Českotřebovský deník 121/2022 (2/5)
Vodíkový vlak bude 18. května v České Třebové

Program:

Prezentace pro zástupce
Pardubického kraje
i pro širokou veřejnost 
 
Předváděcí jízda
do Lanškrouna a zpět
(odjezd v 16:34) 
 
Předváděcí akce jsou  v důležitých místech České republiky i Slovenské republiky
 
Úterý, 17. května Praha
Středa 18. května Česká Třebová, Pardubice
Čtvrtek, 19. května Olomouc, Krnov, Ostrava
Pátek, 20. května Žilina, Prievidza, Nitra, Nové Zámky
Sobota, 21. května Komárno, Bratislava
Pondělí, 23. května Velim, ČR Testovací okruh VUŽ
Úterý, 24. května Hradec Králové, Liberec, Česká Lípa
Středa, 25. května Česká Lípa, Děčín, Ústí nad Labem

Rekonstrukce společenského sálu na Skalce má vybraného projektanta

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila výběr projektanta pro rekonstrukci společenského sálu Střední školy technické Gustava Habrmana v České Třebové. Pokud vše půjde podle představ, mohla by být samotná stavba zahájena v roce 2023, a to s ohledem na dostupné finanční prostředky v rozpočtu Pardubického kraje. Nebude to laciná úprava - předpokládaná hodnota stavby před zpracováním projektu přesahuje 53 milionů korun.
Po schválení architektonické studie a projektového záměru postupujeme dalším krokem směrem k zásadní rekonstrukci společenského sálu Střední školy technické Gustava Habrmana v České Třebové. Tento sál je vedle Sukovy síně Domu hudby druhým velkokapacitním sálem v majetku našeho kraje a vzhledem k tomu, že technický stav odpovídá době vzniku sálu, tak připravujeme jeho rekonstrukci. Kromě akcí školy se zde konají také různé tematicky zaměřené konference, setkání se starosty, burzy škol či maturitní plesy. Město Česká Třebová nemá k tomuto sálu adekvátní alternativu pro pořádání velkých akcí,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Samotné projektování by dle smlouvy mělo trvat 140 dní, následně bychom mohli zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby, kterou bychom chtěli zahájit v průběhu příštího roku. Vše je však odvislé na možnostech krajského rozpočtu, jelikož předpokládaná hodnota celé stavby před zpracováním projektu je přibližně 53 milionů korun,“ doplnil hejtman.
Vzhledem k tomu, že se jedná o sál, který je využíván také pro potřeby České Třebové, byly zástupci města o podobě nového sálu informování a zúčastnili se také jednání. „Jedná se o zásadní rekonstrukci, která rozšíří možnosti kulturního vyžití ve městě, a proto jsme s vedením České Třebové debatovali nad architektonickou studií. V rámci investice projde rekonstrukcí nejen sál samotný, ale také, vstupní prostor školy včetně vrátnice, šatny, sekretariát, ředitelna, kuchyňka, bary či sociální zařízení. Naším cílem je, aby se sál dostal do parametrů odpovídajících požadavkům na pořádání kulturních akcí,“ řekl krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.

 Na ZŠ Nádražní bude zřízena přípravná třída 

Dle § 47 zákona č. 561/2004 Sb. může obec zřizovat přípravné třídy základní školy pro děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, u kterých je předpoklad, že zařazení do přípravné třídy vyrovná jejich vývoj, přednostně pro děti, kterým byl povolen odklad školní docházky. Přípravnou třídu lze zřídit, pokud se v ní bude vzdělávat nejméně 10 dětí, nejvyšší počet je 15. Ke zřízení přípravné třídy je nezbytný souhlas krajského úřadu.
Dle sdělení ředitele školy Mgr. Radima Koláře škola eviduje 15 žádostí o zařazení do přípravné třídy. V současné době si zákonní zástupci vyřizují doporučení školského poradenského zařízení. O zařazování žáků do přípravné třídy základní školy rozhoduje ředitel školy na žádost zákonného zástupce dítěte a na základě písemného doporučení školského poradenského zařízení, které k žádosti přiloží zákonný zástupce. Obsah vzdělávání v přípravné třídě je součástí školního vzdělávacího programu. Posláním přípravných tříd není výuka obdobná vzdělávání v základní škole, vzdělávací program vychází z Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání.
Z právního pohledu nejsou tyto děti žáky základní školy. Vzdělávání v přípravné třídě se poskytuje bezúplatně. Činnost přípravné třídy – pedagogická práce se financuje ze státního rozpočtu. Rada města na jednání 25.4. zřízení přípravné třídy odsouhlasila.

