Českotřebovský deník 126/2022 (7/5)   
V Přívratě byl zakončen hudební festival Bennewitz 2022

Velká účast, v sále u Coufalů fakt nebylo žádné volné místo k sezení. Vystoupil pěvecký sbor Bendl se sbormistry Josefem Menšíkem a Davidem Lukášem  a jako host pak orlickoústecký pěvecký sbor ALOU VIVAT s novou sbormistryní Oksanou z Kyjeva. Vynikající atmosféra, vynikající hudba, vynikající dojmy. Každý kdo sem jednou přijde ví, že má přijít také na další ročník. je to opravdu zážitek.   Na začátku bylo krátké oficiální vystoupení přívratského starosty Jana Stránského, českotřebovské starostky Magdalény Peterkové a také hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, který převzal na festivalem a tedy i tímto koncertem záštitu. Druhým a jistě ne méně důležitým  rozměrem sborových koncertů v Přívratu je rozměr společenský - jde o společné posezení spřátelených sborů, beseda  a společná zábava, která k životu patří po opravdu dobře provedené práci. Tou není jen samotný koncert, ale také společný nácvik, který je sám o sobě také společenskou záležitostí. Vždyť kdo by rád chodil zpívat do sboru, pokud by se zde také dobře nemohl pobavit. Každý rok je v Přívratu host jiný, střídají se, a díky tomu vzniká mnoho nových přátelství, také osobních. Přejme si, aby tento trend vydržel i v dalších letech.
Sborovým koncertem v Přívratu byl zakončen letošní ročník festivalu Bennewitz 2022, který byl po dvouleté pauze úspěšný. Po prvním úvodním koncertu Jaroslava Svěceného, na kterém bylo méně posluchačů, než pořadatelé očekávali to byly již úspěšné koncerty. Byl to jak zajímavý koncert čtyř violoncell, tradiční koncert Komorního orchestru Jaroslava Kociana, který ozdobili svými výkony sólisté Matouš Pěruška a Kristina Vocetková, aby pak přišel páteční vyprodaný koncert Beatles night. Kdo tam byl, tak chválil a chválil.  A to stejné platí také o tradičním závěrečném festivalovém koncertu v Přívratu. Festival Bennewitz 2022 měl tedy dobrý ročník. Přejme si, aby takové byly i ročníky příští. (mm)

Přírodovědná soutěž mladších žáků na Habrmance 

Ve středu 28. dubna 2022 se na 1. stupni konalo školní kolo v přírodovědné soutěži. Žáci si mohli ověřit své znalosti v poznávání rostlin, živočichů a minerálů. Soutěžilo se ve dvou kategoriích: I. kategorie – 3. ročník a II. kategorie – 4. a 5. ročník.
Školního kola se zúčastnilo celkem 68 žáků (45 žáků soutěžilo v poznávání živočichů a 23 žáků v poznávání rostlin).
Nejlepší žáci získali za výborné umístění v soutěži diplomy, přírodovědné knihy, balíčky s překvapením a drobnou sladkost. Ostatním byla rozdána pochvala a cena útěchy.
Pedagogové 1. stupně Česká Třebová, Habrmanova ul.

 

Gymnázium v Litomyšli bude mít novou střechu

Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání vybrali dodavatele na rekonstrukci střechy gymnázia v Litomyšli. Vyjít by měla na 15,7 milionu korun včetně daně.
„Střecha na litomyšlském gymnáziu je v havarijním stavu, do budovy zatéká a poškozuje se tím tepelná izolace, na kterou byla v minulosti poskytnuta dotace. Naposledy byla střecha rekonstruována v roce 1981, nějakou dobu tedy již pamatuje. Jsem proto rád, že se nám podařilo vybrat dodavatele a škola se tak co nevidět dočká střechy zcela nové,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel.
Rekonstrukce se týká střechy nad hlavní budovou a pravým křídlem. „Dojde k odstranění stávající střešní krytiny a latí. Bude provedeno nové laťování, položena fólie a následně osazena nová střešní pálená krytina. Nově budou oplechovány komíny a hromosvody. Součástí stavby jsou i zemní práce související s montáží hromosvodu,“ přiblížil průběh stavebních prací náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.

