Českotřebovský deník 196/2022 (15/7)
NEZAPOMEŇME, ŽE SE ZA 4 ROKY MNOHÉ PODAŘILO 

Začíná  předvolební období plné nových slibů a připomínek.
Myslím, že by stálo za to také připomenout, že přestože poslední čtyři roky patřily k těm nejsložitějším, tak se přesto sousta věcí v našem městě podařila. Připomeňme, že se již v dubnu 2019 podařilo (20 hlasy) prosadit přijetí vyhlášky o zrušení hazardu. Tím jsme se zařadili mezi  města v okolí, která takové rozhodnutí přijala už dříve.
Nelze opomenout fakt, že na modernizaci škol  a školek jsme z rozpočtu věnovali dosud historicky nejvyšší částku a dohnali zpoždění z minulých let. Zásadní modernizace mateřských škol byla dokončena, i když budou i nadále kontinuálně probíhat např. postupné proměny sociálních zařízení, nebo další vybavování školních zahrad. Bude třeba také plynule pokračovat v modernizaci základních škol.
Investice do bikerezortu Peklák dokončena - areál jede naplno. I zde  bude dále pokračovat vylepšování areálu dobudování dalších tratí atd.
S využitím velké státní dotace jsme vybudovali novou cyklostezku do Rybníka. Na toto bezpečné spojení přes Podhorku jsme čekali deset let!  Cyklostezka slouží a uživatelé z ní mají velkou radost. Další velký pokrok jsme dosáhli v oblasti odpadového hospodářství. Zavedli jsme nový systém sběru tříděného odpadu přímo od domů, otevřeli jsme novou kompostárnu.
V oblasti péče o kulturní památky jsme mimo drobné akce realizovali rekonstrukci Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově a podíleli se na rekonstrukci kostela sv. Jakuba. 
Podpořili jsme investiční projekty ve všech přidružených obcích, v Kozlově, Svinné, Skuhrově i na Lhotce. Díky velké státní investici, která se připravovala deset let,  jezdíme po nové cestě k chatě Florian, v Javorce se bylo vybudováno nové hygienické zařízení, po kterém veřejnost hodně dlouho volala.
Výčet akcí je mnohem větší samozřejmě mnohem větší. Bude třeba se zmínit také o nemalých investicích do chodníků a komunikací, veřejného osvětlení  i těch, které jsou nyní v projektové přípravě. Budeme se tomu věnovat postupně. 
Ing. Petr Skopal, členy rady města 
 
V Kozlově bude opět letní výstava FIGURAMA 2022

Vystavovat budou studenti Akademie výtvarných umění  svoje práce z loňského roku i další vysoké školy. Výstavy Figurama se pořádají od roku 2001 vždy na několika místech České republiky. Již několikrát se konala právě v Kozlově v sále U Sitařů Výstavy s velkým V) se účastní čeští a slovenští figuralisté, studenti vysokých škol uměleckého zaměření. Úspěšná výstava se konala  se konala 8. srpna 2018 a také o rok později v roce 2019.Výstava může být  pro Třebováky, zvyklé na výstavy v Kulturním centru opravdu ohromující. Instalace začne již o tomto víkendu. Českotřebovský deník u toho nebude chybět.

