Městská knihovna Česká Třebová červen 2022
Vydali jsme druhé Knížkohraní, kterým vás tentokrát provede Ema

Od května je na dětském oddělení městské knihovny k prodeji pracovní sešit Knížkohraní s Emou. Knížkohraní jsme vytvořili pro děti ve věku 3–6 let a jejich rodiče. Cílem je podpora čtenářství a rozvíjení pozitivního vztahu ke knihám od útlého věku. Úkoly v Knížkohraní s Emou jsme sestavili tak, aby po celý rok rozvíjely osobnost dítěte předškolního věku. Podporují rozvoj předčtenářské gramotnosti, zábavnou formou rozvíjí slovní zásobu dětí, jejich fantazii a představivost, motoriku, pozornost, zrakové a sluchové vnímání a další. Děti při plnění všech aktivit získávají nové informace a dovednosti.
Po přečtení knih souvisejících s tématem a dle vlastního výběru, splnění úkolů a nasbírání alespoň 3 razítek z akcí v průběhu celého roku se můžete v knihovně těšit na krásnou odměnu. Cena Knížkohraní s Emou je 90 Kč.  

AKCE

Novináři vs. politici: V zákulisí politické žurnalistiky
2. 6. 2022, od 18:00 hodin, přízemí knihovny
Jak v praxi vypadá reportování o politice a jakým etickým dilematům mohou během něj novináři čelit? Na setkání s redaktorkou deníku E15 Ly Nguyenovou nakouknete do zákulisí politické žurnalistiky a zjistíte, jaké jsou limity vztahů mezi novináři a politiky.
Projekt podpořila Nadace OSF. Vstup zdarma.
 
DĚTI A TECHNOLOGIE
6. 6. 2022, od 18:00 hodin, přízemí knihovny
Jaký vliv má zacházení s technologiemi na zdravý vývoj dětí?
Jsou pro děti obrazovky vhodné a od kolika let?
A jak to vnímají samotné děti?
Co se v nich odehrává?
Jak děti připravit na stále digitálnější svět?
Kolik hodin týdně by měly trávit s obrazovkou? Jak vysvětlit dětem, že už je čas počítač vypnout? Jak závislost na technologiích mění naši společnost i nás samotné? Proč jsou děti již odmalička přitahovány technologiemi? Co lze udělat, aby tváří v tvář obrazovkám nepřišly o lidský pohled na svět? Jak se mohou rodiče vyrovnat s permanentním používáním technologií během puberty? Neztratí se děti v rozmanitých sítích, o jejichž zákoutích a nebezpečích my sami máme jen nejasná tušení? 
Jak zdravě a bezpečně žít v digitálním světě. Jak pozorovat vlastní děti hrající si v kyberprostoru s klidem a důvěrou. O tom, že děti to zvládnou, když to zvládneme my. Řekneme si, jak na to. Setkání s Janem Kršňákem.
Projekt podpořila Nadace OSF. Vstup zdarma.
 
VÝSTAVA
Jak to vidíme my
Pavla Klimešová a Soňa Popelková
Výstava našich prací za poslední rok, na témata nám blízká, která jsme již dříve zpracovaly ve výtvarné skupině Maxmilián a měly jsme chuť se k nim vrátit. A samozřejmě něco navíc...
Prodejní výstava je k vidění v prostorách knihovny do konce června.
 
AKCE PRO DĚTI
Matyldino pohádkohraní Speciál
1. 6. 2022 (středa), 16:30, park Javorka – Bennewitzův pavilon
Host Marek Šolmes Srazil. Zábavný pořad s písničkami pro děti. Marek Šolmes Srazil vystupuje se svou knihou „Pohádky do postýlky“ po celé ČR. Dětem předčítá, povídá si s nimi, zpívá a učí je kreslit postavičky z pohádek. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 
Knižní klubíčko
29. 6. 2022 (středa), 10:00, oddělení pro děti
Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let. Nebo hledají nápady na hry a říkanky či se chtějí seznámit s novými lidmi. K dispozici přebalovací pult. Vstupné dobrovolné.
 
AKCE TEENSPACE
Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.
 
Přijď vyzkoušet knihovnu věcí
2. června (čtvrtek), 12:30–18:00
 
Vyrob si svou vlastní placku
6. a 7. června, 12:30–18:00
 
Hudební odpoledne s boomwhackers!
27. a 28. června, 12:30–18:00
Omezení provozu knihovny
Ve čtvrtek 9. června bude otevřeno pouze dospělé oddělení ve městě 8 až 12 hodin, ostatní oddělení i pobočka Parník celý den uzavřena.
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).
 
ZPRÁVY Z KNIHOVNY 

Žáci si vyzkoušeli kritické myšlení a ověřování informací v únikové hře
Fake news, hoaxy, clickbait, konspirační teorie a další... Jak používat kritické myšlení a nenaletět dezinformacím?
Na konci dubna si procvičilo svou mediální gramotnost v bezpečném prostředí městské knihovny 21 tříd. Pomocí her děti plnily jednotlivé úkoly, poznaly různé manipulace s informacemi a naučily se je prokouknout. Vyhledávání na internetu probíhalo na tabletech a mobilních telefonech na oddělení Teenspace a na dětském oddělení na pobočce Parník.
Lektoři z organizace Fakescape provedli interaktivním programem celkem 472 žáků z 2. stupně tří českotřebovských základních škol a gymnázia.
Součástí vzdělávací aktivity byl také závěrečný dotazník, který lektorům prozradil, kolik nových znalostí si žáci odnesli.
 
Svět informací může být záludný i pro dospělé
Na jaře letošního roku se uskutečnila také přednáška na téma Fake news s Jaroslavem Valůchem, na kterou volně navázalo druhé setkání, kde jste si mohli vyzkoušet ověřování informací v praxi s Tiborem Vocáskem z organizace Zvol si info.
V mediálním vzdělávání budeme ještě chvíli pokračovat. Ve čtvrtek 2. června vás zveme do zákulisí politické žurnalistiky. Připravili jsme setkání s redaktorkou deníku E15 Ly Nguyenovou na téma Novináři vs. Politici.
V pondělí 6. června vás zveme na setkání s Janem Kršňákem na téma Děti a technologie. Jak zdravě a bezpečně žít v digitálním světě. O tom, že děti to zvládnou, když to zvládneme my.
Mediální vzdělávání v knihovně je realizováno díky finanční podpoře Nadace OSF.