Českotřebovský deník 194/2022 (12/7)
Na Zámostí pracuje CETIM

Cetim je poskytovatel rychlého internetu, nabízí stabilní rychlý internet pro Česko i zahraničí a neustále inovuje a rozšiřuje své působení. Nyní také v České Třebové. Výkopy  na Zámostí vedou k nově zřízenému uzlu CETIM, pro který bylo také třeba zajistit elektrickou přípojku z Lidické ulice.  Stavebními pracemi v lokalitě lze tak odůvodnit  nevybudovaný chodník po stavbě nového mostu. Není to celá pravda, protože to zde nejsou poslední výkopové a montážní práce, síťaři  připravují komplexní rekonstrukci na Zámostí i na Hřbitovní ulici, včetně vybudování nového chodníku který by měl být na straně u domů na Zámostí. Hřbitovní ulice by pak měla být po rekonstrukci obousměrná. Letos ovšem tyto změny ještě nenastanou, zatím se řeší projektová dokumentace.  Pro zahájení prací bude třeba zajistit souznění plynařů a ČEZU,  což může být jistě  velmi těžký úkol.

BusLine vynechává spoje také na Českotřebovsku 

Dnes 12. 7. bylo podle zveřejněného přehledu vynecháno celkem 14 spojů jedoucích do nebo z České Třebové. obdobně tomu bude i zítra ve středu 13. července. Přehled zrušených spojů pro 13. červenec uvádíme. Zdroj: Pardubický kraj.


Kontejnerové stání na Špici bude zrušeno 

Místo bylo předmětem častých stížností občanů na přeplněnost kontejnerů. Vzhledem k jeho poloze přímo u hlavní silnice a možnosti pohodlného vyložení odpadu bylo cílem nejen našich, ale i přespolních občanů a pravděpodobně také podnikatelských subjektů. Časté svozy příliš nepomáhaly a kontejnery byly většinou plné a obložené dalšími odpady.
Dlouhodobě se uvažovalo o jeho zrušení, zároveň však bylo třeba zachovat dobrou dostupnost kontejnerů na tříděný odpad pro občany žijící v této lokalitě. Díky zavedení nového systému adresného sběru odpadů si nyní mohou lidé od města vypůjčit nádoby na papír, plast a bioodpady, které jim jsou následně sváženy přímo od domu. A této možnosti valná většina domácností žijících v této lokalitě využila.
Proto bylo možné přistoupit k plánovanému kroku, a to zrušit, respektive rozpustit kontejnerové hnízdo Na Špici. Možnost třídit do veřejných kontejnerů se ale pro tuto lokalitu neruší zcela: část kontejnerů bude přesunuta do zatáčky za řekou, pod lhoteckým hřbitovem. Další barevné kontejnery budou umístěny na cestě do Kojovce. Tedy – dostupnost třídění odpadu pro občany z této lokality je zajištěna, zároveň vstup do České Třebové nebudou lemovat závěje odpadků. (Zdroj web města)

Rekonstrukce silnice Ústí - Skuhrov začne v srpnu

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila výběr společnosti, která zajistí modernizaci úseku silnice II/315 z Ústí nad Orlicí do Skuhrova, kde naváže na v roce 2020 dokončený úsek vedoucí až do Lanškrouna. Ten vyšel kraj na 150 milionů korun. V případě navazující etapy je cena 105 milionů korun včetně daně. Délka realizace stavby je pak 120 dnů od převzetí staveniště. K němu by mělo dojít v průběhu srpna.
„Poté, co se nám v roce 2020 podařilo za 150 milionů korun zmodernizovat jedenáctikilometrový úsek silnice II/315 z Lanškrouna do Skuhrova, tak nyní přistupujeme k pokračování až do Ústí nad Orlicí v délce přesahující sedm kilometrů. Předpokládaná hodnota této stavby činila podle projektové dokumentace 116 milionů korun a výsledná hodnota je o jedenáct milionů korun nižší. Zároveň se také dodavatel zavázal stavbu realizovat za 120 dní od převzetí staveniště, což je o 18, respektive 150 dní kratší doba oproti dalším nabídkám, a to je velmi výrazné,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Původním plánem kraje bylo zahájit práce již v loňském roce. „Vzhledem k určitým administrativním komplikacím jsme vyhlásili opakované výběrové řízení. Z toho jsme vzhledem k trestu zákazu plnění veřejných zakázek nebo účasti ve veřejné soutěži museli vyloučit společnost Metrostav Infrastructure a.s.. Vítězným subjektem, který nabídl jak nejnižší cenu, tak nejkratší dobu realizace stavby nabídlo společenství firem MADOS MT a M – SILNICE. Pokud nám bude přát počasí, tak bychom měli celou stavbu mít dokončenou ještě v průběhu letošního roku,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Stejně jako v případě úseku z Lanškrouna do Ústí nad Orlicí se jedná o komplexní modernizaci. „Budou kompletně vyměněny konstrukční a asfaltobetonové vrstvy silnice a následně položen zcela nový povrch. Upravíme také šířkové uspořádání s rozšířením v zatáčkách pro zvýšení bezpečnosti, obnovíme odvodňovací systém, zmodernizujeme dopravní značení a dopravně-bezpečnostní zařízení. Samozřejmě se zaměříme také na modernizaci mostních objektů, autobusových zálivů a zastávek,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Projekt bude spolufinancován z prostředků Evropské unie. „Na tuto stavbu jsme již obdrželi registraci akce a rozhodnutí o poskytnutí dotace. Ta v tomto případě činí necelých 43 milionů korun a předpokládáme, že proplacení příjmů spojených s realizací tohoto projektu bude rozloženo do let 2022 a 2023,“ sdělil radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.

