Českotřebovský deník 160/2022 (7/6) 
Úspěchy DSC GYM Česká Třebová  na evropském  turné i za oceánem

Uběhlo téměř půl roku a pro většinu sportovců a sportovních oddílů nastal čas k hodnocení dílčích úspěchů. Oddíl jiu jitsu DSC GYM ČESKÁ TŘEBOVÁ určitě v tomto pololetí nezahálel a věren tradici, zúčastnil se řady prestižních turnajů napříč Evropou i za oceánem. Oddíl DSC GYM ČESKÁ TŘEBOVÁ získal za uplynulých pět měsíců 122 medailí a v aktuálním žebříčku, který platil k 23.květnu 2022, má luxusní postavení. Ve SVĚTOVÉ LIGA AJP TOUR je na 21.místě na světě, v Evropě je třetí a v České republice zaujímá 1.místo. Blahopřejeme!  Celý článek a dokumentaci najdete ZDE

Letní parní vlaky do Polska by mohly získat podporu z evropských fondů

Již v sobotu 25. června vyjede v rámci tradičních letních jízd historických parních vlaků první spoj. Ten se vydá z Ústí nad Orlicí až do polské Slezské Javořiny. Stejná jízda se pak zopakuje v sobotu 3. září. Polská strana pak parní express vypraví do Žamberka 17. září. Kraj na tyto jízdy připravil projekt, který chce uplatnit v rámci Fondu mikroprojektů programu přeshraniční spolupráce Interreg V-A ČR-Polsko.
„V loňském roce jsme si vyzkoušeli jednu parní jízdu z Ústí nad Orlicí do Slezské Javořiny v Polsku a zájem byl opravdu mimořádný, a to především na polské straně, kdy vlak doprovázely stovky železničních nadšenců. Proto jsme již dvě jízdy do Polska zahrnuli na počátek a závěr našich pravidelných letních jízd. V rámci příprav jsme identifikovali možnost finanční podpory
 z evropských fondů, což je samozřejmě pozitivní a jednoznačně uděláme maximum, abychom tuto finanční podporu získali,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Projekt zahrnuje tři cesty historickými vlaky po česko-polském pohraničí. Jízdy z Ústí nad Orlicí do Slezské Javořiny se uskuteční v sobotu 25. června a 3. září. Následně očekáváme, že 17. září by vyrazil parní vlak z muzea v Javořině Slezské do Žamberka v návaznosti na Muzeum starých strojů a technologií, které pro nás také v letošním roce parní jízdy zajišťuje,“ uvedl hejtman.
Projekt na parní jízdy bude předložen v rámci výzvy PO4 Spolupráce organizací a institucí Fondu mikroprojektů. „Předpokládané celkové náklady projektu jsou 600 tisíc korun s tím, že předpokládaná výše dotace je 20 tisíc euro, tedy přibližně 500 tisíc korun. Snažíme se využívat všechny dostupné evropské prostředky, a to včetně těchto finančně méně objemných výzev. Každopádně je to pro nás dobrá možnost, jak pomoci cestovnímu ruchu v pohraničí a potěšit železniční nadšence,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Slavnostní předávání ocenění Pardubického kraje

Uskuteční se v pondělí 13. června od 17:30 hodin v Domě hudby, původní termín byl 9. června.
 
