Českotřebovský deník 195/2022 (13/7)

Úprava sportoviště na Horách

Město Česká Třebová zadalo  veřejnou zakázku malého rozsahu „Zhotovební  dlážděných dopadových ploch u cvičebních strojů - ve venkovní posilovně Na Horách v České Třebové“ Práci provede KLECHSTAV s. r. o.za 394 tis. Kč .
 
Přeložka elektrické přípojky pro kostel

Jde o přemístění odběrného místa pro kostel sv. Jakuba Většího v České Třebové a zrušení dosluhujícího cihlového pilíře. Na akci schválila rada města dotaci z rozpočtu města na rok 2022 ve výši 246.000,- Kč
 
Restaurátorská revize malovaného štítu Chaloupky Maxe Švabinského 

Město Česká Třebová realizuje v letošním roce restaurátorskou revizi malovaného štítu Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově, kterou provádí na základě smlouvy akademický malíř Jiří Látal z Litomyšle. Celkové náklady na uvedené práce na nemovité kulturní památce v roce 2022 činí 207.000,- Kč včetně DPH. Město Česká Třebová na tuto práci získalo od Pardubického kraje dotaci ve výši 100.000,- Kč. Příspěvek bude hrazen z Programu podpory památkové péče v Pardubickém kraji na rok 2022.
 
Deratizace města 2022

Jde o celoplošnou deratizaci města Česká Třebová s cílem zredukování množství škodlivých hlodavců k ochraně obyvatel, domácích a hospodářských zvířat před nakažlivými chorobami, ale i případnými škodami na majetku. Deratizace obsahuje aplikaci jedovatých nástrah. zásah se provádí v travnatých plochách, kolem městských komunikací, chodníků a cest, podél řeky, v místech, kde dochází k častému poškozování ploch hlodavci a kde je jejich výskyt mapován. Deratizace je současně prováděna ve vnitřních objektech ve správě města, v blízkosti kolem domů a zelených pásech města na sídlištích. Zhotovitel díla rovněž poskytuje objednateli záruku na účinnost deratizačních zásahů, a to v případě oprávněnosti bezplatně, prodlouženou až do zásahů plánovaných v následujícím kalendářním roce, do července 2023 (tj. do 31.07.2023). Firma, zajišťující deratizaci pro město Česká Třebová spolupracuje i s největšími subjekty ve městě, stejně jako i s Vodárenskou společností Česká Třebová, s.r.o. v zajištění deratizace kanalizační sítě. Provedení této veřejné získala i letros společnot SERVIS 3xD spol. s r.o.z Olomouce.
 
