Českotřebovský deník 205/2022  (24/7)
V Kozlově byly zahájena výstava Figurama 22
V neděli odpoledne přijeli do Kozlova studenti pražské Akademie výtvarných umění (někteří už v sobotu večer) . Ihned se chopili díla a odpoledne věnovali přípravě sálu na výstavu, výběru Prací k vystavění a jejich instalaci. Připraveno toho bylo ještě více než je vystaveno,to samozřejmě. Letos v Kozlově vystavují žáci Akademie z Prahy a také z Wroclavi. Zajímavostí jsou práce ukrajinských studentů.  Výstava je komornější, vystavené práce byly realizovány v době covidu, tedy během distanční výuky (doma), proto jsou vystaveny z velké části portréty nebo dokonce autoportréty. většinou menší, ale i větší velikosti, jsou zde také trojrozměrné exponáty. . Jsou to práce v mnohém dokonalé a každý, kdo si výstavu projde, tak si povzdychne, že by si  některou práci  koupil.  Výstava bude otevřena do konce prázdnin a je důležité pozvat Třebováky k návštěvě.   Dále uvádím několik snímků z instalace. Přípravu i vlastní vernisáž natočil Českotřebovský deník,Publikování reportáže se připravuje na zítra večer. (mm)
 

Výstava je otevřena v otevírací době hostince U Sitařů, tedy ve středu a v pátek od 17 hodin, v sobotu a v neděli od 14 hodin.


Přehled termínů pro komunální volby  

19. 7. 2022 (úterý) Konec lhůty pro podání kandidátních listin příslušnému registračnímu úřadu (§ 21 odst. 3 zákona).
19. 7. – 25. 7. 2022 (úterý – pondělí) Registrační úřad přezkoumává podané kandidátní listiny (§ 23 odst. 1 zákona). průběžně nejpozd.
20. 7. 2022 (středa) Registrační úřad předá kopie podaných kandidátních listin Českému statistickému úřadu (§ 6 odst. 1 vyhlášky).
23. 7. 2022 (sobota) Český statistický úřad předá registračnímu úřadu seznam kandidátů se shodným jménem, příjmením a věkem kandidujících do téhož zastupitelstva obce (§ 6 odst. 2 vyhlášky).
25. 7. 2022 16.00 hod. (pondělí) Volební strany mohou doplňovat na kandidátní listiny další kandidáty nebo měnit pořadí kandidátů (§ 22 odst. 2 zákona).
25. 7. 2022 (pondělí) Starosta stanoví minimální počet členů okrskové volební komise [§ 15 odst. 1 písm. d) zákona].
27. 7. 2022 (středa) Registrační úřad vyzve volební strany k odstranění závad na kandidátních listinách, pokud úkol přichází v úvahu (§ 23 odst. 1 zákona).
1. 8. 2022 (pondělí) Konec lhůty pro odstranění závad na kandidátních listinách (§ 23 odst. 1 zákona).  
6. 8. 2022 (sobota) Registrační úřad vydává rozhodnutí o škrtnutí kandidáta na kandidátní listině, rozhodnutí o registraci nebo rozhodnutí o odmítnutí kandidátní listiny (§ 23 odst. 2 a 3 zákona). Registrační úřad dále zašle seznam zaregistrovaných kandidátních listin starostům obcí [§ 12 odst. 1 písm. b) a § 13 odst. 1 písm. c) zákona]. po uplynutí lhůty pro vydání rozhodnutí o registraci či odmítnutí kandidátní listiny, případně po uplynutí lhůty pro zaregistrování kandidátní listiny na základě rozhodnutí soudu.
Registrační úřad určí losem pořadí volebních stran na hlasovacím lístku (§ 25 odst. 3 zákona).
9. 8. 2022 (úterý) Starosta poskytne informaci o počtu a sídlech volebních okrsků volebním stranám zveřejněním na úřední desce obecního úřadu [§ 15 odst. 1 písm. g) zákona]. 41 13. 8. 2022 (sobota) Starosta jmenuje zapisovatele okrskové volební komise (§ 17 odst. 6 zákona).  
24. 8. 2022 (středa) Zaregistrované volební strany delegují členy a náhradníky do okrskových volebních komisí (§ 17 odst. 2 zákona).
Pokračuje řada dalších termínů, z nichž jako zajímavý uvádím , termín 48 hodin před zahájením voleb. Do toho termínu je možné se vzdát kandidatury nebo odvolat kandidáta z kandidátky podle §24 zákona


    Výběrové řízení na obsazení pracovního místa: strážník městské policie [PDF]
    Přihlášky zasílejte do 15.09.2022
    Výběrové řízení na obsazení pracovního místa: vedoucí odboru rozvoje města a investic [PDF]
    Přihlášky zasílejte do 14.10.2022

    Budou také senátní volby

    Petr Šilar.obhajovat senátorský  post nebude, Je to člen KDU-ČSL, který zastával senátorský post už od roku 2010.
    Senátní volby se obvykle potýkají s poměrně nízkou volební účastí. Nejvíce voličů přišlo k volbám na Orlickoústecku v prvním kole senátních voleb v roce 1998, a to více než 50 procent. Naopak nejmenší účast byla v druhém kole v roce 2016. Tedy svůj hlas odevzdalo pouze 14,96 procenta voličů. Senátní volby se budou konat v 27 obvodech spolu s volbami do zastupitelstev obcí 23. a 24. září, o týden později se bude hlasovat v druhém kole.
    Kandidáti na uvolené místo:  Josef Kopecký, místostarosta České Třebové, Petr Fiala, starosta Letohradu a ještě Stanislav Ešner (ANO). Kandidátky byly uzavřena společně s komunálními volbami 19. července.

    Krakonošovo tajemství 
    Štědrovečení pohádka se také natáčela na zámku v Doudlebách nad Orlicí

    Podle Orlického deníku:
    V minulých dnech se na zámku v Doudlebách nad Orlicí natáčela Vánoční pohádka s názvem Krakonošovo tajemství. My jsme měli možnost se zeptat hlavních protagonistů na pár otázek z natáčení. Pohádku bude vysílat Česká televize na Štědrý den.
    My už tu stojíme s Jakubem Prachařem, který v pohádce hraje Štěpána, což je podle Jakuba zbohatlík. “Kdybych to převedl na dnešní dobu, tak je to člověk, který zdědil po svém strýci ojeté Lamborghini a chce mít nejhezčí holku ve vesnici“. Točíte na zámku v Doudlebách nad Orlicí byl jste už někdy na tamním zámku? “Tady jsem na zámku nikdy nebyl ale kdysi dávno jsem tudy projížděl na chatu do Říček,“ dodal Prachař.
    V pohádce hraje i rodák ze Šumperka Ondřej Sokol. “Moje role je takový vědátor, sběratel národních pověstí, který se jmenuje Jiráček. Sbírám povídky o Krakonošovi ač vím, že Krakonoš vlastně neexistuje“ říká Ondřej Sokol. “Na zámku jsem nikdy nebyl. Jezdím často kolem. Vím, že je tady bilboard Bathory ale nikdy jsem neotočil hlavu, abych se podíval na zámek,“ dodává Sokol.
    V pohádce hraje vedle Jakuba Prachaře a Ondřeje Sokola třeba Martin Huba nebo David Švehlík, který ztvárňuje Krakonoše.