Českotřebovský deník 196/2022 (15/7)
CO SE ZA 4 ROKY PODAŘILO 

Poslední 2 roky čtyřletého volebního období byly díky společenské situaci složitější, a tak se nepodařilo některé projekty naplnit, ale přesto se řada věcí podařila.
Nejsme spokojeni se stavem komunikací a chodníků, máme zde značné rezervy.  Chceme vyvolat diskusi nad dlouhodobým plánem oprav havarijních komunikací a chodníků, zvolit metodu oprav konkrétní komunikace či chodníku v závislosti na zatížení komunikace, rozsahu, a rentabilnosti opravy.  Ukazuje se, že  je nutné na tyto opravy posílit v budoucích letech městský rozpočet.
Přesto se podařilo rekonstruovat cca 4500 metrů chodníků především podél průtahu města, Podbranské a Litomyšlské ulice.
Díky očekávané investici ČEZ do výměny silových kabelů na hladinu 35 kV (11 km trasy), čeká významná část chodníků na opravu či úpravu šířkových parametrů (např. Nové nám.) Došlo také k modernizaci veřejného osvětlení, u nově budovaného osvětlení byla vždy instalována úsporná LED svítidla.
Snažíme se připravit místa pro další parkování, podařil se např. vnitroblok Felixova nebo  parkoviště pod. hudební školou.  Zde je stavební povolení, vybrán dodavatel a zbývá vykomunikovat detaily investice se spoluobčany z blízkého okolí, kteří jsou při řešení parkování v této lokalitě velmi aktivní, což velmi vítáme.
Podařilo se také vybudovat parkoviště na Lhotce u Stacionáře, opravit komunikaci Smetanovu s návaznou investicí do chodníků směrem ke světelné křižovatce.
Ing. Michal Kadlec, člen rady města

Sobota 16/7: Mistrovství ČR a SR v silničním závodě jednotlivců  U23

Závod společného Mistrovství České republiky a Slovenské republiky 2022 v silničním závodě jednotlivců kategorie U23 se řídí dle pravidel UCI, rozhodnutí, podmínek a instrukcí pořadatele a sboru rozhodčích. Závod se jede za úplného vyloučení silničního provozu. Každý účastník se závodu zúčastňuje na vlastní nebezpečí.  Závodníci a jejich doprovod jsou povinni respektovat pokynů pořadatele, Policie ČR a Městské Policie.  Kategorii U23 = ročník narození 2000 – 2003
Délka závodu je 150,4 km, start a cíl na Starém náměstí v České Třebové. Startuje se do Hýblovy ulice (v protisměru, závodníci jedou přes světelnou křižovatku Litomyšlskou ulicí k pivovaru a zamíří doleva na okruh do Matášovy ulice a dále na Kozlov. Silniční okuh po trase Česká Třebová - Kozlov - Pazucha - Suchá - Němčikce - Zhoř Česká Třebová (Matyášova ulice) se jede celkem 7x, v posledním okruhu pak jedou záviodníci od pivovaru Litomyšlskou ulicí na světelnou křižovatku a dále Hýblovou ulicí  do cíle na Starém náměstí. Převýšení na jednom okruhu tratě je 241 metrů.  V cíli jsou závodníci očekáváni pole průměrné rychlosti  od 16:30 do 17 hodin, viz samostatný příspěvek s rozpisem průjezdů na trati ZDE  Mechanické vozy v posledním úseku trati pojedou na náměstí od světelné křižovatky Klácelovou ulicí
Podávání občerstvení závodníkům je povoleno pouze z týmových vozů, neutrálních vozů, koncového vozu závodu a z pevné občerstvovací zóny zřízené na trati pro tento účel počínaje od okamžiku vjezdu do 2. okruhu. Podávání občerstvení závodníkům v průběhu posledního okruhu je zakázáno. Pevná občerstvovací zóna bude zřízena ve stoupání u obce Kozlov, 4,5 – 5,5 km od začátku okruhu. Zelená odpadková zóna bude zřízena 200 m před a 200 m za občerstvovací zónou u obce Kozlov, tj. 4,3 km a 5,7 km od startu závodu.
Klasifikováni budou pouze závodníci, kteří dokončí závod v čase nepřekračujícím čas vítěze o více než 8 %. Závodníci dostižení v průběhu závodu o 1 okruh budou ze závodu odvoláni a nebudou v cíli závodu klasifikováni.
Ceny Vítěz každého závodu obdrží dres mistra České republiky / Slovenské republiky, dále první tři v celkovém pořadí zlatou, stříbrnou, bronzovou medaili a diplom. Více ZDE


MĚSTO ČESKÁ TŘEBOVÁ PODPORUJE ÚSTECKOU NEMOCNICI

(prostřednictvím Nadačního fondu s Námi  bude lépe)
Starostka města Magdaléna Peterková s místostarostou Josefem Kopeckým v úterý 12. července předali zástupcům nadačního fondu Orlickoústecké nemocnice S námi je tu lépe! symbolický šek na 200 tisíc korun. Při stejné příležitosti předávali šek o té samé hodnotě také zástupci města Ústí nad Orlicí.
„Jsem velice ráda, že už několik let panuje v našem zastupitelstvu jednomyslná shoda na potřebě podpory projektů nadačního fondu S námi je tu lépe!, který pomáhá zlepšit zdravotní péči v Orlickoústecké nemocnici pro obyvatele našeho regionu,“ řekla při příležitosti předávání šeku starostka města Magdaléna Peterková.
V letošním roce je dar určen pro projekt Moderní přístroje pro chirurgii ruky a nohy, určený pro chirurgické oddělení. Systém Electric Pen Drive umožní přesněji a šetrněji voperovat implantáty ke zhojení zlomenin a pacientům díky lepšímu hojení pomůže dříve se navrátit k běžné činnosti.  www.ceska-trebova.cz (Foto: Dana Pokorná)


