Českotřebovský deník 202/2022 (20/7)
Postřehy z Trávníka

Přidávám další soubor fotografií, zaslaný ze sídliště Trávník. Ukazuje, že nové provedené úpravy na sídlišti na některých místech všem nevyhovují. Úpravy se prováděly v roce 2019 v souvislosti s akcí revitalizace sídliště Trávník a stavbou dětského hřiště, podpořenou dotací Fondu rozvoje bydlení. Nejvíce diskutovaným problémem bylo vybudované dětské hřiště, kde již byla uplatněna řada reklamací. Některé problémy ovšem vychází přímo z projektu. Jde např. o nově vybudovaná schodiště na dalších snímcích jsou strmá s vysokými schody, staří lidé se zde necítí bezpečně. Schodiště bylo bezdůvodně zkráceno a tím se stalo strmějším a nebezpečnějším. Místa je tu dost. Také mlatové cestičky vedené od evangelického kostela jsou navrženy tak, že štěrk déšť splachuje přes dlažbu až ke vchodům do sousedního domu.
Také nevím, jak by projektant (KK Architekti Trstěnice) obhájil šikmý dlážděný chodník, která nahradil dřívější schodiště.   Je to špatně udělaná práce, která může na kluzkém terénu způsobit pády lidí, o vozíčkářích ani nemluvě. Překlopení vozíku je dost pravděpodobné. Pokud je nyní rok 2022, myslím, že ještě neuplynula záruční doba a vyplatil by se pokus o předělání stavby tak, aby to do zimy bylo v pořádku. Viz další fotografie, na kterých je také původní stav s širokým schodištěm. Nyní bylo nahrazeno chodníkem se zámkovou dlažbou, ale šikmou a hodně nebezpečnou....

Městské muzeum Česká Třebová v srpnu 2022

Stálé expozice: Dopravní křižovatky
Muzeum a TIC otevřeny denně mimo pondělí  8 – 18 hodin
 
VÝSTAVA Honba za pokladem muzea
Do 31. srpna 2022
Zábavná a dobrodružná výstava spojená s pátráním po pokladu zaujme velké i malé návštěvníky. To musíte zažít!
 
AKCE Piknik v Javorce
20. srpna 2022
Muzeum si pro Vás od 15 do 17 hodin připravilo program s názvem Retrohry aneb jak si hráli naši dědečkové a babičky. Pro zájemce bude k prohlídce i svezení přistaven Velorex. Více informací na plakátech.
 
Zpřístupněné památky:
KOSTEL SV. JAKUBA VĚTŠÍHO
červenec – srpen: soboty a svátky 9 – 12 a 13 – 17 hodin, neděle 13 – 17 hodin
 
ROTUNDA SVATÉ KATEŘINY
červenec – srpen: otevřeno denně mimo pondělí 9 – 12 a 13 – 17 hodin
 
KAPLE PANNY MARIE POMOCNÉ NA HORÁCH
červenec – srpen: soboty, neděle a svátky 9 – 12 a 13 – 17 hodin
 
CHALOUPKA MAXE ŠVABINSKÉHO V KOZLOVĚ
červen - srpen: denně mimo pondělí 9 – 17 hodin
září - říjen: soboty, neděle a svátky 12 – 16 hodin
Mimo uvedené otvírací doby lze prohlídky domluvit na tel. 465 534 516 (kancelář muzea)
Upozorňujeme návštěvníky, že v církevních objektech může být provoz během konání obřadů omezen
Městské muzeum Česká Třebová, Klácelova 11, Česká Třebová, tel. recepce 465 322 634, tel. kancelář 465 534 516, www.mmct.cz, https://www.facebook.com/mmctcz

