Českotřebovský deník 161/2022 (8/6)  
Nové video Českotřebovského deníku: Představujeme chatu Tezinku
  Chata Tezinka je výbornou základnou pro rekreaci rodin s dětmi, umožňuje sportovní i turistické vyžití. Těží z umístění v lokalitě, která má velký rekreační potenciál.
Prakticky na dosah je nejen  návštěva areálu zámku Nové Hrady se vším, co nabízí, ale i poloha na okrají přírodní rezervace Maštale umožňuje  mnoho zajímavých výšlapů nebo vyjížděk. Jádrem území je pískovcové skalní město Toulovcovy Maštale se skalním bludištěm a zajímavými pískovcovými  útvary.  Dalším cílem výletů může být městečko Luže a hrad Košumberk...
Chata byla v roce 2008 kompletně přestavěna a její současné vybavení je moderní a po všech stránkách vyhovuje pro pobyt dvou rodin. Lze samozřejmě objednat celou chatu pro větší skupinu. Kapacita chaty je 8 lůžek. Každý z pokojů má vlastní sociální zařízení, na chatě je k dispozici zabezpečená wifi.  Objekt je pro rekreaci využíván celoročně, má dálkově řízené vytápění. Vánoční a silvestrovské pobyty lze dohodnout individuálně. Přesný termín převzetí a odevzdání chaty se správcem je třeba dohodnout předem telefonicky.
Veškeré informace o provozu chaty, termínech příjezdů a odjezdů, ceník ubytování i přehled volných a obsazených termínů je dostupný na webové stránce www. tezinka.cz 

DALŠÍ MISTROVSKÝ TITUL PRO TANEČNÍ ŠKOLU  

3.-5. 6. 2022 proběhlo ve sportovní hale Slávie v pražských Vršovicích velkolepé finále mezinárodní taneční tour Taneční skupina roku 2022. V profesionální mezinárodní porotě zasedli: 
MELODY SQUIRE (USA), SHERINNE ANDERSON (Anglie), MATEUS ANJOS (Brazílie), JITKA VESELÁ (ČR), MARTINA MARTYNENKO (Ukrajina), STEVEN THOMPSON (Anglie), APRIL COOK (USA), Svatka Kobzová, Adéla Bučková, Michal Zvara, Tomáš Haas, Lucie Drábková, Eva Šleisová, Hana Kovalančíková, Miro Olšavský, Jindřich Hes, Alena Karlovská, Gábina Vengřinovičová a Jakub Dvořák.
Televizní finále soutěžní tour TSR (Taneční skupina roku), proběhlo za asistence kamer České televize (sestřih bude uveden na ČT Sport). Celý víkend akci uváděli moderátoři stanice Evropa 2 - Ondra Vodný a Pavel Cejnar.
Naše skupina Angels se v našlapaném semifinále, které se konalo v Plzni, umístila na bedně (3. místo). Díky tomu se ze základní skupiny 39 týmů probojovala mezi 13 nejlepších. Současně jsme získali nominaci do pražského finále. V Praze Angels mohutně zabojovali a v rámci vyřazovacího kola se jim podařil postup do závěrečného boje o medailová umístění (z 13 týmů postupovaly 4).
V posledním kole se soutěžní vystoupení povedlo na jedničku a porota nám nakonec přisoudila neuvěřitelné 3. místo, bronzovou medaili a titul 2. vicemistra
Taneční skupiny roku 2022.
Tímto jsme za sebou nechali celkem 36 týmů z celé ČR, které o titul usilovaly.
Gratulujeme všem tanečníkům a trenérce Lucie Rybkové, moc děkujeme za reprezentaci sportovního klubu a města Česká Třebová!
 
Šárka Prossová

Setkání historiků 

21.6. v 15:00 hodin – Knihovna Letohrad  Zveme zájemce z řad veřejnosti na tradiční setkání regionálních historiků. Účastníci mohou diskutovat nebo jen poslouchat. Téma: Obce a města mezi Orlicemi – historické mapy.

V muzeu máme novou samoobslužnou nabíjecí stanici pro elektrokola

Je to novinka, která může zvýšit návštěvnost našeho městského muzea o "elektrocykloturisty". Elektrokolo zde můžete nabít zdarma  ve dvorním traktu muzea, který je  přístupný ze Školní ulice. Nabíjecí kabely jsou zde k dispozici. Zatím je v provozu pouze několik dní, takže zkušenosti s provozem žádné nejsou, uvidíme, zda se tato novinka osvědčí. V každém případě je třeba propagovat tuto možnost zvláště v okolním regionu. Elektrokola jsou spíše pro starší klientelu, která zase může mít větší zájem o návštěvu muzea.  Škoda, že zatím o této novince není zmínka na webových stránkách muzea.   

