V České Třebové předány Ceny Gustava Habrmana Patří nejlepším učitelům v Pardubickém kraji 
UČITEL PARDUBICKÉHO KRAJE 2022
Slavnost s tím názvem  se konala poprvé v historii kraje dnes 13. dubna 2022 v sále Střední technícké a dopravní školy Gustava Habrmana v České Třebové na Skalce. Cenou Gustava Habrmana byli oceněni nejlepší učitelé z mateřských, základních a středních škol v Pardubickém kraji a také  v mimoškolských zařízeních.  Pohotovým moderátorem slavnosti byl Jakub Hřib a opravdu svou roli zvládl na jedničku, dokázal v dobrém rytmu uvádět jak oceňování v jednotlivých kategoriích včetně rozhovorů s oceňovanými, tak i hudební vystoupení, které zajišťovala českotřebovská zuška se svými talentovanými žáky. V programu slavnostního odpoledního pořadu  postupně vystoupili : Adam, Jakub a Jan Janíčkovi s Montiho Čardášem, dvě písně na saxofon zahrál Ondřej Mikolecký, dvě písně zazpívala Iva Vostřáková a na závěr společně zahrál Adam Janíček s Maruškou Vomáčkovou.
Slavnost se konala za přítomnosti a pod záštitou  radního pro oblast školství Josefa Kozla a také vedoucího odboru školství Pardubického krajského úřadu Martrina Kise. Do České Třebové přijel na slavnost "Učitel Pardubického kraje" i poslanec (a bývalý učitel a ředitel pardubického gymnázia) Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR za KDU-ČSL Marek Výborný. Hejtman Pardubického kraje měl bohužel další pracovní povinnosti v Moravské Třebové a mohl se zúčastnit až závěrečné části tohoto shromáždění.
V každé vyhlašované kategorii byly vyhlášeny nejdříve jména dvou finalistek a poté držitel (držitelka) Ceny Gustava Habrmana. Ocenění předávaly osobnosti Pardubického kraje. V té první kategorii cenu předával ředitel "hostitelské školy"   Mgr. Jan Kovář. Je to symbolické, Byl to první ročník předávání ocenění Učitel Pardubického kraje, jehož nositel získává "Cenu Gustava Habrmana", na střední škole technické a dopravní Gustava Habrmana. A první cena udělená vůbec byla z rukou ředitele této "Habrmanovy školy".  Gustav Habrman je českotřebovský rodák, narodil se v chaloupce na Splavě 26. ledna 1884 a v nově vytvořením Československu se stal  ministrem školství. Po Gustavu Habrmanovi máme v České Třebové pojmenovanou nejen ulici, ale také mateřskou, základní a dokonce nyní i střední školu. Udělování Cen Gustava Habrmana se má pro příště konat co nejblíže datu jeho narození - tedy kolem 26. ledna. V Letošním roce, kdy v té době vrcholila covidová pandemie nebylo něco takového možné, proto se ceny udělují až nyní v polovině dubna.
K tomu, aby se tak stalo jistě napomohlo nové pojmenování českotřebovské technické školy. Myšlenka na to, aby jméno českotřebovského rodáka, v  minulosti nedoceněného, bylo natrvalo spojeno s udělování ceny nejlepším učitelům, má svou zásluhu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.  Když jsme o této možnosti před časem mluvili, tak jsem skutečně nevěřil, že se něco takového podaří "dotáhnout do konce". A podařilo se! Klobouk dolů, je to další  malý krůček k tomu, aby se zvýšila prestiž i našeho města a především i prestiž učitelského povolání jako takového. Aby učitelé za svou práci mohli získat prestižní ocenění.  A pokud tomu rozumím tak usuzuji, že i v budoucnosti se budou tyto ceny dále udělovat u nás v České Třebové na škole, které nese Habrmanovo jméno.  Navíc  je tato škola (druhá v kraji po pardubické konzervatoři) školou s vlastním společenským sálem dobré úrovně, který má navíc projít v dalších letech  poměrně rozsáhlou úpravou nebo i rekonstrukcí. Již dnes dokázali technici pardubické Máša Agency proměnit školní sál v útulný kongresový prostor, kde byla slavnost na dobré společenské úrovni.

A nyní  k nositelům nově udělených Cen Gustava Habrmana 2021

 
Vítězka kategorie Mateřské školy  Bc. Petra Filipiová
Vítězka kategorie Základní školy: Bc. Kamila Rybinová
Vítězka kategorie Střední školy: Mgr. Rita Chalupníková PhD.
Vítězka kategorie  mimoškolní vzdělávání: Jitka Folbrechtová
Byla vyhlášena i jména oceněněných finalistek
Mezi nimi Českotřebováky zaujme jméno PhDr. Hany Grundové z českotřebovského gymnázia......

Poslední kategorie: SÍŇ SLÁVY:

Mgr. Bronislava Štursová   RNDr. Otto Horák   Mgr. Jaromír Hönig   Mgr. Vladimír Velešík Mgr. Lada Morávková

Z průběhu akce máme k dispozici bohatou fotodokumentaci a Českotřebovský deník natočil i krátké video, které bude uvedeno v nejbližším možném termínu, tedy zítra ve čtvrtek 14. dubna večer.  Slavnostní udílení cen Gustava Habrmana také natáčela východočeská televize V1 a OIKTV.

Hudební program ZUŠ Česká Třebová