Českotřebovský deník 191/2022 (8/7)   
Nové video českotřebovského deníku: 
Reciál absolventů ZUŠ v kostele sv. Jakuba

Program koncertu 25. června 2022 v kostele sv. Jakuba

Giuseppe Tartini: Andante cantabile
Georg Friedrich Händel: Sonata d moll - Allegro
Edward Elgar: Země naděje a slávy
Antonio Vivaldi  Čtvero ročních dob - Zima (Largo)
Christoph Wilibald Gluck: Melodie z opery Orfeus a Eurydika
Ennio Morricone:  Gabriel´oboe
Edward Elgar: Salut d´Amoure
--------------
Koncert uvádí : Mgr. Miloš Kolovratník a MgA. Bohuslav Mimra
Účinkují:
Adam Janíček a Václav Vitouch
žáci z houslové třídy MgA. Bohuslava Mimry
Marie Vomáčková
žákyně klavírní třídy BcA. Miluše Mimrové

  • Streetballhus bude mít čtvrt století: Uznání Marku Trejtnarovi                

    Českotřebovský deník bude opět u toho. Abychom si připomněli, že tento velký turnaj ani v minulých letech neohrozila pandemie koronaviru, máme možnost ukázat videa z minulých dvou ročníků 2021(u gymnázia) a 2020 (na Zimáku na Skalce)

    ROZLOUČENÍ S ERWINEM KUKUCZKOU

    Ústí nad Orlicí se dnes 8. července při smutečním obřadu rozloučilo s kazatelem, básníkem a publicistou Erwinem Kukuczkou, který zemřel ve čtvrtek 30. června ve věku 78 let. Erwin Kukuczka žil se svojí ženou Lidmilou v Ústí nad Orlicí od roku 1982 a okamžitě se zapojil do kulturní a umělecké činnosti ve městě. Působil při mnoha akcích a v listopadu 1989 vstoupil i do politického života. Aktivně se zapojil do tehdejších událostí, angažoval se v Občanském fóru. V roce 1990 se stal zastupitelem města a tuto funkci zastával až do roku 2006. V letech 1994 až 1998 byl členem rady města. V roce 1992 odjel do válčící Bosny a zpět přivezl na naše území 43 uprchlíků.
    V roce 2009 byla Erwinu Kukuczkovi udělena Cena starosty za celoživotní přínos duchovnímu životu města a v roce 2014 Cena města za dlouhodobý přínos v oblasti kulturního života města a za celoživotní uměleckou činnost. Ta byla velmi bohatá. V devadesátých letech organizoval s režisérkou Hankou Kofránkovou, herci Alfrédem Strejčkem a Františkem Derflerem a dalšími přáteli každoroční recitační turné „Putování za duší“. Stal se zakládajícím členem místního Klubu přátel umění, sám se věnoval kolážím. Vydával a publikoval v původní samizdatové edici Louč. V roce 2018 byl Erwin Kukuczka zařazen mezi Tváře města: dvanáct osobností, které mají vztah k Ústí nad Orlicí a svojí prací, činností a životním postojem překročili hranice města či regionu, kraje nebo republiky.
    „Erwin Kukuczka naplňoval své životní krédo, které vychází z Bible: ´Každý má sloužit darem, kterým jsme obdarováni´. Soužil jako farář slovem Božím, ale zároveň sloužil vlastním příkladem, svými činy, svým slovem,“ řekl ve smuteční řeči starosta města Petr Hájek.
    Podle webu města Ústí n.O.

    V Litomyšli mají novou letní scénu u Smetanova domu

    Na nové letní scéně v parku u Smetanova domu uslyšíte osm hudebních kapel z Litomyšle a okolí. 
    Proslulé písně z domácí i světové hudební scény nám svým originálním způsobem zahrají Honza Křížek s kapelou, Junior II, The Kredenc revival CCR, Věra Špinarová revival, Horká Krev, Tadeáš, Věneband, Onic, Volnost, Machos Burritos, Do Větru a poslední formace, která hudební středy svým vystoupením zakončí, nese název Drums&Guitars. Začátek koncertů bude v 19.30, konec pak nejdéle ve 22.00 hod.! Občerstvení zajišťuje restaurace Karlov. Přejme si tedy nádherné léto. Kdyby se nám náhodou ve středu rozpršelo, o svoje oblíbené kapely nepřijdete, jelikož náhradní prostor je zajištěn v Music klubu Kotelna. A dobrá zpráva na konec, hudební středy mají samozřejmě vstup volný.


    Letní akce v Ústí v parku s Roškotova divadla

    Ani letošní léto v Ústí nad Orlicí nebude bez kulturních akcí a letních projekcí u Roškotova divadla. Prázdniny zpestří mimo jiné dvě letní odpoledne s pohádkami a hudbou pro děti, na které navážou koncerty pro dospělé. První se bude konat v parku za divadlem v neděli 10. července od 16.30 hodin, v 19.30 vstoupí Pishcoth- písničkář Vladimír Daťka s kytarou a looperem.
    V sobotu 23. července od 20 hodin budou ve venkovním prostoru - půlkruhu před Divadelním klubem uvedeny Dialogy s Krylem. Známé i zapomenuté písně, básně a citáty Karla Kryla posluchači uslyší v podání Davida Uličníka, člena známého vokálního seskupení 4TET.
    Na stejném místě bude od pondělí 25. července do neděle 7. srpna promítat letní kino. Těšit se můžete na známé i nové české filmy, například Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Vyšehrad: Fylm, Hádkovi, Tajemství staré bambitky 2 nebo Prezidentka. Promítání začnou ve 21 hodin. Druhé letní odpoledne je plánováno na 20. srpna, po programu pro děti vystoupí kapela Existence nové doby.

    Jak si panenky na Rychmburku pouští gramofon a u nohou jim spí kočka

    Hrad Rychmburk je po dlouhé éře domovů důchodců a sociálních ústavů už druhý rok otevřen veřejnosti jako památka a zajímavý turistický cíl. Pro jeho majitele, Pardubický kraj, ho spravuje Regionální muzeum v Chrudimi. K expozici o historii hradu, ukázkách útrpného práva a k domácnosti správce z počátku 20. století od července přibyla i výstava ze soukromých sbírek Vandy Rektorisové a Michala Klokočníka. Celé jedno patro si zabydlely historické panenky, medvídci, dětské pokojíčky, kočárky, ale také historické kamery, fotoaparáty a další audiovizuální technika pro pamětníky. A tak není divu, že tu můžete načapat třeba partu panenek, které asi čekají na kamarádku,  a zatím  si pouští na stolním gramofonu desky  a u nohou jim spí kočka stočená v košíčku.
    „Myslím, že se našim správcům daří Rychmburk opravdu probudit. Letos tu bylo hodně lidí o víkendech už od otevření koncem května a také na tradičních Hradních slavnostech o prvním červencovém víkendu, které pořádá obec už řadu let. Teď je otevřeno každý den kromě pondělí a návštěvníci tu najdou spoustu zajímavostí i skvělé občerstvení s vlastní zmrzlinou v Hradní spižírně,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
    Vloni navštívilo hrad v první zkušební sezóně kolem 13 tisíc turistů, letos je ale pro ně nabídka mnohem širším takže se vyplatí i vrátit.  Pardubický kraj investoval do úprav a expozic vloni 3 miliony a letos 5 milionů korun a vylepšit chce i okolí železniční zastávky Předhradí. V dalších letech by se na hrad mělo dostat ještě gotické umění a také pivovarnictví.