Třebováci hledali inspiraci na základní škole v Hylvátech
Potřeba energetických úspor vede ke hledání nových možností                           

Nové ceny energií extrémně zatěžují městský rozpočet a tedy i rozpočet městských příspěvkových organizací, zejména škol. Tato problematika se tedy bezprostředně týká i činnosti městské samosprávy. V souladu s informacemi z nedávné energetické konference v Olomouci, které se zúčastnili zastupitelé Martin Voleský a Milan Mikolecký, obracíme nyní pozornost ke hledání alternativních zdrojů energie. Jednáme s autory pilotních řešení, konzultují se možnosti. Po prostudování podkladů se ukazuje, že ne všechno je tak jednoduché, jak se z předvedených prezentací zdá. Větší záměry vyžadují také poměrně drahé odborné posouzení o vhodnosti systému pro požadovaný záměr, které samo o sobě nakonec nemusí znamenat úspěšnou realizaci  a očekávané úspory. 

Pro příspěvkové organizace města se ukazuje jako vhodnější zaměřit se na menší projekty, které už někde vyzkoušeli, jsou s nimi zkušenosti v praxi, jsou známy jejich přednosti, také případná negativa, je možné posoudit jejich účinnost, úsporu a také ekonomickou návratnost.

V souladu s tímto trendem se podařilo radnímu Ing. Petru Skopalovi zorganizovat v minulém týdnu exkurzi pro všechny ředitele českotřebovských základních škol na základní školu v Hylvátech, kde tamní ředitel Mgr. Pavel Svatoš využívá na budově školy dva solární systémy a třetí se připravuje k instalaci. Podle mého osobního dojmu to byla dobrá akce, o problémech škol a možnostech úspor energie, nákladech na pořízení i provoz se mluvilo zcela otevřeně.

Pavel Svatoš předložil účastníkům exkurze veškerou potřebnou dokumentaci i výsledky získané během skoro dvouletého provozu. Jde o dva samostatné systémy s výkonem cca 20kW bez baterií, na jejich provoz není třeba licence. Vše bylo provedeno k plné spokojenosti firmou SOLAR SAVE z Čepí u Pardubic. První z nich vybudovaný na střeše jídelny dokáže z velké části pokrýt spotřebu  tohoto energeticky hodně zatěžujícího provozu. Všechny spotřebiče kuchyně jsou na elektřinu. Plynem se ohřívá ve škole pouze zásobník na teplou vodu, byl nově pořízený, a nevyplatilo se jej nahradit elektrickým ohřevem. Dobré zkušenosti jsou i z druhého solárního zařízení na střeše školní budovy.

Třetí připravované samostatné solární zařízení s poněkud menším výkonem bude instalováno na střeše tělocvičny. Toto třetí zařízení bude již mít baterii, která umožní využít ve dne vyrobenou energii k večernímu svícení v tělocvičně. Během letních prázdnin, kdy se ve škole neučí a kdy lze solární panely využít s nejvyšší účinností (viz graf vyrobené energie v r. 2021), je vyrobená elektrická energie z instalovaných školních systémů prodávána do sítě.  

Stávající systémy byly pořízeny za přijatelné ceny a nyní, kdy dochází k velkému nárůstu cen energií se tak ekonomická návratnost investice zkrátila např. na 5 - 7 let. U nově pořizovaného systému ovlivní výši investice  cena baterie, (např. 125 tisíc korun), což potom bude znamenat prodloužení doby návratnosti investice. Nelze počítat, že by cena energií klesala, takže stále jde o výhodnou investici. U bateriových systémů je však třeba počítat s tím, že veškerý vyrobený výkon "uskladněný" v bateriích nelze zcela na 100% využít, vzniknou ztráty.

Významné je, že ředitelé českotřebovských škol získali námět pro další orientování investic v budoucnosti. Mohou např. využit dokumentaci a zkušenosti s instalacemi získali i kontakt na dodavatelskou firmu. Také ve Třebové je např. vhodným místem pro funkční solární systém např. střecha na školní jídelně ZŠ Habrmanova, nebo např. na rovných střechách tělocvičen  škol na Parníku nebo v Nádražní ulici. Zatím to je ale tak, že se nyní na školách přednostně postupně modernizují sociální zařízení, na Parníku již řadu let usilují o nutnou rekonstrukci sportovního areálu školy. V minulé době byly totiž potřeby škol odsunovány a pozornost se věnovala např. budování např. městských sportovních zařízení a areálů. Etapu modernizace školních budov už mají na základních školách v Ústí nad Orlicí za sebou, a proto mohou zaměřit rozvoj škol také tímto směrem. To je jejich výhoda. Ale nyní, v případě vysokých cen energií  je tato možnost  i u nás velmi aktuální. Navíc je třeba přípravu záměru udělat v předstihu, protože dodací doby solárních systému se postupně prodlužují. "Výprava" do Hylvát za zkušenostmi v oblasti instalovaných solárních systémů se tedy všem ředitelům třebovských základních škol vyplatila. Řediteli ZŠ Třebovská Pavlu Svatošovi je třeba poděkovat.

Milan Mikolecký