Nové video
Českotřebovského deníku:
Italové z
Agrate Brianza mezi přáteli v ekocentru Podorlicko
Delegace
vedení našeho partnerského města Agrate Brianza u nás nebyla již od
listopadu 2019, kdy přijela na první návštěvu po komunálních volbách
v Agrate. Potom přišlo dlouhé dvouleté omezení a tak se veškerá
spolupráce odehrávala "na dálku". V plánu bylo uspořádat společné
setkání již v loňském roce, ale pandemie covidu to neumožnila. Během
pátku Italové
Simone Sironi, starosta Agreate a jeho kolega Fabio Patoti, který má
právě na starosti vzájemné parttnerství Agrate - Česjká Třebová
doprovázeni
Hanou Grundovou a Hanou Frühaufovou absolvovali zajímavý program.
Obdivovali Bleší trh na Splavě a jeho organizátora Pavla Kohoutka,
který jej organizuje již dlouhou řadu let, prohlédli si
českotřebovské gymnázium, které má jednu z nejvýstavnějších budov v
našem městě.
Do ekocentra pak
již není z gymnázia daleko. Spolupráce českotřebovských ekologů
s Agrate Brianza je dlouhodobá a tak byl o čem mluvit a na co
navazovat. Jednací řeč byla česko-italská angličtina. Italové se
zajímali jak o fungování ekocentra, o jeho využití se mohli
přesvědčit na právě připravované výstavě kaktusů a bylin. Ptali
se na obtížnost pěstování kaktusů, podivovali se jejich pomalému
růstu. Na fotografiích vystavených na nástěnkách poznali své
přátele z dřívějších vzájemných akcí ať již u nás nebo v Agrate
Brianza. Zajímali se také o další doprovodnou výstavu o život
netopýrů instalovanou v přednáškovém sále ekocentra, kde se bude
ještě připravovat výstava bylinek.
Fabio Papotti byl pak svými průvodci přemluven, aby pro
Českotřebovský deník cvičně přednesl v češtině připravený
pozdravný projev pro večerní předávání cen města.
Vše na
videu ZDE
Slavnostní večer spojený udílením cen města
Večer byl velmi
slavnostní, program náš českotřebovský, ale zajímavý a měl dobrou
úroveň. Takový večer se konal se vlastně po třech letech, v
uplynulých ročnících byl k vůli
covidu
modifikován. Zpravodajství z udílení cen včetně videa uvede
Českotřebovský deník během zítřka.
LUKÁŠ VAŠINA OBHÁJIL SE SVÝM
KARLOVARSKEM
MISTROVSKÝ TITUL
Bylo
to finále extraligy mužů jak má být. Karlovarsko vyhrálo 3:2 na zápasy
a poslední zápas 3:2 na sety a v rozhodujícím setu tím nejtěsnějším
rozdílem 16:14 a vypukli po obhajobě titulu velkolepé oslavy. Všechny
tyto finálové napínavé zápasy vysílala Česká televize. Hned po utkání
poslal Lukáš přes televizi pozdrav do rodné České Třebové a všem
fanouškům a fanklubu, který má přes třitísíce členů. Třídenní
oslavy, povinné návštěvy sponzorů, absolvování pozvání u hejtmana
karlovarského kraje a primátorky Karlových Varů, mediální výstupy a
poslední ohlédnutí za štací v tomto lázeňském městě.
V podstatě bez odpočinku se rozjíždí příprava reprezentačního
celku připravujícího se na European Golden
League a na konci července čeká Lukáše první zahraniční angažmá
a hned začne zostra v jednom z největších a nejslavnějších světových
velkoklubů v polské PGE SKRA Belchatov,kde bude nastupovat vedle svých
volejbalových vzorů.. (MO)
Známe Regionální potraviny
Pardubického kraje pro rok 2022
Kunětické
višně v rumu od Zdeňka Pavlise nebo Konfitovaná vepřová líčka od
Josefa Morávka. Toto jsou dva z devíti výrobků navržených komisí na
Regionální potravinu Pardubického kraje v roce 2022. Do soutěže
se zde
přihlásilo celkem 155 produktů od 38 výrobců. Členem komise byl i
radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Letos se nám dostala do rukou opět
spousta kvalitních a chutných výrobků, které byla radost hodnotit. U
nás v kraji se snažíme dlouhodobě podporovat lokální producenty a
české zemědělce, protože jsme přesvědčeni, že bezpečné a poctivě
vyrobené potraviny jsou nenahraditelné. Mám radost, že se mezi
vítězi objevilo i šest nových výrobců, a veřejnost se tak dozví o
dalších šikovných lidech a jejich produktech,“ uvedl radní Miroslav
Krčil s tím, že vítězné produkty bude možné ochutnat na Dni
Pardubického kraje, který se uskuteční 10. června 2022 na
Pernštýnském a Komenského náměstí v Pardubicích.
Hodnotitelská komise navrhla udělit značku Regionální
potravina Pardubického kraje pro rok 2022 těmto výrobkům:
1.
Masné výrobky tepelně opracované
-
Tlačenka, Zemědělské družstvo Rosice u Chrasti
2.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a
polokonzervy
-
Konfitovaná vepřová líčka s kampotským pepřem a mořskou
solí, Josef Morávek, Vračovice
3.
