Ukrajinské děti na ZŠ Ústecká             


První skupinu ukrajinských dětí jsme na naší škole přivítali 14. března za účasti několika vzácných hostů, především paní starostky Magdalény Peterkové, která přinesla novým školákům drobné dárky. Během prvních dvou týdnů k nám nastoupilo 31 ukrajinských dětí. Podle informace ČŠI máme u nás ze všech základních škol v Pardubickém kraji největší počet těchto dětí, proto také nedávná inspekce, zaměřená na začleňování ukrajinských dětí do českých škol, zamířila právě k nám. Všechny přijaté děti strávily první týden v tzv. adaptační třídě, kde jsme sledovali, zda jsou po náročné evakuaci z Ukrajiny vůbec schopné trávit čas ve škole. Poté byly podle věku zařazeny do jednotlivých tříd, prakticky do všech ročníků.

Jelikož máme již zkušenosti s výukou cizinců, dokázali jsme během několika dní vytvořit fungující systém pro vzdělávání ukrajinských žáků. Žáci tak pravidelně navštěvují výuku českého jazyka, rozdělenou podle věku do dvou skupin. Vedle toho jsme pro ukrajinské žáky 1. a 2. tříd zajistili výuku profilových předmětů v jejich mateřském jazyce, a to v rozsahu 10 hodin týdně. Děti z 1. stupně hojně využívají školní družinu, kde se jim moc líbí.

Jejich pobyt u nás se snažíme zpestřit i mimoškolními akcemi, minulý týden například výletem do Litomyšle, nebo animačním kroužkem, který zahajuje činnost tento týden. Máme informaci, že pár dětí se už v České Třebové stihlo zapsat do sportovních oddílů, zejména mezi mladé fotbalisty. Ve třídách, do kterých byly zařazeny, pozorujeme, že si už nacházejí nové kamarády mezi českými dětmi. Předpokládáme, že do konce školního roku si ukrajinské děti zvyknou na podmínky naší školy a zdokonalí se v českém jazyce tak, aby v září mohly zasednout do školních lavic bez větších obav a obtíží.

Mgr. Dominik Jurček, adaptační koordinátor