Českotřebovský deník 176/2022 (23/6)
Na Pekláku můžete navštívit lesní bar KRMELEC 

Fotografie Petra Skopala hovoří za vše, provoz v době jízdy vleku. Můžete sem dojít také klidně pěšky....

Slavnostní předávání výučních listů na Střední technické škole na Skalce

Dnes ve čtvrtek 23/6 odpoledne se velký sál Střední technické a dopravní školy na Skalce zaplnil absolventy a jejich rodiči. Stejně jako v předešlých letech se zde konalo slavnostní předávání výučních listů v elektro oborech, nábytkářském oboru a s oboru strojní mechanik. Přítomno bylo nejen kompletní vedení školy v čele s ředitelem Mgr. Janem Kovářem, zástupkyní ředitele školy pro teoretickou výuku Ing. Petrou Bártovou, Ph.D.a zástupcem ředitele školy pro odborný výcvik Janem Hanikem, ale také starostka města Česká Třebová Mgr. Magdaléna Peterková.  Jak přiznala ve svém projevu, tak má k této škole  úzký vztah daný tím, že zde věnovala 33 let svého profesního života výuce a výchově. Slavnostní rámec této akci dodali  i žáci českotřebovské základní umělecké školy. Výuční listy byly předány absolventům čtyř tříd tříletého studia, bylo připomenuto, že jejich studium bylo poznamenáno pandemií koronaviru a školní praxe tak byla narušena takovým způsobem, že to nikdo nepamatuje od zahájení povinné školní docházky v 18. století. S nástrahami takto narušeného studia se dokázali vyrovnat a získali tak profesní kvalifikaci, která jim umožní vstoupit do praktického života ať již na pozici zaměstnanců nebo i jako podnikatelé. Na slavnosti natáčel i Českotřebovský deník, krátké video bude publikováno co nejdříve. (mm)
 

Malá scéna pláče: zatéká do dámské šatny 

Střecha potřebuje opravit, zasažena bude jistě také izolace. Oprava takových míst je záludná, je třeba ji provést v dobrých klimatických podmínkách., na zimu pak už nic pořádně neopravíte.  Peníze na opravu se jistě najdou, ještě aby se našla firma, která práci provede včas a kvalitně. Na budově Malé scény se bude opravovat  její statické zajištění, to ovšem právě na opačné straně budovy. jde tedy o dvě samostatné akce, nelze je směšovat.  Nelze dopustit, abychom zatékání podcenili a dopadli pak jako na budově B v Domově pro seniory.  Pracovníci Kulturního centra závadu včas nahlásili...
 
Kobylinec bude i letos - jako Memoriál Alice Formánkové

V souvislosti s úmrtím hlavní organizátorka akce Kobylinec Ing. Alice Formánkové, která společně s maminkou  akci Kobylinec nejen vymyslela, ale s vydatnou pomocí Kulturního centra také realizovala,  vznikla logická úvaha že Kobylinec se v letošním roce  uskutečnit nemůže. Pravda je ovšem jiná. Pracovníci  Kulturního centra se spojili s rodinou Alice, podařilo se získat potřebné kontrakty a se zarputilostí sobě vlastní prohlásili, že "Kobylinec nedají", že se tedy i letos uskuteční, právě na památku jeho zakladatelky jako Memoriál Alice Formánkové. A je mi jasné, že bude opět úspěšný a  že i zde bude Alice přítomna, byť ve formě vystavených prací ale i ve formě virtuální. Její myšlenka pokračuje dál.  Jeden rozdíl tu přece jen bude: Termín kobylince je posunut o týden dopředu proti datu, kdy v posledních letech býval, uskuteční se v neděli 21. srpna 2022, den po javoreckém Pikniku, který bude v sobotu 20. srpna, obdobně jako v předešlých letech..


Z Poličky do na Vysočinu po nové silnici II/360

Krajští radní na svém pondělním jednání rozhodli o výběru dodavatele na celkovou modernizaci silnice II/362 v úseku Polička – Jedlová. Předpokládaná hodnota stavby dle projektu činila necelých 108 milionů korun včetně daně. Vítězný subjekt nabídl částku 98,5 milionů korun s dokončením stavby za 100 dní.
„V oblasti Poličky máme připraveno hned několik projektů na modernizace silnic druhých tříd s podporou evropských fondů, které postupně posouváme směrem k realizaci. V loňském roce se nám podařilo dokončit modernizaci silnice II/360 z Poličky přes Korouhev až po hranici s Krajem Vysočina, která je velmi využívanou komunikací pro cestu směrem na Nové Město na Moravě. Další dva projekty máme na silnici II/360, a to z Poličky do Jedlové a z Jedlové na hranici kraje,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Právě modernizace silnice z Poličky do Jedlové bude zahájena ještě v letošním roce. „Jedná se o více jak šestikilometrový úsek silnice II/362, kde předpokládáme celkovou modernizaci vozovky včetně výměny konstrukčních a asfaltobetonových vrstev, obnovy svislého a vodorovného dopravního značení, doplnění dopravního zařízení, reprofilaci příkopů a zajištění správného odvodnění komunikace. Součástí jsou samozřejmě také dopravně-bezpečnostní prvky pro zvýšení bezpečnosti a zklidnění silniční dopravy,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Do výběrového řízení Pardubický kraj opět zahrnul kromě ceny také pomocné kritérium spočívající v délce stavebních prací. „Předpokládaná hodnota stavby podle projektové dokumentace činila necelých 108 milionů korun včetně daně. Do výběrového řízení se nám přihlásily dva subjekty, z nichž ten vítězný nabídl částku 98,5 milionů korun včetně daně a dostal se tak se svou nabídkou pod předpokládanou hodnotu s dokončením stavby za 100 dní, což je o 35 dní kratší než konkurenční nabídka,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek.
Stejně jako v případě modernizace silnice z Poličky přes Korouhev na hranici kraje obdržel Pardubický kraj i na tuto investici evropské prostředky. „Již jsme obdrželi registraci akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace v rámci Integrovaného regionálního operačního programu včetně podmínek rozhodnutí o poskytnutí dotace v maximální výši 56,5 milionu korun. Proplacení příjmů spojených s realizací tohoto projektu je předpokládáno částečně v roce 2022 a částečně v roce 2023,“ sdělil krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Modernizace si vyžádala zásah do starého stromořadí u silnice, které by v rámci úprav zasahovalo do tělesa vozovky. „Máme připravenou obnovu stromořadí, za pokácených 205 stromů bude vysazeno 340 nových stromů. Bohužel jsme nezískali všechny potřebné souhlasy vlastníků pozemků k obnově stromořadí v celém původním rozsahu, proto ještě 109 stromů vysázíme v obci Jedlová,“ dodal Michal Kortyš.
 
