Českotřebovský deník 201/2022 (18/7) 
Nové video Českotřebovského deníku: FIGURAMA OTEVÍRÁ V NEDĚLI

  Výstavy FIGURAMA se pořádají od počátku tohoto století. Organizátorem je stejnojmenný spolek. Letos se budou konat již 22. rokem, proto tedy letos "Figurama 22". Zpravidla se jedná o 3 výstavy v roce.
Po výstavě v Kozlově se v září další výstava  uskuteční na zámku Valeč. Výkonným ředitelem spolku Figurama je naturalizovaný Českotřebovák, akademický sochař Tomáš Vejdovský a má tedy právě výstavní činnost a její zajištění na starosti. 
 Na výstavu posílají své kolekce vysoké umělecké školy zejména  z Polska, Maďarska, Česka a Slovenska. Každá platí účastnický poplatek, který ji zajišťuje vystavení její vybrané kolekce, účast na plenéru a prezentaci ve výstavním katalogu. O přípravě letošní kozlovské výstavy hovoří Tomáš Vejdovský

Kandidátní listiny volebních stran odevzdány


Oprava povrchu komunikací na  Novém náměstí a Habrmanově ulici

Včera v pondělí 18. 7. bylo možné vidět  pracovníky firmy JD Dlouhý z Vračovic přui opravách na Novém náměstí , ovšem použitá metoda příliš neuspokojila. Díry byly zaceleny, ale nerovnosti povrchu zůstaly a při prvním dešti zde opět budou velké kaluže. Tento úsek by si zasloužil celoplošnou úpravu.Podobným způsobem byl upraven povrch na kozlovské serpentině v horním úseku je zde silnice hodně rozbitá a tak i zde byla úprava spíše provizorní. Umožnila ovšem alespoň pořádání cyklistického mistrovského závodu. Plošná úprava spojená s frézováním je násobně dražší, ale je trvanlivější, zvláště na zatíženějších komunikacích. Nejde přitom o nedostatek peněz, ale spíše o nedostatek kapacit. Letos byla dražší plošná metoda úprav použita zejména na silnicích v průmyslové zóně. Opravy komunikací organizuje Eko Bi pomocí externího dodavatele.

 

Pardubický kraj pokračuje v opravách památek v centru krajského města

Bývalá reálka na Komenského náměstí, část Příhrádku pro Knihovní centrum U Vokolků, Krajská knihovna na Pernštýnském náměstí, budova krajského úřadu na náměstí Republiky, potravinářská škola od architekta Karla Řepy a samozřejmě Zámek. To jsou památkově chráněné budovy v Pardubicích, které se díky rekonstrukci Pardubickým krajem dostaly zase do formy. Brzo k nim přibydou i národní kulturní památka Winternitzovy automatické mlýny projektovaná Josefem Gočárem, elektrotechnická průmyslovka od dalšího věhlasného architekta Ladislava Machoně a opravenou fasádu bude mít také historický Dům U Jonáše na Pernštýnském náměstí.
Velryba opět vykoukne
Dům U Jonáše udržuje Pardubický kraj v pravidelných intervalech, jak si to vzácná stavba žádá. Fasáda a okna do náměstí jsou vystavené odpolednímu slunci a potřebují pravidelnou péči. „Do konce července vy měly být vyspraveny všechny trhliny ve fasádě a nově natřena všechna okna. Naštěstí nebyla potřeba žádná zásadní renovace plastiky velryby od Jakuba Teplého. I přesto nás renovace stojí 1, 8 milionu korun,“ sdělil Roman Línek, náměstek hejtmana pro investice a kulturu. Návštěvníci se do galerie znovu podívají už v polovině srpna.

 

Okna na průmyslovce nebudou profukovat
Střední průmyslová škola elektrotechnická sídlí v budově z roku 1928. Původně pro reálné gymnázium, na kterém učil jeho otec, ji navrhl architekt Ladislav Machoň (Machoňova Pasáž, Ředitelství pošt a telegrafů aj.) Prošla již několika dílčími rekonstrukcemi, teď přišly na řadu úspory energie v souvislosti se zateplením. „Díky zkušenostem z památkově chráněných budov v Pardubicích i na dalších místech kraje to už pro nás není nic nového, dobře spolupracujeme s památkáři i s firmami, které tyto práce dělají. Na průmyslovce projdou zásadní proměnou často profukující okna, což můžete už částečně vidět. Nedáváme nová, všude, kde to jde, se repasují původní okna a k tomu se opraví všechny klempířské a truhlářské prvky,“ uvedl Línek. V projektu za 62 milionů korun budou opraveny také všechny omítky, obklady a sokly, ale také hromosvody a vzduchotechnická zařízení pro odvětrání tříd se systémem zpětného získávání tepla. Na navazujících objektech, které nejsou památkově chráněné, bude provedeno zateplení střešních konstrukcí či výměna části krytin. „Stavba by měla být dokončena v říjnu 2023,“ informoval náměstek Línek.
 
