Českotřebovský deník 190/2022 (7/7)   
Dobrodružství na právě probíhajících skautských táborech 

Léto je pro skauty obdobím plným zážitků, radosti, výzev, tvoření, různých dobrodružství, kamarádství, učení se novému. To vše lze zastihnout na právě probíhajících táborech. V letošním roce uspořádáme 8 táborů, z nichž jeden je dokonce putovní zahraniční plavbou na polských Mazurských jezerech.
Naplánovat takovou parádu, jakou je skautský tábor, není jen tak. K přípravě tábora je potřeba mnoho rukou i mnoho hlav – vedoucích, zdravotníků, kuchařů a dalších dobrovolníků, podílejících se na přípravě a realizaci tábora, a to obvykle v čase vlastní dovolené. Děkujeme Vám všem!
Nábor nových členů – holek i kluků od 4 let

Chcete pro své dítě najít volnočasovou aktivitu, která dává smysl, připravuje prakticky pro budoucí život, učí zodpovědnosti, ohleduplnosti i jiným dovednostem a nabízí bezpečné prostředí v přátelské partě vrstevníků?
Pak právě pro Vaše dítě připravujeme první schůzku, která proběhne 9. září od 16 hodin. Děti se mohou zúčastnit naší první schůzky a vyzkoušet si, jaké to je být skautem. Následně se můžete sami rozhodnout, zda bude dítě ve skautování pokračovat a příp. si vybrat oddíl, vhodný právě pro Vaše dítko.
Junák – český skaut, středisko Javor Česká Třebová, z. s.
Jakub Fibigar, zástupce vedoucí střediska

Sokolové byli před 10 lety na XV. Všesokolském sletu


Oslavy 150. výročí sokolské organizace, kterou v roce 1862 založili MIROSLAV TYRŠ a JINDŘICH FÜGNER, vyvrcholily začátkem července 2012, tedy před 10 lety  v Praze. V jedenácti skladbách vystoupilo během dvou dnů 10500 cvičenců z České republiky i ze zahraničí. Byla mezi nimi i Stará garda z České Třebové s nádhernou skladbou „Jen pro ten dnešní den“. Část této skladby zacvičili  s velkým úspěchem českotřebovští sokolové již 28. března 2012 v ústecké sportovní hale při příležitosti Sokolské akademie.  Ve čtvrtek 5. července museli sice cvičenci na ploše pražského Edenu čelit prudkému dešti, druhý den již  jejich snahu odměnilo žhnoucí sluníčko. 

Foto z vystoupení v Ústí  a ČT sokolky na sletu v Praze 2012


V mysli vlast – v paži sílu“

Ve dnech od 1. – 7. července 2012 oslavovali uživatelé Domova pro seniory 150. výročí od založení českého tělocvičného spolku Sokol. Někteří senioři podpořili tyto oslavy sledováním přímého přenosu z XV. všesokolského sletu.
Nechyběl ani sokolský program v podobě sokolské kavárničky zaměřené na vyprávění o historii Sokola, promítání vystoupení z předchozích sletů a jako vrcholné číslo beseda s členkou Sokola paní Martou Pavlovou, která si pro uživatele připravila zajímavé zážitky z dob, kdy se sama aktivně účastnila sletů a vedla cvičení, doplněné o spousty fotografií a knih se sokolskou tématikou.
Celkovou atmosféru dokreslovala tradiční červeno-modro-bílá výzdoba.
Cvičilo se v i v r. 2012. Dík patří cvičitelům, jmenovitě jsou to br. Jiří Vencl (skladba mužů „Chlapáci“), sestra Lenka Strouhalová (skladba pro rodiče a děti „Muzikantova písnička“). Dvojnásob  se zasloužila sestra Zora Janebová při nácviku skladby pro ženy „Česká svita“ a skladby pro seniory „Jen pro ten dnešní den“, u posledně jmenované skladby měla na starost nácvik celé župy.