KNIHOVNA POŘÁDÁ AKCI PRO DĚTI

ZNALEC PŘÍRODY
NAUČNÁ STEZKA ZA POKLADEM
V červenci a srpnu se můžete s rodinou vydat na poznávací stezku, kterou vytvořila Alena Gondeková a realizovala Městská knihovna Česká Třebová. Trasa dlouhá cca 3 km vede údolím Křivolického potoka, přes Hory, Poklonu a končí u skautské klubovny. Cesta je vhodná i pro kočárky. Cestou potkáte 20 stanovišť s poznávačkou, nápovědou, úkoly a šifrou, která vás dovede k pokladu.
Dobrovolným bonusem je slosovatelná poznávačka. Odpovídat můžete online nebo písemně. Písemnou odpověď pak doručte do knihovny.  S sebou na stezku potřebujete tužku, papír, případně telefon se čtečkou QR kódů a připojením k internetu (využijete pouze u jednoho stanoviště). V truhle s pokladem naleznete také samolepku do sešitu Knížkohraní. Další informace na www.moderniknihovna.cz. a na uvedeném plakátku ZDE
Připomeňme si smutné výročí Mgr. Jana Šebely 

Před 5 lety  zemřel ve věku nedožitých 77 let velký patriot našeho města Mgr. Jan Šebela. Jeho práce byla celoživotně zaměřena na dokumentování mizející České Třebové, zachycení historie města, jeho firem, živnostníků, řemesel, vztahů mezi lidmi. Jan Šebela je autorem mnoha článků v Českotřebovském zpravodaji, také samostatných publikací především historicky místopisného zaměření.  Byl prakticky zakladatelem nyní velmi obsáhlého a dobře organizovaného rodinného archivu, který převzal jeho jediný syn Martin a dále jej intenzivně rozvíjí a rozšiřuje. Díky tomu máme spolehlivě dokumentováno dění v České Třebové v posledních sto letech. Mgr. Jan Šebela byl dlouholetým spolupracovníkem městského muzea, autorem mnoha článků a publikací o České Třebové a okolním regionu. Mohl být ještě řadu let jako pamětník mnoha událostí, který se dobře vyznal ve vztazích mezi místními rodinami a firmami ještě velmi platným spolupracovníkem svému synovi Martinovi, který  v jeho šlépějích dílo svého otce dokázal velmi dobře rozmnožit a využít. Velkým snem, který se Janu Šebelovi splnil, bylo doslova vzkříšení městského muzea Měl radost z velkorysé přestavby a přístavby jeho sídla.Byl příznivcem udržování historických tradic, což se týká také významných osobností. A právě do kalendária významných osobností patří i on sám a musíme jej tam zařadit. Od jeho úmrtí uplynulo 22. června 5 roků.  (mm)

Na hospitál Kuks se po necelých dvou letech vrátila kopie sochy Štědrosti.

Ta byla v roce 2020 kvůli havarijnímu stavu převezena do ateliéru v Litomyšli. Originál jedné ze Ctností vytesala na počátku 18. století sochařská dílna Matyáše Bernarda Brauna.
Věrná kopie sochy (faksimile) byla vytvořena ze směsi umělých pryskyřic a zrnitého písku v 80. letech minulého století. Od té doby nahradila spolu s dalšími kopiemi originály v řadě Ctností, které stojí před severním křídlem hospitálu.
„Soše hrozilo zřícení, protože měla roztrhaný podstavec od kovových armatur, které zrezly. Druhým problémem byla ztráta soudržnosti materiálu na povrchu vlivem UV degradace. Socha u nás prošla celoplošnou konsolidací, slepením podstavce, následným vyinjektováním, zatmelením a zaretušováním nových vysprávek," popisuje Jakub Balcar z fakulty restaurování Univerzity Pardubice v Litomyšli.„Na základě odborného posudku byla tato socha vybrána k restaurování jako první. Rádi bychom pokračovali v restaurování i dalších kopií, to ale bude záležet na finančních možnostech." říká kastelán hospitálu Kuks Libor Švec.
Kopie venku, originály uvnitř
Kopie sochy Štědrosti byla zpět na své místo osazena v pondělí 18. července. Řada soch před hospitálem je tak opět kompletní. Originály soch Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna si mohou návštěvníci prohlédnout o prázdninách každý den od 9:00 do 17:00 při prohlídce základního prohlídkového okruhu, který se nazývá Hospitál. Sochařská výzdoba na hospitálu se právem řadí k nejvýznamnějším dílům vrcholného baroka v Evropě.