Českotřebovský deník 170/2022 (17/6)
Ekologové z  gymnázia jsou bronzoví v národním kole olympiády 

Ve dnech 8. až 11. června jsme se společně s dalšími 15 týmy z celé České republiky zúčastnili národního kola Ekologické olympiády. Konalo se nedaleko Českých Budějovic v obci zvané Hradce u Lipí.
V závěrečném vyhodnocení se náš tým Šorfous, zvaný podle českého názvu jednoho známého druhu vířníka, umístil na krásném třetím místě se ztrátou pouhých 10 bodů na první tým. Celý článek Filipa Záleského najdete ZDE

Doprovodný program, který připravila na léto Městská galerie Litomyšl

Čtvrtek 23. 6. / 17.30 / dům U Rytířů
Komentovaná prohlídka výstavou Ludviky Smrčkové
Výstavou vás provede její kurátorka Zuzana Tomanová, která vám přiblíží informace o životě a díle Ludviky Smrčkové i jejím vztahu k Litomyšli.
 
Sobota 25. 6. / 9.30–12.00 / dům U Rytířů
Výtvarná dílna: Vázy sklo-beton
Kombinací skla a betonu si každý z návštěvníků vyrobí originální vázu, volnou inspirací nám přitom bude tvorba sklářské výtvarnice Ludviky Smrčkové.
 
Úterý 28. 6. / 18.00 / za kostelem Povýšení sv. Kříže 
Komentovaná prohlídka výstavou Plán B
Výstavou uměleckých děl umístěných v prostoru města Litomyšle vás provede její spolukurátorka Martina Zuzaňáková.
 
Středa 29. 6. / 17.30–19.00 / dům U Rytířů
Vazba květin s Matějem Doležalem 
Pod vedením zkušeného floristy a pedagoga si budete moci uvázat květinu pro paní učitelku či k vlastnímu potěšení.
 
Úterý 19. 7. / 17.00 / dům U Rytířů
Komentovaná prohlídka výstavou Ludviky Smrčkové
Výstavou vás provede její kurátorka Zuzana Tomanová, která vám přiblíží informace o životě a díle Ludviky Smrčkové i jejím vztahu k Litomyšli.
 
Čtvrtek 21. 7. / 17.00 / dům U Rytířů
Výtvarná dílna – knižní vazba
Přijďte se inspirovat knižními vazbami Ludviky Smrčkové a vytvořte si vlastní zápisník, do kterého si budete moci zaznamenat všechna prázdninová dobrodružství.
 
Úterý 9. 8. / 17.00 / dům U Rytířů
Komentovaná prohlídka výstavou Ludviky Smrčkové
Výstavou vás provede její kurátorka Zuzana Tomanová, která vám přiblíží informace o životě a díle Ludviky Smrčkové i jejím vztahu k Litomyšli.
 
Čtvrtek 11. 8. / 21.00 / dům U Rytířů
Filmový večer: A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu
Promítání filmu A tou nocí nevidím ani jedinou hvězdu (Německo, 2005, režie: D. Knöpfl). Intimní snímek natočený podle posledních dopisů, které Božena němcová adresovala z Litomyšle svým přátelům a dětem. Filmový večer se uskuteční  rámci projektu Ta Božena! Více na: https://tabozena.cz/

  

Mateřská škola Česká Třebová, U Koupaliště hledá učitelku na částečný úvazek (0,45).
Nástup od 01.09.2022.
Pište (msukoupaliste@ceska-trebova.cz), volejte (736 518 003).

ICOM se vrací do regionu!

Modrobílé autobusy společnosti ICOM se dnešním dnem vrací na vybrané linky na Orlickoústecku. Firma posílí oblast čtyřmi autobusy, ty budou cestující vídat v oblasti Lanškrounska a Orlickoústecka.
Jihlavskou firmu, která do minulého týdne zajišťovala v regionu dopravní obslužnost, o pomoc se zabezpečením dopravy pro obyvatele požádalo vedení Pardubického kraje. „Od pátku 17. června vyjedou v Pardubickém kraji modrobílé autobusy ICOM transport. Na výpomoc pošleme 4 nové koncernové Setry. Prosbu o pomoc jsme ihned vyslyšeli a kraji v této nepříjemné situaci pomůžeme,“ sdělila předsedkyně představenstva koncernu ICOM Kateřina Kratochvílová. Už ve středu zveřejnil kraj informaci o tom, že jedná s dalšími společnosti o výpomoci. "Kraj velmi intenzivně jedná s dalšími dopravci o možné výpomoci, a pokud vše půjde podle představ, tak by se v pondělí měl počet neodjetých spojů zredukovat na polovinu," uvádí se v tiskovém prohlášení kraje. Autobusy budou cestující potkávat na linkách v oblasti Lanškrounska a Orlickoústecka. „Jsme rádi, že se nám povedlo zajistit řidiče z Pardubicka. Jedná se o naše bývalé řidiče, kteří k novému dopravci nenastoupili. Na naši žádost však do zajištěných autobusů nasednou a pomůžou s přepravou cestujících, za což jim děkujeme,“ dodala Kratochvílová.