 Chystá se nová již 15. ročník CHL 

Další ročník bude zahájen jako nový 15. ročník „O putovní pohár starosty / ky města Česká Třebová“ (CHL). Došlo k úpravě vedení soutěže viz přiložený Soutěžní řád.
Nasazení do soutěže bude na základě výsledků po 1. části soutěže viz příloha, samozřejmě za předpokladu přihlášení všech dotčených týmů do soutěže. Vedení soutěže se bude snažit zachovat chod soutěže co nejdéle bude možné, jinými slovy, pokud nezasáhne vláda do fungování sportovišť plošným zákazem, bude soutěž běžet bez ohledu na proočkování jednotlivých týmů.
Dále jsme informovali o situaci kolem rozhodčích, což bylo poměrně hojně komentováno, za vedení soutěže Vás prosím jako zástupce o osvětu v týmech vzhledem k ohleduplnosti mezi sebou, budeme se snažit nadále dosadit na všechny zápasy 2 rozhodčí, ale vzhledem k nepopulárnosti této pozice je to opravdu složité. Prosím, zda máte někoho koho, kdo by byl ochoten soudcovat ať se nám přihlásí na kontakt Jarda Šimek vedoucí ZS.
Zahájení soutěže pravděpodobně 12.9.2022. Tak jako v předchozích ročnících se budou upravovat soutěžní řády do zahájení soutěže, poté už budou neměnné.  Týmy musí počítat s navýšením ceny cca 20 %. Termín na přihlášení je 8.8.2022, viz Organizační řád.  
To nejdůležitější systém hry, zde bychom jako každý rok řešili jakousi anketou. Zvolili jsme i po debatě na schůzce 3. systémy hry.  Systémy jsme zvolili v jednoduchosti následovně: 1. stávající systém beze změn, 2. stávající systém s tím že budou sestupovat / postupovat vždy pouze dva týmy, 3. úplně nový systém (návrh HC ZD Dolní Újezd).
Zahájení provozu s ledovou plochou v sezoně 2022/23 Zimního stadionu v České Třebové se plánuje na 7.8.2022.
Zdeněk Řehák

Hledáme kolegu – kolegyni 


Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
→ učitele/-ku I. stupně na částečný úvazek (dle dohody)
→ učitele/-ku I. stupně na výuku anglického jazyka v rozsahu 6 hodin týdně
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,5
Nástup možný od září 2022
Podmínkou je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících, výhodou je praxe.
Nabídky životopisů posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 53105.


Broumovská farnost získala platební terminály.
Na opravu kostelů budou moci návštěvníci přispět bezhotovostní platbou

Broumovsko – Na opravy zdejších unikátních barokních kostelů půjde v nejbližší budoucnosti přispívat bezhotovostním platebním stykem. ČSOB nabídla platební terminály broumovské farnosti na půl roku zcela zdarma. Podle europoslance Tomáš Zdechovského se jedná o velký posun, který pomůže farnosti vybrat mnohem více peněz na rekonstrukci broumovských kostelů.
„Jsem rád, že se povedlo proklestit další cestu, jak pohodlně a třeba i velkoryse přispět k neutuchajícím snahám o obnovu kostelů,“ komentuje s radostí broumovský farář Martin Lanži, pod jehož taktovkou postupují opravy sakrálních staveb mílovými kroky.
Vzhledem k tomu, že aktuálně probíhá na Broumovsku každoroční akce Léto otevřených kostelů, díky které přijedou do regionu tisíce návštěvníků, nechce Lanži s instalací platebních terminálů příliš otálet.
„Budeme se snažit o zprovoznění v co nejkratší možné době. Zvažujeme instalaci terminálů minimálně pro tři kostely, a to farní sv. Petra a Pavla a kostely v Ruprechticích a Otovicích, případně ve Vernéřovicích a Martínkovicích,“ dodává farář s tím, že si dovede představit jeden platební terminál také u gotické malby, která bude oficiálně zpřístupněna 8. září za účasti europoslance Zdechovského, jenž dohodu s bankou zprostředkoval.
Podle Zdechovského se tato nabídka vztahuje na farnosti po celé České republice. „Už nyní registruji zájem několika dalších farností, tak uvidíme, jak se jim podaří s bankou domluvit,“ doplňuje lidovecký europoslanec, který ocenil bezkonkurenční nabídku ČSOB. „Ve spojení jsme byli ještě s další bankou, jež si ale za instalaci a provoz účtovala vysoké ceny, na které by farnosti neměly peníze,“ prozrazuje Zdechovský.
Opravy broumovských kostelů pokračují ve vysokém tempu. Právě probíhá předpřípravná fáze k obnově fasád v Otovicích, Vižňově a Heřmánkovicích (viz fotografie interiéru). „Věříme, že se nám podaří opět úspěšně zažádat o peníze z fondů EU. Myslím, že šance jsou vysoké i díky tomu, že kostely jsou od července zapsány jako národní kulturní památky,“ dodává na závěr Lanži.