Českotřebovský deník193/2022 (11/7)
Nové video Českotřebovského deníku: Jaký byl Steetballhus 2022

Turnaj Streetballhus měl letos jubilejní 25. ročník. Opět byl velký zájem ze strany sportovců - mužů. žen i mládeže. Turnaj zahájila po společném fotografování starostka města Magdaléna Peterková a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, patroni turnaje Šárka Březinová, Lukáš Vašina a Ondřej Šiška.
Součástí letošního ročníku byl také turnaj mládeže do 14 let. Přihlásilo se pět týmů nejen z blízkého okolí. Jako nejlepší byl tým oceněn Litomyšláci.
V areálu gymnázia byla instalovaná zajímavá výstava vytvořená jako procházka  pětadvacetiletou historií turnaje. Mezi návštěvníky i sportovci vzbudila pozornost. Tradičně je na turnaji také doprovodný program.  Letos byl opravdu zajímavý a bohatý, určen pro malé  i větší děti, a některé disciplíny byly určeny i pro dospělé. Zaujaly cvičební stroje,  nejen děti objevily kouzlo švihadel , tradičně byl skákací hrad se skluzavkou, horolezecká stěna, trénink kulturistů,  judistické tatami a ukázka sportovních trenažerů .
Česká firma předváděla trenažér pro basketbal, který s úspěchem dodává do zahraničí, např. na americké univerzity  a připravuje nabídku také pro český trh, zejména pro české sportovní školy a také sportovní kluby. O vlastnosti a možnosti trenažéru projevil zájem  i hejtman Martin Netolický a současně vyzkoušel jeho funkčnost, poté pak snad stovky dětí i dospělých. Cena trenažéru není nízká – 150 tisíc korun.
Na turnaj se i letos přihlásilo 36 týmů mužů a 12 týmů žen.  Zápasy se střídaly s dalšími tradičními vyhlášenými soutěžemi a exhibicemi. Významné je i setkávání sportovců mimo soutěžní sezónu a utužení vzájemných přátelství. K tomu slouží i další tradiční součásti turnaje jako např. Afterpárty. Pozoruhodný zájem o turnaj byl také v českotřebovské veřejnosti.
 
Výměna tepelného zdroje pro tělocvičnu na Skále - aktuální problém se řeší

Tělocvična na Skále byla v majetku Pardubického kraje  a v užívání VDA. V roce 2017 byla postavena nová hala Skalka a tělocvičnu Na Skále převzalo město Česká Třebová, které ji dalo k užívání ZŠ Habrmanova. Ta má velký počet žáků a tyto prostory pro vyučování tělesné výchovy nutně potřebuje. Odpoledne po školním vyučování ji využívají sportovní oddíly. Tělocvična se udržuje v provozuschopném stavu, ale velké problémy dělá technický stav 100 kW tepelného zdroje. Ten je totiž alarmující,  provoz stávajícího zastaralého plynového kotle je velmi neúsporný. Město nyní řeší tento úkol a nechalo posoudit několik možností. Tou první je možnost náhrady stávajícího tepelného zdroje dvěma kondenzačními kotlíky s celkovým odpovídajícím výkonem, což může přinést cca 25% úsporu paliva. Další  dva nezávislé posudky řeší náhradu tepelného zdroje tepelným čerpadlem. Z obou vychází ve vzácné shodě nejméně 5 x vyšší pořizovací cena, než u kondenzačních kotlů,  navíc by byla velmi dlouhá dodací lhůta. Výsledek není přitom zaručený, protože systém vytápění a jeho teplotní spád není řešen pro vytápění tepelným čerpadlem. Znamenalo by to buď nákladnou celkovou rekonstrukci otopného systému nebo se pak smířit s tím, že žádná úspora nebude. Zde je také ukázáno, že realizace změny média se zatím bez dotace neobejde. Přicházela by v úvahu, kdyby opravdu nebylo možné s plynem jako topným médiem vůbec počítat.
Na tomto konkrétním případě chci ukázat, že problematika zajistit úsporné vytápění není vždy jednoduchá. Zvlášť v tomto případě, kdy se ukazuje za potřebné změnit tepelný zdroj v tělocvičně do zimy. Řešení bude předloženo k projednání na zářijovém jednání zastupitelstva města.
Fotografie je z řijna 2014, kdy se rozhodovalo o stavbě nové haly Skalka a předání této "staré tělocvičny" městu, bude-li mít zájem. Rekonstrukce této tělocvičny byla považována za nerentabilní. Hrály se zde i ligové volejbalové zápasy.