Zápis dětí z Ukrajiny pro MŠ a ZŠ 

S účinností od 21.3.2022 byl přijat zákon č. 67/2022 Sb., o opatřeních v oblasti školství v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Zákon mimo jiné upravuje povinnost ředitele mateřské nebo základní školy stanovit místo a dobu dalšího zápisu k předškolnímu a základnímu vzdělávání od školního roku 2022/2023, a to v době od 1. června 2022 do 15. července 2022. K zápisu podle tohoto zákona může podat přihlášku jen cizinec.
Cizinec nemůže podat přihlášku k zápisu konanému v klasickému termínu podle školského zákona. Pojem „cizinec“ se vztahuje výlučně na osoby:
· kterým byla poskytnuta dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině.
· kterým bylo uděleno vízum k pobytu nad 90 dnů za účelem strpění pobytu na území ČR, který se nově automaticky ze zákona považuje za vízum pro cizince s dočasnou ochranou.
Zákonný zástupce dítěte cizince by měl žádat o přijetí přednostně ve spádové škole podle místa pobytu v ČR.
Termín zápisů do MŠ:
Výdej žádostí 7.6.2022 od 8:00 – 15:00 hod. Zápis dětí 13.6.2022 od 8:00 – 15:00 hod.
Termín zápisů do ZŠ:  Zápis dětí 10.6.2022 od 14:00 – 16:00 hod.
Informace pro zákonné zástupce budou přeloženy do ukrajinštiny a zveřejněny na webových stránkách města, sociálních sítí a také na plakátnicích. V případě základních škol se jedná o zápis dětí do 1. tříd, děti z vyšších tříd základní školy již do výuky na českotřebovských základních školách dochází. Nepředpokládá se, že by po červnovém zápisu dětí z Ukrajiny kapacita prvních tříd nepostačovala. 
Fotografie je ilustrační, byla pořízena při zápisu na ZŠ Nádražní v r. 2008, takže dnes je "dětem" o 14 let více !

V krajském asistenčním centru pro uprchlíky omezují pracovní dobu

V sále Jana Kašpara v budově Reálky na Komenského náměstí funguje od začátku března Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině. Od počátku odbavilo přes 13 300 žadatelů o azyl z Ukrajiny. Vzhledem ke snižujícímu se počtu příchozích denně došlo od neděle 1. května k omezení provozní doby centra.
„V původním režimu jsme měli centrum otevření 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, což odpovídalo náporu ze strany příchozích válečných uprchlíků z Ukrajiny. Počet zaregistrovaných dosahoval v prvních týdnech až 800 osob denně, což však byl počet již za hranicí kapacity centra a především komfortu čekajících. Postupně však počet příchozích klesal a dostávali jsme se nejprve na 250 osob za den a nyní se již delší dobu pohybujeme na hranici 80 až 100 osob za den,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Vzhledem ke snižující se zátěži proto v několika krocích omezujeme provozní dobu krajského asistenčního centra. Nejprve jsme přistoupili k režimu 12 hodin denně, sedm dní v týdnu. Nyní je od 1. května provozní doba nastavena tak, že v pracovním týdnu bude centrum fungovat od 8 do 17 hodin, o víkendech a během svátků pak od 8 do 15 hodin. Tento režim však nemusí být konečný, protože s vysokou pravděpodobností zvážíme v příštích týdnech další omezení provozní doby, ale také možnost přesunu asistenčního centra do menších prostor,“ řekl hejtman Netolický.
Počty zaregistrovaných v uplynulých dnech:
1. 5. – 70 osob  30. 4. – 95 osob 29. 4. – 69 osob 28. 4. – 60 osob 27. 4. – 60 osob  26. 4. – 53 osob
V České Třebové poskytlo město pro ubytování válečných uprchlíků  7 bytů ve správě města. Všechny připravené byty jsou pro tento účel využity. Město požádalo i financování nákladů spojených s vybavením a provozem bytů a v souladu se schválenými předpisy. S ubytováním ukrajinských uprchlíků v České Třebové nejsou hlášeny žádné problémy.

150 pokut za rychlost přes víkend

Od pátku 22. dubna 2022 do středy 27. dubna 2022 probíhala v Pardubickém kraji další z řady dopravně bezpečnostních akcí zaměřená na rychlost a věnování se řízení. Sto padesát řidičů překročilo rychlost. Policisté z dopravní policie v průběhu těchto dní namířili svou pozornost též na dodržování pravidel na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů při přepravě dětí, držení hovorového zařízení při řízení a dalších ustanovení silničního zákona.
Akce se zúčastnilo téměř padesát dopravních policistů, kteří zkontrolovali 256 vozidel a zjistili 194 dopravních přestupků, které v 175 případech vyřešili blokovou pokutou. Rychlost porušilo neuvěřitelných 150 řidičů. Třináct řidičů oznámili do správního řízení a ostatní odjeli s blokovou pokutou. Nevyhovující technický stav vozidla zjistili policisté v 11 případech a nepoužití bezpečnostních pásů u 9 osob.  Rychlostí 182 km/h se proháněl řidič motocyklu mezi obcemi Svatý Jiří a Jehnědí na Orlickoústecku. Na Chrudimsku byla nejvyšší rychlost naměřena řidiči Škody Felicie, který jel v obci rychlostí 85 km/h. Na Pardubicku spěchala řidička bílé Škody Octavia rychlostí 116 km/h mimo obec. Dva řidiči nepřekročili pouze nejvyšší povolenou rychlost, ale provedenou dechovou zkouškou u nich byl zjištěn i alkohol.