Před 10 lety jsme dokončovali  budovu expozic Městského muzea

Vše bylo dokončeno a vybaveno tak, aby se v sobotu 29. září uskutečnilo slavnostní otevření. Spěch byl tedy velký, nakonec za 14 dnů potom byly krajské volby.  Rekonstrukce změnila podobu č. 11 a vznikla zejména přístavba, která zaplnila proluku po zbouraném Matouškově stavení čp. 10. Byl také proveden docela hodně úspěšný záchranný archeologický průzkumu lokality.

Výtvarná Svinná léta udržovala laťku hodně vysoko 

Rok 2012  - to byla velká akce v rekonstruované škole a prostranství před školou.
 
72 autorů vystavovalo své práce v sále rekonstruované bývalé školy ve Svinné a to je  zřejmě rekord. První den víkendové akce byl úspěšný, původní jednodenní, či spíše několikahodinová výstava na zahradách se změnila na zajímavý letní víkendový festiválek."Na návsi" před školou se konal také doprovodný kulturní program - hudební vystoupení, scénický tanec (C-dance Ústí n.O.) a nechybělo ani divadlo v podobě vybraných výstupů a písniček z letos DS Hýbl nastudované operety Mamzelle Nitouche, vše pod dozorem režiséra Jiřího Jireše a za technické spolupráce Jana Jasanského. Pozoruhodnou výstavu  nabízející stejně jako v minulých letech opravdu pestrou nabídku výtvarných žánrů a technik bylo možné navštívit ještě v neděli 8. července.  Pořadatelé se rozhodli uskutečnit program za každou cenu, proto měli diváci množnost shlédnout program pohodlně pod stanovým přístřeškem. Naštěstí to nebylo potřeba,  ač několikrát zahřmělo, tak se déšť Svinné tentokrát vyhnul a slunce zase až tolik nepálilo.
V dalších letech se Výtvarná Svinná přestěhovala ven ze školy  a vrátila se tedy "ke kořenům", kdy se vystavovalo na Marešově zahradě, jenže do sportovního areálu u vodojemu. Jenže  je s tím hodně práce a tak po absolvovaném 10. ročníku jsem se už dalších letních festiválků nedočkali.  Nastoupil českotřebovský Kobylinec....
Infarkty s těžkým průběhem mají větší šanci na přežití 

