Českotřebovský deník 169/2022 (16/6)
Pojízdná kavárna do Javorky

Možná si pamatujete na loňský rok, kdy se řešilo, zda bude vhodné, aby byl park Javorka "obohacen" o dvanáctimetrový upravený kontejner předělaný na letní kavárnu. Neprošlo to. Přesto, že byly podány návrhy různých úprav,  tak se ukázalo, že takové zařízení vyžaduje řadu splněných podmínek a zdlouhavé řízení.  Nepomohlo ani přestěhování na soukromý pozemek nad Javorkou, nakonec byl kontejner prodán a odvezen. Myšlenka na  mobilní kavárnu v Javorce však nezapadla. Přichází další léto a ním nový záměr na mobilní kavárnu, tentokrát skutečně na kolech. Podle záměru by měla být zaparkována na dlážděné ploše před rybníčkem a nově opravenou atrakcí selky a záměr má být uveden do života v červnu a v červenci. Myšlenka na mobilní kavárnu totiž ve veřejnosti vzbudila ohlas. Žadatel o provoz zařízení  postupně řeší všechno co je potřeba a tak lze předpokládat, že v červenci a srpnu bude park Javorka o mobilní kavárnu bohatší. provoz jistě bude odvislý od počasí, předpoklad je dokonce již od 8 hodin do max. 22. hodin večer. A jako doplňkový sortiment bude jistě nejen káva, ale i další ostřejší nápoje, žadatel Jan Dostál z České Třebové  již obdržel výjimku z vyhlášky o zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejném prostranství, platnou ovšem jen  pro nejbližší okolí zaparkovaného přívěsu. nikoliv pro celou Javorku. Nakonec do kavárny přece vždy nechodíte jen na kávu, že. Jak by to mohlo vypadat je na přiloženém obrázku.... (mm)
Krasobruslařky trénují i bez ledu na suchu 

Krasobruslařský klub v České Třebové na konci března zakončil sezonu tradiční Lední revue. Tentokrát byl její program složen převážně ze závodních jízd členek, ale ve skupinkách se představily nakonec všechny děti z místního klubu. Vystoupila také sportovní dvojice z Prahy a navíc si jako bonus několik rodičů na závěr připravilo krátkou úsměvnou jízdu Teletubbies.
Hned další týden po revue se pomyslně odstartovala sezona nová s tréninky tzv. na suchu.  Tréninkové jednotky se z ledu a ze zimního stadionu přesunuly na stadion atletický a do tělocvičny, kde se děti budou až do prázdnin pilně připravovat.
Samozřejmě v rámci tréninku nechyběl ani výlet plný her a tancování – letos spojen s koňmi v hřebčínu Karlen.
Začátkem června se část závodnic také zúčastnila víkendového soustředění v Náchodě, pro všechny ostatní se chystá soustředění na domácí půdě, ale až na léto a na něm se postupně do tréninků zapojí také první nováčci. Nejdříve ti nejmenší do školičky a na podzim se opět bude otvírat i kurz pro dospělé a větší děti.  Krasobruslařský klub přeje všem krásné léto J

Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště hledá učitelku na částečný úvazek (0,45).
Nástup od 01.09.2022.
Pište (msukoupaliste@ceska-trebova.cz), volejte (736 518 003).

Teza spravuje nemovitosti i jiným subjektům než městu

Úsek správy nemovitostí městské obchodní společnosti TEZA zajišťuje  správu nemovitostí pro Město Česká Třebová a soukromé subjekty ( bytová družstva, společenství vlastníků, právnické a fyzické osoby ) vč. ročního vyúčtování služeb spojených s užíváním bytů či nebytových prostor dle mandátních ( příkazních ) smluv uzavřených mezi daným subjektem a společností TEZA, s.r.o.
K 31.12.2021 spravuje TEZA 385 bytů pro město Česká Třebová, 900 bytů pro 34 bytových družstev 900 jednotek a 421 bytů pro 27 společenství vlastníků a dalších 80 bytů púro jiné majitele.  Celkem se jedná o 1.766 jednotek
Úsek tepelného hospodářství zajišťuje  výrobu a rozvod tepelné energie pro otop a výrobu a rozvod teplé užitkové vody a to na základě smluv o dodávce tepelné energie uzavřených mezi odběrateli a spol. TEZA, s.r.o.  Další činností je dodavatelský servis kotelen.  Výroba tepla je provozována na základě „Rozhodnutí o udělení licence“ v celkem 10 centrálních – blokových kotelnách ). Na základě koncese „Výroba tepelné energie a rozvoj tepelné energie, nepodléhající"  provozuje 11 domovních kotelen. Rozvod tepla je provozován v 10 teplovodních soustavách. Dodavatelský servis kotelen je provozován na celkem 45 tepelných zdrojích.

