Českotřebovský deník 149/2022  (28/5)
Nové video Českotřebovského deníku:
Předávání maturitních vysvědčení pro třídu 8.A českotřebovského gymnázia

Slavnost předávání maturitních vysvědčení pro třídu 8.A osmiletého studia na českotřebovském gymnáziu se konala v pátek 27. května 2022 v obřadní síni českotřebovské radnice. Třídní učitel Jan Watroba. Zvláštností tohoto slavnostního aktu bylo finanční ocenění dvou nejlepších studentů stipendiem českotřebovského rodáka PhDr. Josefa Zavřela, který pro ocenění nejlepších absolventů v letošním roce věnoval 1000 USD. Tato částka byla rozdělena pro dva nejlepší ze třídy 8.A a dva nejlepší ze třídy 4.C, tedy čtyřletého studia. Jako překvapení navíc PhDr. Josef Zavřel přivezl oceněným absolventům jako upomínku adjustované fotografické práce ze svých cest po světě. Josef Zavřel je českotřebovský rodák, narodil se v domě, kde je dnes restaurace U Pucholtů na Trávníku. Studoval na českotřebovském gymnáziu, ale po válce se rodina z České Třebové odstěhovala. Pracoval jako redaktor sportovní redakce Československé televize, později i v redakci zpravodajství. Cestoval po světě a ze svých cest si převezl množství úchvatných zážitků zachycených fotoaparátem, v České Třebové v Kulturním centru své práce vystavoval. Do České Třebové se stále rád vrací, sleduje život v našem městě a sleduje i osudy dalších zdejších rodáků, kteří se ve světě proslavili. Připomenu např. Vladimíra Pácla, významného lyžaře a lyžařského funkcionáře, který v době normalizace musel z Československa emigrovat do Itáli, kde žil v městečku Malé. Vladimír Pácla jako spolupracovník České televize také zajistil natočení televizního filmu o Vladimíru Páclovi a v současné době spolupracuje s Českotřebovským deníkem na dokončení vzpomínkového filmu o herečce a třebovské rodačce Mileně Asmanové - Reindlové.

V této souvislosti nelze nevzpomenout dalšího českotřebovského rodáka a studenta gymnázia Prof Dr. Karla Holbika, který též sponzoroval naše gymnázium jednak za svého života, tak na něho pamatoval ve své závěti a odkázal významnou částku peněz. Dar PhDr. Josefa Zavřela pro  nejlepší studenty zdejšího gymnázia je obdobného charakteru a je významný i tím, že podle přání Josefa Zavřela bude opakován podobně také v příštím roce. (mm)  Video najdete na odkaze ZDE
Předávání maturitních vysvědčení  absolventům čtyřletého studie bude připraveno v samostatném videu během zítřka 29/5.

ZUŠ OPEN roztancovala Javorku  

Počasí ještě v poledne nesvědčilo o tom, že to v Javorce při promenádním koncertu a dalších doprovodných akcích dobře dopadne. Ještě před 14 hodinou pršelo. Potom však rychle přestalo, rozjasnilo se nebe a svítilo sluníčko, nálada se všem rázem zlepšila.. Nakonec sluníčko vysušilo i kaluže z betonové plochy před hudebním pavilonem. Program byl tradičně pestrý a zajímavý a co je nejdůležitější - přišla velká spousta lidí. Celou akci ZUŠ OPEN orámoval taneční orchestr ZUŠ, který vystoupil v plné síle během odpoledne celkem třikrát a předvedl i za větrem ztížených podmínek opravdu velmi dobrý výkon. Vystoupil také dětský pěvecký sbor Kajetánek a ohlas na jeho vystoupení byl tak tradičně velký. Velmi ztížené podmínky měl a děvčata z tanečního oboru školy, která si doslova musela nejdříve uklidit svou taneční plochu. Potom  doslova roztančila Javorku. Zajímavým zpestřením programu bylo vystoupení smyčcového souboráčku ZUŠ pod vedením Jitky Novákové. I ve větrném počasí dokázali s velmi dobře spolupracujícím zvukovým technikem předvést výborné koncertní provedení. Vystoupil také literárně dramatický obor školy, výtvarníci připravili pro děti zajímavé malování  - i po dešti se podařilo vysušit plochu pro velké plátno.  Blýskli se i sólisté na některé dechové hudební nástroje nebo na bicí.  Celý koncertní program trval tři a půl hodiny.
Přesto bych chtěl uvést jednu kritickou poznámku. Směřuje k tomu, o čem mluvilo více návštěvníků tohoto jinak vydařeného odpoledne.  Problém byl v neposekané trávě, která byla po dešti mokrá a způsobovala problémy. Už před 14 dny při Koncertu ke Dni rodin (15.5.) byla tráva vysoká a od té doby tudy ještě sekačka neprojela. Na jaře roste tráva rychle! Park Javorka má být na takového akce připraven, jejich termíny jsou dlouhodobě známy a plán tedy tomu bylo možné přizpůsobit. Za sekání trávy a údržbu zeleně vynakládáme velké peníze a  právem tedy očekáváme, že  na akci, kde přišlo několik stovek lidí bude Javorka posekaná a uklizená.

Další nové video Českotřebovského deníku: I. ročník Zhořského pochodu


Pochod se konal 21. května, tedy bohužel ve stejném termínu jako Putování za třebovským Kohoutem.

 


  •