Českotřebovský deník 186/2022 (3/7) 
Hledáme kolegu – kolegyni 

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
→ učitele/-ku I. stupně na částečný úvazek (dle dohody)
→ učitele/-ku I. stupně na výuku anglického jazyka v rozsahu 6 hodin týdně
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,5
Nástup možný od září 2022
Podmínkou je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících, výhodou je praxe.
Nabídky životopisů posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 53105.

Prvňáčci na českotřebovských základních školách

Začaly prázdniny, ale od září bude zase škola.  Na Nádražní budou zřízeny dvě první třídy a třída přípravná, na Habrmanova budou zřízeny tři první třídy a na Ústecká budou zřízeny dvě první třídy. Další prvňáčci nastoupí na soukromou Na rovině. Obsazení tříd není rovnoměrné a je dáno zatím velmi problematicky stanovenou  kapacitou škol. 

Tento ukazatel byl stanoven někdy v devadesátých letech na základě tehdy platných hygienických předpisů a dnes je již nevyhovující a vyžaduje změnu.  Současně stanovené spádově obvody základních školy tak není možné dodržovat. Stanovit kapacitu stávajících škol ovšem nemůže zřizovatel, tedy město Česká Třebová. Zřizovatel naopak musí trpět situaci, kdy díky špatně nastavené kapacitě školy nejsou školy vytíženy rovnoměrně. Další zátěž pak padána ředitele škol, které jen těžko zajišťují výuku prostorově a také personálně. Přitom počet žáků v jednotlivých ročnících školy stagnuje.

Současné vzdělávací programy na základních školách umožňují  daleko větší dělení tříd nejen na cizí jazyky, ale i na matematiku a  český jazyk.  To současně znamená mít pro výuku dostatek učeben. Pokud na škole nejsou, vzniká omezení, které snižuje kvalitu vzdělávání. Tím kdo může tuto situaci napravit je odbor školství Pardubického krajského úřadu. Problematikou  špatně stanovených ukazatelů kapacity českotřebovských základních škol se zabýval jak odbor školství MěÚ tak i pracovní skupiny, která se zabývá problematikou základního vzdělávání v rámci městské samosprávy. Pracovní skupina se zabývala také potřebou zajištění nabídky bytů pro učitele a dodržování spádových obvodů jednotlivých základních škol. Již letos byly pro tento účel  zajištěny dva městské byty. To by mělo zatraktivnit nabídku volných učitelských míst na základních školách v našem města (mm)


Milé překvapení v MŠ 

Ve čtvrtek 30.6.2022 se konala v MŠ U Koupaliště rozlučková klobouková párty.
Jaké bylo naše překvapení, když se na zahradě MŠ objevila šestice bývalých žáčků, dnes  již skoro šesťáků ZŠ, kteří nám přinesli ukázat svá vysvědčení! Společně si s námi zatančili, zahráli kopanou a odnesli si drobné dárky.
Je krásné, že se k nám vracíte a  nezapomínáte na MŠ.    Irena Brůnová ředitelka MŠ

Doručování tištěného Českotřebovského zpravodaje vázne, opožďuje se pravidelně třeba o týden


Město má uzávěrku městského zpravodaje nastavenu tak, aby bylo vše včas připravenop k tisku a vytištěno. Tím je zajištěn dostatečný časový prostor pro distribuci. Pro tento účel má uzavřenu smlouvu, kterou však Česká pošta nedodržuje.  Doručování je přitom drahé a mělo by být vyřešeno v termínu.  Současná situace je neúnosná, doručení je pravidelně třeba druhý nebo třetí den v měsíci a to uzavřen é smlouvě neodpovídá.  Není to otázka jednoho měsíce, nějaké náhody, ale je to trvalý jev. Proto by z toho mělo město vyvodit odpovědnost a řešit to finančním postihem pro Českou poštu.  Nemáme peníze na rozhazování. Uzavřené smlouvy se mají dodržovat. (mm)



OHLAS: Javorka má už svou mobilní kavárnu. Jak se Vám líbí?

V úvodu hned musím napsat: "Nelíbi"!