Na hrad Rychmburk můžete jet i vlakem  přes Svitavy a Poličku

Pardubický kraj před rokem uvolnil hrad Rychmburk nedaleko Skutče od sociálních pobytových služeb a postupně ho otevírá veřejnosti. Už v loňském roce ho navštívilo na 13 tisíc lidí. Pro letní výlety dobře slouží i vlakové spojení na trati Žďárec u Skutče – Polička – Svitavy do zastávky Předhradí. Nyní chce kraj vylepšit zázemí pro přijíždějící cestující právě v okolí zastávky v Předhradí.
„Pěšky je to z vlakové zastávky na hrad asi půlhodinka pohodové chůze. Rádi bychom trochu zpříjemnili zejména rodinám s dětmi čekání na vlak na zastávce po pěkném výletu. A naopak ty, kteří tu vystoupí, uvítá upozornění na nedaleký zajímavý cíl,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.
Plánované úpravy za přibližně půl milionu korun bude realizovat Regionální muzeum v Chrudimi ve spolupráci se Správou a údržbou silnic Pardubického kraje, odborem dopravy a silničního hospodářství a odborem kultury, sportu a cestovního ruchu Krajského úřadu Pardubického kraje. Po kolaudaci pak prostor převezme do údržby a správy obec Předhradí.
„V loňském roce se nám podařilo přesvědčit Správu železnic, aby zastávku rekonstruovala. Je tu nyní nové bezbariérové nástupiště i základně opravená čekárna. Teď by tu měla vzniknout i hezká odpočinková zóna,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš .
Do Předhradí se dostanete ve všední den čtyřmi páry vlaků a o víkendu pěti páry vlaků včetně vlaku s názvem Rychmburk.
 
Stříbrné requiem bude mít premiéru

Při příležitosti 80. výročí vypálení osady Ležáky nacisty pořádají Pardubický kraj spolu s Památníkem Ležáky vzpomínkový pamětní večer na počest všech hrdinů Heydrichiády a k uctění památky 52 vyvražděných obyvatel. Hrdinské činy tehdejšího odboje na Pardubicku a krvavý boj za svobodu věrně zachytil režisér Vít Mazánek v hraném dokumentárním filmu Stříbrné requiem, jehož premiéra bude vrcholem programu pietního večera.
„Snažili jsme se na filmové plátno přenést odvahu a hrdinství domácích odbojářů, kteří měli téměř úplnou jistotu, že přijdou o svůj život. Věřím, že se nám náš záměr podařil. I přes to, že film divákům připomene, jak nelidsky se může chovat člověk k člověku, ukáže především sílu lidské odvahy a dobré vůle v přetěžkých časech,“ uvedl ke svému dílu režisér Vít Mazánek.
„Stříbrné requiem vzniklo nejen pro vzpomínkový večer, ale především jako odkaz mladým generacím, aby nikdy nezapomněly, že svoboda vybojovaná jejich předky a v případě osady Ležáky zaplacená životem není samozřejmá a je třeba o ni zodpovědně pečovat. Rádi bychom, aby se film dostal do vzdělávacích institucí a na festivaly pro mládež. Měl by se svým odkazem k lidským hodnotám odvahy, hrdinství, lásky a oběti pro svobodu dotýkat každého z nás,“ uvedl producent filmu Lukáš Blažek.
Hraný dokumentární film Stříbrné requiem zprostředkuje nejen umělecký zážitek, ale také mluvené slovo historiků a pamětníků, kteří ve filmu osobně rekonstruují události spletitého příběhu. Premiéru filmu odvysílá Česká televize v den 80. výročí vypálení Ležáků, 24. 6. 2022 ve 22 hodin.
Film vznikl za podpory Pardubického kraje pod osobní záštitou hejtmana Martina Netolického, který si ve filmu také zahrál, investiční skupiny ANNL Group a Nadačního Fondu skupiny ČD – ŽELEZNICE SRDCEM.