Kraj pamatuje na včelaře i na osvětu v oblasti životního prostředí

Začínajícím včelařům se v Pardubickém kraji dostává pomoci dlouhodobě. Účelem této podpory je rozšíření včelařské základny a zvýšení počtu včelstev na území regionu. Letos má kraj pro včelaře připraveno 270 tisíc korun. Další dotace v oblasti životního prostředí kraj rozdělí mezi ekovýchovná centra, záchranné stanice, nebo společnostem podílejícím se na řešení likvidace odpadů.
„I v letošním roce poskytneme podporu všem začínajícím včelařům, kteří si o ni zažádali. Celkem se nám sešlo 18 žádostí, přičemž maximální výše podpory na jednoho žadatele činí 15 tisíc korun,“ sdělil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil s tím, že dotace bude poskytnuta žadatelům až po předložení vyúčtování vynaložených nákladů.
Pardubický kraj dále podpoří projekty z programů péče o životní prostředí nebo pro vzdělávání, výchovu a osvětu v oblasti životního prostředí, mimo jiné také ekocentra. Pro jednotlivé organizace a spolky jsou připraveny téměř dva miliony korun, tuto částku již schválilo krajské zastupitelstvo. Většina finančních prostředků je přitom určena projektům na vzdělávání a osvětu. „Vychovávat děti k odpovědnému přístupu k životnímu prostředí a přírodě je jedním z našich velmi důležitých úkolů. Přírodě musíme pomáhat a nesmíme ji znásilňovat jakýmikoliv extremistickými přístupy. Jednoznačně proto podporuji všechny organizace či výchovná centra, která děti na život v této oblasti připraví,“ poznamenal radní Miroslav Krčil. Pomoci se dostane také všem třem záchranným stanicím v Pardubickém kraji, který mezi ně rozdělí milion korun.
Finanční podpora připadne také Regionální rozvojové agentuře Pardubického kraje, jejímž prostřednictvím kraj konstantně spolupracuje se společnostmi AOS EKO-KOM, ELEKTROWIN a ASEKOL v oblasti problematiky likvidace odpadů. Ty pravidelně pořádají například oblíbenou soutěž obcí v třídění odpadu O perníkovou popelnici.

Skansen Veselý kopec padesátiletý

Velké akce roku 2022
Hrnčířská sobota (14. 5.)
Devatero řemesel aneb od vlákna košili (4. 6.)
Mlynáři a sekerníci (24. – 26. 6.)
Národní muzeum v přírodě vás zve (2. 7.)
Veselokopecký jarmark (16. – 17. 7.)
Vezmi cep, pojď na mlat (13. 8.)
Posvícení (3. 9.)
Bramborová sobota (1. 10.)
Vánoce na Veselém Kopci (26.11. – 4. 12.)
Adventní jarmark (4. 12.)
Betlém vánoční (7.12. – 8. 1. 2023)

