Českotřebovský deník 177/2022 (24/6)
Nové video Českotřebovského deníku:
Změna technologie v krematoriu  nezmění stanovené provozní limity

  Současná kremační linka je na konci své životnosti a již není možné počítat s žádnou další opravou. Proto bylo rozhodnuto o výměně technologie, která se nyní připravuje. Protože vyměnit technologii není jednoduchý úkol, předchízí mu projektová příprava, na základě připraveného projektu bude pravděpodobně ještě v letošním roce vyhlášeno výběrové řízení na dodavatele. Vlastní výměn a bude tedy záležitostí příštího roku . Podrobnosti k této připravované investici  v natočeném krátkém videu podá jednatel Eko Bi Zdeněk Řehák, který se zabývá ještě i dalšími plánovanými úpravami pláště budovy krematoria.  (mm)

Veřejné záchody v Javorce se kompletují

Akce se stihla v termínu. Montáž sanitárního kontejneru probě hla včera ve čtvrtek 23. června a dnes zde pracovali 3 dělníci firmy z České Lípy na dokončovacích montážních pracích. Nová stavba v Javorce neušla pozornosti návštěvníků městského parku a vesměs  byla chválena jako potřebné zařízení, které zde musí být, zvláště je potřebné při organizovaných akcích. Navíc půjde o moderní zařízení, které má úroveň hygienickou, ale v rámci parku plní také estetickou funkci. Nejde o laciné zařízení, to je třeba připustit, neboť spolu s instalací dva miliony korun nestačily. Ale má-li splnit všechny požadavky včetně "provedení antivandal", tak lacinější neseženete.
WC v Javorce již dříve samozřejmě stálo. Uvádím v této souvislosti fotografii z archivu Martina Šebely. Můžeme tedy porovnávat, ale jde to těžko. Byla jiná doba a jiné možnosti. Nicméně to alespoň dokazuje, že otázce zřídit WC do Javorky věnovali pozornost již naši předci a současná snaha o obnovení je tedy zcela logická a přirozená. Na této potřebě se dodnes jistě nic nezměnilo. Nové zařízení bude mít samozřejmosti spojené s 21. stoletím, není to jen WC, ale "hygienické zázemí", tedy nejen WC, umývárna, ale také koutek pro přebalování miminek.
Zřídit WC do Javorky bylo jedním z bodů programu Koalice pro Českou Třebovou. Sám se ovšem přiznám, že jsem si představoval, že  proces jeho přípravy a budování bude snadnější, než se nakonec stalo. O to více si nyní budu splněného úkolu cenit.
Letos v únoru jsme měli stále jen schválený projekt a probíhalo výběrové řízení na zakázku - porovnejme obrázky.
Odbor rozvoje města a investic připravil zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce „Česká Třebová – Hygienické zázemí v městském parku Javorka (Modulový systém ze sociálního kontejneru)“. V rámci zakázky bylo osloveno 5 uchazečů s uveřejněním na profilu zadavatele v systému E-ZAK. Nabídku podali 2 uchazeči a hodnotící komise na základě hodnotícího kritéria „nejnižší nabídková cena“ doporučila uzavřít smluvní vztah s uchazečem č. 2 – CUBESPACE s.r.o.Praha 2 za nabídkovou cenu ve výši 1 520.274,25 Kč včetně DPH. Termín uskutečnění dodávky byl konec června, který se splnit podařilo. Dělníci, kteří dnes  hygienické zázemí kompletovali, přijeli z České Lípy. I jim se naše Javorka líbila.

Nasvětlený přechod na Litomyšlské ulici "U pivovaru"

Město Česká Třebová, odbor rozvoje města a investic připravil k realizaci veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce „Nasvětlení přechodu v ul. Litomyšlská, Česká Třebová“.
Tyto stavební práce byly zadány na základě požadavku (veřejné ankety) občanů města v návaznosti na obdrženou dotaci (120.000,- Kč) Nadace ČEZ pro zvyšování bezpečnosti chodců.
Práci na realizaci provedla firma Michal Vebr, Česká Třebová.
Cena za zakázku  byla 431.853,67 Kč včetně DPH. Z toho si můžeme tedy dotačních 120 tisíc odečíst.

