Českotřebovský deník 164/2022 (11/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
Výtvarná skupina Maxmilián opět vystavuje - téma VZDUCH

Mamiliánci vystavují!
Je to po delší odmlce. Poslední výstava se konala v roce 2020.  A to loni uplynulo od založení skupiny a událostem spojeným s jejím pojmenováním právě 15 roků.  Výstava se nakonec odložila až na letošní rok,. Výstavní síň byla zaplněna, téma výstavy byl "Vzduch", což následuje docela logicky po předchozím tématu, kterým byla "voda".  Z vernisáže připravil Českotřebovský deník video, které nyní uvádíme  Výstava je zajímavá, přijďte se podívat !
 Byla to valstěn smutná vernisáž. Právě ten večer zemřela veoucí výtvarné skuzpiny Ing. Alice Formánková. Ta, která dávala v posledních letech Maxmiliáncům duši a byla hybnou silou mnoha dalších výtvarných akcí nebo chcete-li "workshopů". Strašná a strašně rychle postupující nemoc ukončila život Ing. Alice Formánkové  snad symbolicky  ten den, kdy "její" skupina Maxmilán mělo po dvouleté pouze další vernisáž.  Také zde vystavovala Alice svoje práce - Téma "Vzduch" byl zvolen s jejím přispěním již před časem a navazoval na předešlé téma výstavy z roku 2020, ze které pro vzpomínku uvádím fotografie. Je těžké hledat slova, která popisují její velké snažení.
Sama se posílela na vzniku První vzájemné společnosti, aktivně se snažila naplňovat její cíle a realizovat projekty, které nemohla  už dořešit dokončit. Jak může být osud tak zlý, tak ničitelský. Můžeme si připomenout i její snahu resuscitovat k novému životu (bývalou) Strojvůdcovskou chatu na kozlovských serpentinách, kde s dalšími kolegy chtěla realizovat sen o tom, jak chatě  a jejímu okolí vdechnout nový život. Měla od přírody úzký vztah k výtvarnému umění a měla pro to ií dispozice, talent, možnosti svou zálibu pěstovat a to nejen pro sebe, ale pro lidi. Byl to její projekt "Kobylinec", který dokázala dovést do dokonalosti, dokázala to zajistit i organizačně za pomoci kamarádů, rodiny a českotřebovských institucí. Ohlasy byly tak veliké, že za tento projekt Kobylinec a jeho realizaci obdržela také cenu města Kohout. Alice Formánková vystavovala i při dalších příležitostech, např. na mnoha ročnících Výtvarné Svinné. Škoda, že tento projekt po svém desátém ročníku zatím nepokračuje. Alici Formánkové nebyl  lhostejný ani projekt Maxmilián, kterého se zúčastnilo od samotného začátku 2006, také se svojí maminkou MUDr. Evou Formánkovou. Po odstoupení Marty Demelové z pozice vedoucí tuto funkci přijala a snažila o rozvoj výtvarné skupiny a nastolení systému, což se určitě podařilo. Několik roků vlastně spolupracovali ve vedení skupiny s Martou Demelovou společně. Projekt Maxmilián je unikátní a díky Alici Formánkové byl určitě posunut dál. I nyní na letošní výstavě otevřené právě v den jejího úmrtí jsou vystaveny  její práce na stanovené téma.
Od poslední výstavy uplynuly dva roky, bude dobré si i tu předcházející výstavu představit na videu z její vernisáže a také si poslechnout Alici Formánkovou...   (mm)

Hokejbalistky České Třebové nejlepší v republice. Pokračovat ale nebudou....

Hokejbalová Liga žen má za sebou finálový turnaj, který se uskutečnil v Černošicích u Prahy. V sobotních utkáních se v minulém týdnu odehrály poslední zápasy základní části, v neděli pak následovalo play off. Ve finálovém zápase se proti sobě postavil zkušený tým České Třebové a mistryně z minulého ročníku z Prachatic. O vítězkách letošního ročníku rozhodla jediná branka. Po nahrávce od Manhartové se trefila Škorpíková necelé dvě minuty před koncem. Česká Třebová tak potvrdila výkony v průběhu celé sezóny a děvčata se tak stala vítězkami Ligy žen pro ročník 2021/2022.  

POŘ.

TÝM

Z

SKÓRE

B

1.

TJ Lokomotiva.ČT

21

90:11

55

2.

HBC Prachatice

21

73:27

49

3.

HBC Svítkov Stars...

21

42:19

46

4.

HBK Kyjov

21

45:40

31

5.

SK Kelti 2008

21

23:28

29

6.

