je také synagoga v Luži, proto výstava míří i do našeho kraje. Je to příležitost si připomenout historii židovského obyvatelstva a letos bohužel také smutné výročí 80 let od nacistických transportů Židů z Pardubic do Terezína,“ řekl jeden z patronů výstavy, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ten připomenul i publikaci Stopy Židů v Pardubickém kraji, kterou před časem vydal Pardubický kraj.
    Na projektu zpřístupnění kulturního dědictví židovské komunity se podílejí vedle Židovského muzea v Praze a Regionálního muzea v Chrudimi také Západočeské muzeum v Plzni a zejména pak Norské centrum pro studium holocaustu a menšin v Oslu, které se kromě vědecké činnosti věnuje i vzdělávání o holocaustu, genocidách, antisemitismu a extremismu. Právě díky norské spoluúčasti má výstava velkorysé architektonické řešení a také obsáhlý katalog pro veřejnost.  Výstavu je možné zhlédnout také prostřednictvím online sbírkového katalogu a sociálních sítí Facebook a historypin 

    Mladkov chce modernizovat stadion pro požární sport

    Hejtman Martin Netolický řešil se starostou Romanem Studeným řešil především plán na rekonstrukci stadionu pro požární sport. Stadion je dlouhodobě hojně využíván pro soutěže mládeže a dospělých či různých soustředění, avšak v mnoha ohledech je na hranici své životnosti. Mladkov připravuje projekt pro podání žádosti o dotaci k Národní sportovní agentuře s finanční spoluúčastí Pardubického kraje. „O možnosti modernizace sportovního areálu, který slouží jako centrum pro pořádání větších soutěží v požárním sportu pro více jak 1000 lidí a zároveň je hojně využíván pro různá sportovní soustředění, jsme hovořili již v loňském roce. Cílem je zmodernizovat celý areál včetně zázemí pro sportovce či nové tartanové dráhy místo stávající škvárové. Jednoznačnou podmínkou pro realizaci záměru v předpokládané hodnotě 25 milionů korun je získání dotačních prostředků z Národní sportovní agentury,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Pokud by byl projekt z NSA doporučen k podpoře, tak jsme připraveni se finančně v rámci krajského rozpočtu podílet, jelikož by tak vzniklo profesionální zázemí pro rozvoj požárního sportu v celém našem kraji. Projekt má jednoznačnou podporu jak okresního, tak krajského sdružení dobrovolných hasičů, kteří jsou rovněž připraveni projekt finančně podpořit,“ řekl hejtman Netolický.

     

    Kraj má zájem na zachování celé pevnostní soustavy na Kralicku 

    Na setkání Martina Netolického se starostou Dolní Moravy Richardem Novákem řešili další rozvoj celé pevnostní oblasti a zpřístupnění nevyužitích objektů lehkého a těžkého opevnění. Řeč byla také o vybudování nového obecního obchodu v těsné blízkosti obecního úřadu. „Celá pevnostní oblast je zcela unikátním opevňovacím systémem, a to nejen z hlediska tvrzí Bouda či Hůrka, ale i dalších objektů lehkého a těžkého opevnění. Dlouhodobě se snažíme celou oblast propagovat nejen finančně, ale i po stránce propagace. Objektů, které si zaslouží pozornost je však celá řada a na ně se společně se starosty chceme nyní také soustředit a jednat se státem a jeho složkami, kterým objekty patří, o jejich dalším využití, úpravách či konzervaci a zpřístupnění návštěvníkům,“ řekl hejtman Martin Netolický, který chce v této věci jednat se starosty obcí, na jejichž území se objekty nachází.
    Starosta Novák informoval hejtmana o dalších obecních projektech, na které v letošním roce obec pořádala o krajskou dotaci. „Jedná se o rozvojové aktivity v rámci našeho sportovního areálu, kde máme připravený projekt na oplocení. K tomu navíc realizujeme úpravu občerstvení v areálu, kde jsme zažádali o prostředky v rámci dotace na podporu problémových mikroregionů,“ řekl Richard Novák. Ten hejtmana informoval také o tom, že nejdříve ve druhé polovině roku by měla začít stavba nového obecního obchodu v těsné blízkosti obecního úřadu.