Úspěšný vstup do cyklistické sezóny 

Na začátku sezóny se velmi dařilo  českotřebovská závodnice v silniční cyklistice Monice Veitové Simonové ve světovém poháru série Granfondo UCI. Při účasti na dvou světových pohárech, které se konali v Rakousku a Polsku vybojovala Monika čtyři pódiová umístění. Těmito výsledky se také kvalifikovala na mistrovství světa, které se bude konat v září v italském Trentu.
První závod série Granfondo UCI se v letošním roce konal v rakouském Morbisch am See u Neziderského jezera. V časovce, která se jela na 26km vybojovala Monika vítězství v kategorii a v celkovém pořadí kategorie žen, včetně profesionálních závodnic, které se účastnily v rámci vloženého závodu, se umístila na výborném pátém místě. Druhý den se konal silniční závod na 125km, při kterém se jelo okolo Neziderského jezera a ve velmi silném protivětru dojela závodnice týmu Cyklotrénink František Trkal na třetím místě. Další závod série UCI Granfondo se konal v polském Krakově. V časovce na 20km se tentokrát umístila Monika na druhém místě. V silničním závodě na 105km byla bohužel v pádu, který se stal už na pátém kilometru. Přesto nasedla zpět na kolo a odměnou v cíli bylo první místo v kategorii.
S výsledky jsem na začátku sezóny velmi spokojená a doufám, že se bude forma ještě zlepšovat. Ten pád v silničním závodě byl velmi nepříjemný a jen díky helmě jsem nepřišla k větším zdravotním komplikacím, řekla k závodům Monika.
Českotřebovská závodnice se v Rakousku ještě zúčastnila časovky na 22km „Bike the Lies“ kde se ji podařilo zvítězit.
Za podporu patří poděkování firmám : Armat spol. s r.o ,  Elektro Franc,  Eko Bi,s r.o., Město Česká Třebová,  Auto Eso,  BB Cut,  Sport Bárt,  Pivovar Faltus, Skalický Transport,  Autodoprava Ureš a Pavel Brindzák .              

Senior Festival 2022 pro všechny!

Po zdařilém druhém ročníku Senior festivalu, který loni potěšil bezmála dvě tisícovky návštěvníků, se Spolek Hurá na Výlet! ve spolupráci s městem Chrast opět rozhodl Senior Festival 2022 uskutečnit v Zámeckém areálu v Chrasti, a to v sobotu 25. června 2022 od 10.00 hodin.
Spolu s městem Chrast spolek připravuje pestrý celodenní program, který zaujme nejen seniory. Na velkém festivalovém pódiu se od dopoledních hodin představí řada regionálních dechových těles nebo country kapely, které budou hrát jak k poslechu, tak k tanci.
Hvězdou letošního festivalového programu je zpěvák a herec Jiří Štědroň, který se divákům představil jako princ v legendární pohádce Popelka. Návštěvníky potěší i herec Pavel Nový, kterého můžou znát z komedie S tebou mě baví svět.
Pro milovníky historie Spolek Hurá na Výlet! spolu s městem Chrast připravil statickou prohlídku historických vozidel a motocyklů. Tato technika bude k vidění na nádvoří zámku a v části areálu samotného festivalu.
Návštěvníci festivalu mohou rovněž využít prohlídky městského muzea, které sídlí přímo v barokním zámku nebo prohlídku zámecké zahrady, která patří k předním dílům světového zahradního architekta, Františka Thomayera.
Součástí festivalu bude ukončení putovní venkovní výstavy Kulturní dědictví – Švédsko, která bude během června v Chrasti ke shlédnutí. O zábavu pro malé i ty nejmenší budou se postarají zábavní atrakce a další skvělé vyžití, které nabízí Zámecký areál v Chrasti.  Kapacita míst k sezení je zajištěna pro všechny. Během akce bude na místě dohlížet Český červený kříž, který zajistí případné poskytnutí první pomoci. Vstupné na akci je dobrovolné.
Akce je podpořena Pardubickým krajem, městem Chrast a řadou soukromých a firemních dárců.
Senior Festival tradičně probíhá pod záštitou Ing. Pavla Šotoly, radního Pardubického kraje zodpovědného za neziskový sektor a sociální péči.