Českotřebovský deník 145/2022 (25/5)
Česko - ukrajinský Den dětí se konal i v deštivém počasí

Na ZŠ Habrmanova měli smůlu. Příprava Dne dětí dala tolik práce a nakonec se počasí moc nevydařilo. Pršet přestalo až po 16. hodině. Přesto byla nálada vynikající a oslava nakonec proběhla i za těchto ztížených podmínek.
„Když radosti není dosti, radujme se z maličkostí.“ zpívá se v jedné z písní J. Uhlíře  a  Z. Svěráka.
Dnešní doba není pro mnohé z nás jednoduchá, a tak jsme chtěli vnést do obyčejného a také deštivého dne trochu radosti i my. 25. května uspořádala naše škola odpoledne věnované nejen našim dětem, ale i těm, které v naší zemi našly nový domov. Kdo vstoupil do školy vchodem do budovy 2. stupně, získal kartičku, na kterou mohl sbírat razítka za splnění nejrůznějších úkolů v pergole i tělocvičně školy a v cíli ho čekala veselá medaile. Školou zněl zpěv písní v podání různých tříd i jednotlivců, hra na hudební nástroje i hudba doprovázející taneční vystoupení. Posedět a občerstvit se mohli návštěvníci v kavárničkách, které pro ně připravili žáci 9. tříd, nebo si venku opéct buřty či trdelník. V závěru v několika stáncích děti nabízely své výrobky a proběhla i burza hraček. Pro zájemce o skauting se zde prezentovala místní organizace – Javor. Z tváří účastníků se dala vyčíst dobrá zpráva. Náš záměr – vykouzlit na rtech dětí úsměv a potěšit je – se zdařil. 
Učitelé a žáci ZŠ Habrmanova  Více fotografií najdete ZDE


Připravuje se oprava další části Farské ulice  

Už v loňském roce v říjnu byla provedena oprava povrchu Farské ulice v tom největším stoupání a oprava Kozlovské ulice v zatáčce u Javorky. Udělalo se to,. na co byly loni peníze. V letošním roce práce na opravách komunikací byly zahájeny už v dubnu. Šlo především o opravu těch nejzatíženějších úseků na Semanínské ulici na trase od tunelů po křižovatku v ČEZu a potom oprava povrchu na Kozlovské ulici od Národního domu po křižovatku s ulicí Semanínskou. Zde byla využita dražší metoda s frézováním podkladu, aby opravený úsek  něco vydržel. Dále byly provedeny opravy poškozených úseků, např. v podjezdu do Javorky, u hudební školy nebo u (bývalé) restaurace Beseda. Současně EkoBi využilo přítomnost frézovacího stroje na zahájení opravy navazující horní části Farské ulice. Po frézování následuje odvodnění a v závěru května zde bude položen nový asfaltový koberec. Už nyní je zde umístěno upozornění pro uživatele této komunikace, která musí být dva dny uzavřena, aby se vykonaná práce nepokazila. podobně to bylo již loni koncem měsíce října.

Pardubičtí konzervatoristé hrají pro krajany v americkém Texasu 

Studenti Konzervatoře Pardubice zahájili v úterý krátké turné po krajanských komunitách v americkém Texasu. První koncert odehráli v Texas Czech Heritage and Cultural Center ve městě La Grange. Cesta studentů vyvrcholí několika koncerty na 55. ročníku National Polka Festivalu ve městě Ennis.
„Pro naše konzervatoristy je turné v Texasu mimořádnou příležitostí zahrát si před potomky našich krajanů, kteří do Spojených států amerických odcházeli ve velkém ve druhé polovině 19. století. To je patrné mimo jiné z názvů některých měst jako Roznov, Frenstat, Praha nebo Dubina. Česká kultura, zvyky a hudba jsou v rámci krajanských komunit udržované, a proto jsme rádi, že můžeme i našim dílem přispět k prezentaci naší země v zahraničí," uvedl hejtman Martin Netolický. Ten převzal nad 55. ročníkem National Polka Festivalu záštitu a studenty, kteří vystupují pod názvem Pardubická muzika, doprovází.
V průběhu úterý se hejtman setkal se starostkou města La Grange Jan Dockery a senátorkou 18. okrsku státu Texas Lois Kolkhorst. Řeč byla nejen o fungování krajanských komunit v Texasu, ale také o aktuální politické situaci v Evropě v souvislosti s válkou na Ukrajině.
La Grange
Město La Grange má nyní 4,5 tisíce obyvatel a nachází se přibližně 150 kilometrů západně od Houstonu. V polovině 19. století začalo být osídlováno dominantně imigranty z Německa a následně také z českých zemí. České stopy jsou ve městě a širokém okolí patrné dodnes v příjmení řady místních, ale také v architektuře a kultuře obecně. Ve městě se nachází také Texas Czech Heritage and Cultural Center, které poskytuje bohaté svědectví o osídlování oblasti našimi krajany, a je tak přirozeným centrem různých krajanských aktivit.