Ochranáři otevírali Zlatou „Mařenčinu“ studánku          
Sobotní ráno 23. 4. 2022 nás přivítalo krásným slunečným počasím. A tak tradiční akci otevírání Zlaté studánky si nenechala ujít početná skupina  zájemců. Akci každoročně pořádá základní organizace ČSOP Zlatá studánka Česká Třebová.
 
Novodobé slavnosti otevírání studánek jsou inspirované starým lidovým zvykem, kdy si lidé uvědomovali důležitost vody. Tato tradice je oslavou přírody a radosti z ní. Podle dávné tradice lidé vítali jaro také otevíráním studánek symbolickým vyčištěním pramenu po dlouhé zimě.
Ani  letos ochranáři nevynechali možnost otevřít zlatým klíčem studánku a  zarecitovat sborově Sládkovu báseň „Znám křišťálovou studánku, kde nejhlubší je les …“
Odměnou zúčastněným byla i  jarní příroda, krásné počasí a voňavý les.  Po cestě ke studánce jsme ještě posbírali odpadky v příkopě u cesty i  v lese.
Možná bude tato akce inspirací pro ty, kteří vědí o nějaké studánce v okolí a vypraví se k jejímu prameni, aby oživili starý zvyk. A my se po této vydařené akci opět setkáme na podzimním zavírání Zlaté studánky.  
Hana Dušková