Elektrárnu Chvaletice stát potřebuje, ekologové proti ní stále bojují

V době, kdy vláda volá po převzetí klíčových elektráren státem, usilují čeští aktivisté o omezení či ukončení výroby některých z nich. Souběžně Německo a další evropské země, které dosud mají uhlí, se k němu před letošní zimou vracejí. Pokud by se skutečně naplnil scénář, po němž volají nátlakové organizace, hrozilo by odstavení Chvaletic v té nejhorší době – na začátku topné sezony. Vzhledem k předchozímu rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nás naštěstí nynější verdikt soudu v Ostravě bezprostředně neohrožuje, ale vnáší do již tak komplikovaného řízení zmatek a chaos. V této souvislosti považujeme za vhodné připomenout, že více než deset největších elektráren v Česku již obdrželo stejnou emisní výjimku bez soudů i bez většího zájmu aktivistů." Petr Dušek
 
Air show
v sobotu
na letišti
v Žamberku

Zveme Vás na tradiční Airshow na žamberském letišti. Špičkovou leteckou akrobacii předvede legendární Martin Šonka.
Připravena je ukázka vzdušného souboje s replikami strojů Mustang, Messerschmidt Me 109 a Jak-3. Vystoupí vrtulníky, UL letouny, akrobatické větroně i historické stroje. Připraven je také pestrý doprovodný program pro děti i dospělé včetně bohaté tomboly. Parkování na letišti zdarma. Těšíme se na Vás!

Nedožité 90. narozeniny Prof. RNDr. Ladislava Roba Dr.S.c.  
(*26. 6. 1932  + 6. 8. 2013)

