Českotřebovský deník 143/2022 (13/5)
Nové video Českotřebovského deníku:  Selka v Javorce opět tluče máslo 

Nová selka má fungl nový domeček a další kamarády pod střechou, vše je opět v pohybu. To je hlavní zpráva dnešního dne.
Selka v Javorce je tradice, loutka selky v pohybu zde byla již více než před 100 lety. Lze to soudit ze starých třebovských pohlednic. Pohon mechanismu byl zajištěn proudící vodou, to platilo až do 80. let minulého století. Tehdy byla selka umístěna u potoka poblíž rybářské líhně.
Domeček pro Selku na místě bývalé klece pro medvídky pořídil a rozšiřoval obnovený Okrašlovací spolek. Aby atrakce fungovala, se po dlouhá léta starali především pánové Otakar Neruda, Zdeněk Nekvinda a Miloš Lána. V roce 2008 byla prosklená chaloupka vandaly rozbita, selku a její mechanismus bylo třeba rekonstruovat.  Protože chaloupka se selkou a dalšími atrakcemi časem chátrala vznikla iniciativa na její obnovu. Přes zimu proto byla Javorka bez chaloupky.
Na obnově se podílelo více subjektů: základy vybudovala firma RYDO, krásná nová chaloupka byla vyrobena v dílnách střední technické školy na Skalce, řezbářské práce vyřešil pan Krška, na výrobě a oblečení loutek se podílel Dům dětí a mládeže a elektroinstalace a zapojení je práce pracovníků Eko Bi. V pondělí 23. května se atrakce opět dala do pohybu, selka utloukla první máslo.  Hned po zapojení měla nové dětské obdivovatele.  
Aby znova nepadla do rukou vandalů, hlídá ji instalovaná fotopast.  Tvůrcům nové selky je třeba jménem třebovských dětí poděkovat. Z vykonané práce budou mít Třebováci jistě radost. Odkaz na video je ZDE

Další nová video Ceskotřebovského deníku: 
ASTÖM představuje Vodíkový vlak

 
Důkladnější verze z prezentace novinky roku na kolejích: Vodíkového vlaku. K nám se jistě také dostane, je to tedy budoucnost, bezemisní vlak, navíc bezhlučný, lehký tak, že bude moci jezdit na vedlejších tratích a přitom může bát i rychlý, umí 140km/hodinu. K nám do provozu de může dostat tak za 5 roků, je třeba vyřešit také infrastrukturu - tedy plnící stanice. Od objednávky trvá výroba vlaku 2 - 3 roky.....
Podívejme se na skok do Zhoře - Jak zde řádilky Čarodějnice! 

ZUŠ OPEN bude 28. května
Začátek koncertu je ve 14 hodin v hudebním pavilonu v Javorce. Vystoupí taneční orchestr ZUŠ, se svými sólisty a  budeme moci shlédnout taneční vystoupení.



Dům U Jonáše dostane pravidelnou údržbu fasády a oken 

Jeden z nejzajímavějších historických domů na Pernštýnském náměstí zahalilo začátkem května lešení.  Dům U Jonáše je památkovou perlou, na které by se daly vyučovat architektonické styly od gotiky přes renesanci až po baroko. Tomuto významu odpovídá i pravidelná péče, kterou mu věnuje Pardubický kraj prostřednictvím své příspěvkové organizace Východočeská galerie v Pardubicích.
„Fasáda domu směrem do náměstí je vystavena zejména po poledni přímému slunci, což si vyžaduje častější renovace. Naštěstí není potřeba zásadní obnova samotné plastiky velryby polykající Jonáše od sochaře Jakuba Teplého, ale budou opraveny zejména trhliny ve fasádě. Nový nátěr dostanou také všechna okna a dveře nejen v průčelí, ale i na zadní, východní straně domu. Částečně bude opravena i fasáda dvorního traktu,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
Zhotovitelem je společnost STAVBY VAHALA s.r.o. a celkové náklady na renovaci jsou 1,8 milionu korun včetně DPH. Samotné stavební práce budou hotové do konce července.
„Návštěvníky pozveme do Domu U Jonáše zase v druhé polovině srpna na mezinárodní výstavu – Trienále autorské knihy. Dále kurátorský tým galerie připravuje pro Dům U Jonáše výstavu nedávno zesnulého pardubického výtvarníka a kurátora sbírky skla ve Východočeském muzeu Ivo Křena a také prezentaci sochařských děl autorů Markéty Korečkové a Jána Macko Home sweet home. Obě zmiňované výstavy budou zahájeny 14. září.“ prozradila ředitelka galerie Klára Zářecká.