HBC Plzeň-Litice

21

28:36

29

7.

HBC Pardubice

21

16:70

11

8.

HC ŠD Písek

21

6:92

1

Ovbšem nestane-li se zázrak, tak Česká Třebová nebude v dalším soutěžím ročníku hrát Ligu žen. Rozhodnutí již padlo na interní oddílové schůzi a bylo tak učiněno před samotným finálovým víkendem, tedy bez ohledu na to, jakou příčku tým obsadí.  Jedním z klíčových faktorů je to, že naše "sportovní babičky" pověsí hokejbal na hřebík, jsou tak rozhodnuté už dlouhodobě a udělaly by to, i kdyby se soutěž nevyhrála. Další ovlivňujícím prvkem je fakt, že se během covidu z některých hráček staly maminky a buď skončily nebo omezily tréninky a věnují se rodině a Česká Třebová nemá takové množství odchovankyň, aby končící nahradily a nechceme se nadále vydávat cestou, že tým budou ze tří čtvrtin tvořit holky odjinud.

Hokejbalové play - off  vyrovnáno na zápasy 2 : 2 !

Dnes v sobotu 11.6. podvečer se v Přelouči uskutečnil 4 zápas finálové série  II. liogy - skupina Čechy - výchopd. Zápas  skončil vítězstvím hostů, tedy borců českotřebovské Lokomotivy, kteří vyhráli 2 : 0 a vyrovnali stav série  na 2 : 2.

Vyhodnocení mužstev mládeže Fotbalového klubu Česká Třebová

Akce se uskuteční v pondělí 21.června 2022 od 17:00 hod. na fotbalovém hřišti Pod Jelenicí.

Pozvánka  na výstavu do Litomyšle

RUDOLF VON ALT
JOSEPH HÖGER
FRANZ RICHTER
KRÁSY ČESKÝCH ZEMÍ V AKVARELECH Z LICHTENŠTEJNSKÝCH KNÍŽECÍCH SBÍREK
Výstava, která vznikla ve spolupráci s prestižními Lichtenštejnskými knížecími sbírkami, představí téměř pět desítek akvarelů, na nichž je zachycen majetek lichtenštejnských knížat na našem území kolem poloviny 19. století.
Výstava je umístěna v Zámeckém pivovaru a bude veřejnosti přístupná od 9. 6. 2022.
Vernisáž výstavy se uskuteční 22. 6. 2022 v 16.00Více informací na www.vytvarnalitomysl.cz

Od zítřka 12.června začnou jezdit noví autobusoví dopravci

Cestující budou využívat služeb přepravních společností BusLine, Umbrella Services, ZDAR, Arriva autobusy a Car Tour. „Vzhledem k tomu, že v některých městech provozují autobusová nádraží jiní dopravci, museli jsme jednat o tom, aby nádraží zůstala na svých místech. V provozu zůstávají také čekárny.
V letním období se také mění jízdní řády, letos je tato změna spojená právě s příchodem nových autobusových dopravců. „Ani v tomto případě se cestující nemusejí obávat, autobusová doprava je zachována v podobném rozsahu, jako v minulých letech. Někde došlo k přečíslování linek a někde se lehce měnily jízdní řády,“ uvedl Michal Kortyš. 
Další důležitou zprávou pro cestující je, že se změnou jízdních řádů a dopravců se nemění ceny jízdného a lidé tak i v současné době zdražování nepocítí zvýšené náklady za cestování veřejnou dopravou.
S vyhledáváním spojů může pomoci mobilní aplikace. Pardubický a Královéhradecký kraj totiž před časem prostřednictvím společnosti OREDO spustil mobilní aplikaci IDS pro chytré telefony s operačním systémem Android, ve které cestující naleznou všechny potřebné informace o autobusových i vlakových spojích. Aplikace doplňuje další informační systémy veřejné dopravy. V aplikaci lidé například na mapě vidí příjezdy a odjezdy spojů, jejich aktuální zpoždění a další návaznosti. Aplikace má intuitivní ovládání. Dokáže uživatele lokalizovat a u zvolené zastávky zobrazit všechny nejbližší odjezdy. U vybraného spoje zobrazí jízdní řád s odlišením již projetých zastávek. V provozu zůstávají také informační kiosky,  v České Třebové je informační místo v osopbních pokladnách na ˇvlakovém nádraží.