Prof. Ladislav Rob, DrSc., se narodil v Dlouhé Třebové,  byl absolventem  českotřebovského gymnázia, kde maturoval v roce 1951.  Po absolutoriu Matematicko-fyzikální fakulty UK nastoupil na katedru jaderné fyziky na FJFI ČVUT (která v roce 1967 přešla na MFF UK). Dva roky (1959–61) působil ve Spojeném ústavu pro jaderný výzkum v Dubně. Ve druhé polovině šedesátých let (1966–68) pracoval v Rutherford Laboratory ve Velké Británii. Vrátil se sem ještě v letech 1979 – 1981.  V roce 1967 byl jmenován docentem, v roce 1992 profesorem. Během celé své akademické kariéry vedl přednášky z částicové fyziky a ovlivnil řadu studentů. V roce 1998 odešel do důchodu, ale až do roku 2011 na MFF dále pracoval. V devadesátých letech se zapojil do experimentů Celeste a CAT ve Francii a pak do experimentu HESS v Namibii, který mu přinesl v roce 2007 ocenění prestižní Descartovou cenou.
Prof. Ladislav Rob patřil mezi  ty absolventy českotřebovského gymnázia, kteří přinesl tomuto ústavu věhlas a také vysoké ocenění i pro český národ.  To především v podobě udělení Descartesovy ceny EU v roce 2007.  Ocenění získal jako spolupracovník mezinárodního týmu, ve kterém pracovali společně v Namibii vědci z ČR, Německa, Francie a Velké  Británie. Jednalo se o HESS projekt - studium kosmického záření.
O svém projektu přednášel také v červnu 2009 na oslavách 100 let českotřebovského gymnázia, kde byl jedním z čestných a vyhledávaných hostů.   Vysvětloval, že svůj projekt realizovali na náhorní plošině Gamsberg v Namibii proto,  že hledali lokalitu se suchým vzduchem na jižní polokouli, odkud je dobře vidět do centra naší galaxie. Ve vybrané lokalitě v Namibii byly rozmístěny a postaveny čtyři velké teleskopy, rozmístěné tak, aby mohly sledovat Čerenkovovo záření  z různých úhlů a tak určit původní směr ke kosmickému objektu, které toto záření vysílá. Údaje o zachycených záblescích ještě dnes posílá obsluha mikrovlnnou linkou jednak do hlavního města Namibie Windhoeku a odtud dále do Heidelbergu. Zde se uskutečňuje hrubé zpracování dat, které pak po internetu směřují do dalších ústavů. Některé z nich končily i v počítačích Ladislava Roba a jeho kolegů na MFF UK v Praze.  "Propočítáváme,  ze které části vesmíru záření gama přiletělo a zaměřujeme se na aktivní jádra galaxií. díky těmto údajům pak posuzujeme  teoretické modely, abychom mohli co nejpřesněji  popsat vznik a vývoj vesmíru," shrnul program na své přednášce Ladislav Rob.  Lze říci, že mezinárodní projekt, v němž vědci pozorují a zkoumají taje vesmíru je výsledkem práce českých fyziků. Český přínos k projektu je výroba zrcadel. Hlavní části teleskopu je parabolické zrcadlo. je sestaveno z 390 přesně vybroušených a vyleštěných zrcadel o průměru 60 centimetrů ze speciálního borosilikátového skla. Jejich autorem je Milan Šonský, šéf společnosti Compas v Turnově.  Posluchači vyslechli přednášku takové kapacity v porozuměním a jistě i s hrdostí na to, že mezi absolventy našeho gymnázia je vědec schopný realizovat tak významné  experiment oceněný prestižní evropskou cenou ne náhodou přirovnávanou k ceně Nobelově. 
Ladislav Rob byl vědec opravdu velkého formátu. I přesto, že nikdy nespolupracoval s minulým režimem, tak mu bylo po celou dobu umožněno spolupracovat s vědci v celém západním světě, absolvovat řadu konferencí a stáží, kde byl nejen pasivním posluchačem, ale i přednášejícím.
Manželka Stanislava pocházela z České Třebové, byla to spolužačka z gymnázia. Pro Ladislava Roba byla celoživotní oporou.  Velké naděje vkládal Ladislav Rob do jediného syna Stanislava, přál si, aby pokračoval v odbornosti svého otce. Fakultu jaderné fyziky nestačil dokončit a ve 25 letech (v roce 1982) zemřel na leukémii. Tato událost Ladislava Roba velice zasáhla.  Po několika letech obrátil své odborné naděje na svého studenta Dalibora Nedbala, kterého přivedl i jako člena odborného týmu projektu HESS. Sblížili se i lidsky, ale i tady zasáhl krutý osud a Dalibor Nedbal zemřel také na rakovinu v roce 2012.
 Ladislav Rob byl i velký radioamatér, prostřednictvím své radiostanice komunikoval prakticky s celým světem. Vztah k rodnému kraji potvrdil zakoupením chalupy v Přívratu (1970), která sloužila k rekreaci a setkávání i široké rodiny. V pozdějších letech zde manželé trávili celé léto. Přesto i v době, kdy jiní užívali zasloužený důchod, Ladislav Rob až do roku 2011 dále pracoval na svých projektech na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Práce pro něho byla drogou, držela ho při životě. To byl také hlavní důvod, proč manželé Robovi nakonec opustili Prahu  až v roce 2011 a přestěhovali se do České Třebové, aby měli do Přívratu blíž.  Ladislav Rob však bohužel neměl to štěstí, aby si v klidu a ve zdraví odpočinul. Po delší hospitalizaci v Orlickoústecké nemocnici zemřel dne 6.8. 2013. ve svých 81 letech.  Nyní o víkendu v neděli 26. června by oslavil své 90. narozeniny.   (mm)