Českotřebovský deník 99/2022 (9/4)   
Nové video Českotřebovského deníku:
Šest stovek závodníků v orientačním běhu na Pekláku 

Areál Peklák byl v sobotu 9. dubna v obležení více než 600 závodníků. Na 5. závod Východočeského poháru  přijeli snad všichni orientační běžci z východních Čech, dospělí i mládež.  
Centrum závodu bylo sice na dojezdu sjezdovky, ale mapa s vyznačenými  kontrolními stanovišti dovedla závodníky  v lesnatém a kopcovitém terénu od sjezdovky  poměrně daleko.  Závod byl vypsaný ve velkém počtu kategorií, jejich trasy se lišily délkou i náročností.  Pro mládež měly délku  např. 3 kilometry, pro dospělé i deset.  Záleželo na dobré orientaci v terénu.  Také na start závodu se museli všichni závodníci vydat pěšky poměrně daleko, až  za chatovou oblast Habeš.
Závody byly velkou propagací českotřebovského areálu Peklák, ukázaly, že může dobře sloužit  nejen lyžařům,  bikerům nebo  atletům, ale díky přilehlému náročnému lesnatému  terénu také velmi dobře i orientačním běžcům. Díky závodům přijely na Peklák stovky lidí, kteří by se sem jinak nepodívaly.  Je to velká zásluha  malého kolektivu  členů oddílu orientačního běhu českotřebovské Lokomotivy a především předsedy oddílu, který  měl  se zajištěním nejvíce starostí. Všechno klapalo dobře do posledního detailu.
Počasí bylo doslova aprílové, déšť a sníh možná i některé závodníky z Krkonoš odradil.  Na vlastní závod však pršet přestalo a na vyhlášení vítězů, připravené jen pro dětské kategorie, svítilo sluníčko.  Další odpolední sněhové přeháňky už závod nezkazily.  Vyhlášení nejlepších z mládežnických kategorií se zúčastnil i místostarosta města Josef Kopecký.
 
Krásný koncert:
Martina Mikulecká - Magdaléna Špičáková - Martina Plocková 
Orchestr bývalých žáků ZUŠ

Zcela zaplněná Malá scéna, tedy návštěva, kterou by  se pyšnil  přední český houslový virtuóz. Ozdoba celé koncertní sezóny.  Kultura hodně pošramocená covidovými zákazy a stálými přesuny termínů koncertů se vzpamatovává a důkazem toho byl páteční koncert  8. dubna 2022. Opět se potvrdilo, že Třebováci chodí na představení Třebováků s nadšením a v případě zmíněného koncertu to byl navíc koncert vysoké úrovně. Těžko popsat všechno slovy, proto Českotřebovský deník  koncert zaznamenal a uvede jej v nejbližších dnech ze záznamu.  Každý ze tří sólistek vystoupila na koncertu dvakrát a opravdu to bylo jen na chválu. Vynikající dramaturgie koncertu dokázala posluchače udržet v pozornosti. Martina Mikulecká zahájila hudební večer Wieniawského koncertem a sklidila velké ovace, které pokračovaly i po vystoupení Magdalény Špičákové, která přednesla 1. a 2. větu ze Sonáty Bohuslava Martinů pro flétnu a klavír. Martina Plocková  do třetice  zahrála (zpaměti jako všechna svá vystoupení) Baladu e-moll V. Nováka. Nutno ještě zmínit výborné výkony Radima Pančochy, při zajištění klavírního doprovodu houslí i flétny. Stejně výborné zážitky přineslo i "druhé koncertní kolo"  umělkyň, které mají společný původ na českotřebovské ZUŠ, kterou absolvovaly právě před pěti lety. Tehdy také vystoupily na společném koncertu. Právě na to vzpomínala ve svém úvodním vystoupení   ředitelka ZUŠ Jarmila Holcová. Při tomto vystoupení jsme si jako "domácí" uvědomili, že taková vystoupení chceme někdy zase zopakovat, třeba s dalším obohacením, protože nástrojová skladba sólistek je opravdu vhodně se doplňující. I to je důvod pro to, že si dojmy z koncertu budeme moci zopakovat při shlédnutí  koncertního záznamu.
Druhá část koncert patřila orchestru bývalých žáků zušky, vedeného Jitkou Novákovou. Je to orchestr bez dirigenta, ale přísně vedený jeho první houslistkou. Na Programu bylo deset (ale nakonec dvanáct) hudebních bonbónků, které určitě musely nadchnout každého posluchače. Přesně zahrané s zajímavě aranžované skladby potěšily. Při poslechu jsem si uvědomoval, o co všechno nás obrala covidová přestávka a vzpomínal na poslední koncerty tohoto znamenitého orchestru, kdy třeba ani velký semanínský kostel prostě kapacitou nestačil. Výběr skladeb vynikající, provedení vynikající, celkový dojem vynikající. Při zařazení prvního přídavku Jitka Nováková prozradila, že orchestr již byl přihlášen na přehlídku amatérských orchestrů na Slovensku v roce 2020, ale opět zasáhl covid. A tak jsme měli možnost skladbu, nacvičenou původně právě pro slovenský zájezd vyslechnout "doma" v Malé scéně.  A k tomu ještě pak na závěr: "Tenkrát na západě..."

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a v případě úmrtí mladého člověka to určitě platí několikanásobně.

Naposledy jsem se s Janem Šimůnkem mladším (40 let) setkal při úvodním březnovém závodu Iscarex poháru 2022, na 10 jarních kilometrech. Letos po svém otci Janu Šimůnkovi převzal vedení tohoto poháru. Shodou okolností přede mnou zaparkoval auto, tak jsme prohodili pár slov v duchu jak nám to neběhá.
Na kamaráda na iscarexových stránkách vzpomíná Aleš Stránský : „Honza má ve statistikách neuvěřitelné množství absolvovaných závodů. V Iscarex poháru a v Českém poháru běhu do vrchu absolvoval 679 závodů. To vše stihl do svých 40 let. Zapojoval se také aktivně do organizace závodů a pořádal se svojí ženou Pavlou oblíbený Pekelný kilometr. V letošním roce převzal po otci organizaci Iscarex poháru a stal se jeho hlavním garantem. Zdědil i podnikatelské vlohy a založil si vlastní firmu zaměřenou na kovoobrábění. Pustil se také do opravy rodinného domu. Již neměl tolik volného času na běhání, ale sportu nezanechal. Stále jsme ho mohli vídat mezi běžci na závodech. Přivedl ke sportu i svého syna (také Jana), který je dnes velmi úspěšným juniorským atletem na republikové úrovni. Kromě běhání sdílel s Pavlou lásku k horám. Často spolu podnikali výlety do Alp. Našel si i zalíbení v motorkách a jízdě v terénu. S partou motokrosových kamarádů několikrát absolvoval tripy do exotických destinací. Letos se rozhodl vyzkoušet si Olympia rallye v Řecku, která je součástí evropského seriálu v cross country. Láska k motorkám se mu však v prologu tohoto závodu stala osudnou. Tragickou nehodu na motorce nepřežil. Honzu už na závodech bohužel potkávat nebudeme, ale v našich srdcích s námi bude běhat dál.“ Čest jeho památce!