V Automatických mlýnech to hlavní budovou nekončí

Přestože se po prázdninách bude kolaudovat hlavní budova Automatických mlýnů pro Gočárovu galerii, stavební ruch v areálu ještě nějaký čas neustane. „Velké změny čekají zejména veřejné prostranství, které za přispění kraje a města řeší majitel zbylé části areálu Lukáš Smetana a jeho tým. Nás čeká zbourání dosavadní trafostanice, která je přilepená na přední fasádu mlýnů a uvidíme, v jakém stavu je původní fasáda pod touto přístavbou.  Spolu s krajskou galerií řešíme také vnitřní vybavení galerie, patra pro zaměstnance a také vnitřní zařízení samostatné galerijní kavárny,“ dodal Roman Línek.


Poslední úsek dálnice D11 bude v roce 2027, Poláci už jsou nyní na hranici.

V Lubawce na polské straně česko-polského příhraničí v pátek 15. července jednali ministři dopravy obou zemí. Tématem bylo dokončení polské rychlostní silnice S3 a české dálnice D11.
Podle vyjádření ministra Andrzeje Adamczyka by Poláci měli silnici otevřít už v roce 2024, česká strana by podle ministra Martina Kupka měla dálniční úsek z Trutnova na státní hranice dokončit v roce 2026 a úsek z Jaroměře do Trutnova v roce 2027.
„Dokončení dvou zbývajících úseků dálnice D11 je klíčovou dopravní stavbou na území Královéhradeckého kraje. Dobrou zprávou ze společného česko-polského jednání je potvrzení termínů dostavby těchto úseků. Ředitel ŘSD Marek Novotný i ministr dopravy Martin Kupka shodně uvedli, že dostavba obou zbývajících úseků je prioritou a že platí termíny dokončení pro úsek Trutnov–Královec v roce 2026 a pro úsek Jaroměř–Trutnov rok 2027. Zároveň mě těší, že z úst ministra Kupky zaznělo, že po dřívějším zprovoznění S3 (oproti dostavbě D11), bude polská strana v tranzitní nákladní dopravě na silnici I/16 ze státní hranice na Trutnov respektovat tonážní omezení na 9 tun a délkové 10 metrů,“ uvedl hejtman Martin Červíček, který setkání ministrů obou zemí inicioval.
Královéhradecký kraj aktuálně se starosty obcí na trase silnice I/16 řeší možnosti, jak co nejefektivněji omezit průjezd těžké nákladní dopravy, který by mohl zintenzivnit po zprovoznění polské silnice S3 v roce 2024. V současnosti na trase platí omezení, kdy na silnici I/16 nemohou bez povolení vozidla těžší 9 tun.
Výstavba rychlostní silnice S3 v Dolním Slezsku jede naplno
Na staveništi 31kilometrového úseku trasy mezi Bolkówem a státní hranicí v Lubawce se pracuje na všech možných frontách. V tunelu je položeno geomembránové těsnění a je postaveno hlavní pouzdro. Probíhají práce na dalších inženýrských stavbách a silničních pracích. Výstavba dvouproudové rychlostní silnice, která v budoucnu naváže na českou dálnici D11, byla rozdělena do dvou samostatných částí. Na úseku Bolków - Kamienna Góra Północ (část III) je postup prací cca 54 %. Naopak na úseku Kamienna Góra Północ - Lubawka (státní hranice) v úseku IV cca 79 %.
Minulý měsíc na stavbě pracovalo v průměru 230 výstrojních jednotek (včetně bagrů, buldozerů, jeřábů, betonových vozů) a 514 lidí.
V první polovině roku 2022 byla dokončena výstavba pěti estakád, jejichž délka se pohybuje od 435 do téměř 600 m. Celková délka objektů je téměř 4,5 km, což je cca 29 procent z celé trasy. Velkou výzvou pro zhotovitele byla výstavba všech nadjezdů současně. Technologie podélného nasouvání má své výhody, vč omezení prostoru, kde se provádějí stavební práce, lze práce provádět bez ohledu na povětrnostní podmínky. Touto metodou je možné stavět stavby nad aktivními komunikacemi, jako tomu bylo v případě křižovatky Kamienna Góra Północ, kde se stavba nachází přímo nad státní silnicí č. 5. (Orlicky.net)