Dětský den ve Svinné 

V červnu se po dvouleté pauze uskutečnil tradiční Dětský den ve Svinné. Za krásného počasí zavítalo do naší vesničky více než 100 děti se svými rodiči, kteří si prošli 1,5 km dlouhou trasu, během které si mohli vyzkoušet různá povolání. Za odměnu na ně na hřišti čekalo výborné domácí občerstvení a pro děti další zábava: malování na obličej, ruční výroba mýdla a papíru a také vystoupení dogdancing či papoušek. Největší odměnou byla pro děti v horkém počasí vodní skluzavka a káď s vodou, kterou pro ně připravili místní hasiči. Děkujeme všem co se podíleli na přípravě dětského dne jak místním tak kamarádům z Třebové a také sponzorům díky kterým si děti odnesli nejen spoustu zážitků ale také něco dobrého na zub či pro zábavu. Díky také patří všem dětem i rodičům, kteří k nám zavítali a doufáme že ne naposledy! Budeme se na Vás těšit zase za rok! SDH a osadní výbor Svinná

BusLine má výpadky také o prázdninách. Ostatní dopravci v kraji fungují.

V létě bude lépe, slibovali krajští politici i zástupci společnosti BusLine v červnu, kdy denně neodjela více než stovka autobusových spojů. Prázdninové jízdní řády už druhý týden platí, takže denně BusLine vypravuje o 150 spojů méně, situace se ale stále nelepší. Dopravci pořád chybí zaměstnanci, a tak například dnes (v pondělí) znovu neodjede téměř stovka spojů. Ostatní dopravci v kraji však problém nemají. Cestující nemají dovolání, nezbývá jim než se s momentálním stavem dočasně smířit....
Na webu oredo.cz se dočtete toto:
Oznamujeme, že z provozních důvodů společnosti BusLine s.r.o.nebudou odjety následující spoje... A následuje tabulka  desítek dnes vynechaných spojů, srovnaných podle čísla linek, Takže jak to bude zítra nevíme, to si zase budeme muset zjistit až zítra dopoledne nebo ráno, trochu pozdě, že.... 
Přesný odkaz kde jsou informace tohoto typu je zde Pardubický kraj - Dopravní obslužnost (pardubickykraj.cz)

Historický parní vlak bude jezdit každou sobotu až do 3. září. 

Kromě standardních jízd se mohou cestující již nyní těšit také na speciální jízdu 23. července na trase z Ústí nad Orlicí do Hanušovic, kde přímo ve vlaku, ale i na nástupištích zahraje dixielandová skupina MIFO BAND.
„Společně s Muzeem starých strojů a technologií ze Žamberku se snažíme každoročně vylepšovat zážitek z jízd parními vlaky. Pro letošní rok jsme proto přidali novou trasu z Dolní Lipky do Moravské Třebové, a také dvě jízdy do Polska. Zároveň je na všech jízdách připojen i restaurační vůz, takže se cestující mohou na trase i občerstvit, což velice kvitují. Vedle toho se budeme také snažit vybrané jízdy doplnit o doprovodný program, který ještě více navodí atmosféru doby, kdy se parní vlaky proháněly krajinou nejen v našem regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Speciální jízda čeká na cestující už v sobotu 23. července na trase z Ústí nad Orlicí do Hanušovic a zpět. „Pro cestující bude připraven speciální zážitek a to, že v průběhu jízdy vlaku zahraje dixielandová skupina MIFO BAND z Králíků, která je stálicí našich dnů otevřených dveří. Zároveň vystoupí také během pobytu vlaku v jednotlivých železničních stanicích s delším pobytem,“ upřesnil předseda Muzea starých strojů a technologií Michal Bednář.
Další informace včetně jízdního řádu a přepravních podmínek naleznou zájemci na internetové stránce vlaky.pardubickykraj.cz



