Českotřebovský deník 198/2022 (16/7)
Prestižní cyklistický závod v České Třebové

Omezil dopravu, ale přinesl současně zajímavé zážitky.
Nejlepší cyklisté České a Slovenské republiky mladší 23 let se u nás předvedli na těžké trati.  Tak to alespoň ohodnotil nový Místr Slovenské republiky, který za tím českým zaostal o více než dvě minuty.
Dvě náročná stoupání a Kozlovský kopec a  na Zhořský kopec prověřily závodníky stejně jako silný boční vítr i protivítr na trase z Kozlovského kopce do Němčic.
Závod odstartoval na Starém náměstí ve 13 hodin  jelo se 7 kol na trati Česká  Třebová Kozlov - Pazucha - Suchá - Vlkov _ Němčice - Zhoř - Česká Třebová.  celková délka 150 kilometrů. Startérkou závodu byla starostka města Magdaléna Peterková.
Více než 120 km jel na trati jediný jezdec, jeho únik na začátku 2 okruhu se podařil a vydržel až do cíle. Protivítr zpozdil závodníky, přijeli co cíle proti předpokladům se zpožděním. Ve třetím kole závodu postihl závodníky v pelotonu hromadný pád, při kterém se několik závodníků zranilo a v závodě nepokračovali.
Závod byl po organizační stránce dobře připraven, byla zajištěna technická i zdravotnická pomoc, a nebylo to zcela snadné, pořadatelé zajistili ohrazení chodníků na velké délce příjezdu, možná zbytečně, tolik diváků zde zase nebylo. Zábrany však byly zapotřebí pro bezpečnost závodníků.
Byl dostatek brigádníků na trati řešilo  vjezdy vozidel z bočních ulic, někdy si vyslechli od zastavených řidičů ('a bohužel i řidiček) docela peprné výrazy Byl jsem toho i svědkem u odbočky Kozlovská - Semanínská, kde  by bylo třeba formulací nadávající řidičky celou vytečkovat. A to byly mezi brigádníky třeba studentky, které si takové výrazy opravdu nezasluhovaly.
Zmatek byl i v dopravě kolem Starého náměstí, kde se původní ohlášené informace nekryly se skutečností. Zejména se jednalo o Chorinovu ulici, která nebyla dobře označena. jako obousměrná a bylo to tu někdy i nebezpečné.
Vynikající výkon podal komentátor akce, měl dobré spojení s rozhodčími a dokázala aktuálně informovat o dění na trati.
Pořadatel akce zajistil dostatek sponzorů a partnerů akce. Z těch českotřebovských je zejména třeba jmenovat CZ LOKO, které nabídlo pořadateli závodu k využití nově otevřené doškolovací středisko na Starém náměstí 20, a podílelo se i na další podpoře závodu. Dalšími partnery akce z České Třebové byla firma Starmon a Techplast, a.s. Josef Škrkoň.
Vítězem závodu byl  nový Mistr ČR U 23,  Petr Kelemen který přijel do víle s velkým  jeden a půl minutovým náskokem, potom přijela trojice českých závodníků. Na druhém místě Jan Kašpar a těsně za ním pak Jabub Ťoupalík.  První slovenský cyklista a Mistr Slovenské republiky  Lukáš Kubiš přijel tedy do cíle na pátém místě absolutního pořadí. Těsně po dojetí závodníků se na Starém náměstí konalo slavnostní předání cen, vše bylo velmi dobře nachystáno a připraveno po technické i organizační stránce, Vítěz závodu - Mistr ČR a Mistr SR  dostali mistrovský dres a všichni pak medaile. Pro vítěze byly připraveny poháry. Hrály se hymny, slovenská a po ní i česká hymna. Bylo to slavnostní a dojemné.

Ještě fotky ze stupňů vítězů: nejlepší 3 Češi Češi a na další fotce pak i Češi a Slováci všichni dohromady. Hrály se hymny....

Závod natáčela také Česká televize, natáčel ovšem také Českotřebovský deník.A nejen start a cíl, ale máme také záběry z tratě závodu. Video ze závodu budeme prezentovat již zítra v neděli 17/7 večer.


Ještě interwiev starostky pro Českou televizi ( a pro Českotřebovský deník)