NPÚ informuje: Cena Adolfa Heyduka 2021 putuje na Kuks 

Cenu vyhlašuje mezinárodní vzdělávací projekt Hugo na cestách ve spolupráci s Památkovou komorou ČR a Geoparkem Český ráj o. p. s. Záštitu nad tímto konáním převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova.
Cena je udělována od roku 2015, veřejnost své favority navrhuje na stránkách Hugo na cestách. Nominovat je možné kulturní památky, geologické lokality, technické památky či malá muzea zaměřená na industriální či technické dědictví, která jsou podle navrhovatelů nejvíce vstřícná vůči handicapovaným návštěvníkům.
V sedmém ročníku této ankety obdržel nejvíce hlasů v kategorii Národní kulturní památky a památky UNESCO Hospitál Kuks – a to za haptickou „knížku“ doplněnou o haptický plán areálu hospitálu a bylinkové zahrady, vyobrazení sochy Lehkomyslnosti a erbu rodu Šporků – s počtem 78 hlasů.
„Na našich památkách si ceníme každého návštěvníka a snažíme se být maximálně vstřícní i k návštěvníkům s handicapem, pokud to jen trochu památka jako taková umožňuje. Před několika lety jsme rozšířili nabídku právě pro osoby nevidomé či se zbytky zraku. Haptické knížky, dalo by se říci – takové malé průvodce – jsme nechali vyrobit právě pro Kuks, ale také pro zámek Lemberk, Sychrov, hrady Grabštejn a Frýdlant, vytvořili jsme i haptické modely vybraných objektů, příkladem je třeba Litomyšl. Jsem velmi rád, že jsou pomůcky využívány“, neskrývá radost z ocenění Miloš Kadlec, ředitel ÚPS na Sychrově, pod jehož správu hospitál Kuks spadá.  Kompletní nabídka ve správě ÚPS na Sychrově pro osoby s handicapem zde.


Návštěvnost památek ve správě NPÚ Východní Čechy 


Pardubický kraj má ve správě Národního památkového ústavu jen 4 objekty: zámky Litomyšl a Slatiňany, hrady Kunětická hora a Litice.Nejnavštěvovanější je Litomyšl. V Královéhradeckém kraji 5 objektů (Hrádek u Nechanic, hospitál Kuks, Náchod, Opočno a Ratibořice). Nejnavštěvovanější je Kuks a Ratibořice. V Libereckém kraji je ve správě NPÚ 8 objektů. Nenavštěvovanější je Sychrov a Trosky. Správa NPU je na zámku Sychrov.

Vzniká nové muzeum v Žamberku

Vedle Muzea starých strojů a technologií vzniká v Žamberku další tematicky zaměřené muzeum. Československá obec legionářská v těsné blízkosti pivovaru vytváří Památník odboje Žamberk. To by se mělo otevřít již v červnu tohoto roku prvními expozicemi. Se záměrem se ve čtvrtek přímo na místě seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
„V letošním roce si připomínáme 80 let od atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a následné vypálení Lidic, Ležáků a s tím spojené represe na našem obyvatelstvu. Společně s Československou obcí legionářskou a Památníkem Lidice si proto připomínáme jednotlivé klíčové události a osobnosti. V pátek 24. června navíc připravujeme velký společenský pietní večer přímo v prostorách vypálené osady Ležáky,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Československá obec legionářská připravuje na červen otevření Památníku odboje v Žamberku v blízkosti pivovaru. V něm by měla vzniknout expozice věnující se nejen osudům československých legionářů, ale také působení výsadku Barium, který je spojen právě s Žamberkem a okolím. V rámci samotného otevření by měla být připravena také panelová výstava k výsadku Anthropoid,“ uvedl Martin Netolický s tím, že Pardubický kraj by mohl vznik a provoz muzea podpořit.