krajští radní v pondělní schválili investiční záměr na další fáze modernizace lůžkového fondu Svitavské nemocnice v návaznosti na schválený generel rozvoje nemocnice. První práce, které jsou součástí generelu a týkají se sloučení jednotky intenzivní péče, budou zahájeny již v červenci letošního roku. Celkové předpokládané náklady schváleného investičního záměru, a to včetně projektové dokumentace a souvisejících služeb činí necelých 628 milionů korun včetně daně.

 Kraj připravuje další rozvoj Svitavské nemocnice

„Generel rozvoje Svitavské nemocnice byl zpracován na konci roku 2019. Jedná se o etapovitou modernizaci části objektů lůžkových oddělení, jejímž cílem je vytvoření moderních pavilonů pro poskytování léčebné péče. Řešení bude zohledňovat požadavky nízkých provozních nákladů i bezbariérovosti. Při rekonstrukci dojde k zásahu do nosných konstrukcí stávajícího objektu – demolice starého a výstavba nového objektu. Cílem je samozřejmě, aby nedošlo k výraznému omezení provozu. Celkové náklady investičního záměru včetně projektové dokumentace a souvisejících služeb činí necelých 628 milionů korun včetně daně,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
První práce dle schváleného generelu započnou již v průběhu července. „Jedná se o sloučení jednotky intenzivní péče, což představuje 1. fázi 0. etapy generelu rozvoje. V rámci tohoto projektu, na který se nám podařilo získat prostředky z programu ReactEU, bude rozšířena kapacita JIP chirurgických provozů o tři lůžka ve společné hale a jedno lůžko v samostatném boxu ve stávajícím objektu. Dále bude navýšena kapacita JIP pro interní lůžka, a to celkem o tři lůžka," sdělila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková s tím, že práce by měly být dokončeny v únoru příštího roku.
„Po dnešním schválení investičního záměru vyhlásíme výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace tak, aby ještě letos začala vznikat dokumentace pro stavební povolení. Vlastní zahájení stavby je reálné až ve druhé polovině roku 2025, protože je to podmíněno výstavbou nové výjezdové základny Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje ve Svitavách. Současná výjezdová základna se nachází v areálu nemocnice a její objekt musí být dle generelu rozvoje nejdříve odstraněn,“ nastínil časový plán náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek.
Etapy rozvoje Svitavské nemocnice
V rámci schváleného generelu čekají Svitavskou nemocnici tři základní etapy – v rámci nulté fáze, která začne letos v červenci, dojde k výše zmíněné rekonstrukci a sdružení JIP. Navazovat bude v rámci první fáze demolice starších objektů v areálu nemocnice a následná výstavba nového pavilonu, kde se bude nacházet emergency, radiodiagnostika a lůžková oddělení. Ta bude do budoucna propojena s novostavbou, v níž se budou nacházet další části lůžkových oddělení a zároveň nové prostory dětského oddělení. V poslední fázi pak čeká rekonstrukci poslední objekt, své místo v něm najde porodnice, novorozenecké oddělení nebo třeba administrativní zázemí nemocnice. Závěrem má dojít k demolici zbývajících objektů, jako jsou dílny nebo budova ORL a LDN a k navazujícím parkovým úpravám.
O pacienty z Chrudimska se nyní starají ve třech nemocnicích