Ve čtvrtek nejelo v Č. Třebové 15 spojů v pátek nepojede 13 spojů

Řešení vidí kraj v omezení počtu provozovaných spojů. Jistě se takové nevyužité spoje najdou, pak ale je služba zajišťovaná  zřejmě bez nějakého ověření využití. To se jistě dalo ověřit dříve při objednávce spojů pro daný jízdní řád, nyní se vlastně jen kraj přizpůsobuje možnostem dopravce. Je to ústupný manévr.  Každá změna vypadá odvážně, přináší modernizaci a "vylepšení", která zůstávají na papíře, pokud  není zajištěno to základní, tedy spolehlivost vypsaných spojů.  Vynechané spoje se zobrazily na webu až dnes, včera se na to cestující připravit nemohli.  To by mělo být právě zajištěno přednostně. A jak to bude zítra? To se dnes naštěstí již dočíst můžeme, uvádíme přehled zrušených spojů na pátek 15.7.
Situace ve veřejné  autobusové přepravě není tedy dobrá, patří mezi služby, které má kraj zajistit ve svých povinnostech. Připravoval se na to odpovědně, potíže u dopravce se ale podle zpráv z letošního jara se daly předvídat. Vždyť nedostatek řidičů měl také předchozí dopravce ICOM Transport. Podobná situace vznikla i ve zdravotnictví, kde krajem zřizovaná Nemocnice Pardubického kraje pro velké potíže se zajištěním interních lékařů musela sáhnout k uzavření interny v Chrudimi.  I zde se zajištění služeb přizpůsobilo možnostem nemocnice. Pacienti musí do Pardubic nebo až do Ústí a Litomyšle, s tím se nepočítalo.

KRUHÁČE V JAVORCE 

Každé pondělí 17.00 – 18.00
Každý lichý čtvrtek 17.00 – 18.00
-          dynamické kruhové tréninky
-          na čerstvém vzduchu
-          za každého počasí
-          mnoho cvičebních pomůcek
-          cvičení s vlastní vahou těla
Pod vedením Honzy Veleckého  tel.: 603 158 396  e-mail: velejan@centrum.cz
 
Cvičíme od pěti cvičících Cena za lekci 80 Kč         
 Sraz u Bosenského pavilonu

Atletický mítink Rieter 30. srpna

Čtvrtý ročník mezinárodního atletického mítinku Rieter, na kterém v uplynulých třech letech startovala řada skvělých českých a zahraničních závodníků, medailistů z olympijských her a ze světových a evropských šampionátů, mění termín. Letos se mítink uskuteční v úterý 30. srpna.
„Důvod je prostý. Chceme, aby v Ústí nad Orlicí závodili ti nejlepší. Podařit se to samozřejmě nemusí, ale změnou termínu se pro to snažíme udělat maximum. Najít vhodný termín je nesmírně obtížné. Atleti mají v létě dva vrcholy, světový a evropský šampionát, čekají je rovněž důležité závody Diamantové ligy,“ vysvětluje pořadatel a manažer mítinku Vladimír Vaněk, který zatím nechce prozrazovat žádná jména. „To opravdu dělat nebudu. Kdo byl na našem mítinku vloni, dobře ví, které disciplíny měly nejlepší obsazení…“
Disciplíny mítinku Rieter 2022:
Muži: 100m, 300m, 800m, 110m př., dálka, koule, oštěp.
Ženy: 100m, 300m, 800m, dálka, oštěp.
Letošní mítink bude zahájen 30. srpna v 16.00 hodin.

Bazar dětského oblečení v DDM Kamarád bude v září

Bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti
Příjem zboží:             středa             21. 9. 2022       9:00 – 11:00              13:00 – 17:00
Prodej zboží:             čtvrtek            22. 9. 2022      9:00 – 11:00              15:00 – 17:00
Výdej zboží:              pátek              23. 9. 2022      15:00 – 16:00
Nutné vyzvednout – 23. 9. 2022 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!

Oblečení je možné označit dopředu !!!  Seznam a informace k označení oblečení bude na našich stránkách v sloupečku „naše akce” pod letáčkem Bazaru, v aktualitách nebo k vyzvednutí v kanceláři. Poplatek za příjem zboží:
   0 - 30   ks          50 Kč 
  31 - 60   ks        100 Kč
  61 - 120 ks        160 Kč
121 - 200 ks        220 Kč     
201 a více           300 Kč
kočárek                20 Kč
sedačka                20 Kč
postýlka               20 Kč
 
21. - 23. 9. připravte se!    


