Českotřebovský deník 188/2022 (5.7.) 
Videa natočená Českotřebovským deníkem o aktuálních problémech města 

Jde o výběr 21 videí převážně z letošního roku, a ze závěru roku loňského, který se týká nějakého aktuálního celoměstského problému, který je nutné řešit a kterým se musíme zabývat. Pokud jste některá videa neviděli, jsou zde uvedeny pohromadě. Všechny videa natočená Českotřebovským deníkem jsou k dispozici v sekci VIDEOARCHIV. Celkem jde o více než 400 videí, v r. 2020 bylo natočeno 160 titulů, loni v roce 2021 144 a letos už do dnešního dne je to zatím dalších 106  titulů.  V sekci videoarchiv jsou všechny k dispozici a uspořádání je chronologické.
 

Program na pomoc s rekonstrukcemi bytů vylepšen cíleně pro uprchlíky

Ministerstvo pro místní rozvoj se po dohodě s obcemi a městy rozhodlo vylepšit stávající program na pomoc s rekonstrukcemi bytů. Jeho cílem je co nejvíce rozšířit ubytovací kapacity pro nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny. Tyto byty posléze zůstanou obcím, které je budou moci využívat pro své občany. Mezi oprávněné žadatele o dotaci jsou nově zahrnuty například i nestátní neziskové organizace. „Bohužel válka na Ukrajině stále trvá, Putin se nevzdává svého nesmyslného odhodlání si tuto svobodnou zemi podrobit. Konec uprchlické krize je v nedohlednu a Česká republika musí navýšit ubytovací kapacity nejen kvůli uprchlíkům. Rozšiřujeme proto okruh oprávněných žadatelů o dotaci, protože hromadná ubytovací zařízení pravděpodobně nebudou moci v nastávající letní sezoně uprchlíkům poskytovat nouzové ubytování. Mezi oprávněné žadatele o dotaci jsou proto nově zahrnuty i nestátní neziskové organizace a církve a náboženské společnosti, které mohou výrazně rozšířit nabídku ubytování,“ řekl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.
Zároveň přímo na žádost ukrajinského ministra pro místní rozvoj poputuje 20 mil. Kč na pomoc s ubytováním vnitřních uprchlíků přímo na území Ukrajiny tak, aby co nejvíce lidí na Ukrajině zůstávalo. Tyto peníze půjdou na podporu dodávek modulárních domů. 

MAP III: Vytvořen strategický rámec - sborník záměrů škol 

Od 1. 5. 2022 byl na území Orlickoústecka a Českotřebovska zahájen nový projekt MAP III, který plynule navázal na předešlý projekt MAP II. Potrvá celkem 19 měsíců (tj. do 30. 11. 2023) V probíhajícím projektu MAP III už mají za sebou první společné jednání odborné pracovní skupiny a Pracovní skupina pro financování. Také již proběhlo ustavující jednání Řídícího výboru, na němž se podařilo schválit Strategický rámec, verze 2.0, což je sborník investičních záměrů škol, školských zařízení, příp. dalších subjektů zabývajících se vzděláváním dětí a žáků do 15 let z území Orlickoústecka a Českotřebovska.
A co nás čeká v dohledné době? Příprava otevřených setkání v rámci odborných pracovních skupin za účelem sdílení zkušeností, sběr příkladů dobré praxe a jejich sdílení a v novém školním roce jednání pracovních skupin, další sběr nových investičních záměrů a následná aktualizace Strategického rámce.
Více na: maporlicko.cz a facebooku: facebook.com/MAP.Orlicko. Nositelem projektu je MAS ORLICKO, z.s.

Životní minimum pro jednotlivce bylo  od července zvýšeno

Bude dosahovat 4620 korun a existenční minimum 2980 korun. Od nových částek se budou odvíjet i dávky vyplácené v rámci pomoci v hmotné nouzi a dávky státní sociální podpory.
Zvýší se zároveň počet rodin, které dosáhnou například na přídavek na dítě nebo porodné. Významnou roli životní a existenční minimum, které se zvýší letos už podruhé, hraje i u dávek pro osoby se zdravotním postižením nebo u exekucí.
Zvýšení dávek se bude týkat téměř 400 tisíc lidí, přičemž dopady na státní rozpočet jsou za druhé pololetí vyčísleny na zhruba 415 milionů korun.
Životní a existenční minimum hraje roli v rámci osmi sociálních dávek. K navýšení částky dojde díky navýšení životního minima u dvou dávek, a to příspěvku při pěstounské péči a příspěvku na živobytí. U dalších dvou dávek dojde k navýšení limitu pro čerpání. To se týká mimořádné okamžité pomoci a příspěvku na zvláštní pomůcku. V případě porodného, přídavku na dítě, příspěvku na péči a doplatku na bydlení dojde k rozšíření okruhu osob. „Je potřeba připomenout, že nejde jen o to, že se mnohé dávky zvýší, ale rozšíří se i okruh příjemců, kteří na ně budou mít nárok. Například na některé klíčové dávky, které se vyplácí v prvních letech po narození dítěte, dosáhne větší počet českých rodin,“ zdůraznil ministr Jurečka.
Uvedené instituty hrají významnou roli rovněž v případě exekucí pro určení nezabavitelné částky a také v soudní praxi pro stanovení alimentačních povinností. Jejich další využití je při podpoře azylantů a ochraně cizinců, osvobození od rozhlasových a televizních poplatků a podobně.
Nynější a nové částky životního a existenčního minima jsou uvedeny v následující tabulce

Vláda v rámci balíčků opatření postupně pomáhá nejohroženějším skupinám. Životní a existenční minimum vláda už letos zvýšila jednou, a to v dubnu o 10 procent. Celkem třikrát (v lednu, v červnu a v září) zvyšuje letos důchody. Pro rodiny s dětmi jsou kromě jednorázového příspěvku ve výši 5000 korun přichystané ještě další opatření. Balíček na podporu osob se zdravotním znevýhodněním je rovněž připraven k projednání.
Životní ani existenční minimum nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení. Ochrana a pomoc v oblasti bydlení pro jednotlivce i rodiny s nízkými příjmy se řeší samostatně v rámci systému státní sociální podpory formou příspěvku na bydlení a v systému pomoci v hmotné nouzi. Od začátku července se významně zjednoduší žádosti o příspěvek na bydlení, který bude možné

Nová výše příspěvku pro solidární domácnost, která platí od 1. července:

Změnami prošel od začátku července také příspěvek pro solidární domácnost. Jejich cílem je rozlišit domácnosti na ty, které poskytly cizincům samostatné ubytování a na domácnosti, kde uprchlíci bydlí společně s ostatními členy solidární domácnosti. Aktuální nařízení vlády, které počítá s výší příspěvku 3 tisíce korun na osobu (a maximálně 12 tisíc na domácnost), platí do června. Nově bude stanovena výše podle skutečnosti, zda cizinec bydlí spolu s ubytovatelem nebo zda má k dispozici celý byt pro sebe.
Pro ty, co budou žádat o příspěvek při samostatném bydlení uprchlíků, bude platit ještě jedna nová podmínka. Prostor vyčleněný pro uprchlíky musí být minimálně měsíc před začátkem ubytování cizinců neobývaný. Důvodem je, aby například nedocházelo k vystěhovávání současných uživatelů bytu za účelem získání příspěvku. Stále platí hlavní podmínka, že ubytování musí být poskytnuto bezplatně. Nově se však upřesňuje, že za bezplatné poskytnutí ubytování se považují i případy, kdy se ubytovaní podílí na úhradě služeb, zejména tedy na nákladech za plyn a elektřinu.