Pohádkové prázdninové Pátky aneb každý pátek na Špitálek!

Letošní léto začalo parádně! Počasí jakoby křičelo: “Neseď doma, pojď ven!“ A my se přidáváme: „Alespoň v pátek na Špitálek!“ Již po čtyřiadvacáté bude Toulovcovo náměstí, nazývané též Špitálek, patřit každý prázdninový pátek pohádce nejen pro děti, koncertu nejen pro dospělé a samozřejmě setkávání a dobré náladě!
V pořadí 205. Pátek zahájí 15. července Liduščino divadlo návodem Kudy cesta do pohádky. V hudební části večera se představí Adamcův múzický úlet, neboli kapela A. M. Úlet. Akustická autorská tvorba Janka Adamce se pohybuje na rozhraní folk-rocku s prvky blues, jazzu i folklóru.
Čtvrtý letošní prázdninový pátek si zazpíváme s oblíbeným Divadélkem Romaneto, které na Špitálek přiveze pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký. A v prozpěvování budeme pokračovat i se skupinou Hm…, která s nadhledem přetváří mnohdy zkamenělé čítankové básně v písničky na hranici hiphopu, folku, rapu, bigbeatu i jazzu. Hm… dokáží často vážnou „látku“ proměnit pomocí hudby v zážitek, který bývá pro bránice nebezpečný a zcela překračuje hranici poezie. U zrodu kapely Hm… stáli v roce 1994 filmový zvukař Viktor Ekrt a někdejší člen populárních Tata Bojs Marek Doubrava. Básně Nezvala, Zábrany, Holana či Gellnera dostanou kabáty různých stylů, už se těšíte jako my? Poslední červencový pátek zahájíme pohádkou Doktor Vševěd.
První polovinu prázdnin nám poté hudebně zakončí moravská skupina Tempus, hrající středověký rock. Osmičlenná sestava je složená ze zkušených hudebníků, kteří kombinují moderní hudební nástroje s replikami středověkých nástrojů. V písních zaslechnete středověké melodie a rockové prvky, ale i inspiraci keltskou hudbou a world music. Srpnový program si představíme zase příště.
Z hygienických důvodů vynecháme i v letošním roce každotýdenní tombolu. Tu celoprázdninovou však vracíme zpátky na scénu. Stavte se každý pátek pro razítko – pokud jich budete mít za celé prázdniny alespoň pět, postupujete do slosování. Při troše štěstí si budete moci poslední prázdninový pátek vybrat z naší velké tomboly cokoli se vám bud líbit. Ale o drobné dárečky nepřijdete ani v běžné pátky! To platí pro ty z vás, kteří za námi dorazíte v kostýmu pohádkové postavičky a pomůžete tak vykouzlit pohádkové prázdniny!
Dodejme, že vstupné bude opět dobrovolné, ale drobné doma nenechávejte. Stejně jako v minulých letech mohou pomoci znevýhodněným či postiženým dětem v rámci sbírky Pomozte dětem. Tak tedy nezapomeňte – každý pátek o prázdninách, od 18.00 pohádka, od 19.30 koncert – vše na Toulovcově náměstí. V případě nepříznivého počasí se sejdeme v Music Clubu Kotelna. A vězte, že Toulovcovy prázdninové pátky najdete také na facebooku. 