Jednání Rady památky UNESCO v Kladrubech nad Labem

Na jednání Rady památky UNESCO „Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koni v  Kladrubech nad Labem“ informoval náměstek hejtmana Roman Línek přítomné členy i starosty dotčených obcí o situaci kolem stavu mostu z Kladrub na Řečany nad Labem. Jednalo se také o uznání výjimečnosti výcviku starokladrubských koní.
Most přes Labe na silnici z Kladrub nad Labem na Řečany nad Labem je v havarijním stavu a bude potřeba ho zásadně rekonstruovat. Kraj pro něj zatím připravuje mostní provizorium, které bude osazeno přímo na most. „Tlačí nás čas, podle posudku bychom měli vyloučit provoz ze stávající mostní konstrukce do zimní sezony 2022/2023. Zjišťovali jsme možnost nájmu mostního provizoria, které by bylo umístěné vedle mostu, ale ta cena byla tak vysoká, že by se to vůbec nevyplatilo. Proto je na stole varianta pořídit mostní provizorium vlastní, které by kraji zůstalo i pro další stavby, a umístit ho na stávající mostní objekt,“ uvedl předseda Rady památky Roman Línek.
Při rekonstrukci mostu bude mostní provizorium přemístěno mimo rekonstruovaný most tak, aby byla zachována obslužnost regionu. Na modernizaci mostu má kraj vybranou variantu, kterou odsouhlasily dotčené orgány ochrany přírody i památek a je podána žádost o stavební povolení.  Výsledná podoba také splňuje všechny parametry pro lodní dopravu. „Teď hledáme možnosti spolufinancování, protože cena jistě přesáhne 200 milionů korun,“ dodal Línek.
Další statek UNESCO?
Na jednání získala podporu také myšlenka pokusit se o nominaci výcviku kočárových koní a vozatajství na seznam nemateriálního dědictví UNESCO. To by zahrnovalo jak kladrubské bělouše, tak i slatiňanské vraníky. „Je to ještě běh na dlouhou trať, ale pokud by se to podařilo, měli bychom v našem kraji dva materiální statky UNESCO (zámek Litomyšl a Krajina pro výcvik koní v Kladrubech) a ke dvěma nemateriálním statkům UNESCO (Masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a České a slovenské loutkářství) by přibyla ještě třetí položka,“ dodal Línek.


V Institutu Paměti národa Pardubice probíhá soutěž o vyhlídkové lety

Návštěvníci pardubického Institutu Paměti národa soutěží o prázdninách o vyhlídkový let nad pamětními místy východních Čech. Podmínkou pro účast v soutěži je návštěva jeho výstavy a správné zodpovězení otázek.
Expozice Institutu na rozdíl od tradičních muzeí a výstav až na výjimky nevyužívá fyzické objekty, nenachází se tam ani vitríny. Místo toho nabízí návštěvníkům možnost výběru konkrétního příběhu pamětníka, který chtějí sledovat a který jim prostřednictvím projekcí, netradičních efektů, interaktivních obrazovek a rozšířené reality odvypráví část historie 20. století.
“O expozici mají ohromný zájem školy. Od jejího otevření v březnu 2022 obsadily téměř všechny termíny do konce června a zároveň se nám už hlásí i na ty podzimní. Ukazuje se, že způsob, jakým o historii vyprávíme, je pro děti a dospívající velmi atraktivní a máme z toho radost,” říká Kristýna Bardová tisková mluvčí neziskové organizace Post Bellum, která Institut Paměti národa provozuje. “Budeme rádi, když se Institut Paměti národa stane v létě i cílem rodinných výletů. V horkých dnech výstava v podzemí nabízí nejen zajímavý obsah ale i příjemné útočiště.”
K prázdninovému výletu do Pardubic láká vedle samotné expozice nově také soutěž. Vyhlídkový let nad východními Čechami, který zajistí dlouhodobý podporovatel Post Bellum společnost DSA, může od 1. června do 31. srpna vyhrát každý návštěvník Institutu Paměti národa, kterému je více než 12 let a zodpoví správně tři otázky.
O prázdninách je výstava pro veřejnost otevřena od pátku do neděle a zároveň nabízí speciální dopolední prohlídky pro dětské tábory. Ty mají možnost vybrat si buď jen prohlídku expozice nebo rozšířenou verzi o workshop s příběhy minulého století.
Institut Paměti národa se nachází v Pardubicích v Machonově pasáži na třídě Míru, kam se dá dojít z vlakového nádraží za dvacet minut pěšky. Informace o otevírací době a prodeji vstupenek jsou uvedeny na webových stránkách https://institut.pametnaroda.cz/pardubice/.