Dětské pacienty provede nemocnicí doktor Vlček

Kreslený kamarád, který provede dětské pacienty jejich pobytem v nemocnici. Taková je role postavičky Doktora Vlčka, jenž bude součástí nových edukačních karet, které zamíří na všechna dětská oddělení Nemocnice Pardubického kraje (NPK). Postavičku vytvořil akademický malíř Petr Korunka. Koncepce karet s průvodcem vzešla v rámci programu Přátelské nemocnice ze soutěže Děti malují dětem, na níž se kromě NPK podílela také Východočeská galerie v Pardubicích. Kromě edukačních karet se děti mohou těšit ještě na pexeso nebo omalovánky.
Prostřednictvím hodného Doktora Vlčka, jenž svému nemocnému kamarádovi Medvídkovi vypráví o nemocnici a léčbě, která ho čeká, se děti dozví, jak to v nemocnici chodí. „Zjistí, v jakých situacích se mohou ocitnout, jaká vyšetření je případně potkají a jak se při nich chovat,“ uvedla Marketa Nemšovská, vedoucí projektového týmu, pod jehož rukama vznikla nejen postavička, ale i edukační karty jako takové. Originálním a stěžejním prvkem našich karet jsou především krásné autentické dětské kresby, které byly vybrány z tematické soutěže k tomuto záměru a jeho jednotlivým tématům. Propojením dětských kreseb s textem a komiksem vznikl můstek pro citlivou komunikaci základních výkonů a vyšetření, která mnohdy budí u dětí obavy z neznámého,“ dodala Marketa Nemšovská.
Doktor Vlček jako kamarád pro děti
„Doktor Vlček má být pro děti důvěryhodným kamarádem, kterému často svěří i věci, jež by sestře nebo lékaři nikdy neřekly. Může být rovněž vhodným prostředníkem v komunikaci mezi dítětem a zdravotnickým personálem,“ řekla náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. „Edukační karty budou k dispozici v nemocnici a zároveň volně ke stažení například pro mateřské školky, centra a základní školy, které díky nim dětem přiblíží nemocniční prostředí. Děti se tak dozví, co je v nemocnici čeká a budou tak lépe připraveny v případě hospitalizace. Mít kamaráda, který je provází pobytem v nemocnici a kterého znají již ze svého domácího prostředí, je vždy ku prospěchu,“ podotkla náměstkyně hejtmana.
Doktor Vlček přitom není v Nemocnici Pardubického kraje neznámou postavou. Jeho kreslený portrét se již objevil na nejrůznějších propagačních materiálech, které míří od nemocnice k dětem. „Každoročně se Doktor Vlček objevuje v batůžcích pro prvňáčky v Pardubickém kraji, ať už jde o desky, buttony nebo záložky, na kterých dětem radí, jak na správný postup při hygieně rukou,“ vypočítala Michaela Matoušková.
Inspiraci pro ztvárnění obou postaviček čerpal malíř Petr Korunka ze světa animovaných filmů. „Chtěl jsem, aby postava pana doktora byla z říše zvířat a působila na děti přívětivě. Medvídka jsme k panu Doktoru Vlčkovi vymysleli proto, aby měl s kým komunikovat. Navíc jeden velký plyšový sloužil jako figurant u situací, v nichž se děti mohou v nemocnici ocitnout,“ uvedl Petr Korunka.
35 kufříků s kartami, omalovánkami a pexesem
Nyní bude na všech dětských odděleních, která jsou v rámci NPK čtyři, a jednom oddělení dětské chirurgie personálu i rodičům k dispozici celkem 35 kufříků Doktora Vlčka. „Každý kufřík obsahuje edukační karty, které budou děti provázet pobytem v nemocnici. Jejich cílem je pomoci jim lépe pochopit léčbu a zbavit se strachu z neznámého. Nebudou chybět ani omalovánky s kresbami z karet, pexesa, razítka a kartičky na razítka, na které si mohou děti zvládnuté výkony a vyšetření otisknout jako bobříka odvahy. Razítka totiž získají jako odměnu po vyšetření,“ sdělila Marketa Nemšovská.
Projekt, v němž hraje hlavní roli Doktor Vlček, je realizován v rámci programu Přátelská nemocnice. Jeho snahou je zlepšovat prostředí nemocnice, mít spokojené jak pacienty, tak zaměstnance, a odstraňovat fyzické, mezilidské, komunikační i věcné bariéry.

Kolekce prezidentských vozů NTM bohatší  

Škoda Auto předala do sbírek Národního technického muzea v Praze dosavadní oficiální vůz hlavy českého státu. Škoda Superb doplňuje kolekci prezidentských vozů, k níž patří mimo jiné reprezentační automobil prvního prezidenta Československé republiky, T. G. Masaryka. Václav Klement, spoluzakladatel společnosti, daroval již v roce 1935 muzeu Voiturette B, jeden z prvních modelů automobilky, stejně jako několik motocyklů a cenné archiválie.
„Velmi si vážím dlouhodobé spolupráce se Škoda Auto a podpory, kterou Škoda Auto Národnímu technickému muzeu poskytuje. Je to přátelství přetrvávající více jak 100 let, které se datuje od chvíle, kdy zakladatel automobilky Václav Klement věnoval svůj osobní archiv, finanční prostředky a první exponáty našemu muzeu. Věřím, že tato tradice se bude dále rozšiřovat, čehož dokladem je předání prezidentského vozu Škoda Superb 3. generace do našich sbírek," prohlásil generální ředitel Národního technického muzea v Praze Karel Ksandr.
Dosavadní oficiální vůz prezidenta České republiky pochází z roku 2019. Jedná se o provedení Škoda Superb Laurin & Klement černé barvy se zážehovým motorem 2,0 TSI o výkonu 206 kW a pohonem všech kol. Nyní se tento automobil během slavnostního ceremoniálu stává součástí sbírky prezidentských vozů Národního technického muzea v Praze. V červnu 2015 dostala hlava státu k dispozici první sériově vyrobený exemplář Škoda Superb třetí generace. Model Škoda Superb je tradičním dopravním prostředkem prezidentů České republiky již od roku 2003.