Českotřebovský deník 157/2022 (4/6) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Krajský přebor v plavání staršího žactva, dorostu a dospělých

První červnový víkend patřil v českotřebovském bazénu plaveckému sportu krajské úrovně.  Dostaveníčko si zde dali závodníci starší 12 let z celých východních Čech , soutěžili v kategoriích starší žactvo, dorost a dospělí.  Neztratili se ani plavci z českotřebovské Lokomotivy, krajský přebor  měli doma bez nutnosti složitého cestování.    
Organizace závodů nebyla vůbec jednoduchá, rozplavby v jednotlivých  disciplínách  následovaly za sebou v pravidelném rytmu, nebyly žádné ztrátové časy. Na průběh závodů dozíral  početný sbor rozhodčích, časoměřičů a zapisovatelů.  Výsledky  jednotlivých rozplaveb byly  rychle zpracované a zveřejněné na několika místech v bazénové hale. Po skončení závodů budou výsledky zveřejněny na webu Českého svazu plaveckých sportů 
Tak velký mumraj v bazénové hale u nás moc často není. Pořadatelé všechno zvládli, dokázali, že českotřebovský bazén může být vhodný i pro pořádání závodů krajského formátu.

Někteří ničí snahu ostatních. Je to horší, než kdyby odpad netřídili

"Posílám dnešní záběr od diskontu a z kontejneru na bílé sklo.  Někteří  obyvatelé snad schválně ničí snahu ostatních, kteří vidí ve třídění odpadu smysl. Dělají  schválnosti a není to výjimka. Takové obrázky se naskytují každou chvíli. Pachatele bych opravdu "nakopala". V plastech papírová krabice, ale tu jsem už stíhla dát na správné místo. Jsou lidi tak blbí ? Asi ano.  Přitom pár metrů odtud je sběrna surovin včetně kovů. (VV)
 

23. ročník Týdne dobré pohody v Ústí n.O: skončil

Konal se od pondělí 30.5. do soboty 4, června a každý den byl zajímavý program nejen na náměstí ale i v jiných sálech a lokalitách. Svým formátem se vrátil do doby předcovidové.  Je obdobou třebovského Týdne sportu, ovšem s řadou rozdílů. Zejména je důležité to, že veškeré dění v Ústí je v rukou města, u nás je pořadatelem soukromá firma. Sportu je však jistě více u nás ve Třebové, zejména díky zapojení žáků základních škol.  

Muzejní noc bude v Ústí n.O. až 18. června

Muzejní noc V sobotu 18.6 se v Městském muzeu koná od 16.00 do 22.00 hodin Muzejní noc. Připravená je obrněná technika československé prvorepublikové armády, ukázky zdravotní jednotky, přednáška o K. Škarkovi, komentovaná ukázka výzbroje a výstroje pěšáka

Sodomkovo Vysoké Mýto po dvacáté sedmé 

Jde nejen o výroční setkání Společnosti přátel Carrosserie Sodomka, ale i oslavu 125. výročí prvního veřejného basketbalového zápasu v Čechách, který se odehrál ve Vysokém Mýtě. Festival, který si za předchozích patnáct let získal mnohé fanoušky, nabídl dnes v sobotu 4. června  tradiční podívanou na autoveterány, historické bicykly i sličné dámy v dobových kostýmech. Jak již bývá zvykem, kromě srazu historických automobilů s karosérií Sodomka, byla připravena další venkovní výstava. V letošním roce připravili muzejníci pro zájemce přehlídku vozidel slavné české značky Praga. Firma byla ve své době významným výrobcem nejenom automobilů, ale například i motocyklů, traktorů a v neposlední řadě i vojenské techniky.
Doprovodné akce, která připomněla 140 let od zahájení provozu na železniční trati Choceň – Vysoké Mýto – Litomyšl je jízda historickým parním a motorovým vlakem. Protože v letošním roce uplyne 125 let od chvíle, kdy byl ve Vysokém Mýtě sehrán první veřejný basketbalový zápas v Čechách, tak byl  na programu prostor pro místní basketbalový klub. Konalo se exhibiční utkání v duchu prvních basketbalových zápasů.
Co bylo k vidění: Sraz automobilů s karosérií Sodomka,  výstava historických vozidel značky Praga,
vyhlídkové jízdy historickým autobusem RTO s přívěsem Jelcz, módní přehlídka kloboukového studia Dantes, vystoupení Stanley´s Dixie Street Band, Jízda elegance a závody historických plášťových kol,
hašení ohně dobovými stříkačkami a vystoupení swingové kapely The People
 