Tradice výrobků z kukuřičného šustí pokračuje v Letohradu

Jabkance na krajském seznamu nemateriálních statků
Pardubický kraj spolu s Muzeem v přírodě Vysočina pečuje o zachování nemateriálních statků tradiční lidové kultury a také o nositele tradic lidových řemesel. Na krajský seznam sice letos nepřibyl žádný další udržovaný zvyk, radní kraje ale schválili jednu novou Nositelku tradic lidových řemesel.
„Je jí paní Alena Tschöpová z Letohradu, která se zabývá výrobou figurek z kukuřičného šustí. Vytváří rozsáhlé betlémy, v nichž jsou zachyceny situace a činnosti odehrávající se v minulosti na venkově. Zhotovila i několik souborů figurek představujících kalendářní obyčeje, tradiční řemesla a život lid,“ sdělil náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Matkou Aleny Tschöpové byla uznávaná krajkářka Marie Zezulová, která dceru v lidové tvorbě podporovala. V roce 1989 začala paní Tschöpová navštěvovat Lidovou konzervatoř v Hradci Králové, následně se aktivně zapojila do činnosti Klubu lidové tvorby. Ze všech tradičních rukodělných technik, které si postupně osvojila, ji nejvíce učarovalo zhotovování figurek z kukuřičného šustí.  V této činnosti uplatňuje nejen svoji zručnost, ale i vynikající pozorovací talent a lásku k rodnému regionu. Technologii výroby figurek dokonale zvládla, takže si může hrát s detaily, doplňky a různými nápady.
Spolupracuje s muzei a dalšími institucemi, zúčastňuje se výstav a různých aktivit, při nichž zájemce zasvěcuje do výroby figurek z kukuřičného šustí. Tvorba paní Aleny Tschöpové je výjimečná v komplexnosti a mimořádné výtvarné dovednosti.
Paní Tschöpová je už jedenáctou Nositelkou lidové tradice v kraji. Tímto titulem se mohou prokázat také výrobce soustružených hraček ze dřeva Zdeněk Bukáček, košíkářka Alerna Bukvová, výrobce žinilylkových šál Josef Fidler, zhotovitel hraček štípaných ze soustruženého bloku Ladislav Chládek, autorka pletených nádob ze slámy Lenka Kmošková, podkovář Václav Ráliš, řezbáři Jan Rejman,  Bedřich Šilar a  Štefan Hrudka  a perníkář Pavel Janoš.
„Na krajském seznamu nemateriálních statků je zapsáno deset tradičních zvyků nebo ručních výrob, které se díky obyvatelům našeho kraje stále udržují živé. Naposledy sem v roce 2020 přibyla tradiční výroba jabkanců v České Třebové,“ dodal Roman Línek.

Memoriál Jána Kováče a Václava Čevony

Oddíl atletiky TJ JISKRA Ústí nad Orlicí uspořádal ve středu 15. června tradiční běžecké memoriály. A to 16. ročník v běhu mužů na 800 metrů - Memoriál Jána Kováče a 14. ročník běhu mužů a žen na 3000 metrů - Memoriál Václava Čevony.
Před samotnými běžeckými memoriály se na atletickém stadionu konalo 3. kolo Krajského přeboru družstev přípravek Pardubického kraje ve čtyřboji s celkovou účastí 128 dětí z 8 krajských oddílů.  Zúčastnili se též mladí závodníci  klubu Iscarex Česká Třebová. Memoriálů se letos účastnilo 19 závodníků z 9 oddílů z celé republiky. Domácí Jiskru reprezentovalo celkem 9 závodníků.
Kompletní výsledky memoriálů podle kategorií a disciplín naleznete: https://online.atletika.cz/vysledky/64463/0/2
Výsledky dětských závodů naleznete: https://online.atletika.cz/vysledky/64462


Nabídka práce v DDM

Od nového školního roku Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová
hledá k rozšíření svých aktivit nové vedoucí zájmových kroužků.
 
V tuto chvíli hledáme vedoucího:
ZK Kytara začátečníci
ZK Masterchef
Tanečního ZK
nebo třeba máte nějakou zálibu, kterou chcete předávat dalším generacím, holdujete sportu nebo tanci a chcete své dovednosti dále předávat? Právě pro vás je také určena tato nabídka.
Požadujeme:
Flexibilitu, samostatnost, kladný přístup k dětem. Pedagogické vzdělání výhodou, není však podmínkou.
Nabízíme:
Práci ve stabilním a zkušeném kolektivu na dohodu o pracovní činnosti, prostorové, materiální a technické zázemí. Možnost doplnění pedagogického vzdělání (v rozsahu 40 h).
Odměna z dohody o pracovní činnosti:  200 Kč/hodina
 Informace vám rádi podáme na e-mailu jana.endysova@ddmkamarad.eu  nebo tel.: 777 292 242.
V případě zájmu nás co nejdříve kontaktujte.