Českotřebovský deník 204/2022 (22/7)
 Nové video Českotřebovského deníku: Pohoda v Javorce se skupinou Do větru
Teplé, vlastně horké počasí letošního července vyhání obyvatele města ven, také do početných chatových oblastí kolem dokola, běžný život se omezuje. Příjemnou změnou jsou letní akce v parku Javorka. Letní koncerty jsou zde tradicí a pořádají se zde tradičně i další letní akce, středeční pohádky pro děti a páteční filmová představení. Nelze tedy říci, že by byla kultura během léta mimo provoz. Ve čtvrtek 21. 7. zde hrála svitavská skupina Do větru, navázala na svá vystoupení v předešlých letech 2020 a 2021. Hrála také na festivalu Výtvarná Svinná. Program byl zajímavý a poměrně náročný, u posluchačů měl velmi příznivý ohlas. Skupina Do větru vznikla v roce 1999, vydala již také avá CD, vystupuje na letních akcích v širokém regionu, O koncertu se nemá psát, tem se musí prožít, proto Českotřebovský deník připravil ukázku z programu této skupiny, kterou můžeme porovnat i se záznamem z loňského představení.
Železniční muzeum v Dolní Lipce má stát 62 milionů korun

O tom, že přípravy na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce pokračují, svédčí také páteční návštěva hejtmana Parubického kraje Martina Netolického v muzeu Klubu historie kolejové dopravy KHKD v Kněževsi u Rakovníka, Muzeu Českých drah v Lužné u Rakovníka a prohlidka Železničního depozitáře Národního technického muzea v Chomutově.
„Koncem června jsme vyhlásili výběrové řízení na zpracovatele projektové dokumentace na vybudování nového železničního muzea v Dolní Lipce. Předpokládaná hodnota stavby činí v tuto chvíli 62 milionů korun včetně daně. S tímto projektem chceme uspět v rámci operačního programu INTERREG Česko – Polsko," řekl hejtman Martin Netolický, který také přiblížil parametry připravovaného projektu. „Záměr zahrnuje rekonstrukci stávajících historických budov, opravu a doplnění kolejového komplexu, obnovu původní točny a vybudování nové točny, která je důležitá pro umístění exponátů parních lokomotiv na celé centrální ploše muzea. Součástí projektu je také výstavba nových objektů, které jsou nutné pro chod muzea - vstupní objekt se zázemím pro návštěvníky, přístřešek pro lokomotivy a točna, která je nyní v areálu KHKD v Kněževsi," uvedl hejtman.
Ten se pro čerpání inspirace vydal společně s předsedou Muzea starých strojů a technologií v Žamberku Michalem Bednářem na návštěvu tří významných institucí, které se železniční historií zabývají. Tou první je Klub historie kolejové dopravy KHKD v Kněževsi u Rakovníka. Jím vlastněné exponáty mohou cestující poznat v rámci pravidelných jízd historických parních vlaků v Pardubickém kraji, a to včetně lokomotivy 555.0153 „Němka". „KHKD je naším dlouholetým partnerem a vlastní celou řadu mimořádných exponátů včetně salonního vozu, který byl protektorátní vládou věnován Adolfu Hitlerovi či lokomotivy 354 7152 "Sedma" z roku 1917. Do budoucna bychom rádi spolupráci ještě prohlubovali, a to i s ohledem na záměr v Dolní Lipce. Budeme chtít jednat o zápujčce některých exponátů, které by v Lipce našly uplatnění a zároveň mohly být pod střechou, což by napomohlo jejich uchování do budoucna," uvedl Michal Bednář z Muzea starých strojů a technologií v Žamberku.
Společně s hejtmanem navštívili také muzeum v Lužné u Rakovníka a Železniční depozitář Národního technického muzea v Chomutově. „S ředitelem Národního technického muzea jsme se domluvili, že budeme hledat cestu, jak jejich exponáty zapojit do provozu historických parních vlaků v našem kraji, protože je škoda, aby nebyly představeny v plné parádě v akci a naše pravidelné letní jízdy mohou být ideální příležitostí. Zároveň by muzeum mělo jistotu, že budou stroje profesionálně deponovány a chráněny," řekl hejtman.