Čtvrtý den Týdne sportu : florbal na Parníku, volejbal v Rybníku

Po celodenním pěkném počasí přišla nakonec  večer před osmou pořádná bouřka, kroupy a průtrž mračen. Fotoreportáž ze zápolení v ringu a volejbale v Rybníku  zajistila opět Mirka Červinková  Fotoreportáž najdete ZDE

Knapovecká pouť sv. Petra a Pavla

Zveme Vás v neděli 26. června 2022 od 14.30 hodin do Knapovce. Začínáme v kostele bohoslužbou:
15.00  Mše svatá v kostele sv. Petra a Pavla v Knapovci s doprovodem Cecilské hudební jednoty.
16.00  Živá country hudba – na louce pod kostelem bude hudební seskupení hrát country.
16.30  O kohoutkovi a slepičce – pro děti jsou připravené divadelní pohádky z kufříku a kousků hadříků Lenky Kaplanové a Pavla Janečka, členů DS Vicena Ústí nad Orlicí.
17.30  Požární útok hasičů z SDH Knapovec – místní sbor dobrovolných hasičů předvede ukázky požárního sportu.
Od 14.30 hodin na louce pod kostelem zajištěno občerstvení, točené pivo, špekáčky a pouťové koláče. Přijede kolotoč a houpačky. Program pouti se koná pouze za příznivého počasí. Akce je podporována Městem Ústí nad Orlicí.
Zve Jana Staňková, tel. 603 569 884 a P. Vladislav Brokeš


Nabídka práce v DDM

Od nového školního roku Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová
hledá k rozšíření svých aktivit nové vedoucí zájmových kroužků.
 
V tuto chvíli hledáme vedoucího:
ZK Kytara začátečníci
ZK Masterchef
Tanečního ZK
nebo třeba máte nějakou zálibu, kterou chcete předávat dalším generacím, holdujete sportu nebo tanci a chcete své dovednosti dále předávat? Právě pro vás je také určena tato nabídka.
Požadujeme:
Flexibilitu, samostatnost, kladný přístup k dětem. Pedagogické vzdělání výhodou, není však podmínkou.
Nabízíme:
Práci ve stabilním a zkušeném kolektivu na dohodu o pracovní činnosti, prostorové, materiální a technické zázemí. Možnost doplnění pedagogického vzdělání (v rozsahu 40 h).
Odměna z dohody o pracovní činnosti:  200 Kč/hodina
 Informace vám rádi podáme na e-mailu jana.endysova@ddmkamarad.eu  nebo tel.: 777 292 242.
V případě zájmu nás co nejdříve kontaktujte.

Začala stavba silnice v úseku Časy – Holice, bude sloužit i jako přivaděč

V pondělí byla zahájena stavba nového úseku silnice I/36 mezi Časy a Holicemi. Tento úsek silnice první třídy bude sloužit také jako dálniční přivaděč k D35 ve směru na Holice.
Investorem stavby za 198 milionů korun je Ředitelství silnic a dálnic a zhotoví ho firma Strabag. Postaveno by mělo být příští rok. „Tato stavba je důležitým krokem k pokračování napojení na D35, ale ještě důležitější je jako první etapa pro přivaděč z části Královehradeckého kraje a Orlických hor,“ uvedl náměstek hejtmana a radní zodpovědný za dopravu Michal Kortyš, který se zahájení stavby účastnil.
Budoucí celá nová silnice by měla ulevit mnoha obcím. „Trasa přes Borohrádek, Veliny a středem Holic je dnes už značně vytížená a obchvaty těchto měst, které Ředitelství silnic a dálnic připravuje, by velice přispěla ke zklidnění a bezpečnosti provozu. O jeho urychlení ani mluvit nebudu. Ač to je malý úsek nové silnice, je to skvělá zpráva pro motoristy pro urychlení a bezpečné propojení stávající R35 s D35,“ sdělil Michal Kortyš.
Nový úsek silnice by měla měřit přibližně 3,4 kilometru. „Nová přeložka umožní díky příznivým směrovým a výškovým parametrům trasy plynulejší a bezpečnější jízdu. Problematické jsou nyní zejména zatáčky v blízkosti kostela v Horních Ředicích, které budou přestavbou silnice do nové trasy odstraněny. Oddálením přeložky od stávající obytné zástavby dojde také ke snížení imisní a hlukové zátěže v obci,“ představil novou stavbu generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
Přeložka začne jihovýchodně od obce Časy, kde se napojují na konec přeložky silnice I/36 zahrnuté do již budované stavby D35 Opatovice – Časy. Skončí na západním okraji obchvatu Holic. Na trase jsou dva mosty.
Ve finální přípravné fázi je i druhý dálniční přivaděč v podobě silnice I/36, který povede z dálnice D35 směrem na Pardubice a který bude zároveň sloužit jako obchvat obce Sezemice. Na stavbu se dokončuje majetkoprávní příprava a připravuje se výběrové řízení na zhotovitele, aby mohla být stavba v příštím roce zahájena.