Terapeutické možnosti lékařů Pardubické nemocnice jsou od května širší. V péči o pacienty mohou využívat přístroj pro extrakorporální membránovou oxygenaci, tzv. ECMO. Historicky první zákrok s využitím této technologie provedli v Pardubické nemocnici u pacientky se závažným postižením koronárních tepen, pro kterou by chirurgické řešení znamenalo extrémní zátěž. Lékaři se ji proto rozhodli v průběhu výkonu na věnčitých tepnách zajistit právě připojením na ECMO v tzv. „va“ zapojení (vaECMO).
Multioborový tým byl složený ze zdravotníků Pardubické nemocnice, Kardiologického centra AGEL, Nemocnice Na Homolce a FN Motol. „V tomto případě jsme technologii využili k podpoře rizikového výkonu. Pokud by v průběhu zákroku u pacientky došlo k těžkému selhání, nebo dokonce k zástavě srdce, ECMO by jeho činnost dokázalo nahradit,“ seznamuje s důvody pro použití přístroje Jan Matějka, primář kardiologického oddělení Pardubické nemocnice.
„V této indikaci nám podpora oběhu systémem ECMO dodala potřebný klid a čas pro provedení komplexního výkonu a pomohla k jeho nekomplikovanému průběhu. Ještě před přesunem pacientky ze sálu zpět na koronární jednotku bylo možné pacientku z ECMO odpojit,“ dodává MUDr. Vojtěch Novotný, Ph.D., lékař Kardiologického centra AGEL, na jehož katetrizačním sále celý zákrok proběhl.
Využití ECMO je samozřejmě mnohem širší. Pro pacienty pardubických kardiologů znamená třeba vyšší procento přežití v případě těžkého infarktu. „Máme teď možnost pomoci i pacientům s nejtěžšími formami srdečního infarktu. Nejzávažnější průběh nastává při rozvoji kardiogenního šoku, kdy srdce v důsledku rozsahu infarktu nedokáže jako pumpa dostatečně zásobit krví klíčové orgány, jako jsou mozek, ledviny, játra a další. Úmrtnost v takovém případě dosahuje až osmdesát procent,“ vysvětluje primář. „Pokud taková situace nastane a pacient se k nám dostane včas, můžeme jej připojit na ECMO, které na čas převezme funkci srdce a plic, umožní provedení zákroku na srdci a nastavení léčby. ECMO komplikaci ‚přemostí‘ a dá nám čas problém spravit,“ doplňuje Jan Matějka.
Práce s ECMO je týmovou záležitostí. „Bez spolupráce je podobný zákrok nemyslitelný. Těší mě a odborně si velmi vážím všech kolegů, kteří tvoří náš ECMO tým. Jsou v něm kardiologové intenzivisté z naší koronární jednotky, invazivní kardiologové, anesteziologové, cévní chirurgové a perfuzionista, tedy člověk, který přístroj obsluhuje. Nedílnou součástí týmu jsou samozřejměi sestřičky,“ vypočítává primář Matějka a dodává, že v Pardubicích se bude přístroj využívat v rámci Komplexního kardiovaskulárního centra, které nemocnice provozuje ve spolupráci s Kardiologickým centrem AGEL a FN Hradec Králové.
Právě z Hradce Králové budou do Pardubic zpočátku vyjíždět perfuzionisté, aby pomohli pardubickým zdravotníkům s obsluhou přístroje. „ECMO je majetkem Pardubické nemocnice. Pro nás to znamená, že se pracoviště opět posune na další technologickou úroveň. Kolegové se školí, abychom byli schopni technologii obsluhovat bez asistence zvenčí. Získání nových znalostí a schopností tak otevřelo nové možnosti nejenom pacientům,“ hodnotí dopad nové technologie primář kardiologie.
Další varianty zapojení
Není to však jenom kardiologie, kde ECMO najde využití. Další možnosti přístrojového zapojení a využití umožní práci s přístrojem i anesteziologům na lůžkovém oddělení ARO. „Například při takzvaném ‚vv‘ zapojení, tedy zapojení s oběma vstupy v žilním řečišti, nahrazuje ECMO funkci plic a pacientům zajistí širší možnosti léčby v situaci, kdy méně invazivní metody podpory a náhrady plicních funkcí selhávají. V našem oboru je to vítaná pomoc u řady hospitalizovaných pacientů,“ uvádí primář oddělení ARO Jiří Pařízek.
Druhý typ zapojení, tedy již zmiňované „va“, je nejčastější u kardiologických pacientů, využití ale najde i na oddělení ARO. Takto zapojený přístroj nahrazuje okysličovací funkci plic a čerpací funkci krve. Jeden vstup nasává odkysličenou krev z velké žíly, odvede ji z těla do přístroje, který ji zbaví oxidu uhličitého, okysličí a ohřeje. Přístrojem upravená krev pak putuje zpátky, ovšem tentokrát do tepenného řečiště.
V extrémních případech je ECMO možné využít při extrakorporální resuscitaci. „V takovém případě se pacient ještě v průběhu resuscitace rychle připojí ve ‚va‘ režimu na přístroj, který vzápětí převezme funkci srdce a plic. Jde však o hlavně organizačně velmi náročnou záležitost, která se provádí jen na několika málo pracovištích v Česku,“ dodává Jiří Pařízek.
Použije-li se ECMO pouze jako aktivní podpora pro případ, že by došlo ke zhoršení stavu, pracuje přístroj na nižší průtok, zbytek zvládne tělo samo. Jestliže však jde právě například o komplikovaný infarkt, projde přístrojem za jednu minutu všech přibližně 5,5 litru krve.
Muzeum modelů autíček v České Třebové nově otevřeno !

  • Jsou prázdniny a tedy je čas na mnoho věcí, které nejsou úplně všední. V případě horšího počasí stojí proto zato zvážit návštěvu nově otevřeného Muzea modelů autíček v České Třebové - Brázdově.  Otevírací hodiny muzeum nemá stanoveny, je třeba se domluvit s jeho zřizovatelem panem Josefem Němcem třeba telefonicky na čísle 737 773 716 nebo mailem na adrese josef.nemec1967@seznam.cz. Návštěva bude samozřejmě spojena se zajímavým výkladem.