Milostivé léto II   

Stejně jako v loňském roce, i letos je možné využít akce nazvané „Milostivé léto“, která bude trvat od 1. září do 30. listopadu 2022. Platbu je nezbytné provést v daném časovém rozmezí, jedinou výjimkou je situace, kdy exekutor neodpoví ve stanoveném termínu. Díky Milostivému létu je tak možné se zbavit příslušenství dluhů vůči veřejným institucím či státním firmám a znatelně snížit částku, kterou je potřeba zaplatit. Při využití této možnosti bude možné v uvedené době zaplatit pouze původní dlužnou částku (jistinu) zvýšenou o částku ve výši 1 815 Kč na náhradu nákladů exekutorovi. Dojde tak k odpuštění všech úroků, penále a dalších poplatků.
Dluh může být odpuštěn:
·         fyzické osobě, která není v insolvenčním řízení a jejíž exekuce je vedena soudním exekutorem.
Milostivé léto se vztahuje na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021 kvůli dluhům u…
·         Státu, samospráv, měst, úřadů
·         Státních fondů a příspěvkových organizací, veřejných škol
·         Městských, státních a polostátních firem (např. ČEZ, České dráhy či dopravní podniky)
·         Zdravotních pojišťoven, státních nemocnic
·         Českého rozhlasu či České televize
Jak máte postupovat?
·         Doporučeným dopisem nebo datovou schránkou sdělte exekutorovi, že Milostivého léta II využijete. Pokud neznáte stávající výši dluhu, můžete jej zároveň požádat o tuto informaci.
·         Do 30. listopadu 2022 doplaťte svůj původní dluh zvýšený o částku 1 815 Kč na účet exekutora. Do poznámky uveďte např. „Úhrada jistiny – Milostivé léto, Jméno Příjmení“.
·         Pro jistotu informujte exekutora o zaplacení Vašeho dluhu ještě jinými prostředky.
·         Exekutor následně vydá rozhodnutí, kterým potvrdí splacení Vašich dluhů.
Co když exekutor nekomunikuje?
·         Když požádáte exekutora o sdělení výše zbývajícího dluhu do 15. listopadu 2022 a on do 15 dnů neodpoví, tak se lhůta k úhradě dluhu prodlužuje o počet dnů, o který soudní exekutor lhůtu 15 dnů překročil, a neskončí dříve než 5 dnů ode dne, kdy jste odpověď obdrželi.
Příklad: Pan Malý informoval exekutora o svém záměru využit Milostivé léto a poprosil o údaj o výši dluhu. Exekutorovi byl dopis doručen dne 13. listopadu a panu Malému odpověděl až 30. listopadu. Odpovědět trvalo 17 dnů. Pan Malý má však čas zaplatit svůj dluh do 5. prosince, protože exekutorovi trvalo dlouho, než odpověděl.
·         Když exekutor vůbec neodpoví: je možné podat podnět či stížnost u Exekutorské komory České republiky.
Exekuce jen na příslušenství?
Exekuce vedené jen pro vymožení příslušenství dluhu se budou od 1. září 2022 považovat za uhrazené, a to i bez požádání.
Info: Do milostivého léta se nejspíše dobrovolně zapojí i některé banky – Moneta Money Bank, Komerční banka, Česká spořitelna či ČSOB. Na detaily je potřeba se zeptat u konkrétní banky, podmínky výše uvedené se na toto vztahovat nebudou.

Autor projektu Milostivého léta uvedl:

„Jsem rád, že se podařilo prosadit opakování Milostivého léta, které pomohlo desetitisícům lidí navrátit se do běžného života. Mnoho dlužníků se na tuto akci nestihlo připravit i z důvodu dramatického nárůstu cen energií, případně čelili obstrukcím ze strany některých exekutorů. Proto je třeba ji zopakovat. Důležité je zdůraznit, že Milostivé léto bude poslední šancí k ukončení exekucí na dluzích vůči státu. Je zde i velký prostor pro solidaritu v rámci rodin i v oblasti dluhového poradenství, kdy bude možné zodpovědným dlužníkům pomoci z dluhových pastí. Zároveň upozorňujeme, že pokud dlužníci zaplatí větší část ze své exekuce již nyní, nejsou ještě součástí Milostivého léta. Je důležité ještě připomenout, že Milostivé léto se uskuteční až od 1. září a bude trvat do 30. listopadu,“ řekl Marek Výborný (KDU-ČSL).