Kraj nepřetržitě jedná se zástupci firmy BusLine 

K dalšímu jednání se v úterý sešli zástupci Pardubického kraje s vedením společnosti BusLine, která na území Pardubického kraje zajišťuje regionální autobusovou dopravu ve čtyřech z osmi stanovených oblastí. I přes prázdninový jízdný řád a pokles spojů nepoklesl počet neodjetých spojů. Dopravce to vysvětluje čerpáním dovolených ze strany řidičů. Kraj chce mít do konce července jasné záruky, že od září dopravce bude schopen spoje zajistit.
„Ani se zavedením prázdninového jízdního řádu se dopravci nepodařilo snížit počet neodjetých spojů. Jsme od počátku července informování, že důvodem je především již naplánované čerpání dovolených ze strany řidičů, kteří nově nastoupili, avšak své dovolené měli dlouhodobě naplánované a zaplacené. Pro nás to však samozřejmě není omluvou, protože výsledek je pro cestujícího takový, že spoje nadále v některých částech kraje nejezdí,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Do konce července chceme mít od dopravce písemné záruky, jak bude vypadat provoz od září, a proto jednáme několikrát týdně. Je pro nás nepředstavitelné, že by se 1. září nemohly děti dostat do školy. Zároveň nemůžeme fungovat tak, že jako objednatel dopravy budeme navíc ještě shánět řidiče, kteří častou jsou jen dočasnou výpomocí,“ řekl hejtman.
Jedním z možných řešení je nyní upravit jednotlivé turnusy a pozměnit jízdní řády. „Ze sčítání dopravy víme o spojích, které pravidelně využívá například jen jeden cestující, protože je zde například možnost alternativního spoje v blízkém čase. Další variantou je, že jedou blízko po sobě dva spoje ze stejného bodu A do bodu B, ale jinou trasou, která je však poměrně blízká a při vhodném trasování by byla zachována obslužnost, ale ubyl by spoj a tím nárok na řidiče. Do plánované změny jízdního řádu 28. srpna proto chceme tyto změny připravit. Znamená to, že je musíme vytvořit nejpozději do 15. srpna, tak abychom zvládli informovat jak veřejnost, tak komunikovat starosty obcí,“ nastínil možnost náměstek hejtmana Michal Kortyš.
V případě získání informací či podávání stížností jsou k dispozici níže uvedené kontakty:
·       Dispečink Semily: 481 368 111  ·       Informační kancelář: 778 982 872
·       Dispečer 1: 737 914 432           ·       Dispečer 2: 732 150 599
·       Provozní ředitel Michal Hanč: 702 177 765
·       Ředitel Oblasti Pardubický kraj Jakub Hanzlík: 604 381 856
·       Emailový kontakt na dopravce: stiznosti@busline.cz                                              

Přes Suchý vrch opět neprojedete až do 7 srpna

Na příští dny je naplánována úplná uzavírka silnice I/11 vedoucí na Suchý vrch. Na své facebookové stránce to zveřejnilo město Žamberk. Uzavírka startuje už v pondělí a přímo v Žamberku může komplikovat dopravu z důvodu sloučení objízdné trasy za uzavírku na silnici I/14 přes Potštejn.
"Informujeme, že v termínu od 18. července do 7. srpna 2022 bude uzavřena silnice I/11 v úseku Suchý vrch - Červená Voda, a to z důvodu realizace bezpečnostního povrchu. Sledujte aktuální dopravní značení.
Objízdné trasy jsou stanoveny rozhodnutím takto:
Objízdná trasa tranzitní: I/11, Vamberk, Žamberk, II/312, České Libchavy, I/14 Ústí nad Orlicí, Česká Třebová, Třebovice, I/43 Lanškroun, Štíty, Bukovice, I/11 Červená voda.
Místní nákladní: I/11 Jablonné nad Orlicí, Žamberk, II/312 Lišnice, Mladkov, Králíky, Červená Voda.
Osobní doprava: I/11 Červená Voda, Bukovice, I/43 Heřmanice, Výprachtice, Čenkovice, Jablonné nad Orlicí, II/311 Těchonín, Mladkov, II/312 Králíky, I/43 Červená Voda


Pět měsíců neprojedete Potštejnem

Ředitelství silnic a dálnic ČR naplánovalo na příštích pět měsíců rozsáhlou opravu silnice I/14 v úseku, který prochází hojně navštěvovaným letním letoviskem Potštejn. Stavba je rozdělena na tři části.
Podle rozhodnutí úředníků půjde o úplnou uzavírku části silnice I/14 z důvodu zajištění stavebních prací při opravě silnice I/14. První etapa začíná v pondělí 18. července a bude trvat dva měsíce. Stavbaři budou opravovat úsek od začátku obce ve směru od Záměle podél zámeckého parku až k ulici K nádraží.¨
Druhá etapa bude nejvíc omezující pro obyvatele místní části Brná, kteří se do svých domovů dostanou po objízdné trase po místních komunikacích ulicí K nádraží a Pod nádražím. A to v termínu od 19. září do 30. října. Třetí etapa od 31. října do 27. listopadu uzavře silnici I/14 v úseku od odbočky Na Brnou až po konec obce v Ústecké ulici.
Po celou dobu všech tří etap bude objízdná trasa pro veškerou dopravu vedena po silnici I/11 v úseku Vamberk - Žamberk a dále po silnici II. třídy v úseku Žamberk - České Libchavy.


