Českotřebovský deník 152/2022 (30/5)
Hokejbalový areál bude za nově postaveným plotem 

Po dlouhých dvaceti letech si hokejbalový areál zaslouží pozornost. je třeba jej chránit před živly, kteří zde zanechávaly binec a nepořádek, např. vypité láhve, střepy nebo také použité injekční stříkačky. Realizace záměru již začala, měla určité zdržení pro nutnou konzultaci řešení na Povodí Labe, aby vše vyhovovalo předpisům. jde o lokalitu v potenciálně zaplavovaném území. Stavební firma RYDO již práce zahájila, pracovalo se dokonce i v sobotu. Brzy tedy bude hokejbalový areál řádně oplocen.

Projekt máme, ale ubytovnu pro cizince v Bezděkově budovat nebudeme

V souladu s politikou státu a kraje se město zabývalo v březnu  problematikou zajištění ubytování pro válečné uprchlíky. Odbor rozvoje města a investic nechal zpracovat projektovou dokumentaci na stavební úpravy a změnu účelu užívání administrativní budovy bývalého BŐHM PLAST na ubytovnu a byty. Současně je zahájeno řízení o vydání stavebního povolení. Na stavbu ubytovny existuje možnost  vyuiítí dotačního programu vyhlášeného Ministerstvem pro místní rozvoj. Jde o dotační program "Ukrajina - změny dokončených staveb", stavební úpravy budovy s termínem ukončení příjmu žádostí 31. 5. 2022. Jednou z podmínek dotace je po dobu udržitelnosti dotace, tj. 5 let - využití nouzového ubytování osob z cílové skupiny (uprchlíci z Ukrajiny), případně nízkopříjmových nebo sociálně slabých fyzických osob a pouze pro nekomerční účely. Aby byla známa potřebnost ubytování pro uprchlíky v naší lokalitě, požádalo Krajský úřad o sdělení aktuálních požadavků. Dle sdělení Krajského úřadu Pardubického kraje není v souvislosti s uprchlickou krizí v současné době potřeba vymezit další ubytovací kapacity O problému rada města jednala 23. 5. a rozhodla v dalších pracích spojených s budováním ubytovny nepokračovat.

Městské muzeum má nový poutač

Muzeum má tu smůlu, že jeho budova (nebo valstně budovy) leží v méně frekventované části města a každý jej na první pohled nevidí. Je to ale městská památková zóna a dopravní ruch v této zóně vlastně ani není vítaný. Muzeum má základ v historické budově čp. 11 220 let staré a k ní citlivě pořízené přístavbě, na kterou stojí za to upozornit. Také proto, že zde v muzeu sídlí turistické informační centrum, které je otevřené denně mimo pondělí, kdy je všude v muzeích volný den. Zatímco na infocentrum jsou uvedeny šipky v rámci orientačního systému, tak pro muzeum a jeho umístění zatím nebylo odpovídající značení. 
Propagaci pro muzeum dělají však především jeho akce. Myslím na to, že by bylo žádoucí připravit pro propagaci akcí  v muzeu právě pořádaných  třeba na dvou až třech frekventovaných místech obměňovanou propagaci. V létrfě je přece hitem možnost navštívit expozici v chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově. O letních prázdninách je vlastně muzeum jedinou českotřebovskou lokalitou, kde lze vlastně každý den prázdnin zajít za kulturou.  
 

4 stavební pozemky v Bezděkově

Před dvěma lety v roce 2020 dostalo město nabídkou na odkoupení  stavebních pozemků v Bezděkově v prostoru mezi Třebovkou a bývalým zahradnictvím pana Tesaře za vyšší cenu. Město nabídku odmítlo, ale pozemky byly vykoupeny soukromým investorem. Ten nyní řeší využití zakoupeného  pozemku rozdělením na 4 stavební parcely. Pozemky jsou obsluhovatelné pouze po komunikaci vedené mezi Domovem pro seniory a sousedním rodinným domkem směrem k Třebovce, což je zajištěno věcným břemenem z doby, kdy ještě uvedené parcely nebyly v územním plánu vedeny jako pozemky zastavitelné. Výstavba na uvedených parcelách bude tedy možná jen za předpokladu, když s tím bude město souhlasit. Vzhledem k tomu, že ve městě je naprostý nedostatek stavebních pozemků a k tomu, že obsluha čtyř pozemků nezatíží obyvatele Domova pro seniory bylo rozdělení zakoupené parcely na  čtyři části pro stavbu rodinných domků schváleno.

Studenti pardubické konzervatoře na Polka festivalu v Texasu 

 
Letošní 55. ročník National Polka Festivalu v americkém městě Ennis, které se nachází necelou hodinu jízdy od Dallasu, byl opět ve znamení české kultury, hudby a folkloru. Velkou měrou k tomu přispěli studenti Konzervatoře Pardubice, kteří zde vystoupili na třech koncertech vždy před zaplněným sálem. 
„Po čtyřech letech byl opět festival v Ennis s českou účastí, což je pro místní velký svátek. Studenti naší konzervatoře se předvedli v tom nejlepším světle a publikum z nich bylo doslova nadšené. Je to pro nás důkaz, že přivážet naši českou kulturu do zahraničí,  to obzvlášté potomkům našich krajanů, má smysl. Naši studenti reprezentovali nejen Pardubický kraj, ale celou Českou republiku. A nutno dodat, že velice dobře. Do budoucna bychom chtěli nastavit pravidelnou výměnu hudebníků, z nichž velká většina má české a moravské kořeny," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který celý festival zaštítil jakožto jeho Grand Marshal. „Prakticky v každém městě, každé vesnici je někdo, kdo přišel za oceán v rámci některé z imigračních vln. První zamířili do "Nového světa" po roce 1852 v rámci tzv. zlaté horečky, další pak v období první republiky, po roce 1938, 1948, 1968 a někteří nově po Sametové revoluci," vysvětlil hejtman.

