Komorní orchestr Jaroslava Kociana: Velký koncert !     
V pátek 29. dubna byl na programu hudebního festivalu Bennewitz 2022 skutečně velký koncert. Komorní orchestr Jaroslava Kocian hrál v symfonickém obsazení, orchestr přijeli posílit hudebníci dechové sekce královéhradecké filharmonie. Co se týče obsazení tak tento byl tento koncert skutečně největším na letošním  českotřebovském festivalu ! Vždyť i Virtuosi Pragenses, se kterými vystoupil Jaroslav Svěcený je komorním orchestrem. Nesmíme se  nechat splést tím, že na festivalovém koncertu hrál 29.4. "jenom" KOMORNÍ orchestr Jaroslava Kociana", když si troufne nastudovat symfonické skladby  repertoár! Mohli jsme si vyslechnout vyslechnout opravdu lahůdku a znovu si dokázat, že Komorní soubor Jaroslava Kociana je velmi kvalitní hudební těleso. Přijeli  významní sólisté, přední čeští hudebníci. A nepřijeli náhodou, spolupráce KOJKu  s Matoušem Pěruškou a Kristinou Vocetkovou je dlouhodobá. Již v létě loňského roku  vystoupil KOJK s Matoušem Pěruškou a Kristinou Vocetkovou na závěr Litomyšlských hudebních kurzů v Kostele Povýšení svatého kříže v Litomyšli , kde Předvedli provedení Vivaldiho koncertu. Litomyšlský koncert zaznamenal Českotřebovský deník na videu a můžeme si toto provedení i dnes znovu pustit. 
Na Bennewitzově festivalu 2022  pak zazněl Koncert pro housle, violoncello a orchestr a - moll Johanese Brahmse a byla to opravdu lahůdka. Výkon sólistů i orchestru odměnilo publikum velkým potleskem. Po dvouleté kulturní pauze způsobené covidem je obecně zájem o kulturní dění o něco snížený, nižší než dříve. Na Bennewitz festivalu se to projevilo především na návštěvnosti zahajovacího koncertu Jaroslava Svěceného a Virtuosi Pragenses.
V porovnání s tímto koncertem  byl zájem o vystoupení KOJKu podstatně větší. Věřím, že se návštěvnost koncert a dalších hudebních pořadů bude i v České Třebové stále zvyšovat. Základem pro to by měl být zdejší dobře fungující Kruh přátel hudby, který v rámci srovnání  patří v České republice k nelépe fungujícím KPH.  Je to zásluha dobré práce jejich jeho předsedů v historii se na této funkci vystřídali Oldřich Tomeš, RNDr. Jaroslav Demel a nyní se ve funkci předsedy KPH skvěle osvědčil i Jaroslav Plocek.
Festival Bennewitz pokračuje nyní posledními dvěma koncerty  Beatles night 6.května a koncertem sboru Bendl v Přívratu 7. května 2022