Českotřebovský deník 151/2022 (30/5)

PROGRAM KPH  v nové sezóně 2022 - 2023  


Důležitá informace pro studenty 
Kulturní centrum Česká Třebová a Kruh přátel hudby zavádí od nové kulturní sezóny 2022/23
pro žáky a studenty
BONUS NA 60. KONCERTNÍ PŘEDPLATNÉ – vstupenky zdarma
Školní mládež do 20 let má nárok na jednu vstupenku zdarma na každý koncert
Kruhu přátel hudby Česká Třebová pro koncertní sezónu 2022/23.
Vstupenku zdarma lze vyzvednout u pokladny v Malé scéně před každým koncertem.
Vstupenku není možno získat v předprodeji – lze ji však zarezervovat v Kulturním centru (telefon 465 532 805) a poté u pokladny v Malé scéně vyzvednout. Tento bonus platí pouze na řádné akce KPH Česká Třebová – jedná se o 7 koncertů.
Program koncertů KPH Česká Třebová – sezóna 2022/2023  

Září 2022 – Solitutticelli Cello Ensemble (violoncellové kvarteto)

Objevte krásu zvuku violoncell prostřednictvím brněnského souboru profesionálních
hudebníků, jehož repertoár zahrnuje nejen díla klasické hudby, ale také pop, rock,
jazz/ragtime a filmové melodie. Členkou souboru je Českotřebovačka Alžběta Rolečková - Poukarová.
 
Listopad 2022 – Petr Nekoranec (zpěv) + Stanislav Gallin (klavírní doprovod)

Tenorista Petr Nekoranec, jedna z nejvýraznějších osobností mladé české pěvecké generace, je živou definicí pojmu „vycházející hvězda“. V letech 2018–2020 byl sólistou  Státní opery Stuttgart. Od sezóny 2021/2022 je sólistou Opery Národního divadla v Praze.
V roce 2017 se stal absolutním vítězem Mezinárodní soutěže Francesca Viñase v Barceloně, kde obdržel rovněž Cenu Plácida Dominga, roku 2021 získal 2. cenu ve Světové pěvecké soutěži Vincerò v Neapoli. Z domácích soutěží uveďme cenu Mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro.
Klavírista Stanislav Gallin je zakládajícím členem Orbis Tria, které se řadí mezi nejúspěšnější evropské soubory své generace. Jako sólista se představil s Petrohradskou  filharmonií, Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, PKF – Prague Philharmonia atd. Je vyhledávaným komorním i studiovým hráčem. Vystoupil na koncertech nejen v České republice a Rusku, ale i v dalších evropských zemích, USA, Asii a Africe.
 
Prosinec 2022 – Ryan Martin Bradshaw (klavír)

Slovensko-australský mladičký klavírní virtuos Ryan Martin Bradshaw (*2006) je od února 2021 prvním rezidenčním sólistou Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu. Zvítězil  v mnoha hudebních soutěžích pro mladé pianisty. Od roku 2016 studuje na vídeňské Universität für Musik und darstellende Kunst ve třídě profesora Vladimira Kharina pro mimořádně nadané děti.
 
Peden 2023 – Klavírní trio České filharmonie 

Klavírní trio České filharmonie vzešlo z dlouhodobé spolupráce našich skvělých předních sólistů. Houslista Jiří Vodička a pianista Martin Kasík jsou v komorní hudbě letitými  partnery. Jejich spojení s koncertním mistrem violoncell Václavem Petrem pak dalo vzniknout tomuto komornímu uskupení.
 
Únor 2023 – Ondřej Sejkora (kontrabas) + Kateřina Ochmanová (klavírní doprovod)

Ondřej Sejkora je studentem oboru kontrabas na brněnské JAMU. Zvítězil v několika mezinárodních kontrabasových soutěžích a také se dostal mezi 17 nejlepších kontrabasistů světa, kteří se mohli zúčastnit soutěže v Texasu v USA. Jako sólista vystoupil s Filharmonií Hradec Králové, se souborem Barocco sempre giovanne nebo s Janáčkovou filharmonií Ostrava.
Klavíristka Kateřina Ochmanová má široký umělecký záběr: věnuje se sólové hře, doprovází sólisty a velmi výraznou osobností je i v oblasti komorní hry.
 
Březen 2023 – Sax & Piano Duo (saxofon, klavír)

Saxofonista Roman Fojtíček je pro své univerzální hudební schopnosti vyhledávaným interpretem jak saxofonových a klarinetových partů v symfonických orchestrech či komorních  souborech, tak i sólových skladeb.
Klavíristka Laura Mikel Vlková je známa dlouholetou spoluprací s Pražským dětským sborem, s nímž absolvovala řadu evropských a světových turné. Pohybuje se také ve světě divadla (mj. muzikály Karla Svobody), televize a filmu a věnuje se i samostatné koncertní činnosti.
V roce 1995 založili tito umělci netradiční Sax & Piano Duo, které přináší hudbu jak původní,  tak i transkribovanou.
 
Květen 2023 – Václav Hudeček (housle) + Lukáš Klánský (klavírní doprovod) 

Houslový virtuos Václav Hudeček, žák proslulého Davida Oistracha, patří k legendám českého koncertního umění. Od svého londýnského debutu (1967) vystupoval po celém  světě, a to na nejprestižnějších pódiích (Carnegie Hall, Royal Festival Hall, Suntory Hall,  Osaka Festival Hall, Sydney Opera) a s nejlepšími světovými orchestry. Jeho sympatické vystupování a zejména styl hry spojující technickou suverenitu s vervně tvořeným a emocionálně bohatým tónem a s radostí, kterou dovede nezaměnitelným způsobem přenášet do publika, okouzluje obecenstvo bez rozdílu věku.
Lukáš Klánský patří k předním českým klavíristům. Je vyhledávaným sólistou i komorním hráčem. Jako člen Lobkowicz Tria získal se svými kolegy Janem Mráčkem a Ivanem Vokáčem v roce 2014 první cenu a cenu publika na soutěži Johannese Brahmse v Pörtschachu.

· Sleva 50 % na Mezinárodní varhanní festival Z. Pololáníka
· Sleva 50% na vybrané koncerty – Bennewitz festival 

Z m ě n a p r o g r a m u v y h r a z e n a