Manuál pro úspěšné posílení energetické nezávislosti obcí

Zdroj: Svaz moderní energetiky (http://www.modernienergetika.cz/)
Energeticky aktivní spotřebitelé: příležitost pro využití lokálních zdrojů energie
Tým specialistů Svazu moderní energetiky se dlouhodobě věnuje hledání inovativních řešení v oblasti výroby elektřiny pro vlastní spotřebu domácností, institucí i firem. V rámci výzkumného projektu „Energeticky aktivní spotřebitelé – příležitost pro využití lokálních zdrojů energie“ realizovaného ve spolupráci s BIC Brno a financovaného z programu TAČR Théta vzniklo hned několik textů, které vám nyní představujeme v kompletní podobě.
První nejrozsáhlejší studie přináší základní podklady k diskuzi o nejvhodnějších legislativních nástrojích pro rozvoj aktivních zákazníků a energetických společenství v Česku. Shrnuje využitelné podněty z praxe evropských zemí, analyzuje technický potenciál aktivních zákazníků v Česku i sociodemografický výzkum zájmu české veřejnosti o výrobu elektřiny pro vlastní spotřebu. Ke stažení zde: https://www.modernienergetika.cz/wp-content/uploads/2022/06/V1-Komplexni-analyza-vhodnych-nastroju-pro-vyssi-zapojeni-ruznych-typu-spotrebitelu-energie-v-ramci-trhu.pdf.
Druhým textem je případová studie inovativních řešení energeticky aktivních spotřebitelů. Podrobně rozebírá 4 modelové příklady využití výroby elektřiny z místních obnovitelných zdrojů pro spotřebu v rámci domácností i menších komunit. Ke stažení zde: https://www.modernienergetika.cz/wp-content/uploads/2022/06/V2-Pripadove-studie-aplikace-inovativnich-reseni-energeticky-aktivnich-spotrebitelu.pdf
Účelem posledního z textů je poskytnout nejen zástupcům českých měst a obcí praktický manuál, jak postupovat krok za krokem při využití potenciálu přínosů komunitní energetiky. Čtenáři se v něm dozví, které technologie a v jakých formách je vhodné využít i co je potřeba udělat proto, aby se české domácnosti nepropadaly do energetické chudoby. Součástí textu je i řada konkrétních příkladů dobré praxe. Ke stažení zde: https://www.modernienergetika.cz/wp-content/uploads/2022/06/V3-Manual-pro-implementaci-inovativnich-reseni-aktivnich-spotrebitelu-energie-pro-mesta-a-obce.pdf
Startuje první etapa komunitní energetiky. Svaz moderní energetiky nabízí obcím manuál, jak úspěšně posílit energetickou nezávislost
Svaz moderní energetiky připravil pro města a obce praktický manuál, jak postupovat při přípravě projektů komunitní energetiky krok za krokem. Reaguje tím na právě zveřejněnou výzvu Modernizačního fondu, která obcím nabízí dotace na výstavbu fotovoltaických elektráren, instalaci akumulačních baterií, ale také na pokrytí nákladů na posílení konstrukcí střech pro solární panely, rekonstrukci elektrorozvodů a nákup chytrých elektroměrů. Financovat z ní lze i přípravu potřebných projektových dokumentací.
Manuál vysvětluje příležitosti a shrnuje přínosy komunitní energetiky pro obec i její občany – posílení energetické nezávislosti a přístup k levnější elektřině. Popisuje také základní typy projektů, které mohou obce pro posílení své energetické nezávislosti využít. Např. solární elektrárny na budovách města a jeho firem nebo solární přístřešky na parkovištích. Především však uvádí, jak postupovat krok za krokem v přípravě kvalitních projektů. Zdůrazňuje potřebu dobrého plánu postaveného na reálných ekonomických základech a vize komplexní sítě místních obnovitelných zdrojů, která po novelizaci české energetické legislativy umožní lidem odebírat levnější proud. 
Martin Ander, autor manuálu ze Svazu moderní energetiky, k tomu dodává: „V manuálu nezapomínáme ani na aktuální téma rostoucí energetické chudoby. Doporučujeme obcím poskytovat cílené energetické poradenství ohroženým domácnostem a nastavit programy bezúročných půjček pro pomoc s výstavbou vlastních zdrojů solární elektřiny na střechách domů.“  
Martin Sedlák, programový ředitel Svazu moderní energetiky, k tomu doplňuje: „Díky čtyřmiliardovému programu Modernizačního fondu mají teď obce možnost položit základy komunitní energetiky, která zajistí levnější elektřinu místním domácnostem. Díky dobré volbě vlastních zdrojů například v podobě solárních elektráren na střechách veřejných budov či brownfieldech budou moci výhledově založit místní energetická společenství pro vlastní obyvatele. Díky němu dosáhnou domácnosti na místní obnovitelnou elektřinu za nižší cenu, než nyní nakupují od obchodníků.“
Investice do solárních elektráren v majetku obcí a měst se mohou v budoucnu stát základem energetických společenství. Při dobře nastavené legislativě se do podobných projektů mohou zapojit obyvatelé nebo firmy. Sdílení společné energie je pak chrání před růstem cen energie na trhu. “Česko mělo mít už legislativní úkoly hotové. Fakt, že nemáme pravidla pro vznik společenství, brání například obyvatelům bytových domů ke společné investici do vlastní fotovoltaiky,” dodává Martin Sedlák.
Za ideální řešení považuje Svaz moderní energetiky rakouský model, který platí od loňského roku. Tamní zákon přinesl zásadní podmínky pro rozvoj komunitní energetiky – tedy způsobu, jak se na výrobě, skladování a spotřebě čisté elektřiny bude moci podílet prakticky každý. Nastavil podmínky pro tzv. energetická společenství obnovitelných zdrojů v souladu s evropskou legislativou. Nové podmínky umožní sdílet elektřinu mezi občany, kteří vytvoří energetické společenství. Navíc k předávání elektřiny mohou využívat veřejné distribuční sítě za snížený poplatek, tzv. místní tarif a takto sdílená elektřina bude také osvobozena od daně z elektřiny.