Hledáme letošní MLS Pardubického kraje 

Společnost Agrovenkov vyhlašuje již 16. ročník soutěže potravinářských výrobků MLS Pardubického kraje 2022. Do soutěže se mohou přihlásit výrobci, kteří splní podmínky soutěže a včas se do ní přihlásí. Uzávěrka přihlášek pro letošní ročník je 22. července 2022.
„V Pardubickém kraji vzniká mnoho výborných, kvalitních a především bezpečných potravin. Každoročně oceňujeme ty nejlepší z nich v rámci soutěže MLS Pardubického kraje, a ani letos tomu nebude jinak. Naším cílem je, aby se tyto regionální potraviny dostaly do širšího povědomí a lidé jim dali šanci. Vážím si toho, že i přesto, s jakými podmínkami se výrobci musí potýkat, nevzdávají se a v produkci nepřestávají. Za to všem velmi děkuji,“ řekl radní pro venkov, zemědělství a životní prostředí Miroslav Krčil.
Vyhlášení a ocenění výrobců letošního ročníku se uskuteční 25. září 2022 v rámci Krajských dožínek na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. V každé kategorii a skupině budou vyhodnoceny a oceněny nejlepší výrobky a zároveň vyhlášen absolutní vítěz kategorie. Záštitu nad akcí převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, společně s radním Miroslavem Krčilem bude ocenění udílet.
Veškeré informace včetně přihlášky a podmínek soutěže naleznete na webových stránkách mlspardubickehokraje.cz.
 
Park v areálu OLÚ Jevíčko by se mohl dočkat revitalizace

V Odborném léčebném ústavu v Jevíčku najdeme z architektonického hlediska unikátní budovu, která patří mezi kulturní památky. Dalším unikátem v areálu léčebny je přilehlý park, který kdysi sloužil hlavně k rekonvalescenci pacientů s tuberkulózou. Protože jsou však některé technické prvky v havarijním stavu a potřebné jsou i vegetační úpravy, park by mohl v příštích letech projít revitalizací. Se studií obnovy parku se seznámil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Léčebna je důležitou součástí systému zdravotnictví nejen pro náš kraj, ale lidé sem míří ze všech koutů republiky. Kromě lékařské péče má pro hospitalizované pacienty velký význam i park v areálu léčebny. V nedalekém lese najdeme například jehličnany produkující éterické oleje, které napomáhají lepšímu hojení plic. Pacientům rovněž pomáhaly i silice z květin, které se však z areálu postupně vytratily. Kromě vegetačních úprav je nutné opravit některé cesty nebo schody v parku, v současném stavu jsou pro pacienty nepoužitelné,“ uvedl radní Miroslav Krčil.
Stromy ve špatném stavu již byly vykáceny a místo nich byly vysazeny nové. Porosty smrků a borovic navíc čelí zničení kůrovcem, jenž tu v uplynulých letech napáchal velké škody. Kromě již zmíněných cest a schodů by měla být v areálu opravena i sportoviště a vyměněn orientační systém.
„V minulosti byl areál léčebny opravdovým skvostem, který obdivovali nejen pacienti, ale i jejich rodinní příslušníci při návštěvách nebo lidé z okolí. Chceme postupně navrátit tomuto místu jeho krásu a s ní související pozitivní vliv na rekonvalescenci pacientů. Exteriéry léčebny v sobě skrývají velký potenciál,“ poznamenal Miroslav Krčil.