Restart cestovního ruchu bude zřejmě pomalejší 

Dva covidové roky silně ovlivnily segment turistiky i v Pardubickém kraji. Podnikatelé v cestovním ruchu znatelně pocítili odliv turistů v minulých dvou letech z důvodu lockdownů a dalších hygienických opatření. Státní kompenzace pomohly k přežití podnikatelům převážně v hotelových a stravovacích službách, někteří ale byli nuceni propouštět či snižovat počet zaměstnanců, které je velmi složité nabrat zpátky. Navíc pro mnohé z bývalých pracovníků je po této zkušenosti obor cestovního ruchu a služeb nejistý a přešli jinam. Současná inflace a vysoké ceny energií a dalších vstupů nyní podle radního Pardubického kraje pro cestovní ruch Alexandra Krejčíře restart tohoto odvětví ještě poněkud zpomalí.
Hitem je Králicko
„Náš kraj nemá mnoho větších turistických ubytovacích kapacit, podle kterých se u nás počítá návštěvnost v cestovním ruchu. Je spíše místem, kam lidé jezdí na výlety, na jednorázové oblíbené akce, do menších penzionů a do soukromého ubytování. I to má své kouzlo,“ řekl Alexandr Krejčíř. „Předpokládáme, že v letošní letní sezóně budou v návštěvě našeho kraje převažovat domácí turisté a turisté z blízkých trhů, hlavně z Polska, Německa a Slovenska. Nejnovější turistický cíl na Dolní Moravě – Sky Bridge 721 – však láká i turisty ze vzdálenějších destinací, jak ukázaly první týdny provozu a enormní zájem novinářů ze zahraničí. Velká návštěvnost této atraktivity má už nyní viditelný multiplikační efekt a zvyšuje se návštěvnost i turistických cílů v blízkosti, jako je například Králická pevnostní oblast, město Králíky nebo klášter Hedeč,“ dodal radní.
Oceňované noviny i turistický web
Oživení cestovního ruchu podporuje Pardubický kraj marketingově, prostřednictvím Destinační společnosti Východní Čechy a destinačních společností v turistických oblastech. „Vydali jsme oblíbené Turistické noviny pro Východní Čechy, budeme lákat turisty prostřednictvím online kampaní na sociálních sítích a podobně. Pravidelně zveme naše i zahraniční novináře a influencery, připravujeme soutěže a účastníme se různých veletrhů a dalších akcí,“ uvedla Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.
Oficiální turistický portál Pardubického kraje www.vychodnicechy.info byl letos opět oceněn 1. místem za nejlepší turistickou prezentaci v kategorii "kraje a regiony" v rámci soutěže Zlatý erb 2022.  „Portál je pro nás nejdůležitější marketingový nástroj při propagaci regionu a těší nás, že ocenění získává v této soutěži pravidelně od roku 2007. Vzhledem k tomu, že ocenění nejvyšší získal ve všech posledních třech letech, tak to je hattrick. Věřím, že nadále bude bodovat nejen v této soutěži, ale zejména u lidí, kteří plánuji trávit dovolenou a volný čas v našem regionu,“ komentoval výsledek Alexandr Krejčíř.
Památky i výlety do přírody
Oblíbeným cílem výletů jsou určitě památky UNESCO – zámek Litomyšl a Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem. Návštěvníci se pozvolna vrací i do dalších zámků a hradů, trendem jsou také individuální výlety do přírody a pobyty v ní. K tomu přispívají i dotační programy na podporu budování infrastruktury v cestovních ruchu, pro podporu bezbariérového cestovního ruchu a na podporu činnosti a provozu turistických informačních center. Do podporovaných aktivit dotačního programu je zařazena i podpora budování tzv. stellplatzů – stání pro obytné automobily se zázemím. Podpora značení turistických tras a mobiliáře na nich je již tradiční aktivitou Pardubického kraje.
V kraji roste bezbariérový cestovní ruch
„Provozovatelé cestovního ruchu využívají naše programové dotace pro budování infrastruktury na drobná vylepšení svých zařízení. Pro tento rok jsme ale přišli s pilotním samostatným titulem pro bezbariérový cestovní ruch. Tyto dotace využily letos tři subjekty v celkové výši téměř 600 tisíc korun, a to Autokemp Buňkov na rekonstrukci sjezdu do vody, Město Lanškroun na bezbariérovost tras u lanškrounských rybníků a Město Choceň na bazénový zvedák na koupališti. Příští rok počítáme s navýšením dotace do tohoto titulu, protože vidíme, že je o něj velký zájem,“ informoval Alexandr Krejčíř.