Pozor, v sobotu  budou cyklistické závody !

Tak trochu zmatek dělá českotřebovským motoristům dopravní omezení chystaná na sobotu 16. 7. v okolí Starého náměstí. Jde o pořádání prestižního cyklistického závodu, Mistrovství ČR a SR pro sportovce do 23 let, který se pojede na okruhu znázorněném na dále uvedené mapce. Start je v České Třebové na náměstí a závodníci se pak vydají na okruh po serpentině na Kozlovský kopec, dále přes Pazuchu  aSuchou na silnici II/358 a dále přes Němčice, Zhoř, Kohout dolů do České Třebové, kde bude pro zokruhování využita Matášova ulice za překladištěm Českých drah. Odkud závodníci pojedou na okruh znovu. Cíl je v mapě uveden U pivovaru, zázemí závodu má být na Starém náměstí..  Tyto komunikace bude s vyloučenou dopravou.
 Omezení znamená také vyloučit parkující osobní vozy z Hýblovy ulice. Více informací ZDE

Navštivte zámek v Novém Městě nad Metují

Během letních prázdnin je na vrcholu také turistická sezona. V Královéhradeckém kraji je nespočet míst, které stojí za návštěvu. Jedním z nich je bezesporu také zámek v Novém Městě nad Metují.
Během července a srpna zájemci mohou navštívit celkem pět výstav. V sobotu 23. července 2022 bude k vidění také interaktivní prohlídka připomínající dílo architekta Dušana Jurkoviče, mimo jiné autora úprav novoměstského zámku z počátku 20. století.
• STARÉ ČASY KOJENCŮ A BATOLÁTEK (1. července – 28. srpna 2022
Výstava představuje exponáty z obsáhlé soukromé sbírky paní Jany Krásové. Máte možnost vidět předměty denní potřeby matek a kojenců v průběhu 20. století, jako jsou textil, drogerie, fotografie, tisk, hračky, kolébky a podobně, které dokumentují materiální možnosti tehdejších maminek a nejmenších dětí. Výstava je k vidění v Galerii Pod Žebrovkou za samostatné vstupné.
• DUALITY (1. července – 31. srpna 2022)
Ve Švédské síni, která se nachází v průchodu do zámecké zahrady, máte možnost po celé dva měsíce vidět výstavu obrazů od autora Vítka Roudnickeho. Jedná se o tvorbu z let 2015 až 2021. Hlavní část patří dílům, která zobrazují dualitu lidí, vztahů, života… Svět dvojakosti v akrylu.
• BLANKA HORÁKOVÁ (1. července – 31. srpna 2022)
V prosklené arkádě u zámeckého nádvoří aktuálně probíhá výstava Blanky Horákové, která je nejen autorkou některých vystavovaných děl, ale také i kurátorkou výstavy. Na té si můžete prohlédnout rozmanitou škálu děl jak po stránce autorské, tak v oblasti uměleckých disciplín.
• POHLEDY A VIZE XVI. (1. července – 31. července 2022)
Výstava fotografií členů Klubu fotografů Nové Město nad Metují spolku Poznávání. Výstava je k vidění v Galerii Za Pokladnou. V červenci je zámek otevřený denně od 9.00 do 17.00. Zájemci mohou navštívit oba prohlídkové okruhy „Zámecké interiéry“ a „Od půdy po sklep“, dále věž Máselnici a také zámeckou zahradul s lipovou alejí.
• Speciální prohlídky
V sobotu 23. července 2022 máte opět možnost zažít netradiční a interaktivní prohlídku „Architektem s Jurkovičem“. Ocitnete se nejen v místech areálu zámku, o kterých jste možná ani netušili, že existují, ale současně se setkáte s oživlou postavou arch. Dušana Jurkoviče – autora úprav zámku z počátku 20. století pro rodinu Bartoňů z Dobenína. Prohlídka je vhodná také pro rodiny s dětmi a začíná v 11:00, 13:00 a 15:00.