Od začátku července je uzavřená lůžková část interního oddělení Chrudimské nemocnice. Pacienti, kteří potřebují ošetření v době pohotovosti nebo jejich zdravotní stav vyžaduje hospitalizaci, najdou péči především v Pardubické nemocnici. Pokud však mají nejen vozy záchranné služby blíž jinou nemocnici, míří i do Ústí nad Orlicí nebo Litomyšle.
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický na jednání Zastupitelstva všechny ujistil, že téma uzavření nemocnice či převzetí od Pardubického kraje nikdy nebylo, není a nebude na stole, a garantoval nejen vedení města Chrudim, ale i všem pacientům další fungování a rozvoj nemocnice.
Situace řešíme. V polovině července nastoupí nový ředitel pro západní část krajských nemocnic. Jana Marounek se tak mimo jiné připojí k týmu, který se záležitostí zabývá už od loňského roku. Nemocnice oslovila více než stovku internistů, také jsme se obrátili o pomoc na další kraje, armádu, která má v Chrudimi základnu, a na Českou internistickou společnost. Ta nám například odepsala, že internistů je v České republice málo a minimálně tři kraje jsou na tom ještě hůře než ten Pardubický. Obecná interna je velmi komplexní a široký obor, což na druhou stranu představuje v době, která se primárně ubírá cestou různých specializací, problém a mladí lékaři se do ní příliš nehrnou,“ sdělila náměstkyně Matoušková. Ta o situaci nedávno podrobně mluvila se starosty obcí na Chrudimsku i se zastupiteli města Chrudim. „Na jednání se starostou Chrudimi jsme hovořili také o pomoci města formou bytů, míst ve školce a podobně. Chrudim v současné době však volné byty nemá, má pouze byty k rekonstrukci, ale pan starosta přislíbil, že se tím budou zabývat,“ informovala Matoušková.
Zajištění konziliární služby a ambulance
Bez internisty je provoz nemocnice nemožný. „V období dovolených o letních prázdninách tak bylo třeba především zajistit konziliární služby pro další oddělení Chrudimské nemocnice a interní ambulancí, což se povedlo. Pokračují i jednání s lékaři, ať už jde o nové kmenové zaměstnance nebo alespoň dočasnou výpomoc. S prosbou o ni jsme se obrátili jak na specialisty v rámci okresu či kraje, tak v kraji sousedním. Z oslovených více než dvaceti ambulantních internistů na Chrudimsku se do ní zatím zapojila jedna lékařka. Jednání nicméně ještě pokračují,“ říká Tomáš Gottvald, generální ředitel Nemocnice Pardubického kraje, a dodává, že vedle uvedeného nemocnice i teď pokračuje v náborové činnosti, přes prázdniny zejména na sociálních sítích a v tisku. V komunikaci s odbornou společností se pak nemocnice nabídla jako možný partner ochotný spolupracovat na vzdělávání mladých internistů. „Stále přitom platí, že zájemcům o práci na interně v Chrudimi nabízíme náborové příspěvky v řádech stovek tisíc korun podle dosaženého stupně vzdělání,“ doplňuje Tomáš Gottvald.
Nemocnice se snaží dělat všechno pro to, aby se situaci podařilo co nejdříve přiblížit navrácení do čtyřiadvacetihodinovému provozu a opět otevřít i lůžkovou část oddělení. V tuto chvíli je péče o pacienty z Chrudimska zajištěna v primárně v Pardubicích, jsou-li však blíže jiná zařízení Nemocnice Pardubického kraje, využívají pacienti i nemocnic v Litomyšli nebo Ústí nad Orlicí. Část péče pak přebrala také chrudimská chirurgie.  
Poznámka.
Nabízí se řada analogií: Nejsou učitelé, ale zde to snad lze zařídit pomocí důchodců a ne zcela kvalifikovaných lidi. Nejsou řidiči autobusů, viz situace ve společnosti  BusLine. Zde se jedná o soukromou společnost a tak přicházejí silná slova a sankce. V případě nemocnice taky asi někdo zaspal, když vznikla najednou současná zoufalá situace. Má náš kraj opravdu se sousedním královéhradeckým ve zdravotnictví srovnatelné platové a pracovní podmínky?  Proč utíkají zaměstnanci např. do fakultní nemocnice Hradec Králové, ale i do nemocnice v Rychnově nad Kněžnou? Opravdu se akciová společnost  Nemocnice Pardubického kraje  chová stejně k zaměstnancům v Pardubicích a v ostatních "okresních" nemocnicích?
Podpora pro Památník odboje v Žamberku

Krajští radní schválili na svém pondělním jednání také dotaci pro Muzeum a vzdělávací centrum československých legií. To plánuje vybudovat Památník odboje v Žamberku.
„Měl jsem možnost se osobně seznámit s plány, které jsou připomínkou prvního a druhého zahraničního odboje v našem regionu. Stálá výstava bude mapovat činnost paraskupiny Barium, která v Žamberku od října 1944 působila a jejíž činnost byla ukončena bojem s příslušníky gestapa v lednu 1945. Kromě stálé výstavy je již nyní k vidění cyklus Anabáze bezejmenných brášků, který se skládá z originálních grafik legionáře Oty Matouška. Zároveň se do prostor secesní vily architekta Havlíčka přesunula z pražského náměstí Míru panelová výstava 80 let operace ANTHROPOID,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
„Muzeum sídlí ve vile, která je kulturní památkou. Letošní náklady odhadují organizátoři na necelý půl milion korun, Pardubický kraj přispěl částkou 95 tisíc korun. V muzeu bude prostor pro krátkodobé výstavy, tematická knihovna a dvě stálé expozice. Kromě paraskupiny Barium představí i historii vojenské posádky v Žamberku v letech 1918-1938,“ dodal náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.