 
Ano, můžeme se utěšovat tím klasickým "alespoň něco". Jen je třeba připomenout, že se zhruba před rokem objevil záměr Javorcafé. Nedopadlo to, nebyl zájem že strany města. 
Argumenty byly různé. Že je to velké, že se to do Javorky nehodí, ... Nejlepší byl ale ten, že to bude daleko k plánovaným veřejným WC! Dnes máme podobně řešený kontejner opláštěný dřevem - veřejné WC a pěknou novou chaloupku pro "selku".  A k tomu nám nechalo město zaparkovat v Javorce přívěs,  který by se snad hodil někam na festival nebo pouť. Pro Javorku je to dle mého názoru nevkusné řešení. Otázky ohledně neexistující přípojky vody a kanalizace mi napovídají, že káva bude nejspíš podávána v jednorázových kelímcích. To bych si opravdu nepochutnal. Porovnejte si návrh Javor café a reality. Jak se Vam líbí? 
Napadá mne jen jeden citát: "Mysleli jsme to dobře,  ale dopadlo to jako vždycky".
Tohle není v žádném případě kritika provozovatele přívěsu.
Loňské varianty kavárny v námořním 12ti metrovém kontejneru se neuskutečnily...

Poznámka: Ano kavárna v přívěsu v parku je opravdu NEVKUSNÉ ŘEŠENÍ!

Loni a letos, jaký je rozdíl? Umístění loňského kontejneru předpokládalo připojení na sítě, ukotvení, stavební povolení nebo ohlášení stavby se vším co je k tomu potřeba. Umístění  kontejneru se také posuzovalo v radě města, nejdříve byla doporučena změna mimo plochu u selky n do lokality nad sportovní dětské hřiště. Ani tam nakonec v radě nevznikla většina, která by to doporučila, navíc byly problémy na odboru výstavby MěÚ. Předkladatel záměru byl netrpělivý a chtěl ještě loni záměr realizovat. Proto od záměru využít městský pozemek ustoupil, zajistil  si umístění kontejneru na soukromém pozemku nad  městským parkem, ale i zde jej dohnala moc úředníků. Odbor výstavby opravdu městská samospráva neřídí. Kontejner byl poté prodán a odvezen.
Letos máme opravdu mobilní kavárnu. Její umístění podléhá pouze povolení na užívání městského pozemku podobně jako na trzích atd. Povolení vydává podle vyhlášky o užívání veřejných prostranství odbor majetku MěÚ. Problematika jak toto zařízení vypadá nebyla nikde projednávána, snad by se k tomu mohla vyslovit komise městského architekta. Rada města tedy umístění neprojednávala, povolení nevydávala a zabývala se pouze druhým problémem spojeným s činností mobilní kavárny a to je doplňkovým prodejem alkoholických nápojů. Podle městské vyhlášky je totiž konzumace alkoholu na veřejném prostranství zakázána a výjimky z vyhlášky povoluje rada města např. pro Týden sportu, turnaj Streetballhus, Českotřebovské vinobraní, provoz stánku na Starém náměstí v době adventu apod.  Při vědomí toho, že loni bylo ve veřejnosti  a na sociálních sítích znát zklamání z toho, že se v Javorce nic nedovolí, tak v letošním roce byla žádost Jana Dostála akceptována, konzumace alkoholických nápojů je omezena jen na malou lokalitu před stánkem. A to pouze v době jeho otevření. Současně bylo v této souvislosti zvažováno i to, že letos je již v Javorce nově otevřené hygienické zařízení v provozu. Jeho podoba je veřejností akceptována. Je to zařízení potřebné. Docela přemýšlím  kde získal pisatel příspěvku loňský argument o vzdálenosti  od uvažovaného Café Javor k WC. U jednání jsem byl a nikde to nepadlo, naopak loni ještě žádné WC nebylo. A v argumentech proč nebyla povolena stavba kontejnerové kavárny se byly i další všelijaké zkazky, připomeňme si  především "argumenty" o údajné nikde nenapsané "podpoře" města některým podnikatelům, které by kontejnerová zřejmě kavárna "zničila" atd. Mělo to být údajně nedoporučeno především z tohoto důvodu.
Připomeňme: loni podpora pro kontejner v parku opravdu nebyla, výsledkem byla reakce veřejnosti "nic nechcete povolit, nemáte odvahu". Letos zde mobilní kavárnu máme, bohužel  v podobě, která se nelíbí. Odvaha tedy byla (na odboru majetku města), ale vděčnost za to žádná není. Do parku se nehodí, v tom se shodneme, snad na parkoviště pod Peklákem.
Ještě srovnání s kontejnerem WC Javorka.  Hygienické zařízení v parku bylo potřebné, jde o profesionálně vyrobené zařízení postavené však vlastně mimo park na pozemku EkoBi, napojené na sítě, vyhovující předpisům. Nebylo laciné, to je fakt. Dalo přitom velkou práci prosadit, aby se skutečně vybudovalo. Je však  pro Javorku přínosem a také jeho podoba nikoho nerozčiluje. 

  • Obrázky dole:  nově otevřené WC v Javorce. (Cena za použití 2,. Kč.)