Děti z Dětského domova v Poličce už bydlí v novém 

Transformaci dětských domovů, ke které Pardubický kraj dlouhodobě cílí, nyní dovršili v Dětském domově v Poličce. Do zcela nového domu se přestěhovala jedna z rodinných skupin dětí již na podzim, slavnostní otevření se však kvůli covidu uskutečnilo až nyní.
„Máme velkou radost, že se v rámci Pardubického kraje daří naplňovat transformační plány, díky tomu mohou děti vyrůstat v běžných rodinných domech či bytech, tedy v přirozeném prostředí. Menší rodinná skupina umožňuje větší individuální péči a přístup k dítěti, zároveň se děti lépe připraví na budoucí život, mají více soukromí, více si váží věcí i práce. Doufám, že se v novém domku dobře zabydlely a bude se jim tu líbit,“ řekl Pavel Šotola, krajský radní odpovědný za sociální péči a neziskový sektor.
Novostavba sídlí v ulici Bezručova a kromě bytu pro dětskou skupinu v přízemí zde bylo vybudováno i zázemí pro administrativu a ředitelství domova, které sídlí v prvním patře. Obě části domu mají samostatný vchod. „Povedlo se nám úplně zrušit starý dětský domov jako takový, všechny tři rodinné skupiny dětí již bydlí ve vlastním bytě či domě, dvě z nich v Poličce a jedna v Pomezí. Nový dům v Bezručově ulici se na pohled nijak neliší od klasických rodinných domů, má i vlastní zahradu včetně dětského hřiště. Původní sídlo dětského domova odkoupilo město Polička,“ sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Dětský domov byl založen v roce 1936 spolkem Okresní péče o mládež. Po celou dobu poskytuje péči zpravidla dětem ve věku od 3 do 18 let, které z různých důvodů nemohou vyrůstat ve svých rodinách.

Prodloužení grantového programu Ukrajina o tři měsíce

Ukrajina - rozšíření ubytovacích kapacit

MMR prodlužuje program na pomoc obcím s rekonstrukcemi bytů o tři měsíce. Nově opravené byty zůstanou obcím a krajům i po odchodu ukrajinských uprchlíků domů, takže je budou moci využít pro své občany.

Rozšíření ubytovací kapacity lze provést prostřednictvím
1) bytů, které jsou kolaudovány jako byty podle stavebního zákona, ale jsou aktuálně neobyvatelné,
2) nebytových prostorů, které budou upraveny na byty nebo ubytovací jednotky.
Program se nevztahuje na podporu rozšíření kapacit dočasného nouzového přístřeší ve smyslu usnesení vlády č. 207.
Alokace výzvy 1/2022/117D741:      900 mil. Kč
Platnost výzvy:                                     od 14. dubna 2022 do 31. srpna 2022
Příjem žádostí o dotaci:                 od 20. dubna 2022, 12:00 hod. do 31. srpna 2022, 12:00 hod.
MMR si vyhrazuje právo na změnu termínu ukončení příjmu žádostí, zejména v souvislosti s vyčerpáním alokace. Výzva bude ukončena v případě, kdy požadovaný objem dotací v rámci podaných žádostí dosáhne 1 350 000 000 Kč (1,5 násobek alokace výzvy).


Lanškrounská poliklinika bude hotová v srpnu

Původní plán dokončení stavebních prací byl stanoven na měsíc srpen. Vzhledem k intenzivnímu plnění stavebního plánu, minimu komplikací a příznivému počasí, bude poliklinika dokončena o měsíc dříve, tedy v červenci.
Stavba je aktuálně ve stavu, kdy je dokončena střešní krytina, a venkovní práce se týkají zateplení fasády. Ve vnitřních prostorech probíhá výmalba budoucích ordinací, příprava pro pokládku PVC podlah, provádí se keramické obklady a další kompletační práce. Polikliniku ještě čeká několik provozních zkoušek a revizí, aby mohla být stavba předána uživateli plně funkční. Předčasné dokončení stavby si vyžaduje zajištění potřebných dokladů stavebního úřadu, které se aktuálně vyřizují.
„Dokončení stavby polikliniky je významnou událostí pro občany našeho města, kteří se po mnoha desetiletích konečně dočkají moderního zázemí pro zdravotnictví. Na místě staré polikliniky vyrostla moderní budova s daleko větší obsazeností lékařských odborností, která velice citlivě zapadá do historické části centra města. V tuto chvíli připravujeme také projektovou dokumentaci na kompletní rekonstrukci ulice Čechova a Strážní,” uzavírá starosta města Radim Vetchý.