Ukliďme Česko s Ekocentrem Podorlicko      

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky. Jejím cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Společně a v jeden den.

A jak jsme 2. dubna 2022 uklízeli na Českotřebovsku?

Po loňském úspěchu jednoduchého vynálezu s názvem PYTLOMAT, který během lockdownu poskytl dobrovolníkům potřebný materiál (rukavice, pytle a pokyny), jej členové ZO ČSOP Podorlicko nachystali i pro letošní Ukliďme Česko. Naštěstí je letos opět možné pořádat i společné vycházky.

Jako první se do úklidu pustili členové 3.chlapeckého oddílu střediska Javor Česká Třebová, kteří vysbírali úsek Křivolíku od skautského střediska až k retenční nádrži. Další sraz byl v sobotu odpoledne na parkovišti u nové cyklostezky a tato skupina sbírala za Domovem důchodců a na Podhorce. 8 dobrovolníků objevilo 4 nelegální skládky a sesbíralo 17 velkých pytlů. Pro všechny účastníky úklidu bylo velké množství odpadků zejména podél nové cyklostezky nemilým překvapením.

Další lidé sbírali odpadky po druhých v okolí parkoviště „Na točně“ u hlavní silnice ve směru ze Svitav na Českou Třebovou. Přistavený kontejner se jim bohužel podařilo zaplnit až po okraj. V tomto místě by byl jistě užitečný kontejner na stálo, případně aspoň informativní cedule. Množství odpadků je i podél této komunikace v příkopech a obcím Česká Třebová a Rybník takový příjezd jistě dobrou vizitku nedělá.

Ve stejný čas uklízeli dobrovolníci zejména z řad členů Ekocentra Podorlicko i v údolí pod „Podkovou“. Sešlo se 9 dospělých a 6 dětí převážně z oddílu Mladých ochránců přírody Orlíci. Na konci Rybníka ve směru na Třebovice naplnili také celý kontejner. Pytlů tam naplnili 21, k tomu do kontejneru dovlekli 4 pneumatiky a jedno autosedadlo. I zde je patrný nešvar – „Doma a v autě chci mít uklizeno, tak to vyhodím do lesa pod cestou, tam mně nikdo neuvidí“. Právě tito lidé by se měli chytit za nos a zkusit to příště jinak. Vždyť příroda nám poskytuje tolik, a to i pro potěchu oka. Odpadky jsme sbírali mezi krásnými jarními květinami – sasankami, dymnivkami, petrklíči a určitě i ptáci a lesní zvěř po očku zvědavě pozorovali, jak děti sbírají, co jiní vyhodili….

Akce se uskutečnila ve spolupráci s Městem Česká Třebová a společností EkoBi a zvláštní poděkování patří Obci Rybník za přistavení kontejnerů na dohodnutá místa. A samozřejmě všem dobrovolníkům, kteří i v sychravém počasí věnovali společnému úklidu svůj čas.

Za ZO ČSOP Podorlicko Alice a Pavel Suší a Alena Šplíchalová