Návštěva ze Zakarpatské Ukrajiny 

Již v roce 2009 začala spolupráce mezi Pardubickým krajem a Zakarpatskou oblastí na Ukrajině. I přes složité válečné období pokračuje i nadále, a to prostřednictvím cílené humanitární pomoci. O dalších projektech přijelo do Pardubického kraje jednat vedení oblasti v čele s předsedou Volodimirem Chubirkem, ten za svoji práci pro rozvoj vzájemných vztahů obdržel Medaili hejtmana Pardubického kraje.
„Naše pomoc Zakarpatské oblasti ve všech oblastech od zdravotnictví, přes školství až po sociální služby je dlouhodobá. Po vypuknutí konfliktu jsme se zaměřili na organizaci a přepravu humanitární pomoci. Té se podařilo prozatím dopravit přes 250 tun, za což patří velký dík všem obcím, drobným dárcům či dobrovolným hasičům, kteří pomáhali s dopravou a organizací centrálního skladu," řekl hejtman Martin Netolický. „Nyní chceme debatovat o dalších potřebách, a to nejen v oblasti zdravotnictví, ale také v rámci ubytování vnitřně vysídlených uprchlíků, kterých je ve více jak milionovém Zakarpatí téměř 400 tisíc, což je obrovský nápor na celý systém," doplnil hejtman.
Volodimir Chubirko především ocenil rychlou pomoc kraje v prvních týdnech války. Podle informací Zakarpatské oblastní rady bylo 30 procent veškeré humanitární pomoci z České republiky doručeno právě z Pardubického kraje.
Náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek hovořil mimo jiné o zaměření evropského Výboru regionů, jehož je místopředsedou, právě na dopady války na Ukrajině na evropské regiony. Náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková pak připomněla také pomoc v oblasti zdravotnictví a to jak prostřednictvím techniky a léčiv zaslaných přímo na Zakarpatí, tak péči o ukrajinské uprchlíky.
Právě zdravotnictví bylo tématem dalšího bodu programu, jelikož se ukrajinská delegace seznámila s fungováním nemocnice Pardubického kraje, prohlédla si stavbu centrálního urgentního příjmu a novou budovu psychiatrie.
V Rybitví žije přes 50 ukrajinských uprchlíků
V odpoledních hodinách navštívili zástupci partnerského regionu také Střední školu stavební v Rybitví, kde je ubytováno 54 ukrajinských uprchlíků. „Připravujeme projekt na úpravu dvou objektů v rámci projektu, který bude podpořen z mimořádné dotace Ministerstva pro místní rozvoj ČR. Předpokládané náklady projektu činí 6,2 milionu korun včetně daně, z nichž část pokryje dotace z Ministerstva pro místní rozvoj," sdělil hejtman Netolický.
Užhorodské letiště má zájem o spolupráci
Poslední středeční zastávkou bylo Letiště Pardubice. Důvodem je zájem Zakarpatské oblastní rady propojit Pardubice a Užhorod, kde se přímo na hranici se Slovenskem nachází letiště, které by se mohlo stát důležitou spojnicí Ukrajiny a Evropské unie. Pardubické letiště k dnešnímu dni odbavilo 34 tisíc cestujících. V průběhu letní charterové sezony odbaví 15 letů týdně na osmi linkách včetně pravidelné linky do španělského Alicante.