Muzeum opevnění Králický řopík  

V minulém roce, po rozvolnění protipandemických opatření se podařilo zajistit provoz muzea na téměř celé období letních prázdnin. Také o letošních prázdninách budou dobrovolníci na řopíku každý den. A velice důležitý dodatek - psům je vstup povolen.
Navzdory loňskému nekonání vojensko-historické Akce Cihelna během období, které je návštěvnost nejvyšší a tvoří tak značné procento celoroční návštěvnosti, byl zaznamenán překvapivě velký zájem veřejnosti o okomentované prohlídky. V letošním roce se dobrovolníci muzea proto rozhodli opět zajistit během července a srpna denní provoz a mít otevřeno v těchto měsících denně.
Pro zájemce si nadšenci pohraničního opevnění ze spolku Králický řopík nachystali několik novinek.
V předchozích letech byl novinkou těžký kulomet vz.37. Na konci 30.let minulého století se jednalo o moderní a spolehlivou zbraň, která byla přednostně určena pro použití ve srubech těžkého opevnění. V lehkém opevnění se vojáci prvorepublikové armády častěji setkávali se starším typem těžkého kulometu vz.24. Do řopíků se počítalo s vojáky z řad záložníků, kteří tyto zbraně znali lépe než nově zaváděné vzory a naše tehdejší armáda si to plně uvědomovala. Dalším pořízeným kulometem do expozice proto byla logicky „švarclovka“ jak se někdy těmto kulometům lidově říká. Jedná se o modifikaci kulometu zbrojovky Schwarzlose vz.07/12, kterou ve 20.letech 20. století modernizovala pro tehdejší armádu Zbrojovka Janeček. Charakteristický tvar zbraně tvoří vodní chlazení, což je válcovitá nádrž na vodu okolo její hlavně. Při delších palbách se voda v nádrži vařila a byla potřeba jí vyměnit. S trochou recese by se dalo říct, že si z ní vojáci mohli v přestávkách mezi boji udělat kávu. Pro zásobování studenou vodou byli pevnůstky lehkého opevnění vybavovány speciální nádržkami k tomu určenými.
Protože se začaly expoziční kulomety uvnitř kupit, byla polní lafeta prezentována v přilehlém prostranství. Tady dělá větší parádu než kdyby byla složená a lehce přehlédnutelná v rohu uvnitř, navíc návštěvníci se s takto vystaveným exponátem mohou fotit. K doplnění stylového fotografování na památku osazenstvo řopíku půjčuje i vojenské helmy, případně i jiné výstrojní součásti uniformy.
Tato možnost se potkala s velkým ohlasem návštěvníků a proto byly vystavené zbraně rozšířeny o další. Jednou z nich je univerzální kulomet vz. 59. Ten se používal jako nástupce lehkého kulometu vz.26, který je zde vystavován už několik let. Návštěvník si tak může udělat představu o vývoji zbraní, které se v lehkém opevnění používaly. V poválečném období na hranicích s Rakouskem a tehdejším západním Německem se takové kulomety osazené ve střílnách pomocí modernějších lafet UL-1 používaly při reaktivaci tamních řopíků. Měly sloužit pro případný konflikt mezi vojsky Varšavské smlouvy a NATO.
Pro doplnění vystavovaných zbraní používaných při různých reaktivací bylo získáno i takzvané „emgéčko“. Jedná se o kulomet německé konstrukce, který byl do řopíků instalován Wehrmachtem na konci II. světové války na využití obrany proti spojeneckým vojskům. Nejznámější případ takového využití našeho pohraničního opevnění je z Ostravsko-Opavské operace, kde souvislou linii opevnění Němci využili proti postupující Rudé armádě. V letošním roce tak mají návštěvníci opět rozšířenou zbrojní část expozice, která se nejvíce líbí dětem. Provozovatelé dokonce někdy mají problém je od zbraní dostat, aby na nich něco nepoškodily.