Českotřebovský deník 199/2022 (17/7) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Mistrovství ČR a SR v silniční cyklistice U23 

Náročný zvlněný silniční okruh mezi Českou Třebovou a Litomyšlí s délkou 21 km se stal 16. července dějištěm prestižního závodu – mistrovství České republiky a Slovenské republiky v silniční cyklistice.
Pořadatelem byl z pověření Českého svazu cyklistiky cyklistický klub Pardubice, který závod  připravoval již od jarních měsíců. Do posledního detailu bylo zapotřebí připravit bezpečnou uzavřenou trať závodu, vyškolit početný sbor pořadatelů.  V České Třebové získal dobrého partnera  - společnost CZ LOKO, která po skytla prostory svého školícího střediska na náměstí  a spolu s dalšími  firmami Starmon a Techplast Josefa Škrkoně  významně podpořila mistrovský závod.
Českotřebovská veřejnost mohla na vlastní oči sledovat jak probíhají  špičkové cyklistické závody v současných podmínkách,  byl to jistě také dobrý vzor pro českotřebovskou mládež.
V České Třebové se sjela padesátka nejlepších cyklistů z České a slovenské republiky, čekala je náročná trať s velkým celkovým převýšením  téměř 3000 metrů a nutností si poradit zejména v horní části trati se silným bočním větrem. Na závodním okruhu tak nebyla místa pro odpočinek.
Fakta: Na startu 51 závodníků, z toho 34 Čechů a 19 Slováků v cíli 30. Odpadlo 14 Čechů a a 7 Slovenských cyklistů. Celková délka trati 150,4 km, celkové převýšení 2947 metrů. Závod se jel na 7 kol s délkou 21,3 km a převýšením 421 metrů. Mistrem ČR do 23 let se stal Petr Kelemen, Mistrem Slovenska Lukáš Kubiš. Závod byl zajímavý 125 km dlouhým únikem Petra Kelemena a hromadným pádem v 3. kole. Více na čtrnáctiminutovém videu. ZDE


Co se za 4 roky podařilo

Aktuální čtyřleté volební období je ve svém závěru a je to vhodný čas ohlédnout se za tím co se v našem městě podařilo. Není toho málo a moji kolegové již uvedli nemalý výčet stěžejních, velkých i menších investic. Velká část samosprávy ale zůstává veřejnosti skrytá, neboť se netýká jen investic a změn na tváři města. Jde např. o podporu spolkové a sportovní činnosti. Přes veškerá omezení dané zákazy s ohledem na pandemii se podařilo dotační programy realizovat prakticky bez omezení. I nyní v době vysoké inflace a všeobecného růstu cen materiálů i běžných surovin a bohužel zejména i energií, které město na svých objektech i provozu pociťuje velmi citelně se nesnižuje podpora ani sociálních programů či programy na podporu rodin s dětmi.
Došlo také k podstatným změnám v oblasti informování občanů. Zavedli jsme městský facebook zintenzivnilo se používání mobilního rozhlasu zasíláním informací do mailů. Byly spuštěny nové webové stránky města, za které naše město bylo oceněno. Dalším dílkem zapojení veřejnosti byl také participativní rozpočet, který má za sebou první ročník a brzy se dočkáme prvních realizací z podnětů právě vás občanů. Právě participativní rozpočet nabízí do budoucna  velký potenciál především pro organizované skupiny obyvatel, spolky i aktivní jednotlivce, kterým naše město leží na srdci a mají díky tomuto projektu možnost nadchnout pro svou myšlenku další jedince, kteří tento nápad podpoří v hlasování a díky vymezenému prostoru v rozpočtu pak může být i zrealizován. Za uplynulé roky proběhlo nemálo osobních jednání i veřejných projednání záměrů města, iniciativ občanů ať už se jednalo o modernizaci železničního uzlu a protihlukové stěny, parkování v centru města nebo například jednání o privatizacích jednotlivých bytových domů města. Toto vše vnímám jako prostor, který se pro občany našeho města otevřel a díky kterému měli a věřím, že i nadále mít budou, možnost pomáhat směřovat a pozitivně ovlivňovat vývoj našeho města.
Dovolil bych si také za sebe i své kolegy poděkovat nejen aktivním občanům, kolegům zastupitelům, ale i všem kteří se podílejí na chodu města a úřadu. Podobně spousta jejich mravenčí práce zůstává veřejnosti skryta, ale bez ní by nebylo možné realizovat každodenní všední maličkosti až po velké investice.
Děkuji a pokud nás podpoříte v podzimních komunálních volbách budeme tu pracovat pro vás.
Martin Voleský, zastupitel města


V Kozlově se chystá Figurama 22 - otevírá se v neděli 24. července

Výstava akademiků, studentu  českých a letos také polských vysokých škol výtvarného zaměření  se buide konat v Kozlově již potřetí. Nyní se vzhledem k omezením daným covidem nekonala, letos zde budou vystaveny práce za více let.Iniciátorem pořádání výstav Figuraka v Kozlově je  akademický sochař Tomáš Vejdovský, který jako domácí patriot dbá na to, aby genius loci   Kozlova dále fungoval v akademickém měřítku. Výstava Figurama bude otevřena za účasti pozvaných hostů v neděli 24. července podvečer a bude zde instalována asi po dobu jednoho měsíce v sále hostince U Sitařů  v otevírací době, tedy ve středu a pátek od 17 hodin, v sobotu a v neděli již od 14 hodin. Poté se výstava přestěhuje zase do jiných osvědčených lokalit, např. na zámek Valeč. 
  • Na příští víkend přijedou do Kozlova vzácní hosté z výtvarného světa a vzhledem k tomu, že v sobotu 23. července bude hostinec uzavřen pro objednanou akci, tak se setkání s pozvanými hosty uskuteční podvečer na verandě  bývalého Pecháčkova statku "doma" u Vejdovských v čp. 12. Pozvání platí i pro přátele výtvarného umění z České Třebové. 

    Návštěvnost v Chaloupce Maxe Švabinského na úrovni minulých let
    Letní počasí  přeje turistice a jedním z turistických cílů v našeme městě je Chaloupka Maxe Švabinského v Kozlově. poutače dovedou turisty nejen do obce, ale až k chaloupce, dole u rybníčka mohou zaparkovat a vydat se krátkou procházkou po pěkně upravené cestě až k Chaloupce, která také září novotou, rekonstrukce byla před dvěma lety. Jak jsem se dnes přesvědčil, tak turistů neubývá,  svědčí o tom zápisy v návštěvníé knize doplněné i dojmy a poznatky návštěvníků. Snad jen je zajímavostí, že dříve byla velká část návštěvníků na bickylech. leztos zde ještě žádného "cyklonávštěvníka" nepřivítali. Od příští neděle bude dalším cílem návštěvníků Kozlova i výstava Figurama, bude tedy možné spojit návštěvu chaloupky s návštěvou zajímavé výstavy v sále U Sitařů.