Sýry včetně tvarohu
-
Sloupnický A2 tvaroh tučný, Zemědělské družstvo se sídlem ve
Sloupnici
4.
Mléčné výrobky ostatní
-
Kefírový nápoj, Petr Souček, Pardubice – Cihelna
5.
Pekařské výrobky včetně těstovin
Drobulka, Ing. David Novák, Uhersko
6. Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
-
Boží řez, Jana Vondroušová, Bukovka
7.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
-
Sudlička Ořechovka ořechový likér, FONTICULUS, spol. s
r.o.
8.
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
-
Hruškovo-jablečný extra džem s ořechy, Bilerbin s.r.o.
9.
Ostatní
-
Kunětické višně v rumu, Zdeněk Pavlis, Kunětice
Kromě těchto výrobků označených
jako Regionální potravina Pardubického kraje 2022, byly oceněny
další tři produkty Cenou hejtmana Pardubického kraje:
1.
Masné výrobky tepelně opracované
-
PASTRAMI špek VB, CHOVSERVIS a.s.
2.
Alkoholické a nealkoholické nápoje
-
100% čerstvý jablečný mošt, Tomáš Říha, Pardubice -
Zelené Předměstí
3.
Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a
polokonzervy
-
Fermentovaná klobása, SOŠ a SOU Polička
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou
Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti
zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný
výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let.
Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní
zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je
oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou
dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
V kraji se rodí nové postupy
v sociálních službách pro rodiny
Cesta ke změně, tak se jmenoval více než dvouletý evropský
projekt, do kterého se v Pardubickém kraji zapojily SKP-CENTRUM,
o.p.s. se svými službami Městský azylový dům pro ženy a matky
s dětmi, Dům na půli cesty a jako partner projektu DaR – Centrum
pro dítě a rodinu, o.p.s. se službou Sociálně aktivizační služby pro
rodiny s dětmi. Tyto služby se věnují podobným cílovým skupinám
v různých životních etapách a cílem projektu bylo nalézt účinné
nástroje, které by umožnily klientům efektivně se posouvat dál, k
samostatnému životu bez závislosti na sociálních službách. Zástupci
zapojených organizací nyní shrnuli své poznatky na závěrečném
setkání na Krajském úřadu Pardubického kraje.
Pardubický
kraj se změně péče o ohrožené děti intenzivně věnuje od roku 2015, a
za tu dobu máme zhruba polovinu dětí z dětských domovů v běžném
bydlení. Podporujeme pěstounskou péči a nyní řešíme inovační
projekt, který by měl ve spolupráci s orgány sociálně-právní ochrany
dětí včas identifikovat problémy v rodině a předcházet nutností
odebírání dětí z rodin,“ řekl radní Pardubického kraje pro
sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračoval: „Po
prezentaci projektu Cesta ke změně s potěšením vidím, že jdeme
stejným směrem, že to přesně zapadá do naší strategie. Budu rád,
když se s vašimi zkušenostmi seznámí i další poskytovatelé, i když
je mi jasné, že každý si musí prožít potřebu změny myšlení a úhlu
pohledu sám.“
A právě o novém úhlu pohledu hovořili všichni účastníci
projektu. Víme, co naši klienti opravdu potřebují? Proč nedůvěřují
sociálním pracovníkům? Jak se dá přerušit kruh opakovaného
selhávání, kdy klienti končí znovu a znovu v sociálních službách? To
byly jen některé z otázek, které si museli zástupci organizací
položit hned na začátku. A pak hledat řešení, testovat je, opouštět
ta chybná a rozvíjet naopak ta, kudy vede cesta. Věnovat se vedle
klientů i zaměstnancům a jejich možnému vyhoření či frustraci.
„Největší změny vyvolané projektem souvisejí se zavedením
přístupu zaměřeným na řešení. To je uznávaný způsob práce, který se
osvědčuje i při podpoře složitých cílových skupin klientů. Jeho
specifikem je především to, že se zaměřuje na cíle, na silné
stránky, na úspěchy na a životní zdroje klienta, namísto
neproduktivní analýzy problémů,“ popsal jednu z novinek, které
se podařilo zavést do praxe Jiří Pitaš, ředitel SKP-CENTRUM.
„Nevynalezli jsme Ameriku, ale všichni jsme se dobrali
k drobným zlepšením, která měla kupodivu velký význam ve vnímání
služeb klienty,“ konstatovala například Gabriela Chovancová,
ředitelka DaRu. Někdy stačilo dát spíše důraz na to, co klientům jde
a v čem jsou dobří, než na jejich negativní stránky, vyměnit
kancelářské prostředí u rozhovoru za bezpečné a příjemné místo, mít
k dispozici neformální osobu k řešení problémů, dát lidem možnost
promlouvat do společného programu, do výběru služeb, nebo se dobrat
toho, co by si přáli v ideálním světě. V mnoha případech to začalo
fungovat.
„Nedávno jsme se vrátili z odborné stáže na Islandu, kde jsou
v péči o ohrožené děti a rodiny dál než my. A líbil se mi jejich
přístup, že ohrožená rodina se nemá přizpůsobovat systému, ale
systém musí být nastaven tak, aby mohl efektivně reagovat na
individuální potřeby ohrožené rodiny. A přesně k tomu docházíme i
my, i když to v České republice jako celku není zvykem,“ řekl na
závěr Pavel Šotola.
|