Häuslerova chalupa čp. 315 u kostelíčka                              
V březnu 2022 proběhla demolice Häuslerovy chalupy čp. 315, která stávala naproti zvonici rotundy sv. Kateřiny, v nejstarší části našeho  města.
Ve stavení čp. 315 bylo v minulosti provozováno hrnčířské řemeslo. Stavení tehdy náleželo hrnčíři Josefu Fialovi ml., který zde žil spolu s manželkou  Josefou, rozenou  Fibigerovou, pocházející ze Skuhrova a dětmi Rosalií a Josefem.  Rosalie Fialová se stala dne 14. července 1881 podle trhové smlouvy majitelkou chalupy čp. 315. Dne 12. února 1884 se provdala za českotřebovského tkalce Emanuela Chládka.
V rohu Fialovy zahrady, náležející k chalupě čp. 315 stávala do roku 1903 poslední dochovaná  hrnčířská pec ve Třebové. Hrnčířskou živnost ve stavení dokládají v roce 2015 četné nálezy úlomků keramiky, objevené zde ve výkopech a při stavbě nového plotu. Vzorky keramiky byly tehdy odebrány zkušeným archeologem.
Později se stavení čp. 315 dostalo do majetku Františka Häuslera st., pocházejícího z Parníka. Ten byl zaměstnán na dráze jako konduktér, byl též   majitelem hospodářství a provozoval povoznictví. Majitelem chalupy se stal spolu s manželkou Klárou v roce 1905. Klára Häuselrová pocházela z Knapovce a do našeho města přišla v roce 1903. Z manželství se narodili  čtyři synové.  První z nich, František ml., zaměstnaný na dráze jako strojní topič. se oženil s Annou Suchánkovou, pocházející z Dolního Houžovce. Manželství zůstalo bezdětné. František Häusler v roce 1930 převzal chalupu čp. 315. František ml.  a Anna Häuslerovi žili do konce života v chalupě čp. 315, spolu s jeho maminkou Klárou.  Po jejich  úmrtí stavení připadlo v rámci dědictví jejich synovci Miroslavu Häuslerovi. V majetku rodiny byla chalupa čp. 315 do  května  2014, kdy došlo k  prodeji.
Dalšími syny Františka st. a  Kláry  Häuslerových  byli  Rudolf I., který  zemřel den po svém narození, dále potom Rudolf II., křtěný po svém zesnulém bratrovi, který zemřel v den svého narození. Čtvrtým ze synů byl Josef.  Ten žil spolu s manželkou Růženou v Rybníku.
Chalupa čp. 315 byla prvním stavením pod rotundou, kde se  pekly  od roku 1961 jabkance, jako součást nově vzniklé  Jabkancové pouti. Výrobu jabkanců tehdy zajišťovala právě paní Anna Häuslerová,  spolu se svými pomocnicemi, která celé pečení v chalupě organizovala a také, jak uvádí dobový tisk, zájemcům ráda poskytla recept na jejich výrobu. Na půdě Häuslerovy chalupy čp. 315 bylo také po řadu let, během roku, po zboření protější Koukolovy chalupy čp. 253,  uskladněno rozložené dřevěné pódium, na němž se konal naproti chalupě, v místech pod rotundou, program Jabkancové pouti. To se dalo rozložit na jednotlivá prkna a trámy, látkové pozadí s kresbou  Karla Tomše se složilo a do příští pouti jednotlivé části odpočívaly právě v podkroví čp. 315.
S demolicí chalupy čp. 315 tak zmizel další svědek počátků Jabkancové pouti, která je dnes neodmyslitelnou součástí společenského a kulturního života našeho města. Na uvolněném místě by mělo dojít ke stavbě nového domu.
Martin Šebela

Poznámka:

Autentické záběry z výroby jabkanců  v kuchyni u Häuslerů U kostelíčka natočené na jedné z prvních Jabkancových poutí byly natočeny na 8mm film a byly zakomponovány do video vzpomínky na Jabkancovou pouť na tomto odkazu ZDE. Aby byla vzpomínka na Jabkancovou pouť kompletní, uvádíme oba díly vyrobeného seriálu a navíc návod jak péci jabkance doma....