Po rekonstrukci otevřeli koupaliště v Žamberku 

V pátek od 15 hodin proběhlo otevření žamberského koupaliště a vedlejšího dětského hřiště - obojí se otevírá po rekonstrukci. Děti se přišly podívat a třeba si i zaplavat. A nebo vyzkoušet nové přilehlé hřiště.
Tady je několik úlovků z dnešního odpoledne, které zahájily školní i školkové děti soutěžemi. Poté přišly chvíle slavnostního otevření a stříhání pásky a pak už děti naskákaly do bazénu a vydaly se objevovat nové atrakce.

Kraj podpoří obce ve výstavbě i rekonstrukcích vodovodů a kanalizací

Pardubický kraj vyhoví všem 51 žádostem o dotaci v oblasti rozvoje vodohospodářské infrastruktury. Obce a svazky obcí podpoří celkovou částkou ve výši téměř 60 milionů korun. Rozhodli o tom krajští radní na svém posledním jednání. Návrh ještě musí schválit zastupitelstvo.
„Protože se nám sešlo opět poměrně velké množství žádostí, které převyšují naše finanční možnosti, museli jsme nalézt kompromisní model, abychom dokázali co nejefektivněji podpořit maximální počet záměrů. Žádosti o dotace na projektové dokumentace podpoříme 50 procenty rozpočtových nákladů, přitom maximální částka činí 250 tisíc korun na jednoho žadatele. Dále poskytneme finanční prostředky na rekonstrukce vodovodů ve výši 20 procent nákladů. Na novostavby vodovodů, kanalizací a čistíren odpadních vod je navržena částka odpovídající 85 procentům ze žádosti. Oproti loňskému roku je to o pět procent více,“ vysvětlil radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
V případě rozvoje a obnovy vodohospodářské  infrastruktury žádali letos zájemci o dotace v celkové výši 78 milionů korun, Pardubický kraj mezi ně tedy nakonec rozdělí téměř 60 milionů. „Primárně se snažíme podpořit ty projekty, které už mají zajištěnou další podporu z národních nebo evropských zdrojů. Stabilita a bezpečnost dodávek pitné vody a vůbec celé vodohospodářské infrastruktury je pro nás prioritou. Proto v Pardubickém kraji nepřerozdělujeme pouze sumu, kterou získáme z poplatku za čerpání vod, ale vkládáme do podpory obcí i další prostředky kraje,“ dodal radní Miroslav Krčil.

SPŠ stavební Pardubice: Projekt pro dotaci 

V rámci rozšíření a zkvalitnění ubytovacích kapacit v areálu Střední průmyslové školy stavební Pardubice připravuje Pardubický kraj
několik projektů na třech objektech domova mládeže v areálu školy. Ve dvou, dříve zakonzervovaných objektech nyní bydlí uprchlíci před válkou z Ukrajiny. Do budoucna se však vzhledem k nárůstu poptávky pro studenty počítá s jejich dalším využitím. Tento projekt by mohl být podpořen v rámci mimořádné dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Třetí a nejrozsáhlejší projekt by měl vyjít kraj na 21,5 milionu korun včetně daně.
„Střední průmyslová škola stavební v Rybitví se velmi vstřícně postavila k nové výzvě, kterou je ubytovávání uprchlíků před válkou z Ukrajiny, a to v rámci dvou budov domova mládeže, které byly v minulosti zakonzervované. Zároveň se jedná o školu, které se v posledních letech dokázala velmi statečně poprat s dřívějším úbytkem žáků a dnes se řadí mezi školy, které jsou na vzestupu. Tomu odpovídá také zvýšený tlak na ubytovací kapacity, který pociťujeme nejen v Pardubicích. Proto chceme zlepšit a rozšířit ubytovací kapacity v areálu školy,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Prvním projektem je úprava budov domova mládeže číslo 2 a 3. V těch jsou nyní ubytovaní uprchlíci před válkou z Ukrajiny. „V rámci rekonstrukce objektů budou vyměněny původní dřevěné okenní výplně za nové plastové, včetně nových parapetů. Výměna se předpokládá u obou objektů v pokojích, kuchyňkách, jídelně a sociálních zařízeních. Celkem se v těchto prostorech jedná o 96 oken u obou objektů. Dále budou vyměněny otvorové výplně v prostorách schodiště, společných chodeb a vstupu, které bezprostředně souvisí s ubytováním uprchlíků. Předmětem žádosti je i pořízení chybějícího vybavení. Naší ideou je, aby poté, co se z objektů odstěhují váleční uprchlíci, byly připraveny pro naše studenty, tedy dvojí užitek z této mimořádné dotační příležitosti,“ uvedl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr s tím, že předpokládané náklady projektu činí 7,2 milionu korun. Předpokládaná výše dotace z Ministerstva pro místní rozvoj ČR by pak měla být 3,6 milionu korun